Σύψας: «Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου η απόφαση για σχολεία-καταστήματα»

Τα δημοτικά σχολεία ενδεχομένως να ανοίξουν μετά τις 7 Ιανουαρίου, ενώ για να δημιουργηθεί ανοσία, θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Από πέρσι τέτοια εποχή που έκανε και στη χώρα μας την εμφάνισή του ο κορονοϊός, το εμβόλιο είναι το πρώτο καλό νέο, είπε ο κ. Σύψας σε σχετική ερώτηση που του υποβλήθηκε.

«Είναι η αρχή του τέλους για την πανδημία που μας ταλαιπώρησε, μας βασάνισε και χάσαμε τόσους συμπολίτες μας», επισημαίνοντας ότι το εμβόλιο, είναι απόλυτα ασφαλές και απόλυτα αποτελεσματικό.

ADVERTISING

Για την τεχνολογία mRNA του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, τόνισε: «Είναι ένα τόσο δα μικρό μόριο το οποίο μπαίνει στο σώμα μας, δίνει το μήνυμα να φτιάξουμε από την πρωτεΐνη του κορονοϊού αντισώματα και αμέσως μετά αυτοκαταστρέφεται και αυτοδιαλύεται. Είναι ό,τι πιο ασφαλές έχει φτιάξει η τεχνολογία μας. Οι κλινικές μελέτες και η εμπειρία που έχουμε μέχρι σήμερα από μερικά εκατομμύρια εμβολιασμούς στον κόσμο δείχνουν την απόλυτη ασφάλειά του».

Το τείχος ανοσίας

Αναφορικά με το τείχος προστασίας της... αγέλης, είπε πως αυτό θα συμβεί όταν εμβολιαστεί το 70% του ελληνικού πληθυσμού. Αυτό όμως πότε θα γίνει; «Θα εξαρτηθεί από τον ανεφοδιασμό που θα έχουμε και από το πόσοι θα προσέλθουν να εμβολιαστούν, καθώς το εμβόλιο είναι προαιρετικό και έτσι πρέπει να είναι», τόνισε χαρακτηριστικά.

ADVERTISING

Σε αντίθεση πάντως με την αισιοδοξία της Πολιτείας, ο ίδιος είπε πως πιστεύει ότι θα χρειαστεί ενδεχομένως να φτάσουμε μέχρι το τέλος του έτους.

Πότε θα ανοίξουν σχολεία - καταστήματα

Αναφορικά με το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και τα καταστήματα, τόνισε πως, «εντελώς άγνωστο γιατί η επιδημία είναι απρόβλεπτη». Η απόφαση θα ληφθεί την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αν πράγματα εξελιχθούν καλά, ίσως τα δημοτικά να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου, τόνισε ο καθηγητής εκφράζοντας ωστόσο προβληματισμό για εικόνες που υποδηλώνουν διασπορά του ιού κατά τη διάρκεια των εορτών.

ADVERTISING

«Η εικόνα, θα φανεί γύρω στις 10 Ιανουαρίου, επομένως είναι πιο σώφρον να εκτιμήσουμε τότε την κατάσταση για να κάνουμε τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση»....