Νέα μέτρα: Έρχονται νέοι περιορισμοί για ανεμβολίαστους και μη – Τι εξετάζουν οι ειδικοί

Νέα μέτρα είναι στο τραπέζι καθώς οι ειδικοί μετά την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία μάλιστα συνυπάρχει πλέον και με τον ιό της γρίπης, εξετάζουν να προτείνουν νέους περιορισμούς.

Μάλιστα εντός της εβδομάδας θα εξετασθούν λεπτομερώς όλα τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα ώστε να κρίνουν εάν απαιτούνται νέα μέτρα ώστε να καμφθεί η ανοδική πορεία των κρουσμάτων.

Τα νέα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι πολλά λένε πηγές του ethnos.gr, παρότι η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως δεν μπορεί να προχωρήσει σε σκληρές απαγορεύσεις κυρίως λόγω της έλλειψης ρευστότητας που απαγορεύει την πλήρη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων όπως στην πρώτη φάση της πανδημίας.

ADVERTISING

Σε ότι αφορά στη Μετάλλαξη Όμικρον, μπορεί πολλοί επιστήμονες να θεωρούν ότι προκαλεί χαμηλή νοσηρότητα και ότι μπορεί να είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας, όμως το τοπίο δεν είναι ακόμη σαφές. Άλλωστε διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι η Μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να αυξήσει τις νοσηλείες, γεγονός που θα προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στο ΕΣΥ.

Γι αυτό και οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας βάζουν πολλά σενάρια στο τραπέζι τώρα μετά τις γιορτές και δεν αποκλείεται να προτείνουν νέα μέτρα ανεξάρτητα εάν θα τα υιοθετήσει ή όχι η κυβέρνηση.

Τα νέα μέτρα που συζητούνται

ADVERTISING

Οι επιστήμονες της ειδικής επιτροπής σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr έχουν συζητήσει να υπάρξουν νέα μέτρα σε όλους τους χώρους που σήμερα υπάρχει συγκέντρωση πολλών ατόμων έστω κι αν είναι εμβολιασμένοι. Μεταξύ αυτών που συζητούν είναι:

Να μπει νέο όριο στην αριθμό ατόμων σε θέατρα, κινηματογράφους αλλά και σε άλλους κλειστούς χώρους όπου επιτρέπεται η είσοδος μόνο εμβολιασμένων και η πληρότητα είναι 100%. Ένα μέτρο που θα επηρεάσει ουσιαστικά μόνο τους εμβολιασμένους.

Ταυτόχρονα εξετάζεται να απαγορευθεί και στους εξωτερικούς χώρους εστίασης η είσοδος για όσους έχουν επιλέξει να μην κάνουν το εμβόλιο. Δηλαδή δε θα μπορούν να επισκεφτούν εστιατόρια σε εξωτερικούς χώρους ούτε με rapid test. Κάτι που ισχύει σήμερα.

ADVERTISING

Παράλληλα μελετάται να αυξηθεί ο αριθμός των test που πραγματοποιούν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι οι οποίοι πρέπει να κάνουν 2 rapid test την εβδομάδα.

Σχεδόν δεδομένο θεωρείται όμως και το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όσους είναι άνω των 50 ετών. Ήδη σχετικές τοποθετήσεις έχει κάνει και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Από την άλλη, στη περίπτωση που τα μέτρα που ελήφθησαν πριν την Πρωτοχρονιά αποδειχθεί ότι δεν ήταν αποτελεσματικά, στο τραπέζι είναι η περαιτέρω μείωση του ωραρίου στα μπαρ και γενικότερα στην εστίαση, με πολλούς ειδικούς όπως λένε πηγές του ethnos.gr , να προτείνουν το κλείσιμο και στις 22:00 το βράδυ.

ADVERTISING

Πάντως όλα αναμένεται να αποφασιστούν στη νέα συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών που θα γίνει εντός της εβδομάδας.

Πηγή Ethnos.gr