Επιστρέφουν στα αμφιθέατρα οι φοιτητές – Οι προϋποθέσεις και τα μέτρα

Επιστρέφουν σήμερα Δευτέρα 4 Οκτωβρίου στα πανεπιστημιακά έδρανα οι φοιτητές μετά από 1,5 χρόνο, κατα τον οποίο τα τμήματα λειτουργούσαν μόνο με τηλεκπαίδευση. Ωστόσο, η διά ζώσης εκπαίδευση δεν ξεκινά ταυτόχρονα σε όλα τα ιδρύματα της χώρας καθώς ορισμένα Πανεπιστήμια θα ανοίξουν την επόμενη Δευτέρα, στις 11 Οκτωβρίου.

Όπως εκείνα σημειώνουν, ακόμα δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε τα μαθήματα να γίνουν με ασφάλεια και επομένως θα χρειαστούν αυτή την εβδομάδα παράτασης.

Ποια Πανεπιστήμια ξεκινούν μαθήματα 4 Οκτωβρίου και ποια πήραν παράταση

ADVERTISING

Από σήμερα Δευτέρα 4 Οκτωβρίου ξεκινούν τα δια ζώσης μαθήματα στο ΕΜΠ, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ωστόσο, ορισμένα ιδρύματα, όπως το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το ΠΑΜΑΚ, το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ανακοίνωσαν ότι τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή, διαφοροποιήσεις έχουν ανακοινωθεί σε σχολές και σε επιμέρους τμήματα των πανεπιστημίων, όπως για παράδειγμα στο ΕΚΠΑ, όπου το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής ξεκινα στις 4 Οκτωβρίου, ενώ το Τμήμα Ψυχολογίας στις 11 Οκτωβρίου, όπως συμβαίνει και με τα μαθήματα στη Νομική.

Μέτρα και προϋποθέσεις για την προσέλευση στα Πανεπιστήμια

ADVERTISING

Στην τελευταία υπουργική απόφαση προβλέπεται, ότι το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, όταν προσέρχονται στα πανεπιστήμια, οφείλουν να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις:

να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για Covid-19, τον οποίο έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών ή

να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, ή

ADVERTISING

να επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορoνοϊό 2 φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Επιπλέον, δημιουργήθηκε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, το edupass, στην οποία οι φοιτητές θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά εμβολιασμού, νόσησης, εργαστηριακών τεστ. Τα πιστοποιητικά θα επιβεβαιώνονται από το σύστημα, το οποίο συνδέεται με τις βάσεις του ΕΟΔΥ, ενώ τα δεδομένα θα διαγράφονται μετά από επτά ήμερες.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα σύμβασης παροχής υπηρεσιών από τα πανεπιστήμια να προσλαμβάνουν άτομα για τον αποκλειστικό έλεγχο της διασφάλισης τήρησης των μέτρων. Έχουν εκταμιευθεί 2,6 εκατομμύρια ευρώ προς τα πανεπιστήμια για τον σκοπό αυτό. Επίσης, το ΥΠΑΙΘ, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, δεσμεύτηκε για τη λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων μέσα στα ΑΕΙ.

ADVERTISING

Οι συστάσεις του υπουργείου Παιδείας

Όσο αφορά στο υπουργείο Παιδείας επιμένει ότι η διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών είναι εφικτή και μάλιστα όπως είπε ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας κ. Συρίγος, πρότεινε στους πανεπιστημιακούς ένα δεν προλαβαίνουν να κάνουν μαθήματα και τα Σάββατα έτσι ώστε όπου υπάρχουν πολυπληθή τμήματα να σπάνε στα …δύο. Όπως είπε ο κ. Συρίγος «εάν έχω μπροστά μου μια αίθουσα με 400 φοιτητές ας συνεννοηθώ με τους συναδέλφους μου και να κάνω 2-3 ώρες παραπάνω.

Είναι έκτακτες οι συνθήκες, δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τους φοιτητές να ξαναπεράσουν στην φάση που ήμασταν 1,5 χρόνο τώρα. Το μάθημα στο πανεπιστήμιο γίνεται δια ζώσης, ειδικά στα μεγάλα ακροατήρια. Αν έχεις 300 φοιτητές πώς θα το κάνεις εξ αποστάσεως; Σε συνεννόηση με το τμήμα τους να μοιράσουν τις ώρες με κάποιους πανεπιστημιακούς συναδέλφους, να δουλέψουν και Σάββατο αν χρειαστεί. Το Υπ. Παιδείας ορίζει κάποιες παραμέτρους, οι φοιτητές έχουν εμβολιαστεί πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη» .

Οι πανεπιστημιακοί πάντως επισημαίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου για τα μαθήματα εκείνα για τα οποία θα υπάρξει αναστολή διδασκαλίας λόγω νόσησης των διδασκόντων, χωρίς δυνατότητα αντικατάστασης αυτών. Αυτός είναι και ο λόγος που επιμένουν να υπάρχει δυνατότητα και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Προβληματισμός σε Νομική και Φιλοσοφική Αθήνας

Οι δυο από τις μεγαλύτερες σχολές του ΕΚΠΑ, Φιλοσοφική και Νομική καθυστερούν την έναρξη της χρονιάς καθώς τα θεσμικά όργανα της Σχολής δεν είναι δυνατόν να αναλάβουν την ευθύνη για την εφαρμογή των όποιων αντικειμενικά μη εφαρμόσιμων διαδικασιών και προϋποθέσεων για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς ο αριθμός των καθημερινώς εισερχομένων στη Σχολή ξεπερνά τα 10.000 άτομα.

Η σχολή αποτελείται από 13 Τμήματα, διδάσκονται εβδομαδιαίως 600 περίπου μαθήματα, από 300 συνολικά μέλη διδακτικού προσωπικού, σε 21 αμφιθέατρα και 36 αίθουσες της Σχολής, συνολικής χωρητικότητας 5.500 ατόμων για κάθε μία από τις 3 τουλάχιστον ημερησίως ενότητες διδακτικών ωρών. Υπ’ αυτές τις συνθήκες και το δεδομένο της χρήσης των χώρων διδασκαλίας «στη μέγιστη δυνατή πληρότητα», φαινόμενα έντονου συνωστισμού στη Σχολή δεν είναι, προφανώς, δυνατόν να αποκλεισθούν”, αναφέρει η σχολή σε ανακοίνωσή της.

Η Νομική σχολή για τους ίδιους λόγους αποφάσισε ότι τα υποχρεωτικά μαθήματα καθώς και τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή άνω των 65 φοιτητών θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως. Τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή μικρότερη των 65 φοιτητών, τα μαθήματα ελεύθερης επιλογής του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, τα μαθήματα του προγράμματος Erasmus και τα μαθήματα των ελληνικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων θα πραγματοποιηθούν κατά κανόνα διά ζώσης. Τα ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά προγράμματα της σχολής θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως κατά το χειμερινό εξάμηνο

Ποια πανεπιστήμια δε θα ξεκινήσουν μαθήματα τη Δευτέρα

Πανεπιστήμιο Πατρών

Στο πανεπιστήμιο της Πάτρας τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 11 του μήνα, ενώ η ανακοίνωση της Συγκλήτου προς τους φοιτητές να μην πάνε καθόλου στο ίδρυμα εάν δεν θέλουν να επιδείξουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή των τεστ, προκάλεσε την οργή φοιτητικής παράταξης με αποτέλεσμα η κατάσταση να ξεφύγει. «Σκυλί της κυβέρνησης» αποκάλεσαν φοιτητές τον πρύτανη του ιδρύματος κ. Μπούρα ενώ αυτός τους απάντησε με…. Pink Floyd, και τους κατήγγειλε για «απαράδεκτη φρασεολογία, η οποία δεν αρμόζει σε νέους ανθρώπους».

Το πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι : Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση των υποδομών του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνδυασμό με πιθανά κρούσματα Covid19, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα μέχρι ένα ποσοστό μαθημάτων, το οποίο δεν θα υπερβαίνει το 30% του συνόλου των μαθημάτων κάθε Τμήματος και μετά από εισήγηση του Τμήματος και απόφαση της Συγκλήτου, να διεξάγονται εξ αποστάσεως. Επίσης η Σύγκλητος αποφασίζει ότι η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει στις 11 Οκτωβρίου για την καλύτερη προετοιμασία του Πανεπιστημίου. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό από το υπουργείο Παιδείας.

Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Για την βέλτιστη προετοιμασία της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, η έναρξη της διδασκαλίας των μαθημάτων των προγραμμάτων σπουδών α’ και β’ κύκλου μετατίθεται για τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021. Εντέλλεται το Πρυτανικό συμβούλιο όπως καθορίσει τον ακριβή τρόπο εφαρμογής του βεβαιωτικού ελέγχου πρόσβασης στις αίθουσες διδασκαλίας σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Η Σύγκλητος εκφράζει την έντονη ανησυχία της, σχετικά με συγκεκριμένες προβλέψεις και περιορισμούς της υπ’ αριθμ. 119847/ΓΔ6 Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ειδικά σε σχέση με την υιοθέτηση της μέγιστης δυνατής χωρητικότητας των αιθουσών, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ιδιαίτερες κατασκευαστικές τους συνθήκες, αλλά και ο μεγάλος αριθμός των ακροατηρίων ειδικά των υποχρεωτικών μαθημάτων και τη μη ειδική πρόβλεψη συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία ευπαθών ομάδων φοιτητών και διδασκόντων.

Η υγεία και η ασφάλεια των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας πρέπει να αποτελεί το πρώτιστο μέλημα, παράλληλα με την δυνατότητα πρόσβασης του συνόλου των φοιτητών και φοιτητριών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Επισημαίνεται επίσης ο κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου για τα μαθήματα εκείνα για τα οποία θα υπάρξει αναστολή διδασκαλίας λόγω νόσησης των διδασκόντων, χωρίς δυνατότητα αντικατάστασης αυτών.

Για τις περιπτώσεις αυτές προτείνεται ως απολύτως αναγκαία η αναθεώρηση της ανωτέρω υπουργικής απόφασης και η πρόβλεψη της δυνατότητας υλοποίησης των σχετικών μαθημάτων εξ αποστάσεως. Λαμβάνοντας δε υπ’ όψιν τις διαθέσιμες αίθουσες και τις εκπαιδευτικές υποδομές του Ιδρύματος, καθώς και την όποια εξέλιξη της πανδημίας εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας, κρίνεται επίσης ως επιβεβλημένη, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η πρόσθετη νομοθετική πρόβλεψη ώστε, με εισήγηση του Τμήματος και απόφαση της Συγκλήτου να δίνεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Επιπλέον, ζητείται από το Υπουργείο Παιδείας, μέρος της έκτακτης χρηματοδότησης που έλαβε το Ίδρυμα να διατεθεί άμεσα για την προμήθεια υλικού καθαρισμού και απολυμάνσεων των αιθουσών, καθώς και συστημάτων καθαρισμού του αέρα εντός των χώρων διδασκαλίας.

Τέλος, η Σύγκλητος χαιρετίζει τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής των φοιτητών/φοιτητριών και διδασκόντων στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, γεγονός το οποίο συνέβαλε στην επιστροφή στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, και στο πλαίσιο της ατομικής και συλλογικής ευθύνης, απευθύνει κάλεσμα εμβολιασμού σε όσους και όσες δεν το έχουν ήδη πράξει. Η υπευθυνότητα της ακαδημαϊκής κοινότητας – όπως αυτή τεκμαίρεται, εκτός από τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και από την έως και σήμερα διαχείριση της εκπαιδευτικής διαδικασίας εν μέσω πανδημίας – δεν συνάδει με την επιχειρούμενη μετακύλιση της ευθύνης της διαχείρισης της πανδημίας στην ακαδημαϊκή κοινότητα, χωρίς ουσιαστική ευελιξία βάσει των πραγματικών συνθηκών και πάντα στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων.

Πώς θα γίνουν τα μαθήματα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 η διδασκαλία στο πλαίσιο των προγραμμάτων σπουδών α’ κύκλου πραγματοποιείται αποκλειστικά διά ζώσης, και υπό την απαρέγκλιτη τήρηση των κατωτέρω:

Φοιτητές και διδακτικό προσωπικό εισέρχονται στους χώρους του Ιδρύματος σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί εμβολιασμού, νόσησης ή διενέργειας rapid ή μοριακού test. Ο βεβαιωτικός έλεγχος πρόσβασης δύναται να πραγματοποιείται στις εισόδους των πανεπιστημιακών campuses, στις εισόδους των κτιρίων που φιλοξενούν αίθουσες διδασκαλίας ή εντός των αιθουσών διδασκαλίας, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας (π.χ. επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας).

Οι φοιτητές υποχρεούνται να φορούν μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην αίθουσα διδασκαλίας, αλλά και σε όλους τους χώρους εντός του Ιδρύματος. Εντός της αίθουσας διδασκαλίας, κάθονται σε συγκεκριμένη θέση, χωρίς να την αλλάξουν κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας ενός μαθήματος.

Εάν κάποιος φοιτητής ή φοιτήτρια αρνηθεί να φορέσει σωστά ή εξ ολοκλήρου τη μάσκα ή αρνηθεί να επιδείξει το απαιτούμενο πιστοποιητικό ή να συμμορφωθεί με τον σχετικό βεβαιωτικό έλεγχο, ο διδάσκων προειδοποιεί ότι το μάθημα σύμφωνα με την ΚΥΑ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, αφού όμως προηγουμένως εξαντληθούν όλα τα μέσα πειθούς εις το όνομα της προστασίας της υγείας του συνόλου της κοινότητας.

Οι διδάσκοντες φορούν υποχρεωτικά μάσκα κατά την παραμονή τους στην αίθουσα διδασκαλίας, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εντός του Ιδρύματος.

Εφόσον δεν είναι εφικτή η χρήση ανοικτού χώρου, ή σε περιπτώσεις συγχρωτισμού σε αυτούς, το όποιο διάλειμμα μεταξύ διαδοχικών ωρών διδασκαλίας του ιδίου μαθήματος πραγματοποιείται εντός της αίθουσας διδασκαλίας.

Σε περιπτώσεις συγχρωτισμού στους ανοικτούς χώρους του Ιδρύματος, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το grandsport.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Πηγή ethnos.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Click to Hide Advanced Floating Content