Οικονομική βοήθεια από Ενώσεις και φορείς για τα σεισμόπληκτα σωματεία θα ζητήσει η ΕΠΣΗ

Την οικονομική βοήθεια φορέων του αθλητισμού όπως τις Ενώσεις όλης της χώρας αλλά και μεγάλων ΠΑΕ και φορέων όπως Περιφέρειες και Δήμους, θα ζητήσει η ΕΠΣ Ηρακλείου, με επιστολή που θα αποστείλει τις επόμενες ώρες, με τη σύμφωνη γνώμη των σωματείων της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου.

Η ΕΠΣ Ηρακλείου, αποδεικνύοντας πως διαθέτει εξαιρετικά αντανακλαστικά, διοργάνωσε τηλεδιάσκεψη με τα «σεισμόπληκτα» σωματεία, θέλοντας να σταθεί δίπλα τους ψυχολογικά και όχι μόνο, καταθέτοντας προτάσεις ως προς την διευκόλυνσή τους, ενώ μία από αυτές, ήταν το αίτημα που αποφασίστηκε να αποσταλεί σε Ενώσεις, ΠΑΕ, Περιφέρεια και Δήμους, μέσω της οποίας, θα ζητηθεί η οικονομική βοήθεια προς τα σωματεία αυτά.

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη, «αποκάλυψε» μεγάλα προβλήματα για τα σωματεία, όπως το ότι ο πρόεδρος του Ηρακλή Νιπιδιτού Νίκος Μελισουργάκης, έχει «χάσει» το σπίτι του και βρίσκεται ανάμεσα στους υπόλοιπους σεισμόπληκτους στο Εκθεσιακό του Αρκαλοχωρίου, ενώ δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στη τηλεδιάσκεψη της ΕΠΣΗ.

Επιπλέον, προβλήματα και στις γηπεδικές εγκαταστάσεις αντιμετωπίζουν σωματεία όπως ο Ανθεστίων και ο Κόροιβος, καθώς υπάρχουν ζημιές και θα πρέπει να ελεγχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στην τηλεδιάσκεψη από μεριάς ΕΠΣ Ηρακλείου συμμετείχαν ο πρόεδρος Νίκος Τζώρτζογλου αλλά και οι Γιώργος -Πλούταρχος- Κουτεντάκης, Γιώργος Φανουράκης, Βαγγέλης Παπαγγελής, Βαγγέλης Πετούσης, Φίλιππος Βερδιάκης, Δημήτρης Χρονάκης, Μανώλης Μαθιουδάκης αλλά και ο Στέλιος Παπαδάκης που πέραν από μέλος της ΕΠΣΗ, εκπροσώπησε και τον Ηρακλή Νιπιδιτού.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων ήταν οι κ.κ. Γιάννης Κανακαράκης (Ανθεστίων), Μάνος Μεταξάκης (ΟΦΑ), Χριστόφορος Πολυζωάκης (Κόροιβος) και Εμμανουήλ Καλογερίδης (Βόνη), ενώ είχαν προσκληθεί συνολικά 10 σωματεία.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΠΣ Ηρακλείου για την τηλεδιάσκεψη, αναφέρει: «Η σημερινή τηλεδιάσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΣΗ με τα πληττόμενα σωματεία από τους σεισμούς έγινε μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης…

Οι εκπρόσωποι των σωματείων μετέφεραν τις δύσκολες στιγμές που διανύουν τα σωματεία και οι τοπικές κοινωνίες που εκπροσωπούν, με δεκάδες κατοίκους από το δήμο Μινώα Πεδιάδος και τα γύρω χωριά να έχουν χάσει τα σπίτια τους και να δίνουν πλέον μάχη για να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Ωστόσο ήταν και πολύ δυνατό το μήνυμα από όλους προκειμένου οι ομάδες να μπουν στα γήπεδα, καθώς το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός θα αποτελέσει μια διέξοδος στις δυσκολίες που διανύουν.

Στην τηλεδιάσκεψη της ΕΠΣΗ κλήθηκαν εκπρόσωποι των σωματείων: ΟΦΑ, Βόνη, Ανθεστίων, Τριτωνία, Κόροιβος, Κουνάβοι, Πήγασος, Ηρακλής Νιπιδιτού, Γαρίπα, Ίνι, οι περισσότεροι εκ των οποίων μετείχαν στην τηλεδιάσκεψη και συζήτησαν με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΣΗ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τις τελευταίες ώρες, ευχαριστώντας παράλληλα τον πρόεδρο της Ένωσης κ. Τζώρτζογλου και την Ε.Ε. για το άμεσο και ειλικρινές ενδιαφέρον τους.

Στις αποφάσεις που πάρθηκαν είναι ότι η ΕΠΣΗ άμεσα θα αποστείλει επιστολή στην ΕΠΟ και σε άλλους φορείς και θα ζητά οικονομική ενίσχυση για τα σωματεία που προέρχονται από τις πληττόμενες από το σεισμό περιοχές, ενώ ανάλογες ενέργειες θα γίνουν προκειμένου να αποκατασταθούν οι σοβαρές ζημιές που έχει προκαλέσει στο νεοκλασικό κτίριο της ΕΠΣΗ η σεισμική ακολουθία.\

Επίσης, τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί στην Ομοσπονδία γι’ αυτό το λόγο ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΠΣΗ κ. Γιώργος-Πλούταρχος Κουτεντάκης και θα έχει τις σχετικές επαφές».

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Νίκος Τζώτζογλου, ανέφερε: «με τους περισσοτέρους από εσάς, είχα και τηλεφωνική επαφή, εγώ προσωπικά αλλά και οι συνάδελφοι της Εκτελεστικής Επιτροπής, κρίναμε απαραίτητο και σκόπιμο ως φορέας του ποδοσφαίρου στο Νομό μας, να μην παραμείνουμε μόνο σ’ αυτό που το καταστατικό μας επιτάσσει, σε μία τέτοια πρωτοφανή-σπάνια δύσκολη στιγμή, που στα χρόνια μου δεν έχει ξανασυμβεί.

Πέραν των άλλων προβλημάτων που ήδη είχαν οι παράγοντες (πανδημία-οικονομικά), μέσα σ’ αυτό το άσχημο περιβάλλον, σε αυτήν την ψυχολογική κατάπτωση που υπάρχει στη κοινωνία, ήρθε αυτό το σοβαρό πρόβλημα για τη περιοχή του Αρκαλοχωρίου και την ευρύτερη περιοχή. Πρέπει εμείς σαν φορέας που ηγούμαστε του ποδοσφαίρου στο νομό, να ακούσουμε τους προβληματισμούς και να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε.

Έχω κάνει προσωπικές επαφές, μαζί με τον Γιώργο -Πλούταρχο- Κουτεντάκη που θα κάνει αύριο άλλο ένα ταξίδι-αστραπή στην Αθήνα, ζητώντας βοήθεια από τις ποδοσφαιρικές αρχές της χώρας. Δεν θέλω να πω μεγάλα πράγματα, αλλά πιστεύω μία βοήθεια θα την έχουμε. Εκτός από εσάς βέβαια, προβλήματα αντιμετωπίζουμε και εμείς σαν ΕΠΣΗ, καθώς τα γραφεία μας που είναι πάνω από 120 ετών, έχουν σοβαρά προβλήματα και υπάρχει το αίσθημα του φόβου. Θα προσπαθήσουμε να αντλήσουμε ότι μπορέσουμε».

Στη συνέχεια, ζήτησε και πήρε τον λόγο ο πρόεδρος του Κοροίβου, Χριστόφορος Πολυζωάκης, ο οποίος ανέφερε: «αυτά που ζούμε είναι πρωτόγνωρα. Οι Αγιές Παρασκιές, χτυπήθηκαν σε σημείο που δεν έχουμε ξαναδεί. Είδαμε σπίτια 15ετίας και 20ετίας να μην είναι κατοικήσιμα και άχρηστα πλέον. Συγχαρητήρια στην ΕΠΣΗ για την πρωτοβουλία της, γιατί τα σωματεία σας έχουν αυτή τη στιγμή ανάγκη.

Ο προπονητής μας ο κ. Χαλεπάκης, έχει χάσει το σπίτι του και την επιχείρησή του, η ταμίας μας η κα Στέλλα Γωνιανού, δεν μπορεί να μείνει στην οικεία της, τα προβλήματα είναι σοβαρά. Όλα τα σωματεία της περιοχής, έχουν και θα έχουν προβλήματα, πρέπει να βρούμε λύσεις έτσι ώστε να ενισχυθούν οικονομικά», ενώ στη συνέχεια, στη δευτερολογία του, κατάθεσε αίτημα προς την ΕΠΣΗ προκειμένου να δοθεί παράταση στην έκδοση-επανέκδοση δελτίων, κάτι το οποίο όπως τόνισε ο κ. Τζώρτζογλου, θα ζητηθεί από την ΕΠΟ που είναι αρμόδια να αποφασίσει.

Παράταση στην επανέκδοση δελτίων ζήτησε ο Κόροιβος

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΟΦΑ κ. Μανώλης Μεταξάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «ευχαριστούμε την ΕΠΣΗ για την άμεση συμπαράσταση, την στήριξη αλλά και την ψυχολογική στήριξη, γιατί ακόμα και ένα τηλεφώνημα, είναι σημαντικό για εμάς. Δεν γνωρίζω τι συμβαίνει στα γύρω χωριά, πέραν των κοντινών μου. Όμως, παρ’ ότι έχω μιλήσει με πολλούς, θα μεταφέρω αυτό που έχω ζήσει στο Αρκαλοχώρι και επειδή είμαι γέννημα-θρέμμα και εδώ έχω κάνει όλα τα πλάνα μου, στα 32 μου, για πρώτη φορά δεν έχω πλάνα.

Έγραψα σήμερα επτά πλάνα διαφορετικά για τη δουλειά μου, τα οποία μπορούν να γκρεμιστούν σε μισή ώρα, το ίδιο ισχύει και για την ομάδα. Θα ξεκινήσουμε και πάλι την επόμενη εβδομάδα, με όσους αθλητές μπορούν, για ψυχολογικούς λόγους. Τα παιδιά κάποια είναι στις σκηνές και κάποια εκτός χωριού, σκεφτόμαστε να κάνουμε προπονήσεις στο Ηράκλειο, για να μας φύγει και αυτός ο φόβος, σε κάθε βουητό και σε κάθε κούνημα.

Η οικονομία της περιοχής, σύμφωνα με εκτιμητές θα επανέλθει σε 3-4 χρόνια στο σημείο που ήμασταν την ημέρα του σεισμού. Θα προσπαθήσουμε να ορθοποδήσουμε, δεν ξέρω πως μπορεί ο κάθε φορέας να βοηθήσει.

Ο αθλητισμός, η καλή ψυχολογία και το χαμόγελο θα μας σώσουν. Για εμάς το ποδόσφαιρο ήταν και είναι μία διέξοδος, η ακαδημία σταματάει μέχρι και τα Χριστούγεννα, η ομάδα όμως δεν θα σταματήσει, θα κάνουμε ότι μπορούμε γι’ αυτό. Ευτυχώς το γήπεδο, επειδή είναι καινούργιο, δεν έχει ζημιές».

Προς αναστολή λειτουργίας η ακαδημία του ΟΦΑ, η πρόταση του Ανθεστίωνα

Ο εκπρόσωπος της Βόνης κ. Εμμανουήλ Καλογερίδης, στην τοποθέτησή του, τόνισε μεταξύ άλλων: «σ’ αυτήν την τραγική συγκυρία, το ποδόσφαιρο και τα σωματεία πρέπει να μείνουν ζωντανά, αυτό είναι το ζητούμενο για εμάς. Θεωρώ αυτονόητο ότι θα υπάρξει συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, των όμορων σωματείων που έχουν πληγεί αλλά και με τα υπόλοιπα.

Εμείς ως σωματείο, δεν έχουμε εγκαταστάσεις, αλλά έχουμε πληγεί και εμείς σοβαρά ως προς το οικονομικό, καθώς η ομάδα συντηρούνταν με τις συνδρομές των μελών μας, που πλέον δεν θα έχουν την δυνατότητα να τις δίνουν γιατί έχουν πληγεί. Θεωρώ όμως πως υπάρχει βούληση από την ΕΠΣΗ αλλά και απ’ όλα τα σωματεία να βοηθήσουν.

Θεωρώ ότι σοβαροί άνθρωποι ασχολούνται και αφιερώνουν τον χρόνο τους στα σωματεία και όλοι μαζί θα βρούμε λύσεις και θα καταφέρουμε να στηρίξουμε τα ερασιτεχνικά σωματεία, τουλάχιστον να παραμείνουν ζωντανά».

Ο κ. Κανακαράκης, εκπρόσωπος του Ανθεστίωνα, στη συνέχεια πήρε το λόγο, λέγοντας: «συγχαρητήρια στην ΕΠΣΗ για τα άμεσα αντανακλαστικά, μας πιάσατε στον ύπνο θετικά. Εμείς και σαν σωματείο και όλοι εδώ οι συμμετέχοντες, μετράμε τις πληγές μας,. Είμαστε στη διαδικασία όπως προανέφερε νωρίτερα ο κ. Μεταξάκης, να καταμετρηθούν οι οικείες και οι επιχειρήσεις για την κατάστασή τους, εάν είναι κατοικήσιμες ή όχι.

Αρκετοί παίκτες, κυρίως προληπτικά, είναι σε σκηνές, αλλά γενικότερα αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα αυτές τις ημέρες, οπότε η τόσο άμεση ανταπόκριση και η πρωτοβουλία της ΕΠΣΗ είναι συγκινητική. Σίγουρα όλοι έχουμε ζημιές, στη δική μας περίπτωση, το γήπεδό μας έχει κάποιες ρωγμές στα αποδυτήρια αλλά θεωρώ ότι δεν είναι σε τόσο τραγική κατάσταση, αλλά θα πρέπει να ελεγχθεί από τους ειδικούς. Ζημιές έχουν γίνει και στο χωριό, τα παλαιότερα σπίτια, σίγουρα είναι μη κατοικήσιμα αλλά και σε αρκετά γενικότερα υπάρχουν ζημιές που πρέπει να εκτιμηθούν και αυτό θα πάρει χρόνο. Η ψυχολογία στη περιοχή είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Δεν ξέρω, από τη μεριά μας, είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις προτάσεις. Η ακαδημία μας θα συνεχίσει, εξάλλου δεν χρησιμοποιεί τα αποδυτήρια, να συζητήσουμε με τον Μανώλη (σ.σ. Μεταξάκη, πρόεδρο ΟΦΑ), να έρθει να κάνει η ακαδημία του ΟΦΑ προπονήσεις στο Θραψανό, δεν πρέπει να σταματήσει. Είμαστε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε».

Ο πρώην πρόεδρος του Ηρακλή Νιπιδιτού και νυν αντιπρόεδρος της ΕΠΣΗ κ. Στέλιος Παπαδάκης, μιλώντας στη τηλεδιάσκεψη, αποκάλυψε πως τόσο ο πρόεδρος της ομάδας του Νιπιδιτού κ. Μελισουργάκης όσο και ο προπονητής κ. Γαλανός, διαμένουν στις σκηνές με τους σεισμόπληκτους. Πιο συγκεκριμένα, στη τοποθέτησή του, τόνισε μεταξύ άλλων: «είμαι ευχαριστημένος από την ποιότητα των ανθρώπων που διοικούν τις ομάδες της περιοχής. Το τοπικό ποδόσφαιρο με αυτούς τους ανθρώπους έχει να κερδίσει πολλά. Ο ένας θα βοηθήσει τον άλλον, είμαι σίγουρος. Ο Νίκος Μελισουργάκης, πρόεδρος του Ηρακλή Νιπιδιτού και ο προπονητής Κυριάκος Γαλανός, μένουν σε σκηνές στο Εκθεσιακό, τα προβλήματα είναι πολλά και ποικίλα. Εμείς σαν ΕΠΣΗ, να κάνουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τα σωματεία».

Ο Α’ αντιπρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου Γιώργος Πλούταρχος- Κουτεντάκης, γνωστοποίησε πως θα μεταβεί στην Αθήνα, αύριο κιόλας, για να έχει επαφές με τους ανθρώπους της ΕΠΟ προκειμένου να αντληθεί βοήθεια κάθε είδους από την Ομοσπονδία. Στην τοποθέτησή του που ήταν ιδιαίτερα σύντομη, ανέφερε: «θα πάω στην ΕΠΟ για να μπορέσουμε να πάρουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Κάτι πιστεύω πως θα καταφέρουμε, δεν μπορώ να υποσχεθώ κάτι, αλλά πιστεύω ότι κάτι θα καταφέρουμε, το μόνο που μπορώ να πω είναι καλή δύναμη σε όλους».

Μεταβαίνει Αθήνα για τα σεισμόπληκτα σωματεία ο Γ. Κουτεντάκης

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου κ. Τζώρτζογλου, πήρε εκ νέου τον λόγο, λέγοντας: «Το Ηράκλειο δίνει το παράδειγμα. Αισθάνομαι υπερήφανος για τη ποιότητα των παραγόντων, ότι προτάσεις -όχι μόνο σήμερα αλλά και τις επόμενες ημέρες- έχετε, να τις καταθέσετε να τις εξετάσουμε. Να κάνουμε μία επιστολή προς όλες τις ενώσεις της χώρας, να ζητήσουμε, όπως έχει γίνει από άλλες ενώσεις στο παρελθόν και πρόσφατα για την Εύβοια, τη βοήθειά τους, τα ίδια και στην Super League αλλά και σε κάποιες μεγάλες ΠΑΕ αλλά και στην UEFA-FIFA, εφόσον σας βρίσκει σύμφωνους».

Στο σημείο αυτό, ουσιαστικά, άπαντες τάχθηκαν υπέρ της πρότασης Τζώρτζογλου και αποφασίστηκε να συνταχθεί επιστολή που θα αποσταλεί σε όλους τις επόμενες ώρες.

Ακολούθησε και η τοποθέτηση του μέλους του Δ.Σ. της ΕΠΣ Ηρακλείου, Γιώργου Φανουράκη, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «είμαστε δίπλα σας, να σας βοηθήσουμε όσο και όπως μπορούμε, από τη μεταφορά δελτίων μέχρι ότι άλλο χρειαστείτε και είναι εφικτό. Ότι αίτημα έχετε σαν σωματεία, είτε αφορά αλλαγή ώρας/μέρας, είτε οτιδήποτε άλλο που περνάει από το χέρι μας, να το κάνουμε».

Το μέλος της διοίκηση της ΕΠΣ Ηρακλείου Δημήτρης Χρονάκης, πήρε στη συνέχεια τον λόγο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «οι καταστάσεις είναι πρωτόγνωρες. Παρ’ ότι είμαι δίπλα στη περιοχή, δεν είχα το θάρρος να πάω. Σήμερα όμως πήγα. Η κατάσταση είναι απερίγραπτη, σε πιάνει κατάθλιψη. Το Αστρίτσι είναι χτυπημένο αλλά δεν είναι σε τραγική κατάσταση όπως άλλα χωριά. Η αλληλεγγύη στον αθλητισμό έχει τον πρώτο λόγο. Συγχαρητήρια στους ανθρώπους που εξακολουθούν να θέλουν να κρατήσουν το ποδόσφαιρο στη ζωή τους, παρά την καταστροφή που έχουν υποστεί».

Στο σημείο αυτό, ζήτησε και πήρε τον λόγο ο πρόεδρος του ΟΦΑ Μανώλης Μεταξάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «τα τελευταία λεπτά έχουν γίνει δέκα σεισμοί, για να καταλάβετε το μέγεθος της κατάστασης, από τη στιγμή που ξεκίνησε να μιλάει ο κ. Φανουράκης μέχρι τώρα (σ.σ. διαφορά λίγων λεπτών), έχουν γίνει δέκα σεισμοί! Κάτι άλλο που θα πρέπει να εξεταστεί μελλοντικά είναι να γίνει ένα φιλικό αλληλεγγύης, αλλά όχι τώρα, σε λίγο καιρό».

Ακολούθησαν συζητήσεις ως προς την σύνταξη της επιστολής προς τις Ενώσεις και τους Φορείς και ο Νίκος Τζώρτζογλου, ολοκλήρωσε της «εργασίες» της τηλεδιάσκεψης, ανανεώνοντας το «ραντεβού» του με τους εκπροσώπους των σωματείων, στους οποίους τόνισε εκ νέου, πως το τηλέφωνό του, παραμένει όλη μέρα ανοιχτό για εκείνους.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το grandsport.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.