MATCHCENTER

Κ. Μπουμάκης: «Η κοινωνία του ΠΑΟΚ μας επιτρέπει να ονειρευόμαστε»

Ο πρόεδρος του Π.Α.Ο.Κρουσώνα Κώστας Μπουμάκης ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Στρογγυλή Θεά» του Αντώνη Σαριδάκη στο Crete2day.

Ο Κώστας Μπουμάκης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται σε διοικητικό επίπεδο στους «ασπρόμαυρους»  και στα μελλοντικά πλάνα του σωματείου. Καλεσμένος στην εκπομπή  ήταν και ο επιθετικός και πρώτος σκόρερ της ομάδας Άκης Κουράκης.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

ADVERTISING

Περιγράψτε μας την προσπάθεια που καταβάλλετε διοικητικά στον ΠΑΟΚ, ούτως ώστε η ομάδα να βρίσκεται μόνιμα στους πρωταγωνιστές της Α1 ΕΠΣΗ

«Για να βρισκόμαστε μόνιμα είτε στους διεκδικητές του τίτλου, είτε στην πρώτη τριάδα του πρωταθλήματος χρειάζεται αγώνας. Επίπονη δουλειά και πολλές εργατοώρες, για να ασχολείσαι με την ομάδα και οτιδήποτε την περιβάλλει. Από το 2017 που βρίσκομαι στο τιμόνι του ΠΑΟΚ, πρωταρχικός μου στόχος ήταν η καθιέρωση του στο χώρο του ποδοσφαίρου του Ηρακλείου, και η πραγματοποίηση του επόμενους βήματος της ανόδου στη Γ’ Εθνική, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

Φέτος ξεκίνησε μια καινούρια προσπάθεια, με την έλευση στην ομάδα των Βασίλη Κρασανάκη, και Τάσου Τριανταφύλλου. Ο κόουτς έχει δείξει τα δείγματα γραφής εδώ και χρόνια στο χώρο της προπονητικής, ενώ ο Τάσος έχει «φάει» τα γήπεδα «με το κουτάλι». Υπό την καθοδήγηση αυτών, και με τη βοήθεια ανθρώπων που ήρθαν στο Δ.Σ., φτιάξαμε μια ομάδα χωρίς τυμπανοκρουσίες και φανφάρες. Μια δυνατή ομάδα, που δεν έχει ωστόσο ως πρωταρχικό στόχο το πρωτάθλημα, αλλά τη δημιουργία ενός συνόλου που θα έχει διάρκεια, ούτως ώστε όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου και θα είμαστε έτοιμοι, να έρθει η πολυπόθητη άνοδος στην Γ’ Εθνική.

ADVERTISING

Φέτος στην κατηγορία υπάρχει ο ΠΟΑ μια ιστορική ομάδα με τεράστια φανέλα. Και εμείς είμαστε ιστορική ομάδα. Δεν υπάρχουν ομάδες μικρού βεληνεκούς. Όλες έχουν δυναμική και αν κάνεις το λάθος και υποτιμήσεις οποιονδήποτε θα έχεις πρόβλημα.

Οι προπονητές δουλεύουν σε ένα συγκεκριμένο πλάνο, και το καλό οικογενειακό κλίμα, αποτυπώνεται στο γήπεδο. Για αυτό υπάρχει αυτό το αποτέλεσμα στη βαθμολογία. Θα συνεχίσουμε με την ίδια πίστη και τον ίδιο ζήλο. Έχουμε στα χέρια μας την έκθεση του προπονητή. Όπου είναι εφικτό και χρειάζεται η ομάδα θα ενισχυθούμε. Έχουμε δει κάποιες αδυναμίες. Το ρόστερ είναι μικρό αριθμητικά και πρέπει να μεγαλώσει για να δώσουμε τη δυνατότητα στον προπονητή να κάνει rotation. Χρειάζεται ένα ρόστερ 18 – 20 ατόμων για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις και να είσαι έτοιμος κάθε Κυριακή και κάθε Τετάρτη»

-Είναι σημαντικό να βρίσκονται στο προσκήνιο ομάδες που εκπροσωπούν κοινωνίες. Τα πολλαπλά οφέλη αυτού του πράγματος είναι περιττό να τα αναφέρουμε. Για αυτό είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του παράγοντα

ADVERTISING

«Εκπροσωπούμε μια μεγάλη κοινωνία. Αυτήν του Κρουσώνα και της ευρύτερης περιοχής. Όλα αυτά τα χρόνια στα έξι χρόνια που βρίσκομαι στην ομάδα, εισπράττω με κάθε τρόπο την αγάπη αυτής της κοινωνίας»

-Πριν μερικούς μήνες υπήρχε σαν σκέψη η αποχώρηση σας από την ομάδα. Τι μεσολάβησε και συνεχίζετε;

«Μεσολάβησε η είσοδος στο Δ.Σ. επιφανών προσώπων, των Δευκαλίωνα Στειακάκη, Κώστα Σφήκα, Αντώνη Σουλτάτου, Γιώργου Πρινιανάκη. Σοβαροί άνθρωποι και επιχειρηματίες. Διασφαλίσαμε πράγματα. Αν δεν είχα βοήθεια θωρούσα ότι είχε φτάσει το πλήρωμα του χρόνου για να αποχωρήσω,. Δεν μπορούσα να σηκώσω άλλο το βάρος αυτής της φανέλας και αυτής της ιστορίας. Τα πράγματα στο Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο έχουν αλλάξει άρδην. Για να μπορέσεις να έχεις μια ομάδα σε αυτό το επίπεδο, θέλεις βοήθεια. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος μόνος του να σηκώσει στις πλάτες του το «οικοδόμημα» που λέγεται ΠΑΟΚ. Ήρθαν λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι, πήρα τις απαραίτητες διασφαλίσεις που έπρεπε να πάρω και ξεκινήσαμε μαζί σαν οικογένεια. Μέσα από τον προγραμματισμό που έγινε το καλοκαίρι βγαίνει αυτό το αποτέλεσμα. Είμαστε ευχαριστημένοι με τους παίκτες, τους προπονητές και γενικότερα από την στήριξη που έχουμε από την κοινωνία. Η προσέλευση του κόσμου είναι ενθαρρυντικό στοιχείο. Μας δίνει δύναμη. Οι εγκαταστάσεις μας θεωρώ ότι είναι από τις καλύτερες που υπάρχουν στο Ηράκλειο. Είμαστε προνομιούχοι. Χρειάστηκε να φύγουμε για ένα μήνα από το γήπεδο μας για να τοποθετηθεί ο καινούριος χλοοτάπητας. Σε αυτό το διάστημα κατάλαβα την δύναμη ψυχής των ανθρώπων που δεν έχουν ποδοσφαιρική στέγη και νιώθουν περιπλανώμενοι κάθε εβδομάδα. Εμείς έχουμε το προνόμιο να έχουμε στέγη. Για αυτό ευχαριστώ την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Μαλεβιζίου. Χωρίς την βοήθεια και την χρηματοδότηση τους, ένα τέτοιο τεράστιο οικοδόμημα όπως το Δημοτικό Στάδιο Κρουσώνα δεν θα μπορούσαμε να το συντηρήσουμε»

ADVERTISING

-Είστε ικανοποιημένος από την στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Από την μορφή της απλής χορηγίας μέχρι την παρουσία στο γήπεδο;

«Είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι. Θα ξεκινήσω από τις διαφημίσεις στη φανέλα της ομάδας που είναι ένα τεράστιο έσοδο για μας. Οι διαφημιστικές πινακίδες στο γήπεδο ξεπερνάνε τις 80. Βγάλαμε 100 εισιτήρια διαρκείας, που εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού. Γενικά η παρουσία των ανθρώπων στους αγώνες μας δίνει κίνητρο και βοήθεια για να πάμε παρακάτω, και να βοηθήσουμε οικονομικά την ομάδα. Το ποδόσφαιρο που βρισκόμαστε μπορεί να λέγεται ερασιτεχνικό αλλά οι απαιτήσεις είναι επαγγελματικές. Οι εποχές που ζούμε γνωρίζω ότι είναι δύσκολες. Απευθυνόμαστε στο υστέρημα και όχι στο πλεόνασμα κάθε ανθρώπου. Και το κάθε ευρώ που θα έρθει στην ομάδα, έχει ηθικό αντίκρισμα. Μπορεί σαν αξία να είναι μικρό αλλά η σημασία του είναι μεγάλη. Οι ανάγκες είναι μεγάλες όταν θέλεις να κάνεις εν μέρει – πρωταθλητισμό. Εκτός από τις απαιτήσεις της ομάδας υπάρχει ένα ολόκληρο τιμ που δουλεύει πίσω της. Χρειάζεται συνέχεια η ύπαρξη ενός ταμείου για να είσαι εντάξει στις υποχρεώσεις σου. Ακόμα και στην επώδυνη περίπτωση των τραυματισμών των παικτών.

Η κοινωνία λοιπόν είναι το «όπλο» που μας επιτρέπει να ονειρευτούμε.

Ταμείο θα κάνουμε στις 30 Απριλίου που τελειώνει το πρωτάθλημα. Τότε θα ξέρουμε αν τα κάναμε όλα όμορφα ή αν κάναμε κάτι λάθος»

-Πως πάνε τα πράγματα με τις Ακαδημίες;

«Θεωρώ ότι είναι μια από τις κορυφαίες χρονιές σε επίπεδο Ακαδημιών. Υπάρχει για 3η χρονιά μια συνεργασία με το Αθλόπολις. Δυστυχώς το 2020 έπρεπε να σταματήσουμε λόγω του κορωνοϊού. Τον Αύγουστο του 2021 ξεκινήσαμε ξανά με 26 – 27 παιδιά. Φέτος έχουμε 45 παιδιά στην Ακαδημία που ξεκινάνε από την ηλικία των 4 – 5 μέχρι αυτή των 11 – 12 ετών. Είμαστε μια ορεινή κοινωνία με ότι ιδιαιτερότητες αυτό συνεπάγεται αυτό, και εύλογα δίνουμε μεγάλο βάρος στα τμήματα Υποδομής. Θεωρώ ότι ο ΠΑΟΚ θα έχει απολαβές από αυτήν την προσπάθεια, όταν θα έρθει η ώρα»

-Οι μεταγραφές που θα γίνουν, μαρτυράνε την πίστη και την θέληση για άνοδο. Αν προκύψει φέτος τι θα γίνει;

«Εφόσον έρθει η στιγμή του απολογισμού και είμαστε πρώτοι, υπάρχει πλάνο που θα υποστηρίξουμε με τους ανθρώπους του Δ.Σ. Δεν βγαίνεις απευθείας στην Γ’ Εθνική. Αυτό προκύπτει μέσω μπαράζ. Θεωρώ ότι μπορούμε να στηρίξουμε ένα τέτοιο εγχείρημα. Πρωταρχικός όμως στόχος στην παρούσα φάση είναι να παίζουμε ελκυστικό ποδόσφαιρο. Όταν θα φτάσει αυτή η στιγμή, σίγουρα δεν θα αφήσουμε έτσι την ομάδα. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει, όπως συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια που είμαστε στην ομάδα. Δεν βιαζόμαστε όμως. Αν έρθει η άνοδος είμαστε εδώ να την υποστηρίξουμε. Αυτό είναι το σκεπτικό. Το στοίχημα για μας είναι κατεβάσουμε τον κόσμο ξανά στο γήπεδο. Αυτός είναι κορυφαίος στόχος»

-Από πλευράς Υποδομών τα πράγματα είναι πολύ καλά.

«Είμαστε σε επαφή με τον Δήμαρχο κ. Μποκέα για να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις καλλωπιστικού χαρακτήρα στο γήπεδο. Ασφαλτοστρώσεις και διαμορφώσεις χώρων. Πήραμε διαβεβαιώσεις ότι θα γίνουν μελέτες που θα ενεργοποιηθούν άμεσα. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να μεγαλώνει όχι μόνο αγωνιστικά αλλά σε κάθε τομέα. Έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε την γυναικεία ομάδα του ΟΦΗ στην Ά Εθνική. Φιλοξενούμε και την ομάδα του Αγ. Δημητρίου. Μακάρι να μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε και άλλες ομάδες. Το λέω αυτό «από καρδιάς». Δεν μπορώ να διανοηθώ ομάδες που δεν έχουν εγκαταστάσεις. Είναι πληγή αυτό το πράγμα. Κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε, όποτε μας ζητηθεί από οποιαδήποτε ομάδας. Είμαστε δίπλα της. Γενικά είμαστε κοντά στον αθλητισμό.

Μην ξεχνάμε και το φάιναλ – φορ του Κυπέλλου ΕΠΣΗ που έγινε τον προηγούμενο Απρίλιο στο γήπεδο μας»

-Στο οποίο είχε δώσει το παρόν και ο Θοδωρής Ζαγοράκης με τον οποίο έχετε προσωπική φιλία

«Φιλία υπάρχει και με τον Θοδωρή, και γενικά με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ που μας στηρίζει, και την ευχαριστούμε για αυτό. Τον πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, και όλα τα παιδιά που είναι στο Δ.Σ. Μας στηρίζουν με ρουχισμό, με συμβουλές. Έχουμε εβδομαδιαία επαφή, και ενημερώνονται για την ομάδα. Πριν από ένα μήνα ήρθε και ο παπά – Χρήστος και μας γνώρισε.

Σχεδιάζουμε τον ερχόμενο Φεβρουάριο στην γιορτή του Αγ. Χαραλάμπους που είναι πολιούχος του Κρουσώνα να έρθει και ο κ. Άγγελος Αναστασιάδης.

Οι σχέσεις μας με τον ΠΑΟΚ είναι περισσότερο από αδελφοποιημένες».

Άκης Κουράκης: «Απολαμβάνουμε κάθε παιχνίδι»

-Είσαι στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ. Η χρονιά εξελίσσεται πολύ καλά για σένα

«Σίγουρα η χρονιά εξελίσσεται καλά, όμως πίσω από εμένα δουλεύουν παιδιά για να βάζω εγώ γκολ. Έχουμε μερικούς από τους καλύτερους πασέρ του πρωταθλήματος, όπως οι Ανωγειαννάκης, Παπαδιός, Μεταξάκης, Γαρεφαλάκης. Χωρίς τη βοήθεια τους δεν θα είχα σκοράρει τόσα τέρματα»

-Πως είναι τα πράγματα στην ομάδα;

«Είμαστε μια οικογένεια. Δουλεύουμε σκληρά καθημερινά υπό τις οδηγίες των προπονητών μας και προσπαθούμε να βγάλουμε το καλύτερο πρόσωπο μας στο γήπεδο. Μέχρις στιγμής αυτό μας βγαίνει. Έχω πει και στον εαυτό μου και στα παιδιά ότι πρέπει να πηγαίνουμε στο γήπεδο και να το απολαμβάνουμε. Να περνάμε όμορφα τις Κυριακές μας»

-Η αλλαγή περιβάλλοντος από τον Αλμυρό στον ΠΑΟΚ;

«Δεν ήταν περίεργη για μένα. Πήγα στην ομάδα του χωριού μου και εγκλιματίστηκα απευθείας»

-Η γνώμη σου για το φετινό πρωτάθλημα της Α1 ΕΠΣΗ

«Είναι ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Δεν πρέπει να υποτιμάς καμία ομάδα. Το μεγάλο φαβορί για το πρωτάθλημα είναι ο ΠΟΑ. Στόχος μας είναι να παίζουμε τη μπάλα μας, και να κερδίζουμε κάθε Κυριακή. Δεν αισθανόμαστε άγχος, για αυτό πιστεύω ότι έχουν έρθει μέχρι στιγμής αυτά τα θετικά αποτελέσματα»

-Ποια στοιχεία πιστεύεις ότι θα παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στη συνέχεια στην «κούρσα» για την κατάκτηση της πρώτης θέσης;

«Αυτός που θα κάνει τα λιγότερα λάθη στα παιχνίδια που δεν είναι ντέρμπι, αυτός θα πάρει το πρωτάθλημα»

-Πιστεύεις ότι η πρωτιά είναι θέμα δύο – τριών ομάδων;

«Έχουν ξεχωρίσει ΠΑΟΚ, ΠΟΑ, και Ανθεστίων. Και ο Ρωμανός έχει πολύ καλή ομάδα. Πιστεύω ότι αυτές οι ομάδες θα είναι στην κορυφή μέχρι το τέλος»

-Είσαι ευχαριστημένος από την έως τώρα πορεία σου στο χώρο του ποδοσφαίρου;

«Δυστυχώς είχα ένα σοβαρό τραυματισμό που με κράτησε εκτός γηπέδου σχεδόν ένα χρόνο. Τον ξεπέρασα και τώρα προσπαθώ να βρω ξανά τα πατήματα μου, και να φτάσω όσο πιο ψηλά γίνεται»

-Ως τι σκαλοπάτι αντιλαμβάνεσαι τον ΠΑΟΚ στην καριέρα σου;

«Θέλω να αναδειχτώ και εγώ βάζοντας γκολ, και παράλληλα να βοηθήσω την ομάδα του χωριού μου να αναδειχτεί και αυτή. Ο πρόεδρος προσπαθεί έξι χρόνια να φτιάξει μια καλή ομάδα. Από την πρώτη στιγμή που μιλήσαμε του είπα ότι θα είμαι δίπλα του, και θα προσπαθήσω να παίζουμε ωραίο ποδόσφαιρο για να προσελκύσουμε κόσμο στο γήπεδο»