Πάντελ, ένα άθλημα που πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, ήταν άγνωστο στη πλειοψηφία των Ηρακλειωτών, όμως σήμερα, έχει αποκτήσει ήδη το δικό του κοινό και αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στην πόλη μας, αλλά για να φτάσουμε ως εδώ, σημαντικό ρόλο «έπαιξαν» οι Αντώνης Μαρκαντωνάκης-Γιώργος Τζουλιαδάκης, οι άνθρωποι που έφεραν το άθλημα στην πόλη, πρωτοπορώντας το 2017.
Οι δύο Ηρακλειώτες επιχειρηματίες, μίλησαν αποκλειστικά στο Grandsport.gr και αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων, στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην αρχή, «φέρνοντας» στο Ηράκλειο ένα άγνωστο τότε άθλημα, ενώ αποκάλυψαν την διοργάνωση διεθνούς τουρνουά Πάντελ στην πόλη μας, σε συνεργασία με την Μάντισον.
Επιπλέον, αναφέρθηκαν στην πρώτη τους «επαφή» με το Πάντελ, τα θετικά του ως άθλημα, αλλά και τους μελλοντικούς τους στόχους, τόσο ως club, όσο και ως αθλητικού κέντρου, προαναγγέλλοντας την δημιουργία ενός ακόμα γηπέδου, λόγω των αυξημένων αναγκών.
Οι τοποθετήσεις του ιδιοκτήτη του Sport Point, Αντώνη Μαρκαντωνάκη:
Κύριε Μαρκαντωνάκη, μιλήστε μας για το Πάντελ, πως θα το περιγράφατε;
«Το Πάντελ, είναι ένα άθλημα που είναι παρεΐστικο, είναι προσιτό και είναι εύκολο για κάποιον όχι μόνο να παίξει, αλλά γενικότερα να το απολαύσει. Εμείς ως χώρος, ως αθλητικό κέντρο, παρέχουμε όλες τις δυνατότητες στους παίκτες, τόσο για το παιχνίδι όσο και για μετά από αυτό, να καθίσουν με την παρέα τους να παρακολουθήσουν και άλλα παιχνίδια.
Σύντομα, θα παρέχουμε και υπηρεσίες γυμναστηρίου, κάτι που θα δώσει την δυνατότητα στους παίκτες να ξεκινούν το πρόγραμμα προπόνησής τους αρχικά από το γυμναστήριο και εν συνεχεία στα γήπεδα, είτε αυτά είναι Πάντελ, είτε Τένις, είτε ποδοσφαίρου».
Ως ιδιοκτήτης του αθλητικού κέντρου, ποιες είναι οι μελλοντικές σας σκέψεις όσο αναφορά τις υποδομές;
«Ετοιμαζόμαστε να δημιουργήσουμε ακόμα ένα γήπεδο Πάντελ, κάτι που θα πραγματοποιηθεί μέσα ή τέλη Αυγούστου, για να καλυφθούν και οι μεγάλες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί καθώς κάθε μέρα που περνάει, έρχονται ολοένα και περισσότεροι παίκτες, ενώ θέλουμε το σκεπαστό γήπεδο να το κάνουμε κλειστό, για να μπορούν οι αθλητές να παίζουν, είτε με βροχή, είτε με ζέστη».
Ποια ήταν η πρώτη σας «επαφή» με το Πάντελ;
«Η πρώτη μου φορά που είδα το Πάντελ, ήταν το 2002 στη Βαρκελώνη, είχα δει το γήπεδο, είχα δει και τις ρακέτες αλλά δεν είχα καταλάβει τι ήταν αυτό. Κατάλαβα τι εστί Πάντελ το 2015, στο πρώτο μου τουρνουά που διοργάνωσε το πρώτο club Πάντελ στη Γλυφάδα. Μαζί με τον συμπαίκτη μου Χάρη Καπόγιαννη συμμετείχαμε τότε και κατάλαβα πόσο ωραίο είναι, πόσο εύκολο είναι και πόσο προσιτό από την πρώτη σου συμμετοχή. Εκείνη την στιγμή, μου ήρθε αμέσως στο μυαλό, ότι κάποιος πρέπει να το φέρει αυτό στη Κρήτη».
Τι επακολούθησε μέχρι να έρθει στη Κρήτη;
«Τότε, ο πατέρας μου και εγώ, πήραμε το Σπορτίβο, το σημερινό δηλαδή Sport Point, όμως τότε είχε μόνο δύο γήπεδα ποδοσφαίρου. Στα αρχικά μας σχέδια, ήταν να δημιουργήσουμε γήπεδα Τένις, αυτή ήταν η αρχική μας ιδέα, αλλά γνωρίζοντας το Πάντελ, αποφασίσαμε να το εντάξουμε και αυτό. Έτυχε να βρεθούμε με τον Γιώργο (σ.σ. Τζουλιαδάκη), διαπιστώσαμε γρήγορα ότι είχαμε τον ίδιο κοινό στόχο και το 2017 κατασκευάσαμε το πρώτο γήπεδο Πάντελ στο Ηράκλειο ενώ ένα χρόνο αργότερα, προστέθηκαν δύο ακόμα».
Η γνωριμία σας με τον Γιώργο Τζουλιαδάκη πως προέκυψε;
«Το 2016 αν δεν κάνω λάθος, είχε έρθει ο Γιώργος στο Sport Point μαζί με έναν κατασκευαστή γηπέδων Πάντελ, συζητήσαμε τότε το ενδεχόμενο κατασκευής γηπέδου και πάνω στη συζήτηση, μου εξέφρασε και ο Γιώργος την επιθυμία του να κάνει κάτι αντίστοιχο. Γνωριζόταν με τον πατέρα μου, αλλά εγώ δεν τον γνώριζα. Μέσα σε αρκετά γρήγορους χρόνους, αποφασίσαμε να το ξεκινήσουμε μαζί και υλοποιήσαμε κάτι που και οι δύο επιθυμούσαμε. Στον Γιώργο είδα ότι αγαπούσε αυτό το πράγμα, το πίστευε και το πιστεύει».
Πόσο δύσκολη ήταν η αρχή για ένα άθλημα εντελώς άγνωστο για τους Ηρακλειώτες;
«Η αρχή ήταν αρκετά δύσκολη και χρειάστηκε να κάνουμε συνέχεια και συνέχεια διαφημίσεις αλλά και τουρνουά προκειμένου να γνωρίσουν το άθλημα όσο το δυνατόν περισσότεροι. Το καλό στην περίπτωσή μας, ήταν ότι είχαμε και γήπεδα τένις αλλά και ποδοσφαίρου, κάτι που έκανε όλους όσους ερχόντουσαν στον χώρο, να κοιτούν τι είναι αυτό το καινούργιο, ιδιαίτερα μετά την κατασκευή των δύο γηπέδων στην είσοδο του Sport Point, διαδόθηκε αρκετά πιο γρήγορα, γιατί μόλις ερχόταν κάποιος στο αθλητικό κέντρο, έβλεπε ένα σκεπαστό γήπεδο Πάντελ και του τραβούσε τη προσοχή».
Βοήθησε η πανδημία την διάδοση του αθλήματος;
«Πάρα πολύ, γιατί καλώς ή κακώς, μαζί με το τένις και κάποια άλλα, ελάχιστα ατομικά αθλήματα, ήταν μέσα σε αυτά που επιτρεπόντουσαν. Είναι ασφαλές άθλημα και από υγειονομικής άποψης αλλά και γενικότερα είναι ένα ασφαλές άθλημα.
Το διάστημα των περιορισμών, ήρθαν πάρα πολλά καινούργια άτομα που δεν είχαν ξανασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν με το άθλημα και πολλοί από αυτούς έπαιζαν συνέχεια και συνέχεια».
Έχει παραμείνει ο κόσμος μετά την άρση των περιορισμών ή έχει επιστρέψει σε άλλα αθλήματα;
«Ένα μεγάλο ποσοστό, έχει παραμείνει και αυτό συνέβη επειδή το άθλημα είναι κολλητικό. Αν μπεις, δύσκολο να βγεις. Αρκετά άτομα που ξεκίνησαν το διάστημα των περιορισμών, παίζουν ακόμα και σήμερα, ενώ κάποιοι άλλοι, ενδεχομένως για επαγγελματικούς λόγους, μείωσαν τις ώρες αλλά η συντριπτική πλειοψηφία, συνεχίζει κανονικά».
Τένις ή Πάντελ για τις νέες ηλικίες;
«Και τα δύο αθλήματα, είναι αθλήματα ευγενής άμιλλας. Το Τένις είναι πιο ατομικό, ενώ το Πάντελ είναι πιο ομαδικό. Δεν θα τα σύγκρινα βασικά. Μπορεί κάποιος να δοκιμάσει και τα δύο, υπάρχει άλλωστε αυτή η δυνατότητα, να δοκιμάσει και εφόσον έχει δει τι του ταιριάζει καλύτερα, να αποφασίσει στη πορεία ποιο θα επιλέξει.
Όσο αναφορά τα παιδιά, το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό, το δοκιμάζει παίζοντας και σίγουρα θα του αρέσει. Μπορεί για παράδειγμα σε ένα μικρό παιδί να αρέσει και το γήπεδο, ενώ είναι πιο ασφαλές από το ποδόσφαιρο για παράδειγμα όπου μπορεί να υπάρξουν τραυματισμοί. Νομίζω ότι και τα δύο αθλήματα, θα πρέπει να τα δοκιμάζουν τα παιδιά και να αποφασίζουν μετά το ποιο τους αρέσει περισσότερο».
Ακολουθούν οι τοποθετήσεις του προπονητή Πάντελ, Γιώργου Τζουλιαδάκη:
Κύριε Τζουλιαδάκη, θα θέλαμε αρχικά να μας περιγράψετε τι είναι το Πάντελ και από που προέρχεται;
«Το Πάντελ είναι ένα άθλημα που ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Λατινική Αμερική, το 1969 από έναν Μεξικανό που είχε μία βίλα στην οποία έπαιζε τένις, αλλά επειδή δεν του έφτανε ο χώρος, έκανε ένα γήπεδο με τοίχους και τζάμι γύρω-γύρω και άρχισε να παίζει με τους τοίχους. Τότε, πρωτοπόρησε και δημιούργησε ουσιαστικά ένα άθλημα, το οποίο στην πορεία ονομάστηκε Πάντελ.
Το παιχνίδι αυτό, έχοντας ως σύνθετη ονομασία το Πάντελ-Τένις αρχικά, διαδόθηκε πάρα πολύ γρήγορα και παιζόταν σε πρωταθλήματα, ώσπου μετά το 1985-1990 άρχισε να κατακτά την Ευρώπη. Το Padel, είναι ένα άθλημα που μπορούν να παίξουν τέσσερα άτομα, δύο σε κάθε πλευρά ενώ τους χωρίζει ένα φιλέ και γύρω-γύρω έχει τζάμια και κάποια σύρματα. Οι διαστάσεις του γηπέδου είναι 10Χ20, ενώ οι κανόνες του είναι αρκετά κοντά στο τένις. Μετράμε σαν το τένις, δηλαδή έξι νικηφόρα game είναι ένα σετ και με δύο σετ κερδίζεις τον αγώνα.
Οι δυάδες θα πρέπει να είναι παίκτες, οι οποίοι στο ανώτερο επίπεδο, έχουν θέσεις, δηλαδή αριστερός και δεξής, σε αρχικό όμως επίπεδο, μπορούν οι παίκτες να παίξουν σε όποια μεριά θέλουν και εναλλάσσονται σε αυτές».
Πότε πρωτοήρθε στην Ελλάδα ως άθλημα;
«Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα κάπου στο 2013-14, υπάρχουν αυτή τη στιγμή παραπάνω από 15 club Padel στην Ελλάδα».
Στο Ηράκλειο, το είδαμε το 2017 στις εγκαταστάσεις του Sport Point, πως ήρθε το άθλημα εδώ;
«Σωστά, στην Κρήτη το φέραμε το 2017, στις εγκαταστάσεις του Μανώλη και του Αντώνη Μαρκαντωνάκη, θέλαμε να γνωρίσουμε το Πάντελ στο Ηρακλειώτικο και Κρητικό κοινό. Αρχίσαμε την προσέγγισή του με ακαδημίες και ενήλικες παίκτες, με άντρες και γυναίκες και διαδόθηκε αρκετά γρήγορα και αναπτύσσονται συνεχώς νέα clubs στην πόλη μας, γιατί έχει μεγάλη απήχηση στον κόσμο».
Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με το Πάντελ και που ήρθε αυτή;
«Προσωπικά ως προπονητής αλλά και ως επιχειρηματίας που ήθελε να φέρει το Πάντελ στην Κρήτη, η πρώτη μου επαφή μαζί του, ήταν στη Βαρκελώνη το 2009. Τότε είδα τέσσερα γήπεδα Πάντελ στην παραλία και ανθρώπους να παίζουν Πάντελ. Έμεινα έκπληκτος, παρ’ ότι έπαιζα τένις σε ένα μέτριο τότε επίπεδο, δεν είχα ξαναδεί κάτι τέτοιο. Αμέσως με ενθουσίασε και δεν σας κρύβω πως είχε μπει στο μυαλό μου αμέσως η ιδέα για το πως θα γίνει να έρθει το Πάντελ στη χώρα μας.
Αυτό έγινε πραγματικότητα όταν βρήκα ανθρώπους που μοιραζόμασταν το ίδιο όραμα-όνειρο και αυτοί είναι οι Μανώλης και Αντώνης Μαρκαντωνάκης, όπου μαζί αποφασίσαμε, αφού είχαν ήδη τις εγκαταστάσεις, να κάνουμε αρχικά ένα γήπεδο Πάντελ το 2017. Ακολούθησε στην πορεία η κατασκευή δύο ακόμα γηπέδων, εκ των οποίων το ένα σκεπαστό, αποτελώντας και το πρώτο σκεπαστό γήπεδο στην Κρήτη».
Ποια τα οφέλη του Πάντελ για έναν αθλούμενο;
«Καταρχήν, Πάντελ μπορούν να παίξουν όλες οι ηλικίες από 4-5 ετών, έως και 80, αρκεί να υπάρχει η δυνατότητα φυσικά. Είναι ένα άθλημα που όπως προείπα, μπορούν να παίξουν τέσσερα άτομα και όταν αρχίσεις να παίζεις, δύσκολα θα σταματήσεις. Αυτό είναι και το μυστικό του άλλωστε, το ότι είναι τόσο προσιτό και τόσο παρεΐστικο και ιδιαίτερα εύκολο στην πρώτη του προσέγγιση.
Σκεφτείτε ότι μπορούν να παίξουν άτομα που απλά έχουν παίξει ρακέτες στη παραλία, χωρίς να είναι αθλητές με την έννοια του αθλητή. Παίζουν για να περάσει ευχάριστα η ώρα τους και πιστέψτε με, θα αλλάξουν εύκολα 5-10 μπάλες και με το τζάμι αλλά και χωρίς αυτό. Θα γελάσουν, θα το ευχαριστηθούν και σίγουρα θα το λατρέψουν.
Από τη στιγμή που θα διαπιστώσουν ότι από την πρώτη τους φορά, θα παίξουν και θα το ευχαριστηθούν, αυτό θα τους κάνει να το αγαπήσουν και στη συνέχεια να βελτιωθούν με προπονήσεις ή επιπλέον αγώνες, αλλά θα μπορούν να λάβουν και μέρος σε τουρνουά που διοργανώνουμε, είτε για αρχάριους είτε για προχωρημένους».
Πόσοι παίκτες υπάρχουν στο Sport Point και σε τι επίπεδο;
«Υπάρχουν πάρα πολλοί παίκτες σε όλα τα επίπεδα. Το προσπαθούμε τα τέσσερα αυτά χρόνια, έχουμε και διακρίσεις, ανεβάζοντας μάλιστα και ζευγάρια σε πανελλήνιες διοργανώσεις. Μάλιστα, παρ’ότι συγκριτικά με τα Αθηναϊκά clubs ξεκινήσαμε 2-3 χρόνια αργότερα, έχουμε παίκτες που βρίσκονται μέσα στα 2-3 καλύτερα ζευγάρια της χώρας.
Το ζευγάρι Αντώνης Μαρκαντωνάκης-Χάρης Καπόγιαννης, έχει πάει στον τελικό του 2019 και το 2020, χάνοντας μάλιστα στις λεπτομέρειες, από παίκτες που παίζουν 4 χρόνια περισσότερα. Αυτοί οι δύο, συνθέτουν ένα ζευγάρι που έχει φτάσει δύο φορές στον τελικό σε πανελλήνιο επίπεδο και ευελπιστούμε πολύ γρήγορα να γίνουν και πρωταθλητές Ελλάδος».
Εάν σας ρωτούσε ένας γονέας, να πάει το παιδί του στο τένις ή το Πάντελ, τι θα του λέγατε;
«Δεν θα σύγκρινα τα δύο αθλήματα μεταξύ τους, στο Sport Point οι γονείς έχουν την τύχη να έχουν πολλές επιλογές, γήπεδα Πάντελ, γήπεδα Τένις και γήπεδα ποδοσφαίρου, νομίζω το ιδανικό θα ήταν ένας συνδυασμός αυτών, αλλά στις μικρές ηλικίες νομίζω ότι το Πάντελ είναι πιο προσιτό στην πρώτη του προσέγγιση.
Σε αυτές τις ηλικίες, τα παιδιά, θέλουν να παίξουν περισσότερο, είναι δύσκολο να βάλεις τα παιδιά να τα προπονείς συνεχώς χωρίς να τους δώσεις την χαρά του παιχνιδιού. Μπορούν τα παιδιά αρχικά να ξεκινήσουν με το Πάντελ, παίζοντας με ρακέτες παιδικές φυσικά και στη συνέχεια να εξερευνήσουν και τα άλλα αθλήματα.
Σίγουρα, για ένα παιδί πέντε ετών για παράδειγμα, όταν θα μπει στο Πάντελ και θα δει πως μπορεί να ανταλλάξει πέντε μπαλίτσες, θα νιώσει την ευχαρίστηση του κερδίζω έναν πόντο, παίζω με άλλα παιδιά, μπορώ να παίξω και όχι μόνο να αθληθώ και κυρίως, θα το ευχαριστηθεί σαν παιχνίδι, γιατί αυτό είναι και το πιο σημαντικό σε αυτή την ηλικία».
Θα μπορούσατε να μας κάνετε μία σύγκριση των προαναφερθέντων αθλημάτων;
«Το Τένις, χρειάζεται προπόνηση, πολύ προπόνηση, είναι άλλη η προσέγγισή του. Το ποδόσφαιρο, είναι εντελώς διαφορετικό, εντελώς ομαδικό, ενώ το Πάντελ που μπορεί να γίνει ομάδα δύο παικτών, είναι πιο εύκολο να προσεγγίσεις δύο ή τέσσερις παίκτες, παρά οκτώ και οκτώ. Οπότε νομίζω ότι το Πάντελ, σε εισαγωγικά πάντα, υπερτερεί στη πρώτη του προσέγγιση ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, είναι πιο προσιτό και πιο εύκολο να κάνουμε να παιδιά να στραφούν στον αθλητισμό γενικότερα».
Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι σαν club;
«Ξεκινήσαμε τα τουρνουά μας το 2017, τουρνουά εσωτερικά και μάλιστα ήμασταν οι πρώτοι που εισάγαμε τον όρο της λίγκας. Ένα πρωτάθλημα που διαρκεί δύο ή τρεις μήνες. Αυτό το καταφέραμε, γιατί είχαμε πολλά ζευγάρια εδώ και τους δώσαμε ουσιαστικά τη δυνατότητα να παίζουν αγώνες κάθε σαββατοκύριακο βαθμολογούμενους και μάλιστα είχαμε Padel Ranking για να τους κατατάξουμε και στο αντίστοιχο επίπεδο.
Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα παικτών, παίκτες Advance, παίκτες Intermediate και φυσικά beginners, στους οποίους κατατάσσουμε όλους όσους έχουν αρχίσει λίγο καιρό, αλλά παίζοντας παιχνίδια, ανεβαίνουν επίπεδο. Οι κατηγορίες είναι ανδρών ή γυναικών αλλά και μικτών.
Όσο αναφορά τους στόχους μας, σαν Club, θέλουμε να βοηθήσουμε να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, άλλωστε το Club μας έχει και εκπροσώπηση από τον Μανώλη Μαρκαντωνάκη, που είναι και πρόεδρος του Πάντελ στην Ελλάδα. Αυτό, μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε και μία συνεννόηση με τα υπόλοιπα Club της χώρας, και συζητάμε για να διοργανωθούν 4 ή 5 πανελλήνια βαθμολογούμενα πρωταθλήματα και από αυτά, να βγει η δυάδα αλλά και η αναπληρωματική δυάδα για την εκπροσώπηση της χώρας».
Η ακαδημία Πάντελ, έχει συμμετοχή;
«Η συμμετοχή είναι μεγάλη, θα στηριχθούμε σε μεγάλο βαθμό στην ακαδημία και τα νέα παιδιά, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα βγάλουμε αρκετούς νέους παίκτες, που θα έχουν όρεξη και θα ανεβάσουν το επίπεδό τους μελλοντικά και στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες».
Θα δούμε σύντομα μεγάλες διοργανώσεις Πάντελ στην Ελλάδα;
«Κάνουμε προσπάθειες να διαδώσουμε γρηγορότερα το άθλημα, στο πλαίσιο αυτό, έχουμε συμφωνήσει με την Madison, να γίνει ένα διεθνές τουρνουά τον Οκτώβριο στο Ηράκλειο, παρ’ ότι ήταν δύσκολο, το καταφέραμε να έρθει στο Ηράκλειο. Η Madison αντιπροσωπεύει το World Padel Tour και κάναμε μία συμφωνία να γίνει 4ήμερο τουρνουά με παίκτες από την Ισπανία και ολόκληρο τον κόσμο. Θα μπορούν όσοι θέλουν να το παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν ανάλογα την κατηγορία. Είναι ένα σημαντικό βήμα για την διάδοση του αθλήματος στην Κρήτη, εμείς όσο μπορούμε, πρωτοπορούμε».
Για να παίξει κάποιος Πάντελ, τι στοιχεία θα πρέπει να έχει;
«Αυτό είναι το μυστικό του αθλήματος, δεν χρειάζεται να έχεις ιδιαίτερα στοιχεία. Σίγουρα, για να φτάσεις σε ένα υψηλό επίπεδο θα χρειαστείς φυσική κατάσταση και πολλές ώρες προπόνησης και αγώνων. Ένας παίκτης, παίζοντας στα εδώ τουρνουά, μπορεί μελλοντικά να βελτιωθεί και να ανέβει επίπεδο.
Το καλό είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν αναπτυχθεί και άλλα κλαμπ, κάτι που μελλοντικά θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων παικτών, ενώ θα μπορέσουμε να κάνουμε και τουρνουά μεταξύ των club. Ένας παίκτης που θα θέλει να φτάσει σε υψηλό επίπεδο, θα πρέπει να συμμετάσχει στα περισσότερα μεγάλα τουρνουά και κυρίως αυτά που γίνονται στην Αθήνα.
Όσο αναφορά τώρα το «μυστικό» του παιχνιδιού, είναι ότι ο μπορεί ο καθένας να παίξει Πάντελ και λέγοντας αυτό, εννοώ ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι αθλητικοί. Είναι ένα παιχνίδι πάρα πολύ απλό, έρχεσαι και παίζεις με την παρέα σου και το ευχαριστιέσαι. Δεν χρειάζεται επίσης ιδιαίτερα καλή φυσική κατάσταση, ο παίκτης δηλαδή, δεν πρέπει να είναι αθλητής-επαγγελματίας.
Πλέον υπάρχουν όλες οι προδιαγραφές εδώ στο Sport Point για έναν παίκτη από την ενοικίαση γηπέδου-εξοπλισμού, μέχρι συμμετοχή σε τουρνουά, συμμετοχή σε αγώνες, αγορά εξοπλισμού αλλά και οτιδήποτε άλλο αφορά το Πάντελ, ενώ μελλοντικά θα υπάρχει και χώρος γυμναστηρίου».
Ένας μέσος παίκτης Πάντελ, πόσες ώρες χρειάζεται να αφιερώνει εβδομαδιαία;
«Νομίζω ότι με δύο προπονήσεις διάρκειας μίας ώρας και ένα παιχνίδι, είναι ένα καλό προπονητικό-αγωνιστικό πλάνο. Εννοείται ότι θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε αυτό και 1 ή 2 ώρες παιχνιδιού, γιατί αυτό άλλωστε είναι και το «μυστικό» του αθλήματος, να το ευχαριστιέσαι. Το ιδανικό είναι να παίζεις δύο παιχνίδια τη βδομάδα και μία προπόνηση ή δύο προπονήσεις και ένα παιχνίδι, αυτό προτείνουμε εμείς, για ένα μέσο επίπεδο αθλητή. Τα παιχνίδια είναι πιο διασκεδαστικά και νομίζω παίζοντας, αγαπάς και απολαμβάνεις περισσότερο το άθλημα».