Πλέι οφ-Πλέι άουτ: Αυτές είναι οι ομάδες-Τι γίνεται με τις ισοβαθμίες

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή (14/3) η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος της Super League 1 και πλέον έρχεται η ώρα για πλέι οφ / πλέι άουτ.

Έπεσε η αυλαία της κανονικής διάρκειας της Super League 1, επομένως είναι η στιγμή να δούμε τι γίνεται με πλέι οφ και πλέι άουτ.

Θυμηθείτε πότε θα γίνει η κλήρωση για τα μίνι πρωταθλήματα.

Πλέι οφ

Ολυμπιακός, Άρης, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και Αστέρας Τρίπολης θα λάβουν μέρος στα πλέι οφ, τα οποία έχουν δύο γύρους εν αντιθέσει με τα πλέι άουτ που έχουν έναν.

Για δεύτερη διαδοχική σεζόν συμμετέχει και ο πρωτοπόρος που, εν προκειμένω, φαντάζει βέβαιος πρωταθλητής.

Ο Ολυμπιακός τελείωσε την κανονική διάρκεια με 67 βαθμούς, ο Άρης συγκέντρωσε 51, η ΑΕΚ 48, ο ΠΑΟΚ 47, ο Παναθηναϊκός 45 και ο Αστέρας Τρίπολης 42.

Οι αγώνες είναι διπλοί, θα διεξάγονται δύο παιχνίδια ανά εβδομάδα για κάθε ομάδα, ενώ ο πρωταθλητής θα πάρει το μοναδικό ελληνικό εισιτήριο για το Champions League.

Η λογική λέει ότι ο 1ος θα εκκινήσει από τον 1ο προκριματικό γύρο (σ.σ. εκκρεμούν οι νικητές των εφετινών ευρωπαϊκών διοργανώσεων και των ευρω-εισιτηρίων), όπερ σημαίνει ότι θα δώσει συνολικά 8 παιχνίδια για να καταφέρει να φτάσει στη φάση των ομίλων.

Οι επόμενες ομάδες θα παλέψουν για 2 εισιτήρια της νεοσύστατης Europa Conference League και δη για τον 2ο προκριματικό γύρο (άρα θα πρέπει να δώσουν 6 ματς για να μπουν στους ομίλους).

Το τελευταίο εισιτήριο για τη διοργάνωση θα καταλήξει στον κυπελλούχο Ελλάδας, ο οποίος αν έχει ήδη εξασφαλίσει θέση στην Ευρώπη μέσω πλέι οφ, τότε θα χαμογελάσει ο 4ος.

Πλέι άουτ

Βόλος (33), ΠΑΣ Γιάννινα (31), Απόλλων Σμύρνης (28), Ατρόμητος (28), Λαμία (23), Παναιτωλικός (20), ΟΦΗ (19) και ΑΕΛ (16) είναι οι ομάδες που θα λάβουν μέρος στα πλέι άουτ.

Θα παίξουν όλοι με όλους από μία φορά και οι 8 συμμετέχουσες ομάδες θα χωριστούν σε δύο γκρουπ.

Οι 4 ομάδες που τερμάτισαν πιο ψηλά στην κανονική διάρκεια θα δώσουν 4 από τους 7 αγώνες τους στην έδρα τους και οι 4 ομάδες που τερμάτισαν πιο χαμηλά θα δώσουν 4 από τους 7 αγώνες τους εκτός έδρας.

Στη Super League 2 θα υποβιβαστεί απευθείας η ομάδα με τη μικρότερη βαθμολογική συγκομιδή.

Η 2η χειρότερη ομάδα θα δώσει διπλό αγώνα μπαράζ με τη 2η ομάδα της φετινής Super League 2 για μια θέση στη Super League 1 της σεζόν 2021-22.

Τα κριτήρια διαβάθμισης

Αυτά είναι τα κριτήρια που αναγράφει ο ΚΑΠ της ΕΠΟ για τα επαγγελματικά και τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 20 για την κατάταξη και τις ισοβαθμίες:

1.Το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε η καθεμιά στους μεταξύ τους αγώνες

2.Η διαφορά τερμάτων που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων στους μεταξύ τους αγώνες

3.Η διαφορά τερμάτων στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων

4.Η καλύτερη επίθεση στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων

5.Η καλύτερη άμυνα στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων

Η παράγραφος 6 προβλέπει μπαράζ και κλήρωση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις:

-Εφ’ όσον ισοβαθμούν δύο (2) ομάδες, διεξάγεται απλός αγώνας κατάταξης που διαρκεί 90′ λεπτά, σε ουδέτερο γήπεδο και σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος ακολουθεί παράταση μισής ώρας σε δύο ημίχρονα από δεκαπέντε (15′) λεπτά το καθένα. Αν δε και μετά την παράταση το αποτέλεσμα είναι ισόπαλο, τότε η νικήτρια ομάδα ανακηρύσσεται μετά από εκτέλεση πέναλτι, όπως από τους Κανόνες του Παιχνιδιού (Laws of the Game) και ειδικότερα στο κεφάλαιο ‘Διαδικασία για τον καθορισμό του νικητή ενός αγώνα’ προβλέπεται. Η εκτέλεση των πέναλτι δεν αποτελεί συνέχεια του αγώνα, αλλά διαδικαστικό τρόπο για την ανάδειξη του νικητή

-Εφ’ όσον ισοβαθμούν τρεις (3) ή περισσότερες ομάδες, τότε η σειρά κατάταξής τους καθορίζεται μετά από τη διεξαγωγή απλών αγώνων κατάταξης σε ουδέτερα γήπεδα, με διάρκεια κάθε αγώνα 90′ (χωρίς παράταση). Στην περίπτωση κατά την οποία και μετά τους παραπάνω αγώνες κατάταξης ισοβαθμήσουν δύο (2) ή περισσότερες ομάδες, η σειρά κατάταξής τους καθορίζεται σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 5 του παρόντος άρθρου. Στην περίπτωση που και πάλι προκύψει ισοβαθμία, η σειρά κατάταξης των ομάδων που ισοβάθμησαν καθορίζεται με δημόσια κλήρωση από τη Διοργανώτρια Αρχή

Το μπαράζ δεν ισχύει για όλες τις ισοβαθμίες, όπως εξηγεί η παράγραφος 7 και μπορεί να δώσει κατευθείαν τη θέση του σε κλήρωση

Εάν προκύψει ισοβαθμία ανάμεσα σε ομάδες που κατέλαβαν τις ενδιάμεσες θέσεις του τελικού πίνακα βαθμολογίας, οι οποίες δεν δίνουν δικαίωμα συμμετοχής σε διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA, δεν οδηγούν σε υποβιβασμό ή κατώτερη κατηγορία ή δεν δίνουν το δικαίωμα προβιβασμού, με βάση την προκήρυξη, σε ανώτερη κατηγορία, τότε η κατάταξη γι’ αυτές τις θέσεις θα γίνεται σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 5 του άρθρου αυτού και εφ’ όσον προκύψει και πάλι ισοβαθμία, με δημόσια κλήρωση από τη διοργανώτρια

Πηγή sportime.gr