Ανάλυση: Η βελτίωση του ΟΦΗ στο β’ μέρος δεν ήταν… αρκετή

Το Grandsport.gr, σε συνεργασία με τον διπλωματούχο προπονητή και αναλυτή Χρήστο Ορφανουδάκη, συνεχίζει τις… ψηφιακές αναλύσεις, με την ήττα του ΟΦΗ από τον ΠΑΣ Γιάννινα με σκορ 1-0 να μπαίνει στο «μικροσκόπιο».

Ο ΠΑΣ Γιάννινα παρατάχθηκε με σχηματισμό 4-2-3-1 που όταν αμυνόταν παρέμενε ίδιος, ενώ στη φάση επίθεσης, ήταν ένα 3-3-3-1 ή 3-3-1-3. Από την πλευρά του ο ΟΦΗ, έπαιξε με σχηματισμό 4-1-4-1 που στη φάση άμυνας μετατρεπόταν σε 4-1-3-2 καθώς ένας παίκτης από το κέντρο, ανέβαινε να υποστηρίξει στο μαρκάρισμα τον επιθετικό.

Φάση άμυνας από ΟΦΗ – Επίθεση από ΠΑΣ Γιάννινα

Η ομάδα του ΟΦΗ αμύνονταν με σχηματισμό 4-1-4-1 στο μεσαίο τρίτο με ένα παίκτη από το κέντρο να ανεβαίνει να υποστηρίξει το μαρκάρισμα του επιθετικού, με αποτέλεσμα να κλέβει μπάλες, όμως να μην μπορεί να εκδηλώσει γρήγορα επίθεση, λόγω του ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα πίεζε άμεσα τη μπάλα. Στο δεύτερο μέρος ο ΟΦΗ άλλαξε την προσέγγιση του αμυντικά και πίεσε ψηλότερα, δυσκόλεψε αρκετά την ομάδα των Ιωαννίνων. Ο ΠΑΣ Γιάννινα ξεκινούσε το παιχνίδι από την άμυνα (Ο ΟΦΗ δεν πίεζε), ο αρχικός σχηματισμός ήταν 4-2-3-1 όμως μετατρεπόταν σε 3-3-3-1 ή 3-3-1-3 ανάλογα την συνθήκη. Στο β’ ημίχρονο, ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν μπορούσε να αναπτυχθεί με ευκολία, λόγω της πίεσης του ΟΦΗ και αναγκάστηκε πολλές φορές να πάει σε μεγάλη μεταβίβαση.

Φάση επίθεσης από ΟΦΗ, άμυνα από ΠΑΣ Γιάννινα

Η ομάδα του ΟΦΗ ξεκινούσε να κάνει παιχνίδι από την άμυνα, όμως εκεί αφού κατάφερνε να κάνει την πρώτη μεταβίβαση σε ένα από τα δύο στόπερ, ο ΠΑΣ Γιάννινα πίεζε και έφτιαχνε δυνατή πλευρά αποκόβοντας το ένα στόπερ με αποτέλεσμα ο ΟΦΗ να πάει σε μεγάλες μεταβιβάσεις από την άμυνα στον επιθετικό ή να χάνει την μπάλα. Στο δεύτερο ημίχρονο, ο ΟΦΗ εκμεταλλευόμενος την οπισθοχώρηση της ομάδας των Ιωαννίνων, ξεκινούσε να χτίζει το παιχνίδι από πίσω, μάζευε τον αντίπαλο και με αλλαγή πλευράς ή με μεγάλη πάσα ή με πάσα στον άξονα και από εκεί στα πλάγια, κατάφερε να βγάλει κάποιες σέντρες χωρίς αποτέλεσμα.

Τα Γιάννινα πίεσαν τον ΟΦΗ μετά την πρώτη πάσα και στοχευμένα τον οδηγούσαν στα άκρα όπου εκεί έφτιαχναν δυνατή πλευρά και με άμυνα με κοντά τις γραμμές ανάγκασαν τον ΟΦΗ σε λάθη ή να πάει σε παιχνίδι με μεγάλες μεταβιβάσεις μπροστά και κυρίως στον επιθετικό. Στην επανάληψη, ο ΠΑΣ Γιάννινα οπισθοχώρησε, θέλοντας να κρατήσει το σκορ και να πάει στην επιθετική μετάβαση σε κάτι που πραγματικά είναι καλός, αν και δεν του βγήκε και αυτό γιατί ο ΟΦΗ βελτιώθηκε στο β’ μέρος και σε αυτόν τον τομέα.

Μετάβαση

Η ομάδα του ΟΦΗ στο κλέψιμο μπάλας, ήθελε να πάει γρήγορα μπροστά με άμεσο τρόπο ψάχνοντας τον επιθετικό. Δεν τα κατάφερε όμως λόγω του ότι ο ΠΑΣ στο χάσιμο μπάλας ήταν εξαιρετικός και δεν άφηνε τον ΟΦΗ να κάνει αυτό που θέλει. Στο δεύτερο ημίχρονο, βελτιώθηκε αισθητά στο γήπεδο σε όλους τους τομείς και σε αυτό, αν και δεν κατάφερε να φτιάξει κάποια φάση. Από την πλευρά του ο ΠΑΣ Γιάννινα στις μεταβάσεις ήταν πολύ καλός, κάτι όμως που δεν το εκμεταλλεύτηκε βάζοντας κάποιο γκολ.

Γενικό συμπέρασμα

Ο ΟΦΗ πλήρωσε το κακό ξεκίνημα, για άλλη μία φορά δέχτηκε γκολ από στατική φάση, πληρώνοντας αυτήν την αδυναμία που εμφανίζει. Στο β’ ημίχρονο ο ΟΦΗ βελτιώθηκε, προσπάθησε αλλά δεν ήταν αρκετό να βρει κάποιο γκολ. Ο λόγος της βελτίωσης του ΟΦΗ ήταν ότι κατάφερε να αλλάξει πλευρά και να δημιουργεί προϋποθέσεις για ευκαιρίες, βελτίωσε τη μετάβαση θετική και αρνητική και αυτό τον έκανε να δείχνει καλύτερος, όμως χρειάζεται ακόμα δουλειά…