Κέλλυ Κυδωνάκη: Από τη Μεσσαρά στο… κορυφαίο επίπεδο του καράτε!

Το καράτε είναι ένα άθλημα το οποίο δεν είναι και τόσο διαδεδομένο, ωστόσο στην Κρήτη έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μας χάρη σε μια σπουδαία αθλήτρια, που έχει όλο το μέλλον μπροστά της!

Ο λόγος για την Κέλλυ Κυδωνάκη, με την Μεσαρίτισα πρωταθλήτρια να κάνει υπερήφανη την Κρήτη με κάθε επίτευγμα της, ενώ εκπροσωπεί επάξια το νησί και την χώρα μας σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, χαρίζοντας μας μετάλλια και σπουδαίες διακρίσεις. Τον τελευταίο χρόνο συμμετέχει στην κατηγορία Γυναικών, έχοντας κατακτήσει κατά σειρά: Χάλκινο στο ευρωπαϊκό και χρυσό σε Βαλκανικούς και Μεσογειακούς!

Η 21χρονη πρωταθλήτρια, παραχώρησε συνέντευξη στο ????????????????????????????????????????, όπου μίλησε για τα πρώτα της βήματα, για τις ευχάριστες και δύσκολες στιγμές, για το πόσο δύσκολο είναι ένας αθλητής σε ατομικό άθλημα να κάνει πρωταθλητισμό στη χώρα μας, ενώ αποκάλυψε και μια ιστορία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων που είχε πάρει μέρος!

Η Κέλλυ από την ηλικία των 3 ετών είχε εκφράσει την επιθυμία της να ασχοληθεί με το καράτε, ωστόσο όπως ανέφερε, δεν το… θυμάται! «Αυτό πραγματικά ήταν και δική μου απορία! Επειδή ξεκίνησα στην ηλικία των τεσσάρων και επειδή δεν θυμόμουν και πολλά πράγματα, ρώτησα κάποια στιγμή τους γονείς μου πως και ασχολήθηκα με αυτό το άθλημα;

Μου απάντησαν πως όταν ήμουν τριών ετών μας το ζητούσες, ούτε να αρθρώσω καλά καλά την λέξη δεν μπορούσα και έτσι κάπως έτσι ξεκίνησα! Δεν είχα κάποιον αδελφό ή συγγενή που να ασχολείται με αυτό το άθλημα, τους το ζήτησα, με πήγαν σε μια σχολή τεσσάρων ετών και από τότε συνεχίζω μέχρι και σήμερα!»

Από μικρή ηλικία έδειχνε πως είχε μια… κλίση στο άθλημα και δεν θα αργούσε η στιγμή που θα αγωνιζόταν με την Εθνική μας ομάδα. Στην ηλικία των 11 ετών ήρθε η στιγμή που θα φορούσε το εθνόσημο.

«Από την ηλικία των 11 ετών, συμμετείχα στο πρώτο μου πανελλήνιο πρωτάθλημα, με τον προπονητή μου τότε να μου προτείνει πως πρέπει να ανεβούμε ένα σκαλοπάτι παραπάνω με τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα, κατάφερα και τερμάτισα δεύτερη και κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι με την Εθνική ομάδα, ενεργό μέλος από το 2012 μέχρι και σήμερα, πάντα στα μετάλλια, πάντα σε διεθνείς αγώνες. 

Το 2013 ήταν η δεύτερη μου συμμετοχή σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, κατακτώντας την πρώτη θέση και κέρδισα την πρόκριση στο Βαλκανικό πρωτάθλημα, όπου εκεί βγήκα δεύτερη και αυτή αποτέλεσε την πρώτη μου διεθνή διάκριση».

Χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Γυναικών, χρυσό στο Βαλκανικό και στους Μεσογειακούς, αλλά όλα αυτά προέκυψαν μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό. Η πρωταθλήτρια μας έδειξε τεράστια ψυχικά αποθέματα, δούλεψε πάρα πολύ κατά τη διάρκεια του τραυματισμού της και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα επέστρεψε στη δράση.

«17 Δεκεμβρίου τραυματίστηκα. Ήμουν στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας μου για να πάρω μέρος στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα και εκεί να διεκδικήσω ένα εισιτήριο στο Ευρωπαϊκό. Τραυματίστηκα σοβαρά, για ενάμιση μήνα είχα το πόδι μου από πάνω μέχρι κάτω σε γύψο, εννοείται πως απαγορευόταν να συμμετέχω, καθώς το Φεβρουάριο που είχε οριστεί να διεξαχθεί, εγώ έκανα δυναμώσεις και ο γιατρός μου είχε πει πως θα μπορούσα να συμμετέχω σε μεγάλους αγώνες μετά το πέρασμα τεσσάρων μηνών, δηλαδή… τώρα.

Τελικά χάρη στην πολύ καλή αποκατάσταση επέστρεψα νωρίτερα στους αγώνες, πήρα και το οκ από τον γιατρό μου».

Για να μπορέσει ένα αθλητής να επανέλθει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, χρειάζεται στοιχεία τα οποία η Κέλλυ τα διαθέτει στον μέγιστο βαθμό. «Το πρώτο στάδιο του τραυματισμού μου ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Τις πρώτες δύο ημέρες, ευτυχώς δεν χρειάστηκε παραπάνω, ήμουν πάρα πολύ χάλια ψυχολογικά, καθώς στο παρελθόν είχα τραυματιστεί ξανά στο γόνατο, πριν από σημαντικούς αγώνες, οπότε ήταν σαν να ξεκινάω από την αρχή.

Ωστόσο δεν μπορούσα να κάθομαι και να στεναχωριέμαι, οπότε έψαξα να βρω τα θετικά του και τι θα μπορούσα να πάρω και όχι αυτά που μου παίρνει ο τραυματισμός, οπότε την πρώτη βδομάδα έφτιαξα το πρόγραμμα μου.

Σίγουρα δεν μπορούσα σωματικά, κυρίως εξασκήθηκα στην αρχή πνευματικά και σιγά σιγά έβαλα στο πρόγραμμα και ασκήσεις με το σώμα μου και προσπάθησα να βλέπω όλα τα θετικά και νομίζω πως αυτό με βοήθησε και ανέβηκε η ψυχολογία μου. Τελικά κάποια πράγματα έρχονται εκεί που δεν τα περιμένεις. Τουλάχιστον να μην τα παρατάμε και να προσπαθούμε πάντα».

Η αποφασιστικότητα της, το πάθος της, την βοήθησε ώστε να κατακτήσει το πρώτο μετάλλιο μετά τον τραυματισμό της, σε διοργάνωση του Μαρόκου, το οποίο είναι του υψηλότερου επιπέδου, ενώ στο Ευρωπαϊκό, που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, αρχικά δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής!

«Επέστρεψα στους αγώνες μέσα σε δύο μήνες, ήρθε το πρώτο μετάλλιο στο Μαρόκο, σαν Παγκόσμιο Κύπελλο φανταστείτε το, αγωνίζονται οι πρώτες 32 της παγκόσμιας κατάταξης, επομένως ήταν πιο δύσκολο από ότι το Ευρωπαϊκό και τερμάτισα στην τρίτη θέση. Ακολούθησε το Ευρωπαϊκό στο οποίο κανονικά θα έπαιρνα μέρος στο ομαδικό. Ωστόσο η πρωταθλήτρια μας Έλενα Χατζηλιάδου τραυματίστηκε τελευταία στιγμή και παρ΄όλο που η +68 δεν ήταν η κατηγορία μου, η ομοσπονδία έκρινε πως θα μπορούσα να την αντικαταστήσω και να εκπροσωπήσω την κατηγορία της και έτσι έγινε η αλλαγή την τελευταία μέρα πριν ταξιδέψουμε. Κάπως έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία πραγματικά την τελευταία στιγμή!»

Το Βαλκανικό όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, ήταν ο μεγάλος στόχος της χρονιάς. «Το Βαλκανικό ήταν ο στόχος της χρονιάς, γιατί ήξερα πως θα συμμετέχω. Μπορεί να μην πήρα μέρος στο Πανελλήνιο, ωστόσο στο Βαλκανικό συμμετέχουν πέντε με έξι αθλητές από κάθε χώρα οπότε ήμουν μέσα σε αυτό και μάλιστα θα ήταν η πρώτη μου συμμετοχή σε επίπεδο γυναικών. Έπαιξα στην +68 τελικά λόγω του ευρωπαϊκού. Στον τελικό αντιμετώπισα την πρωταθλήτρια Ευρώπης, η οποία πριν από λίγες βδομάδες με είχε κερδίσει από ένα δικό μου λάθος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ήξερα πως τον αγώνα αυτόν δεν θα τον έχανα με τίποτα, κέρδισα με 5-0 και τερμάτισα στην πρώτη θέση».

Το Καράτε είναι ένα άθλημα το οποίο δεν είναι και τόσο δημοφιλές στην χώρα μας. Χρειάζεται μεγάλη στήριξη από την Πολιτεία την ομοσπονδία ώστε να μπορέσουν οι αθλητές να κάνουν πρωταθλητισμό. Η ομοσπονδία μέχρι και πριν από δύο χρόνια ήταν απούσα ωστόσο με το νέο Δ.Σ. και με την προεδρία του Γιώργου Σιετή, τα πράγματα πηγαίνουν προς το καλύτερο, με τους αθλητές να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και όλα αυτά φαίνονται και στα αποτελέσματα.

«Πλέον τα τελευταία δύο χρόνια, που άλλαξε η διοίκηση τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Τα πρώτα χρόνια που ξεκίνησα και μέχρι τα 19 μου, η κατάσταση ήταν απελπιστική, δεν μας κάλυπταν τίποτα, πληρώναμε τα πάντα στα ταξίδια και πολλές φορές μάλιστα πολύ παραπάνω από όσο έπρεπε! Συμμετείχαμε σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και δίναμε εξωφρενικά ποσά.

Πλέον με την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. και του νέου προέδρου Γιώργου Σιετή, τα πράγματα έχουν μπει σε μια φυσιολογική σειρά, μας καλύπτουν τα έξοδα σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα οπότε για εμάς αυτό είναι πάρα πολύ καλό. Σιγά σιγά όλο και καλύτερα και αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα μας.

Τώρα για την Πολιτεία είναι το πως συνεργάζεται με την ομοσπονδία, εγώ είμαι και από τις τυχερές αθλήτριες καθώς λόγω της Κρήτης, μιας πιο κλειστής κοινωνίας, χρωστάω πολλά στους χορηγούς μου, καθώς χωρίς αυτούς, δεν θα μπορούσα να κάνω όλα αυτά τα ταξίδια, τα έξοδα είναι εξωφρενικά και η βοήθεια τους είναι πολύτιμη».

Σίγουρα για μια αθλήτρια σε ατομικό άθλημα και δη από τη Κρήτη, τα έξοδα είναι πάρα πολλά, με την Κέλλυ να έχει δίπλα της ανθρώπους που τη στηρίζουν σε κάθε της ταξίδι. «Είμαι τυχερή που έχω δίπλα μου ανθρώπους που με στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Ευχαριστώ πολύ τις Μινωικές Γραμμές και ιδιαιτέρως τον κ. Αντώνη Μανιαδάκη, την Phaistos Networks και τον κ. Χατζηδάκη και κάποιες φορές που έχω χρειαστεί και η Περιφέρεια Κρήτης έχει βρεθεί στο πλευρό μου».

Όπως όλα τα αθλήματα, έτσι και το καράτε έχει τις δυσκολίες του, με την πρωταθλήτρια μας να αναφέρει πως το οικονομικό είναι το δυσκολότερο, για έναν αθλητή ο οποίος θέλει να ξεκινήσει την ενασχόληση του με το καράτε.

«Το δύσκολο κομμάτι είναι το οικονομικό. Παρ’ όλο που το άθλημα δεν είναι τόσο διάσημο, οι αθλητές που ασχολούνται με αυτό είναι πάρα πολλοί. Εκείνοι που θέλουν να κάνουν πρωταθλητισμό, χρειάζεται να κάνουν πάρα πολλά ταξίδια, τα οποία κοστίζουν. Όλα τα υπόλοιπα τα λύνεις, αν το θέλεις πραγματικά, όπως σε κάθε άθλημα χρειάζεται θυσίες, πρέπει να βάζεις προτεραιότητες. Έτσι είναι και το καράτε, απλά το καράτε δεν έχει την οικονομική στήριξη που έχουν τα άλλα αθλήματα».

Το καράτε μέχρι και το 2020 ήταν στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, με τα έσοδα να είναι αρκετά καλά, ωστόσο μετά το Τόκιο, βγήκε από το Ολυμπιακό πρόγραμμα και ξαφνικά τα έσοδα έφτασαν στο.. μηδέν!  «Το 2020 που ήταν Ολυμπιακό Άθλημα είχε οικονομικές απολαβές. Το περσινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, οι αθλητές που πήραν μετάλλια, το χρυσό αν δεν κάνω λάθος έδινε 20.000 ευρώ πριμ, το ασημένιο 15.000 και το χάλκινο 12.000.

Φέτος, ίδια διοργάνωση, το άθλημα εκτός Ολυμπιακού προγράμματος, απολαβές μηδέν! Όταν το καράτε ήταν Ολυμπιακό Άθλημα, είχε περισσότερη προβολή, οι αθλητές και οι χορηγοί είχαν μεγαλύτερη στήριξη, με το που βγήκε από το Ολυμπιακό πρόγραμμα όλα καταστράφηκαν».

Η Κέλλυ Κυδωνάκη είναι η μοναδική Ελληνίδα αθλήτρια που έχει πάρει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στο καράτε και συγκεκριμένα το 2018 στο Μπουένος Άιρες, ωστόσο δέκα ημέρες πριν το ταξίδι στάθηκε άτυχη λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού, παρ’ όλα αυτά αγωνίστηκε βάζοντας σε κίνδυνο την καριέρα της!

«Λόγω του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Νέων γυναικών, κέρδισα το εισιτήριο για την Ολυμπιάδα και ήμουν νούμερο 1 στο Ολυμπιακό ranking. Ωστόσο η ατυχία μου χτύπησε την πόρτα και ένα τραυματισμός, παρόμοιος με τον πρόσφατο αλλά πιο σοβαρός, δέκα ημέρες πριν ταξιδέψουμε, με δυσκόλεψε αφάνταστα. Απαγορευόταν να ταξιδέψω, ο γιατρός δεν υπέγραφε καν! Άλλα έλεγα δεν γίνεται να μην αγωνιστώ, να μην ταξιδέψω.

Τελικά ταξίδεψα με τεράστιο κίνδυνο να μείνει το πόδι μου παράλυτο! Αγωνίστηκα, όσο μπορούσα, το πρώτο ματς κέρδισα με 4-2 μια Αγγλίδα. Στο δεύτερο ματς έχασα στις λεπτομέρειες με 1-0 από μια αθλήτρια από την Νορβηγία και στο τρίτο ματς αντιμετώπισα μια αθλήτρια από τα ΗΑΕ, η οποία είχε μόνο ήττες, ο πόνος ωστόσο ήταν ατελειώτος και ηττήθηκα.

Η Αγγλίδα, που κερδισα στο πρώτο ματς, μπήκε στα μετάλλια, η κοπέλα από την Νορβηγία που ηττήθηκα με 1-0 πήρε το χρυσό μετάλλιο και εγώ λόγω του τραυματισμού μου έχασα μια τεράστια ευκαιρία για διάκριση».

Ωστόσο αυτός ο τραυματισμός, αποτέλεσε το “κλειδί” στον πιο πρόσφατο στο τέλος του 2021, με την Κέλλυ να έχει εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση, εστίασε στα θετικά, εξάσκησε την σκέψη της και όλα αυτά έφεραν τα αποτελέσματα με τις τεράστιες διακρίσεις το 2022.

Η πιο πρόσφατη επιτυχία της, το χρυσό μετάλλιο στο Μεσογειακό πρωτάθλημα, ήταν τέραστια, με το Μεσογειακό να είναι στο υψηλότερο επίπεδο στο καράτε, το οποίο συγκρίνεται με αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων. Εξάλλου το φορμάτ της διοργάνωσης είναι παρόμοιο με τους Ολυμπιακούς, διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια και συμμετέχουν οι καλύτεροι αθλητές.

Η Κέλλυ αν και μόλις 21, έχει ήδη αφήσει τα διαπιστευτήρια της στο άθλημα και έχει όλο το μέλλον μπροστά της για να γράψει ιστορία. Εξάλλου, ελπίζει το 2028 το καράτε να επιστρέψει στην ατζέντα της Ολυμπιακής Επιτροπής , με τη Κέλλυ να βρίσκεται στην κατάλληλη ηλικία ώστε να φέρει στη χώρα, ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο και να μείνει στο πάνθεον της ιστορίας…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ
P