MATCHCENTER

Αυτό είναι το Πρωτόκολλο Διεξαγωγής Αγώνων με Φιλάθλους!

Τι αναφέρει το πρωτόκολλο που έδωσε η Super League στις ομάδες ενόψει της έναρξης του πρωταθλήματος και του ανοίγματος των γηπέδων.

Το Πρωτόκολλο Διεξαγωγής Αγώνων με Φιλάθλους, περιγράφει τους κανόνες, λειτουργίες και  οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι θεατές και όσοι εμπλέκονται στη διοργάνωση των αγώνων,  καθώς και τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επιστροφή των φιλάθλων στα  γήπεδα των αγώνων του Πρωταθλήματος Super League 1, αγωνιστικής περιόδου 2021-2022.  

Οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν να λαμβάνουν τις κατάλληλες αποφάσεις και τα απαραίτητα μέτρα  με βάση το συγκεκριμένο πρωτόκολλο, ενώ το περιεχόμενό του θα επικαιροποιείται ανάλογα με τις  εξελίξεις, τη διεθνή εμπειρία και τα επιστημονικά δεδομένα. 

ADVERTISING

Ι. Βασικές Αρχές 

 1. Στους αγώνες του Πρωταθλήματος Super League, το ποσοστό των θεατών σε κάθε  γήπεδο/στάδιο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 80% επί συνολικής χωρητικότητας της  εγκατάστασης, ενώ παράλληλα τίθεται ανώτατο όριο 25.000 θεατών. Το ποσοστό 80% επί της  συνολικής χωρητικότητας ισχύει ανά θύρα και αναφέρεται στις θύρες που θα είναι ανοιχτές 

σύμφωνα με την απόφαση μέτρων τάξης της ΕΛ.ΑΣ.  

ADVERTISING

 1. Η είσοδος στο γήπεδο για τους φιλάθλους θα επιτρέπεται με εισιτήρια διαρκείας, μεμονωμένα  εισιτήρια και προσκλήσεις (υπό την προϋπόθεση ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι) και σύμφωνα  με όσα ορίζονται στο παρόν Πρωτόκολλο.  
 2. Πρόσβαση στην εγκατάσταση για τη διεξαγωγή των αγώνων, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στο  συνολικό ποσοστό εισερχομένων, έχουν όσοι συμμετέχουν στους αγώνες (ποδοσφαιριστές,  διαιτητές, αξιωματούχοι αγώνα και αξιωματούχοι ομάδων) καθώς και όσοι συμμετέχουν στη  διοργάνωση του αγώνα (προσωπικό Π.Α.Ε., προσωπικό εγκατάστασης, δυνάμεις ασφαλείας  κ.ο.κ.), σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο ισχύον Πρωτόκολλο Διεξαγωγής Αγώνων της Super 

League, το οποίο ισχύει συμπληρωματικά σε σχέση με το παρόν. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς  οφείλουν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε όλοι όσοι εργάζονται στο στάδιο/γήπεδο  τις ημέρες διεξαγωγής των αγώνων να είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες. Σε περίπτωση  που το εμβολιασμένο προσωπικό δεν επαρκεί για την κάλυψη των απαιτούμενων θέσεων τότε,  κατ’ εξαίρεση, όσοι εργάζονται και δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες θα πρέπει να  επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου (μοριακό τεστ που έχει διενεργηθεί 

ADVERTISING

σε διάστημα μικρότερο των 72 ωρών από την τέλεση του αγώνα ή rapid test που έχει  πραγματοποιηθεί σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών).  

 1. Οι ποδοσφαιριστές, οι αξιωματούχοι των ομάδων και οι αξιωματούχοι του αγώνα θα πρέπει να  εισέρχονται στο χώρο των αποδυτηρίων από μία και μοναδική είσοδο η οποία θα πρέπει να είναι  υποχρεωτικά διαφορετική από τις εισόδους που θα χρησιμοποιηθούν για τους φιλάθλους. Σε κάθε  περίπτωση, η γηπεδούχος Π.Α.Ε. θα λαμβάνει μέτρα ώστε να μην υπάρχει άμεση επαφή μεταξύ  αφενός όσων συμμετέχουν στον αγώνα και των υπολοίπων συντελεστών που βρίσκονται στον  αγωνιστικό χώρο και αφετέρου των φιλάθλων. 
 2. Όλο το υπόλοιπο προσωπικό/εκπρόσωποι που εργάζεται/ονται στην εγκατάσταση και θα  εισέρχονται στους χώρους της εγκατάστασης, συνιστάται, όπου είναι εφικτό, να χρησιμοποιούν  διαφορετική είσοδο / έξοδο από τις εισόδους που θα χρησιμοποιηθούν για τους φιλάθλους.  Επίσης, συνιστάται να υπάρχει ξεχωριστή είσοδος για τους δημοσιογράφους και εν γένει για  όσους κάθονται στα δημοσιογραφικά θεωρεία καθώς και για τους φωτορεπόρτερ. Όλοι οι  παραπάνω οφείλουν να πληρούν το βασικό κριτήριο που είναι ο εμβολιασμός ή προηγούμενη  νόσηση από Covid 19 το τελευταίο εξάμηνο. Σε περίπτωση που το εμβολιασμένο προσωπικό δεν  επαρκεί για την κάλυψη των απαιτούμενων θέσεων τότε, κατ’ εξαίρεση, όσοι εργάζονται και δεν  είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα  εργαστηριακού ελέγχου (μοριακό τεστ που έχει διενεργηθεί σε διάστημα μικρότερο των 72 ωρών  από την τέλεση του αγώνα ή rapid test που έχει πραγματοποιηθεί σε διάστημα μικρότερο των  48 ωρών). 
 3. Οι γηπεδούχες Π.Α.Ε., μέσω της επίσημης ιστοσελίδας τους, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή  οποιοδήποτε άλλου πρόσφορο μέσου (ανακοινώσεις στο γήπεδο ή στα matrix κ.ο.κ.), θα  ενημερώνουν για τις προϋποθέσεις και τα μέτρα προστασίας έναντι στον κορονοϊό SARS-CoV-2,  το Πρωτόκολλο Διεξαγωγής Αγώνων με Φιλάθλους και γενικά οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά  με την παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα.  
 4. Λαμβάνοντας υπόψη την εμφάνιση και διασπορά του υπερμεταδοτικού στελέχους Δέλτα, οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες που θα εισέλθουν στο γήπεδο θα φορούν μάσκα καθ’ όλο το  χρονικό διάστημα της παραμονής τους στο χώρο καθώς επίσης θα τηρούν όλα τα μέτρα υγιεινής  και αποστασιοποίησης που απαιτούνται για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού.  

ΙI. Οδηγίες για τους φιλάθλους

ADVERTISING

Γενικές Οδηγίες 

 1. Γενικώς, για την αποφυγή μετάδοσης του SARS-CoV-2, θα πρέπει να εφαρμόζονται τα κάτωθι:  1.1.Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα ή  καθαρισμός τους με αντισηπτικό διάλυμα με βάση το οινόπνευμα, πριν την προσέλευση στο  γήπεδο και αμέσως μετά την αποχώρηση από αυτό.  

1.2.Αποφυγή αγγίγματος του προσώπου/μάσκας (μύτη, στόμα, οφθαλμοί) με άπλυτα χέρια,  ιδίως αν προηγουμένως υπήρξε επαφή με αντικείμενα που έχουν αγγίξει πολλά άλλα άτομα  (π.χ. πόμολα, διακόπτες κ.λ.π. σε κοινόχρηστους χώρους).  

1.3.Άμεσο πλύσιμο των χεριών ή χρήση αντισηπτικού διαλύματος σε περίπτωση επαφής με άλλο  πρόσωπο.  

1.4.Τήρηση απόστασης του 1,5 μέτρου από άλλα άτομα κατά την άφιξη και την αποχώρηση των  φιλάθλων 

 1. Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική από όλους τους θεατές κατά την παραμονή  τους στις κερκίδες, στους προαύλιους χώρους καθώς και κατά την προσέλευση ή αποχώρηση  τους.  
 2. Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε φίλαθλος ο οποίος πρόκειται να εισέλθει στην αθλητική  εγκατάσταση παρουσιάσει – είτε ο ίδιος είτε ακόμα και άτομο του στενού του οικογενειακού  περιβάλλοντος με το οποίο έρχεται σε επαφή – συμπτώματα πυρετού, βήχα, δύσπνοιας, μυαλγίας,  διάρροιας, πονόλαιμου, ανοσμίας ή υπέρμετρης κόπωσης, δε θα πρέπει προσέρχεται στην  αθλητική εγκατάσταση και άμεσα να ενημερώνει τηλεφωνικά τον προσωπικό του ιατρό. 
 3. Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε φίλαθλος, ο οποίος έχει παραστεί πρόσφατα σε αγώνα βρεθεί  θετικός σε εξέταση για τη νόσο COVID-19 να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές και τη γηπεδούχο  Π.Α.Ε. και να ακολουθήσει τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων.  

Μέσα εισόδου στην Εγκατάσταση  

 1. Η είσοδος των ενήλικων φιλάθλων στις εγκαταστάσεις που φιλοξενούν αγώνες του  Πρωταθλήματος Super League, επιτρέπεται μόνο με πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού ή  βεβαίωση νόσησης το τελευταίο εξάμηνο. 
 2. Η βεβαίωση αρνητικού ελέγχου με αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου rapid test, PCR ή αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) στους ενήλικες δεν θα γίνεται αποδεκτή.  7. Αναφορικά με την είσοδο των ανήλικων φιλάθλων, για όσους ανήκουν στο ηλικιακό όριο 13 – 15 ετών, η είσοδος θα επιτρέπεται με τη βεβαίωση αρνητικού ελέγχου με rapid test 48 ωρών, ενώ 

για τους 12 ετών και κάτω, παρότι δεν απαιτείται η διενέργεια τεστ, συστήνεται αυστηρά η  διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).  

 1. Σε περίπτωση που κάποιος φίλαθλος δεν έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νοσησης,  δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στην εγκατάσταση, με εξαίρεση τους ανήλικους φιλάθλους  ηλικίας 13 έως 15 ετών και τα παιδιά 12 ετών και κάτω που θα πρέπει υποχρεωτικά να  συνοδεύονται. 

Αγορά Εισιτηρίων  

 1. Ο φίλαθλος, κατά την αγορά του εισιτηρίου διαρκείας ή του μεμονωμένου εισιτηρίου,  υποχρεούται να ενημερώσει τη γηπεδούχο Π.Α.Ε. για την τήρηση όσων προβλέπονται στις παρ.  5 – 7 του παρόντος άρθρου, προσκομίζοντας/επιδεικνύοντας τα απαραίτητα έγγραφα (το  πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης).  

10.Για τους ανήλικους φιλάθλους, η αγορά του εισιτηρίου διαρκείας ή του ημερήσιου εισιτηρίου θα  γίνεται από τον κηδεμόνα, ο οποίος θα πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύει τον ανήλικο και να  ενημερώσει τη γηπεδούχο Π.Α.Ε. για την τήρηση όσων προβλέπονται στις παραγράφους του  παρόντος άρθρου, προσκομίζοντας/επιδεικνύοντας τα απαραίτητα έγγραφα (αρνητικό  αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου), όπου απαιτείται υποχρεωτικά (ηλικίες 13-15)1.  

11.Οι κάτοχοι προσκλήσεων υποχρεούνται να προσκομίσουν υποχρεωτικά το πιστοποιητικό  εμβολιασμού ή τη βεβαίωση νόσησης.  

12.Οι φίλαθλοι, κατά την αγορά του εισιτηρίου, οφείλουν να συμπληρώνουν όλα τα στοιχεία που  είναι απαραίτητα για την πιθανή περίπτωση ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ.  

Άφιξη – Παρουσία – Αναχώρηση από την Εγκατάσταση  

13.Οι φίλαθλοι συνιστάται να προσέρχονται και να αποχωρούν από την εγκατάσταση μεμονωμένα  χρησιμοποιώντας, όπου είναι εφικτό, τα δικά τους μέσα μετακίνησης. Σε περίπτωση χρήσης ΜΜΜ  θα πρέπει υποχρεωτικά να τηρούνται οι οδηγίες των αρμόδιων φορέων για την αποφυγή  συνωστισμού. Στις εγκαταστάσεις που εξυπηρετούνται άμεσα από μετρό, ηλεκτρικό θα πρέπει  να υπάρξει σχέδιο προσέλευσης σε συνεργασία των Π.Α.Ε., ΕΛ.ΑΣ και αντίστοιχων υπηρεσιών.  

14.Η προσέλευση των θεατών στην εγκατάσταση θα γίνεται σταδιακά, τμηματικά σε διαστήματα  (time slots) μισής ώρας. Οι γηπεδούχες Π.Α.Ε., με ανακοινώσεις ή/και ενημερώσεις θα  ενημερώνουν τους φιλάθλους για τις ώρες άφιξης. 

  

1Για τον καθορισμό της ηλικίας του ανηλίκου υπολογίζεται η ημερομηνία γέννησης και όχι η χρονολογία. 

15.Κατά την άφιξή τους στην εγκατάσταση, οι φίλαθλοι οφείλουν να περιορίσουν το χρόνο  παραμονής τους σε κοινόχρηστους χώρους και να κατευθύνονται άμεσα προς τη θύρα εισόδου  όπου βρίσκεται η θέση τους. 

16.Οι φίλαθλοι οφείλουν να έχουν μαζί τους, σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή, και να παρουσιάσουν όταν τους ζητηθεί, το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τη βεβαίωση νόσησης, και το αρνητικό  αποτέλεσμα σε διενέργεια τεστ για τους ανήλικες.  

17.Οι φίλαθλοι κατά την είσοδο τους στην εγκατάσταση πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με  προστατευτική μάσκα και να τηρούν απόσταση 1,5μ. από τον προπορευόμενό τους. 18.Οι φίλαθλοι, καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους στο γήπεδο (στο διάστημα πριν την έναρξη  του αγώνα, κατά τη διάρκεια του αγώνα και στο ημίχρονο), θα πρέπει να κάθονται στη θέση που  αναγράφεται στο εισιτήριο τους. 

19.Οι φίλαθλοι θα πρέπει να αποφεύγουν στο μέτρο του δυνατού την παραμονή τους σε  εσωτερικούς χώρους και τη χρήση κοινόχρηστων χώρων όπως τουαλέτες κλπ., καθώς επίσης να  αποφεύγουν το συνωστισμό σε χώρους όπως κυλικεία, VIP areas, κλίμακες κ.ο.κ.  

20.Οι φίλαθλοι παροτρύνονται να χρησιμοποιούν αυτόματους τρόπους πληρωμής με κάρτες και να  αποφεύγουν τη χρήση μετρητών.  

21.Μετά το τέλος του αγώνα, η αποχώρηση των φιλάθλων θα πραγματοποιείται με ελεγχόμενη  σταδιακή έξοδο και σύμφωνα με τις οδηγίες του προσωπικού ασφαλείας. Στις εγκαταστάσεις που  εξυπηρετούνται άμεσα από τα ΜΜΜ θα πρέπει να υπάρξει σχέδιο αποφυγής συνωστισμού από την ΕΛ.ΑΣ για την επιβίβαση σε αυτά κατά την αποχώρηση των φιλάθλων.  

ΙIΙ. Οδηγίες για τις Π.Α.Ε.  

Γενικές Οδηγίες  

 1. Στους αγώνες του Πρωταθλήματος Super League, το ποσοστό των θεατών σε κάθε  γήπεδο/στάδιο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 80% επί συνολικής χωρητικότητας της  εγκατάστασης, ενώ παράλληλα τίθεται ανώτατο όριο 25.000 θεατών. Το ποσοστό 80% επί της  συνολικής χωρητικότητας ισχύει ανά θύρα.  
 2. Κατά την πώληση των εισιτηρίων διαρκείας και των μεμονωμένων εισιτηρίων, καθώς και στη  διάθεση των προσκλήσεων, και προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα τοίχος προστασίας μεταξύ των  θεατών, τίθεται ανώτατο όριο για τους ανήλικους φιλάθλους που δικαιούνται να εισέλθουν στο 

γήπεδο με αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου και συγκεκριμένα 5% επί της συνολικής  χωρητικότητας ή 5% επί του ανώτατου ορίου θεατών της εγκατάστασης (25.000 για τις μεγάλες  εγκαταστάσεις). 

Πώληση Εισιτηρίων  

 1. Συνίσταται σε κάθε Π.Α.Ε. όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της συνολικής χωρητικότητας να  διατεθεί για την αγορά εισιτηρίων διαρκείας. Κατά τη διαδικασία πώλησης εισιτηρίων διαρκείας,  η γηπεδούχος Π.Α.Ε., μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο,  είτε κατά την αγορά του εισιτηρίου ή κατά την παραλαβή του, θα λαμβάνει γνώση για το  πιστοποιητικό εμβολιασμού2. 
 2. Μεμονωμένα εισιτήρια θα πωλούνται μόνο ηλεκτρονικά (online) και όχι σε φυσικά σημεία  πώλησης. Η αγορά των μεμονομένων εισιτηρίων θα γίνεται σε ειδική πλατφόρμα που θα έχει  σχεδιάσει η Π.Α.Ε. σε συνεργασία με την εταιρεία διαχείρισης εισιτηρίων. Ομοίως, η γηπεδούχος  Π.Α.Ε., μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο (αποστολή και  έλεγχος QR Code κοκ), θα λαμβάνει γνώση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τη βεβαίωση  νόσησης του φιλάθλου. 
 3. Η διάθεση των ονομαστικών προσκλήσεων θα γίνεται από τη γηπεδούχο Π.Α.Ε., εξασφαλίζοντας  ότι όσοι θα εισέλθουν στην εγκατάσταση θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι και θα έχουν τα  απαραίτητα έγγραφα πιστοποίησης εμβολιασμού ή νόσησης.  
 4. Η παρουσία φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδας δεν θα επιτρέπεται σε πρώτη φάση.  7. Κατά τη συνάντηση μέτρων τάξης, θα αναφέρεται ο αριθμός των θυρών που θα λειτουργήσουν  και η συνολική διάθεση εισιτηρίων σύμφωνα με όσα ορίζονται στο Πρωτόκολλο.  

Λειτουργία Εγκατάστασης – Υγειονομικά μέτρα 

 1. Σε όλες τις εισόδους καθώς και σε ευκρινή σημεία της εγκατάστασης, θα πρέπει να είναι  αναρτημένες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ σχετικά με τους κανόνες προστασίας. 
 2. Πριν το άνοιγμα της αθλητικής εγκατάστασης / γηπέδου για τον κάθε αγώνα, οι γηπεδούχες  Π.Α.Ε. θα πρέπει να έχουν πάρει όλα τα μέτρα καθαρισμού των κοινόχρηστων χώρων (εξαιρουμένων των καθισμάτων των φιλάθλων), σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων.  Έμφαση στον καθαρισμό θα πρέπει να δίνεται στις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά με τα χέρια,  

  

2Σε περίπτωση που παρέλθει το χρονικό διάστημα νόσησης που προβλέπεται από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, τότε η  γηπεδούχος Π.Α.Ε. δεν θα επιτρέπει την είσοδο στο φίλαθλο αν δεν προβεί σε εμβολιασμό. 

όπως τα πόμολα, οι διακόπτες, οι κουπαστές των κλιμακοστασίων, οι νιπτήρες, οι επιφάνειες των  επίπλων κ.ο.κ., ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στο καθαρισμό του τουαλετών  ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων. Συστήνεται όπως ο καθαρισμός της  εγκατάστασης πραγματοποιηθεί την ημέρα του αγώνα και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τρεις (3)  ώρες πριν την έναρξη του αγώνα. Ισχυρή σύσταση για τήρηση χρονοδιαγράμματος και  διατήρηση αρχείου εκτέλεσης των πρωτοκόλλων των υγειονομικών μέτρων που εφαρμόσθηκαν. 

10.Οι γηπεδούχες Π.Α.Ε. θα πρέπει να εξασφαλίσουν υγειονομικό υλικό (καλάθια απορριμμάτων,  χαρτιά υγείας κ.ο.κ.), ενώ σε όλους τους χώρους του γηπέδου, σε εμφανή σημεία (π.χ. είσοδο  θυρών, κυλικεία κ.ο.κ.) συστήνεται να υπάρχει αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (ή gel) 70%.  Επιπλέον, στους νιπτήρες θα πρέπει να υπάρχει υγρό σαπούνι χεριών και χειροπετσέτες μιας  χρήσης, ενώ στα αποχωρητήρια χάρτινο κάλυμμα λεκάνης μιας χρήσης.  

11.Οι καντίνες και τα κυλικεία θα παραμένουν ανοικτά τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, θα  εξυπηρετούν σε μορφή “Self Service” και θα προμηθεύουν μόνο συσκευασμένα προϊόντα και  νερά, καφέ, τσάι και άλλα αφέψημα σε ποτήρια μιας χρήσης.  

12.Συστήνεται να υπάρχει ειδική σήμανση στους κοινόχρηστους χώρους (κυλικεία, τουαλέτες),  καθώς και παρουσία προσωπικού το οποίο θα καθοδηγεί τους φιλάθλους και θα ελέγχει την  τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Στους χώρους των τουαλετών θα πρέπει να τηρούνται τα όρια  εισόδου που ορίζουν οι υγειονομικές αρχές. 

13.Οι σουίτες – εμπορικοί χώροι του γηπέδου δύναται να παραμείνουν ανοιχτές τηρώντας τα μέτρα  προστασίας που ορίζουν οι υγειονομικές αρχές.  

Είσοδος Φιλάθλων 

14.Για να επιτευχθεί η σταδιακή είσοδος των θεατών και να αποφευχθεί συνωστισμός στην άφιξη  των φιλάθλων, η γηπεδούχος Π.Α.Ε. θα πρέπει να λαμβάνει ειδικά μέτρα όπως το άνοιγμα το  θυρών νωρίτερα από τη συνηθισμένη ώρα (περίπου τρεις ώρες πριν την έναρξη των αγώνων),  ενώ θα πρέπει να λειτουργεί ο μέγιστος αριθμός εισόδων στην αθλητική εγκατάσταση. Επίσης,  για τη διευκόλυνση των φιλάθλων, συστήνεται η παρουσία ταξιθετών οι οποίοι θα καθοδηγούν  και θα ενημερώνουν τους φιλάθλους, ενώ οι Π.Α.Ε., μέσω των ΜΜΕ και λοιπών μέσων 

επικοινωνίας (social media), θα πρέπει να προβούν σε συνεχείς ενημερώσεις προς τους φιλάθλους  τους και να τους παροτρύνουν να προτιμήσουν να έρθουν στο γήπεδο νωρίς για την αποφυγή  συγχρωτισμού.

15.Σε όλες τις εγκαταστάσεις, θα δημιουργηθούν στις εισόδους των θυρών ροές και θα  σηματοδοτηθούν οι διάδρομοι που καταλήγουν στην είσοδο της θύρας με ευδιάκριτα  αυτοκόλλητα που θα ορίζουν τις αποστάσεις μεταξύ των εισερχομένων. Ειδικά κολωνάκια  οριοθέτησης με ιμάντα ή ειδικά κάγκελα προτείνεται να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να  καθοδηγούν τους εισερχόμενους στην θύρες εισόδου, έτσι ώστε η πρόσβαση να είναι ατομική  (ένας – ένας). Συστήνεται να υπάρχουν περισσότερα του ενός σημεία ελέγχου ανά θύρα  χρησιμοποιώντας την εφαρμογή κινητών τηλεφώνων COVID FREE GR. 

16.Κατά την προσέλευσή τους στο γήπεδο, οι φίλαθλοι θα πρέπει να οδηγούνται στις θύρες εισόδου  της εγκατάστασης. Ο έλεγχος του εισιτηρίου και του αποδεικτικού εισόδου θα πρέπει να γίνονται  κατά την είσοδο του στις ροές και όχι στην είσοδο της θύρας, για να αποφεύγεται μπλοκάρισμα  της εισόδου από άτομα που δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις.  

17.Για όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης και έχουν εισιτήριο διαρκείας  ή μεμονωμένο εισιτήριο θα γίνεται έλεγχος με την εφαρμογή κινητών τηλεφώνων COVID FREE GR. Το εισιτήριο των φιλάθλων για την είσοδό τους στην εγκατάσταση θα ελέγχεται ηλεκτρονικά  και ανέπαφα. O έλεγχος του αριθμού των εισερχομένων σε κάθε θύρα θα γίνεται μέσω του access  control system και τα αριθμητικά δεδομένα θα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα στην Ελληνική  Αστυνομία. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί οπτικά επιπλέον του 80% σε μία θύρα, ο Παρατηρητής  του αγώνα οφείλει να συγκαλέσει την ομάδα Έκτακτης Ανάγκης, όπως αυτή προβλέπεται στην  Προκήρυξη του Πρωταθλήματος και να ενημερωθεί για την υπερπλήρωση της κερκίδας. Σε  περίπτωση που ενημερωθεί από την ΕΛΑΣ ότι υπάρχουν φίλαθλοι επιπλέον του 80% στην θύρα,  υποχρεούται να προβεί στην διαδικασία που προβλέπεται στην ΚΥΑ. 

18.Έλεγχος ασφαλείας θα γίνεται από τους security κάθε εγκατάστασης, οι οποίοι υποχρεωτικά θα  πρέπει να φορούν προστατευτικά γάντια και μάσκες, ενώ θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση  ενός μέτρου μεταξύ τους. Σε περίπτωση συνωστισμού θα δημιουργούνται περισσότερες ροές με  την άφιξη περισσότερων security. 

19.Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να υπάρχει κατά την αποχώρηση των φιλάθλων ώστε να αποφευχθεί  ο συνωστισμός. Προσωπικό (stewards) θα ενημερώνει και θα καθοδηγεί τους φιλάθλους ώστε  να αποφεύγεται ο συνωστισμός στους κοινόχρηστους χώρους (έξοδοι, κλίμακες κοκ) και να  διευκολύνεται η αποχώρηση των φιλάθλων από το γήπεδο, η οποία θα γίνεται τμηματικά.  Παράλληλα, ενημέρωση θα υπάρχει και από το σύστημα ανακοινώσεων του γηπέδου.

Click to Hide Advanced Floating Content