«Πάτησε» τη Ρεάλ και ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης για 7η φορά ο Παναθηναϊκός!

Στη Γη της Επαγγελίας, στην κορυφή της Ευρώπης για 7η φορά στην ιστορία του ο Παναθηναϊκός με ανεπανάληπτη εμφάνιση κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης (95-80).

Ο αγώνας

Ο Τσους Ματέο είδε τον Ελί Εντιαγιέ να δίνει πολλά περισσότερα από τα συνηθισμένα στην εκκίνηση του αγώνα, σε τέτοιο βαθμό που ήταν ο βασικός λόγος για το +8 (10-2 στο 3′) έχοντας τους 8/10 πόντους της Ρεάλ Μαδρίτης σε αυτό το διάστημα. Τα δύο γρήγορα φάουλ του Έντι Ταβάρες αποτέλεσαν ένα πρόβλημα βέβαια για τη “Βασίλισσα” απέναντι στον Παναθηναϊκό AKTOR, ο οποίος ήταν εύστοχος, αλλά πολύ ευάλωτος στην άμυνα.

Τόσο πολύ που δεν μπορούσε να πλησιάσει περισσότερο από το -6 (22-16 στο 6′), με τη διαφορά να φτάνει λίγο αργότερα σε διψήφια επίπεδα για πρώτη φορά (32-22 στο 9′) χάρη στα 11/15 σουτ που είχαν οι παίκτες της.

Το μέγιστο της ισπανικής διαφοράς ήταν το +14 (41-27 στο 12′) σε ένα σημείο που ο Εργκίν Αταμάν αναζητούσε άμεσα λύσεις (αμυντικά και επιθετικά), αλλά αδυνατούσε να βρει. Ειδικά από την στιγμή που ο Κέντρικ Ναν πήγαινε στον πάγκο, φορτωμένος με τρία φάουλ κι έχοντας 2/7 σουτ.

Ό,τι δεν έδωσαν οι βασικοί όμως, το έδωσαν αυτοί που ήρθαν από τον πάγκο για τον Παναθηναϊκό AKTOR. Ιδίως ο Λούκα Βιλντόσα με τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ που άλλαξαν άρδην την εικόνα του τριφυλλιού στο πίσω μέρος του παρκέ, κάνοντας τη διαφορά στην αντεπίθεση που ακολούθησε. Η απόδειξη; Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν πλησίασε σε απόσταση βολής (48-47 στο 19′) με περίπου ένα λεπτό για το τέλος του πρώτου μέρους, το οποίο την βρήκε εν τέλει στο -5 (54-49).

Το πολύ καλό πρώτο μέρος του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ τον έφερε στην αρχική πεντάδα της τρίτης περιόδου, με τον διεθνή φόργουορντ να δικαιώνει απόλυτα τον Εργκίν Αταμάν. Ο Παναθηναϊκός AKTOR συνέχισε να αποδίδει εξαιρετικά στην άμυνα, να δίνει πόντους με αίμα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Καλύτερη απόδειξη από τους επτά (!) που σημείωσε η ομάδα του Τσους Ματέο δεν υπήρχε, όχι ότι ο Παναθηναϊκός AKTOR βέβαια ήταν πολύ πιο αποτελεσματικός.

Χάρη σε τρίποντο του Κέντρικ Ναν μάλιστα, το τριφύλλι πέρασε για πρώτη φορά μπροστά (56-58) στα 6’18” για το τέλος της τρίτης περιόδου. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά άντεξε σε θέση οδηγού μέχρι το φινάλε της (61-64), με τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη να γίνεται επίσης παράγοντας της αναμέτρησης χάρη στις άμυνες που έπαιξε.

Το παιχνίδι είχε γίνει σκυλομαχία για τα καλά, κι εκεί πλέον όλα έπαιζαν τον ρόλο τους. Ο Κώστας Σλούκας από τη μία κι ο Σέρχιο Γιουλ από την άλλη αποδείκνυαν για πολλοστή φορά γιατί είναι αυτοί που είναι, κουβαλώντας τις δύο ομάδες. Σε τέτοιο βαθμό που ακόμη κι όταν ο Παναθηναϊκός AKTOR εκτόξευσε τη διαφορά στο +9 (71-80 στο 36′), ο αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης έβαλε το ένα μεγάλο σουτ μετά το άλλο για να μειώσει ξανά στους τρεις (76-79 στο 37′).

Την κρισιμότερη στιγμή, εκεί που όλα κρίνονταν και κρέμονταν από μια κλωστή οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν τα έκαναν όλα τέλεια! Ο Κέντρικ Ναν έβαλε δύο τεράστια καλάθια, ο Ντίνος Μήτογλου το τρίποντο που έστειλε τη διαφορά στο +10 (76-86) με σχεδόν δυόμιση λεπτά για το τέλος. Τα υπόλοιπα ήταν απλή ιστορία. Ο Παναθηναϊκός AKTOR πάτησε στην κορυφή της Ευρώπης για 7η φορά στην ιστορία του.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μπελόσεβιτς – Ντιφάλα – Ρότσα.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 36-25, 54-49, 61-64, 80-95.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ
P