Γ Εθνική: Για την παραμονή χρειάζεται…πρωταθλητισμός!

Το φετινό πρωτάθλημα του 10ου ομίλου της Γ Εθνικής είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά των τελευταίων χρόνων, καθώς μετά την επανέναρξη και την απόφαση για την διεξαγωγή μόνο του πρώτου γύρου, επικρατεί ένας… χαμός στη μάχη τόσο της κορυφής, όσο φυσικά και της παραμονής.

Πέντε αγωνιστικές απομένουν για την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της ποδοσφαιρικής περιόδου 2020-21, καθώς με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, θα ολοκληρωθεί παράλληλα και το πρωτάθλημα, λόγω της πολύμηνης διακοπής λόγω κορωνοϊού.

Μάλιστα η κατάσταση είναι τόσο ρευστή που ακόμα και με 20-21 βαθμούς ομάδα μπορεί να υποβιβαστεί.

Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη μόλις για δύο ομάδες, την Παλαιόχωρα και τον Άρη Ρεθύμνου, οι οποίες δεν δήλωσαν συμμετοχή μετά το πρωτάθλημα και την επόμενη χρονιά θα αγωνίζονται στο τοπικό, ωστόσο για τις υπόλοιπες 4 θέσεις που οδηγούν στα ερασιτεχνικά θα γίνει μάχη, σώμα με σώμα μέχρι το φινάλε…

Ο Πλατανιάς βρίσκεται σε πολύ δεινή θέση καθώς μόλις με 4 βαθμούς μετά από 10 αγωνιστικές δείχνει πως θα είναι η πρώτη ομάδα που θα ακολουθήσει Παλαιόχωρα και Άρη στις θέσεις που οδηγούν στον υποβιβασμό, ωστόσο από εκεί και πέρα πραγματικά δεν χωράνε προβλέψεις αφού η απόσταση του 13ου Πόρου με την 7η Δαμάστα είναι μόλις 3(!) βαθμοί!

Για να καταλάβουμε πόσο ρευστή είναι η κατάσταση ο Γιούχτας ο οποίος πριν τη χθεσινή αναμέτρηση βρισκόταν στο -4 από την κορυφή με μία ήττα βρέθηκε να είναι μόλις στο +4 από τη ζώνη του υποβιβασμού!

Ας πάρουμε τα πράγματα ωστόσο με μία σειρά. Ο Πόρος βρίσκεται αυτή τη στιγμή πάνω μόνο από το Πλατανιά με 11 βαθμούς ωστόσο η νίκη κόντρα στην Αναγέννηση Ιεράπετρας ήταν ένα πραγματικό 6ποντο καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα βρίσκονταν σε πάρα πολύ δύσκολη θέση.

Η ερχόμενη εβδομάδα μπορεί ωστόσο να ανεβάσει τον Πόρο βαθμολογικά αλλά και ψυχολογικά καθώς αντιμετωπίζει τον Πλατανιά σε ένα παιχνίδι όπου η νίκη είναι μονόδρομος ενώ ακολουθεί ένα υπερπολύτιμο ξεκούραστο τρίποντο κόντρα στην Παλαιόχωρα, πριν το πολύ δύσκολο και καθοριστικό φινάλε.

Συγκεκριμένα μετά από αυτά τα παιχνίδια, θα αντιμετωπίσει τον Αλμυρό εκτός έδρας, μία ομάδα που είναι διεκδικητής του τίτλου, ενώ ακολουθούν δύο εντός έδρας ντέρμπι κόντρα σε Νεάπολη και Δαμάστα, δύο ομάδες που επίσης θα παλέψουν μέχρι το φινάλε για την παραμονή του.

Πάνω από τον Πόρο στη βαθμολογία με μόλις ένα βαθμό παραπάνω βρίσκεται ο Αστέρας Ρεθύμνου ο οποίος γνώρισε βαριά ήττα από τον Αλμυρό, ενώ ακολουθεί πρόγραμμα φωτιά με τέσσερις τελικούς και ένα ξεκούραστο τρίποντο.

Συγκεκριμένα η ομάδα του Ρεθύμνου αντιμετωπίζει την ερχόμενη αγωνιστική τη Νεάπολη, ενώ ακολουθούν εκτός έδρας ντέρμπι με τη Δαμάστα και πολύ δύσκολο παιχνίδι κόντρα στον Ηρόδοτο. Την τελευταία αγωνιστική ακολουθεί και άλλος αγώνας… εξάποντος κόντρα στον Άρη Σούδας.

Ίδια βαθμολογική συγκομιδή έχει και η άλλη ομάδα του Ρεθύμνου, ο Ρεθυμνιακός ο οποίος επίσης με 12 βρίσκεται αυτή τη στιγμή κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Μάλιστα η ομάδα του Ρεθύμνου έχει ένα επίσης πολύ δύσκολο πρόγραμμα καθώς ακολουθούν παιχνίδια με την Αναγέννηση Ιεράπετρας και τον Πλατανιά που βρίσκονται στα χαμηλά, ενώ μετά το ξεκούραστο τρίποντο (αντιμετώπιζε Παλαιόχωρα) ακολουθούν παιχνίδια με τον Αλμυρό και εκτός έδρας ντέρμπι με την Νεάπολη…

Ένα βαθμό πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ομάδα της Νεάπολης, όπου μετά την έλευση του Γιάννη Κουλούρα στον πάγκο της δείχνει ικανή να κερδίσει την μάχη της σωτηρίας, κάτι που φάνταζε πολύ δύσκολο πριν την επανέναρξη.

Σημαντικό ρόλο βέβαια θα παίξουν τα παιχνίδια της ομάδας με τους υπόλοιπους που δίνουν τη μάχη για τη σωτηρία, ωστόσο στον πρώτο τελικό «εξάποντο» επικράτησε του Άρη Σούδας και πήρε μεγάλη βαθμολογική ανάσα.

Το αρνητικό για την ομάδα της Νεάπολης είναι ότι στα εναπομείναντα παιχνίδια δεν έχει ξεκούραστο τρίποντο και θα χρειαστεί να δώσει 5 τελικούς για την επίτευξη του στόχου της.

Έχει δύσκολο πρόγραμμα καθώς κατά σειρά έχει να αντιμετωπίσει Αστέρα Ρεθύμνου, ΑΟΑΝ, ΣΥΝΚΑ, Πόρο και Αναγέννηση Ιεράπετρας, οπότε όπως γίνεται αντιληπτό θα αγωνιστεί με 2 από τους διεκδικητές του τίτλου και 3 από τις ομάδες που έχουν τους ίδιους στόχους.

Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και η Αναγέννηση Ιεράπετρας η οποία ωστόσο θα έχει 3 βαθμούς άνευ αγώνος την τελευταία αγωνιστική που αντιμετώπιζε την Παλαιόχωρα, ωστόσο τα 4 υπόλοιπα παιχνίδια είναι φωτιά, καθώς θα αντιμετωπίσει Ρεθυμνιακό και Πλατανιά από τις ομάδες που είναι στα χαμηλά και Γιούχτα και τον πρωτοπόρο ΠΟΑ από αυτές που βρίσκονται στα υψηλότερα στρώματα.

Ο Άρης Σούδας μπορεί να ξεκίνησε εντυπωσιακά μετά την επανέναρξη και να φαινόταν ότι θα κατάφερνε να πάρει απόσταση ασφαλείας από τη ζώνη του υποβιβασμού, ωστόσο οι δύο συνεχόμενες ήττες από Αλμυρό αλλά κυρίως εκείνη από τη Νεάπολη, τον έχουν φέρει και αυτόν σε δύσκολη θέση.

Στις εναπομείναντες 5 αγωνιστικές θα έχει τρεις βαθμούς χωρίς να αγωνιστεί καθώς ακολουθεί αναμέτρηση με τον Άρη Ρεθύμνου την τρίτη αγωνιστική πριν το φινάλε, ενώ κατά σειρά θα αντιμετωπίσει τη Δαμάστα εντός έδρας, τον Ηρόδοτο εκτός, το Γιούχτα εντός και τελευταία αγωνιστική θα παίξει στο Ρέθυμνο κόντρα στον Αστέρα.

Άλλη μία ομάδα με 14 βαθμούς είναι η Δαμάστα, η οποία πήρε ξεκούραστο τρίποντο αυτή την αγωνιστική αντιμετώπιζε τον Άρη Ρεθύμνου, ενώ στην πρώτη αγωνιστική μετά την επανέναρξη είχε πάρει επίσης 3 βαθμούς άνευ αγώνα λόγω Παλαιόχωρας.

Τώρα έχει να δώσει δύο συνεχόμενα εξάποντα με Άρη Σούδας και Αστέρα Ρεθύμνου, ενώ στη συνέχεια θα παίξει με ΑΟΑΝ εκτός και ΣΥΝΚΑ εντός. Τελευταία αγωνιστική θα δοκιμαστεί εκτός έδρας κόντρα στον Πόρο σε ένα παιχνίδι όπου μπορεί να κρίνει την παραμονή στην κατηγορία αν και οι δύο ομάδες χρειάζονται τους βαθμούς.

Τέλος η περίπτωση του Γιούχτα είναι λίγο διαφορετική καθώς με 16 βαθμούς έχει μία ασφάλεια παραπάνω από τους υπόλοιπους ενώ βρίσκεται σχεδόν σε ίδια απόσταση από την κορυφή και την ζώνη του υποβιβασμού.

Μέχρι το φινάλε θα παίξει με ΠΟΑ, Αναγέννηση, Άρη Σούδας και Πλατανιά ενώ θα έχει μεσολαβήσει και ένα άνευ αγώνα τρίποντο για το παιχνίδι με τον Άρη Ρεθύμνου.

Όπως γίνεται αντιληπτό η μάχη της παραμονής θα κόψει την ανάσα μέχρι και το φινάλε καθώς 9 ομάδες θα παλέψουν για την αποφυγή τεσσάρων θέσεων, ενώ τα μεταξύ τους παιχνίδια είναι εκείνα που θα παίξουν τον μεγαλύτερο ρόλο στη μάχη της παραμονής.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των ομάδων από την 6η θέση και κάτω: 

Γιούχτας
(16 β.)
Δαμάστα
(14β.)
Άρης Σούδας
(14β.)
Αναγέννηση Ιερ.
(13β.)
11η αγ. ΠΟΑ
(εντός)
Άρης Σούδας
(εκτός)
Δαμάστα
(εντός)
Ρεθυμνιακός
(εντός)
12η αγ. 3-0 α.α.
(Άρης Ρεθ.)
Αστέρας Ρεθ.
(εντός)
Ηρόδοτος
(εκτός)
ΠΟΑ
(εκτός)
13η αγ. Αναγέννηση Ιερ. (εντός) ΑΟΑΝ
(εκτός)
3-0 α.α.
(Άρης Ρεθ.)
Γιούχτας
(εκτός)
14η αγ. Άρης Σούδας
(εκτός)
ΑΕΕΚ ΣΥΝΚΑ
(εντός)
Γιούχτας
(εντός)
Πλατανιάς
(εντός)
15η αγ. Πλατανιάς
(εντός)
Πόρος
(εκτός)
Αστέρας Ρεθ. (εκτός) 3-0 α.α.
(Παλαιόχωρα)
Νεάπολη
(13β.)
Ρεθυμνιακός (12β.) Αστέρας Ρεθ. (12β.) Πόρος
(11β.)
Πλατανιάς (4β.)
11η αγ. Αστέρας Ρεθ. (εκτός) Αναγέννηση Ιερ. (εκτός) Νεάπολη (εντός) Πλατανιάς
(εκτός)
Πόρος (εντός)
12η αγ. ΑΟΑΝ
(εντός)
Πλατανιάς
(εντός)
Δαμάστα (εκτός) 3-0 α.α. (Παλαιόχωρα) Ρεθυμνιακός (εντός)
13η αγ. ΑΕΕΚ ΣΥΝΚΑ (εκτός) 3-0 α.α. (Παλαιόχωρα) Ηρόδοτος (εντός) Αλμυρός
(εκτός)
ΠΟΑ
(εντός)
14η αγ. Πόρος
(εκτός)
Αλμυρός
(εντός)
3-0 α.α.
(Άρης Ρεθ.)
Νεάπολη
(εντός)
Αναγέννηση Ιερ.
(εκτός)
15η αγ. Ρεθυμνιακός (εντός) Νεάπολη
(εκτός)
Άρης Σούδας (εντός) Δαμάστα
(εκτός)
Γιούχτας (εκτός)

Η βαθμολογία του πρωταθλήματος μέχρι και την 10η αγωνιστική:

#StandingsΑΓΝΙΗΥΠΕΡΚΑΤΑΔΙΑΦΒΑΘ
1ΗΡΟΔΟΤΟΣΗΡΟΔΟΤΟΣ1511313092136
2ΑΟΑΝΑΟΑΝ15111331121934
3ΠΟΑΠΟΑ1594225151031
4ΑΛΜΥΡΟΣΑΛΜΥΡΟΣ1584335142128
5ΑΕΕΚ ΣΥΝΚΑΑΕΕΚ ΣΥΝΚΑ1584330141628
6ΓΙΟΥΧΤΑΣΓΙΟΥΧΤΑΣ1576222121027
7ΑΡΗΣ ΣΟΥΔΑΣΑΡΗΣ ΣΟΥΔΑΣ157352317624
8ΠΟΡΟΣΠΟΡΟΣ157261719-223
9ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΙΕΡ.ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΙΕΡ.157173329422
10ΑΕ ΝΕΑΠΟΛΗΑΕ ΝΕΑΠΟΛΗ157171618-222
11ΡΕΘΥΜΝΙΑΚΟΣΡΕΘΥΜΝΙΑΚΟΣ157082120121
12ΔΑΜΑΣΤΑΔΑΜΑΣΤΑ155372020018
13ΑΣΤΕΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥΑΣΤΕΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ1550101929-1015
14ΠΛΑΤΑΝΙΑΣΠΛΑΤΑΝΙΑΣ151212829-215
15ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ (-6)ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ142012639-330
16ΑΡΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥΑΡΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ140014141-400
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το grandsport.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.