Καθηγητής ΕΚΠΑ: «Φέτος θα κάνουμε καλύτερο Πάσχα»

«Θα κάνουμε καλύτερο Πάσχα από πέρυσι», εκτίμησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο καθηγητής, πάντως, παρατήρησε ότι «το 40% των πολιτών άνω των 80 δεν έχουν πάει να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, παρά το ότι έχουν τη δυνατότητα», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό. Την ίδια ώρα, πάντως, «σε κάποια νοσοκομεία ακόμα και το 30% των υγειονομικών αρνείται τον εμβολιασμό».

«Περνάμε τη χειρότερη φάση και στην Αθήνα είναι άσχημη η κατάσταση», επεσήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «αυτήν τη φορά θα ξαναμπούμε σε κανονικότητα, με μεγαλύτερη προσοχή».

Να ανοίξουν πρώτα τα μικρά μαγαζιά
Ο καθηγητής εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος με τη χρονική ισχύ του τρίωρου για ψώνια, αφού, όπως είπε, κάτι τέτοιο δημιουργεί συνθήκες συνωστισμού και πρότεινε στις μεγάλες πόλεις να ανοίξουν πρώτα τα μικρά μαγαζιά. Όσο αφορά στον εμβολιασμό του πληθυσμού είπε πως μεγάλο μέρος των δόσεων που ήταν για το 1ο τρίμηνο, περίοδος κατά την οποία ούτως ή άλλως θα λαμβάναμε περισσότερες δόσεις, συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα.

Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, είπε πως οι διακομιδές ανά 24ωρο έχουν φτάσει στις 180 με 200 από τις 100 – 120 που ήταν μέχρι τώρα. «Η κατάσταση είναι ακόμα διαχειρίσιμη, αλλά οριακή», είπε σχετικά, με τον κ. Βασιλακόπουλο να διευκρινίζει ότι «ακόμα κι αν είχαμε κλίνες, δεν θα είχαμε προσωπικό ΜΕΘ». «Το Μάιο θα μιλάμε για μια άλλη χώρα», κατέληξε με βεβαιότητα ο καθηγητής.

Δείτε το βίντεο: