Ν. Τζώρτζογλου: «Λάθη έγιναν, αλλά δεν υπήρξε κατεύθυνση – Δίκαιοι οι πρωταθλητές, ιστορικές οι διοργανώσεις στο Ηράκλειο»

Σε κλίμα θεσμικό και με αναφορές σε όλα τα μεγάλα ζητήματα του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΠΣ Ηρακλείου, όπου ο πρόεδρος της Ένωσης Νίκος Τζώρτζογλου παρουσίασε τον διοικητικό απολογισμό για το 2025, κάνοντας εκτενή αναφορά στα πρωταθλήματα, τις υποδομές, τις εθνικές ομάδες, αλλά και τις μεγάλες διοργανώσεις που φιλοξενήθηκαν στο Ηράκλειο.

Ο πρόεδρος χαρακτήρισε το 2025 χρονιά με θετικά και αρνητικά, σημειώνοντας πως παρά τα λάθη που έγιναν στο κομμάτι της διαιτησίας, συνολικά η εικόνα των πρωταθλημάτων ήταν ικανοποιητική. Τόνισε ότι τα λάθη υπήρξαν, ωστόσο – όπως υπογράμμισε – δεν ήταν κατευθυνόμενα, επισημαίνοντας ότι ο πρωταθλητής και ο κυπελλούχος αναδείχθηκαν δίκαια μέσα από τη συνολική τους πορεία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αγωνιστική εικόνα των κατηγοριών και στο γεγονός ότι, με βάση τη βαθμολογία, οι ομάδες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις είναι πανάξιες, ενώ στάθηκε στη σημασία της δυνατότητας ανόδου τριών ομάδων από την Α1 στη Γ’ Εθνική, κάνοντας λόγο για ένα διαχρονικό αίτημα του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου που πλέον υλοποιείται.

Στον απολογισμό του ευχαρίστησε δημόσια τον Πλούταρχο Κουτεντάκη για το έργο της Επιτροπής Πρωταθλήματος, αλλά και τα μέλη που συνδράμουν στη διοργάνωση των πρωταθλημάτων, τονίζοντας πως τα περισσότερα αιτήματα των σωματείων ικανοποιήθηκαν και ότι η Ένωση παραμένει ανοιχτή σε παρατηρήσεις και βελτιώσεις.

Ξεχωριστή μνεία έγινε στις αναπτυξιακές δράσεις, με έμφαση στο παιδικό πρωτάθλημα, το οποίο – όπως αναφέρθηκε – αριθμεί χιλιάδες παιδιά κάθε Σαββατοκύριακο, αποτελώντας μία από τις σημαντικότερες δράσεις της Ένωσης. Υπογράμμισε πως η επιτυχία αυτή οφείλεται κυρίως στα σωματεία που επενδύουν στις υποδομές και στην παραγωγή ποδοσφαιριστών, ενώ η Ένωση έχει τον ρόλο της διοργάνωσης και της διαχείρισης.

Αναφορά έγινε επίσης στις μικτές ομάδες, στο γυναικείο ποδόσφαιρο, αλλά και στη φιλοξενία σημαντικών διοργανώσεων στο Ηράκλειο, όπως το Super Cup και αγώνες των Εθνικών Ομάδων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι η Εθνική Ανδρών και η Εθνική Γυναικών έχουν αγωνιστεί επανειλημμένα στην πόλη, με την Εθνική να επιστρέφει εκ νέου στο Παγκρήτιο Στάδιο μέσα στη χρονιά.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος ευχαρίστησε δημόσια την Περιφέρεια Κρήτης και τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για τη διαχρονική στήριξη σε όλες τις διοργανώσεις, υπογραμμίζοντας πως η συνεργασία αυτή αποτελεί βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στο Ηράκλειο.

Αναλυτικά η τοποθέτησή του:

Το 2025 ήταν μια χρονιά με θετικά και με αρνητικά. Να πω ότι στα θετικά, νομίζω ότι σε γενικές γραμμές, παρά τα λάθη που έγιναν στο κομμάτι των πρωταθλημάτων στο θέμα της διαιτησίας, νομίζω ότι σε γενικές γραμμές πήγαμε καλά. Επαναλαμβάνω, τα λάθη της διαιτησίας τα γνωρίζουμε.

Υπήρξαν λάθη διαιτησίας, αλλά θεωρώ ότι δεν είχαμε κατεύθυνση κυρίως, όπως αυτό είναι το ζητούμενο στο ποδόσφαιρο. Δηλαδή ένα λάθος είναι κατευθυνόμενο υπέρ μιας ομάδας ή είναι λάθος όπως λάθος θα κάνει ένας ποδοσφαιριστής που από τα δύο μέτρα θα βγάλει την μπάλα άουτ; Θεωρώ ότι ήταν λάθη, δεν ήταν κατευθυνόμενα, δεν είχαν κατεύθυνση και ο πρωταθλητής και ο κυπελλούχος ήταν πανάξιοι.

Το ίδιο μπορώ να πω και για τη μέχρι τώρα πορεία, γιατί κάνουμε απολογισμό για το 2025, αλλά σχεδόν σε μεγάλο βαθμό έχει κριθεί οι θέσεις που οδηγούν στην Γ’ Εθνική κατηγορία. Πιστεύω ότι και σε αυτό το μισό του 2025, όπως είναι η βαθμολογία, νομίζω ότι ο πρώτος είναι πανάξιος πρώτος, ο δεύτερος είναι πανάξιος και ούτω καθεξής.

Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πλούταρχο-Κουτεντάκη, ο οποίος έχει την κύρια ευθύνη στην Επιτροπή Πρωταθλήματος, που είναι η κορυφαία οργάνωση, τουλάχιστον η βιτρίνα – άσχετα που για μένα δεν είναι μόνο αυτό – αλλά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του κόσμου είναι η Α1 και η Α2.

Θεωρώ ότι τα αιτήματα των ομάδων σε μεγάλο βαθμό ικανοποιήθηκαν και αυτό οφείλεται στη δουλειά του Πλούταρχου, στο ενδιαφέρον του και βέβαια του Μανώλη Βαρδαλαχάκη που τον συνδράμει. Και εδώ είμαστε να ακούσουμε παράπονα, προβλήματα και τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε για να είναι καλύτερα.

Στο κομμάτι αυτό θέλω να πω – συγχωρείστε μου την αλαζονεία και τον εγωισμό – αλλά νομίζω ότι η παρουσία μας στη Ομοσπονδία βοήθησε να πραγματοποιήσουμε ένα όνειρο που είχαμε χρόνια στην Κρήτη, σε μεγάλο ποσοστό, γιατί υπάρχουν και αντίθετες απόψεις. Αυτό που γίνεται και έχει άμεση σχέση με την Α1, δηλαδή οι τρεις πρώτοι του πρωταθλήματος φέτος να βγουν στη Γ’ Εθνική κατηγορία, με τα θετικά του – αν θέλετε υπάρχουν και απόψεις για αρνητικά. Αυτό νομίζω δημιουργεί κάτι πολύ σημαντικό και αυτό που θα δείτε τα επόμενα χρόνια θα είναι επίσης σημαντικό. Αυτό όσο αναφορά την Α1, την Α2 και τη Β Κατηγορία.

Το Final Four, πιστεύω δεν υπάρχει αμφιβολία, ήταν μια διοργάνωση που η ΕΠΣΗ έκανε, μια διοργάνωση στην οποία εμπνεύστηκε ο Γιώργος Φανουράκης και οι μέχρι τώρα διοργανώσεις έχουν στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Από προσέλευση κόσμου, από προβολή, από έσοδα για τις ομάδες που φιλοξενούν, αφού η Ένωση τα έσοδα και των ημιτελικών αλλά και του τελικού τα διαθέτει στις ομάδες που διοργανώνουν. Αυτό όσο αναφορά το Final Four.

Επί την ευκαιρία να πω ότι το το Final Four, διεξήχθη φέτος – όπως ξέρετε – και θα γίνει στις Αρχάνες.

Όσον αφορά τώρα τις υποδομές, να πάω λίγο γρήγορα. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι αυτό που συμβαίνει στο Ηράκλειο – και δεν οφείλεται στην ΕΠΣΗ, η ΕΠΣΗ διαχειρίζεται απλά το υλικό – νομίζω ότι αναλογικά με τον πληθυσμό δεν συμβαίνει σε κανένα άλλο μέρος στην Ελλάδα. Αν υποτεθεί ότι το Ηράκλειο έχει 300.000 κόσμο, η Θεσσαλονίκη έχει ένα εκατομμύριο, η Αθήνα έχει πέντε εκατομμύρια κόσμο.

Μπορεί η Αθήνα να έχει περισσότερα παιδιά, αλλά αν αναλογιστείς ότι η Αθήνα αντλεί από μια κυψέλη πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων και εμείς αντλούμε από πολύ λιγότερους, καταλαβαίνετε τι συμβαίνει. Γι’ αυτό θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Μανώλη Παπαδόπουλο, στον Σωτήρη Συνάνη, στον Μανώλη Βαρδαλάχκη, που διοργανώνουν το μεγαλύτερο και κατά την άποψή μου τα ποιοτικότερα παιδικά πρωταθλήματα στην Ελλάδα.

Και ξαναλέω, αυτό οφείλεται κυρίως στις ομάδες. Αν δεν υπήρχε ο Εργοτέλης, ο ΠΟΑ, το Λίντο και άλλες ομάδες που δεν μένουν στο στείρο και ψυχρό ρόλο του «παίζω με μπάλα» και αγοράζω παίκτες – όπως έκανα εγώ παλιά στο Ασήμι πριν 30-40 χρόνια – αλλά δίνουν σημασία στο πώς θα παράξουμε ποδοσφαιριστές. Αυτό που γίνεται στο Ηράκλειο δεν γίνεται σε κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας.

Αυτό φαίνεται και από τα παιδιά. Σήμερα μπορεί να είναι Χανιώτες ο Κουλιεράκης και ο Τζολάκης που παίζουν στην Εθνική, αλλά πριν λίγα χρόνια η Εθνική Ομάδα της χώρας μας είχε τέσσερα παιδιά του Εργοτέλη. Τον Καρέλη, τον Κούτρη, τον Μπουχαλάκη και τον Σάλιακα. Δεν έχει ξαναγίνει. Ο ΠΟΑ έχει επίσης κορυφαίους παίκτες.

Θέλω να πω ότι αυτό που συμβαίνει στο Ηράκλειο το κάνετε εσείς, οι ομάδες. Εμείς σαν Ένωση έχουμε τη διαχείριση. Εσείς πλάθετε τα παιδιά, εμείς κάνουμε τις διοργανώσεις. Το ίδιο συμβαίνει με τις μικτές ομάδες και εδώ να πω ένα ευχαριστώ στον Βαγγέλη Πετούση και στον Βαγγέλη Παπαγγελή.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Δεν είμαστε στο σημείο που θα θέλαμε, αλλά πιστεύω ότι με τη δουλειά που γίνεται θα πάμε καλά.

Πολλοί μιλάνε για εξωστρέφεια. Θεωρώ ότι αυτό που έχουμε καταφέρει – και οφείλεται και στον Πλούταρχο – είναι σημαντικό. Η τιμητική θέση που έχω να είμαι το νούμερο 2 στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι τυχαία.

Δεν υπάρχει άλλη πόλη στην Ελλάδα που να έχει έρθει η Εθνική δύο φορές και να έρχεται τρίτη τον Ιούνιο. Στις 7 Ιουνίου θα τη δούμε στο Παγκρήτιο, με μια μεγάλη ομάδα. Πιθανόν Ιταλία, πιθανόν Ουαλία, μια από τις μεγάλες χώρες που θα παίξουν στα play-off για το Μουντιάλ. Θεωρώ σημαντικό για τη νεολαία μας να δούμε την Εθνική για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο στο Παγκρήτιο Στάδιο.

Ανάλογη επιτυχία είναι και το Super Cup που φέραμε για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου στο Ηράκλειο. Επίσης, η Εθνική Γυναικών έχει κάνει μόνιμη έδρα το Ηράκλειο. Αύριο και το Σάββατο αγωνίζεται στο Γεντί Κουλέ με ελεύθερη είσοδο.

Τέλος, για το τεράστιο παιδικό πρωτάθλημα. Πέρσι είχαμε τέσσερις χιλιάδες παιδιά. Φέτος πέντε χιλιάδες. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει να κρατάς στα γήπεδα τέσσερις ή πέντε χιλιάδες παιδιά κάθε Σαββατοκύριακο. Για μένα, είναι η κορυφαία δράση της Ένωσης.

Για όλα αυτά υπάρχει ένας άνθρωπος που είναι πάντα αρωγός και πρέπει να τον ευχαριστήσουμε: ο Σταύρος Αρναουτάκης. Μαζί με τον Νίκο Συριγωνάκη και τον Γιώργο Πιτσούλη.

Αυτά όσον αφορά τον διοικητικό απολογισμό του 2025.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ