Βεβαίωση μετακίνησης: Από σήμερα οι αλλαγές στο έντυπο – Τι να προσέξουν εργοδότες, εργαζόμενοι

Νέα έντυπα «Βεβαίωσης Κίνησης Εργαζομένων», θα πρέπει να έχουν από σήμερα οι εργαζόμενοι για τις μετακινήσεις τους. Τσουχτερα θα είναι τα πρόστιμα σε όσους δεν θα έχουν το έντυπο από την ΕΡΓΑΝΗ.

H κακοκαιρία Μήδεια, που έπληξε τη χώρα και δημιούργησε αμέτρητα προβλήματα, μετέθεσε και το καθεστώς για τη νέα βεβαίωση μετακίνησης, που ισχύει πλέον από σήμερα Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου.

Πλέον, αλλάζουν όλα τα δεδομένα για τις μετακινήσεις των πολιτών για λόγους εργασίας καθώς εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να αλλάξουν τα έντυπα – βεβαιώσεις μετακίνησης που θα πρέπει να έχουν μαζί τους διαφορετικά θα επιβάλλονται πρόστιμα.

ADVERTISING

Σημειώνεται ωστόσο, ότι μέχρι και της Τρίτη 16 Φεβρουαρίου από τις αρμόδιες Αρχές θα γίνονται μόνο συστάσεις προς τους εργαζομένους που θα έχουν τις παλιές βεβαιώσεις.

Επομένως όλοι οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να εφοδιαστούν με τα νέα έντυπα «Βεβαίωσης Κίνησης Εργαζομένων» για την εκτέλεση της εργασίας τους, ακόμη και όλοι όσοι έχουν στα χέρια τους έντυπα με ημερομηνία λήξης μεταγενέστερης της 15ης Φεβρουαρίου. Για τα νέα έντυπα των εργαζομένων φροντίζουν οι εργοδότες.

Ποιοι εξαιρούνται από το νέο έντυπο μετακίνησης

ADVERTISING

Οι νέες βεβαιώσεις μετακίνησης χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας και αφετέρου από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση. Σημειώνεται από τα νέα έντυπα αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε  καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,  τηλεργασίας, αλλά και νόμιμης άδειας, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν μετακίνηση πολιτών με αποστολή

SMS στο 13033. Παράλληλα σημειώνεται ότι:

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

ADVERTISING

Σε περίπτωση κατά την οποία η εξ’ αποστάσεως εργασία παρέχεται εκ περιτροπής, ο εργοδότης δύναται να εφοδιάζει τον εργαζόμενο με απόσπασμα του ειδικού σκοπού εντύπου Ε4.1.

Σε περίπτωση κατά την οποία η εργασία παρέχεται με κυλιόμενο ωράριο, ο εργοδότης δύναται να εφοδιάζει τον εργαζόμενο με απόσπασμα του καταχωρημένου στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» προγράμματος εργασίας.

Επιπλέον, για τους εργαζόμενους, οι οποίοι αμείβονται και ασφαλίζονται με εργόσημο, από τη Δευτέρα 15/2/2021 τίθεται σε εφαρμογή νέο έντυπο «ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΕ ΕΡΓΟΣΗΜΟ». Το έντυπο αυτό εκδίδεται μέσω του ιστότοπου forma.gov.gr. Η Βεβαίωση αυτή χορηγείται από τον εργοδότη στον εργαζόμενο για την μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το grandsport.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Click to Hide Advanced Floating Content