Λ. Αυγενάκης στη Βουλή: «Δεν εκβιαζόμαστε από τις αντιδημοκρατικές αποφάσεις της ΕΠΟ και των ΕΠΣ»

«Το 12,5% των αδιάφορων της ποδοσφαιρικής βάσης δεν μπορεί να εκβιάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του 87,5%» τόνισε ο Υφυπουργός Αθλητισμού για το Μητρώο και χαιρέτησε την πρόθεση αρκετών ΕΠΣ, που αναθεωρούν τη στάση τους και πιέζουν την ΕΠΟ για να ξεκινήσει άμεσα η αγωνιστική δραστηριότητα!

«Δεν εκβιαζόμαστε από τις αντιδημοκρατικές αποφάσεις της ΕΠΟ και των ΕΠΣ, το 12,5% των αδιάφορων της ποδοσφαιρικής βάσης δεν μπορεί να εκβιάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του 87,5%» τόνισε στη Βουλή ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε ερώτηση της Ευαγγελίας Λιακούλη, για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στον νομό Λάρισας και το Μητρώο εγγραφής των αθλητικών σωματείων.

Ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι «γονείς, αθλητές, “υγιείς” παράγοντες σωματείων, βλέπουν ποιοι βάζουν ταφόπλακα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Η συντριπτική πλειονότητά τους θέλει διαφάνεια και νοικοκύρεμα» και επισήμανε πως «χαιρόμαστε που πολλές ΕΠΣ έχουν ήδη κάνει βήματα για να αναθεωρήσουν τη στάση τους και πιέζουν την ΕΠΟ για να ξεκινήσει άμεσα η αγωνιστική δραστηριότητα».

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού επανέλαβε ότι «εμείς συνεχίζουμε και είναι αυτονόητο ότι παραμένουμε ανοιχτοί στον διάλογο, με σεβασμό όμως στα 6.362 σωματεία όλων των αθλημάτων, που έχουν προσέλθει στο Μητρώο και στηρίζουν το νοικοκύρεμα και την τάξη στο αθλητικό οικοδόμημα».

Υπενθύμισε πως «καταθέσαμε διάταξη, με την οποία ουσιαστικά, διευκολύνουμε επιπλέον 301 ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία, ώστε να τακτοποιηθούν, καθώς και 240 σωματεία άλλων αθλημάτων! Μάλιστα, η διάταξη συζητείται και ψηφίζεται αύριο στην Ολομέλεια», κάνοντας αναφορά στη ρύθμιση που θα επιτρέπει και στα σωματεία εκείνα που ακόμα δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο, εφόσον έχουν καταθέσει ολοκληρωμένη αίτηση και κατέχουν Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, να κάνουν χρήση των δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων και να αδειοδοτούνται για τη διεξαγωγή αγώνων από τις Περιφέρειες.

Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης, υπενθύμισε τους σκοπούς του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αθλητικών Σωματείων («νομιμότητα, η τάξη και η διαφάνεια στο αθλητικό οικοδόμημα και η παροχή καθολικής πρόσβασης σε όλους»), τα οφέλη του, τις ανακολουθίες της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και τις τεράστιες ευθύνες της ΕΠΟ και των ΕΠΣ που ανέστειλαν τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα κόντρα στη βούληση των 2.260 ποδοσφαιρικών τους σωματείων σε σύνολο 2.585, καταλήγοντας (ειδικά για την περιοχή της Λάρισας):
«Συνολικά, τα 78 από τα 83 (94%) ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία της ΕΠΣ Λάρισας προσήλθαν στο Μητρώο. Η φασαρία, λοιπόν, γίνεται για το 6% των μη εγγεγραμμένων και όχι για το 94% των νόμιμων; Για να καταλάβω».

Ολόκληρη η ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού:

«Σας ευχαριστώ για την ερώτησή σας, γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να ενημερώσω και το Σώμα για τις εξελίξεις στο θέμα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

Με το άρθρο 142 του ν. 4714/2020 θεσπίσαμε το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων. Δεν ανακαλύψαμε τον τροχό! Το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων είχε προβλεφθεί με το ν. 4373/2016 του κ. Κοντονή, που απαιτούσε μια σειρά από γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες και δικαιολογητικά. Εμείς απλοποιήσαμε τις διαδικασίες!
Το Μητρώο αποτελεί, ουσιαστικά, προέκταση της χορήγησης Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης, που προβλέφθηκε στον ν. 2725/1999.

Στόχος μας: η νομιμότητα, η τάξη και η διαφάνεια στο αθλητικό οικοδόμημα και η παροχή καθολικής πρόσβασης σε όλους.
Μπορούν άπαντες να γνωρίζουν ανά άθλημα, πόσα νοικοκυρεμένα, νόμιμα και ενεργά ερασιτεχνικά σωματεία υπάρχουν: οι γονείς που εμπιστεύονται τα παιδιά τους, οι αθλητές, οι προπονητές, οι χορηγοί, τα στελέχη.
Και, βεβαίως, οι διακριθέντες αθλητές να κάνουν χρήση της μοριοδότησης για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η εγγραφή των σωματείων στο Μητρώο είναι η νομιμοποίησή τους. Αυτά τα νόμιμα και ενεργά αθλητικά σωματεία, μπορούν, μεταξύ άλλων, να απολαμβάνουν τις παροχές της Πολιτείας:
 χρηματοδοτούνται ετησίως και απευθείας από τον «κουμπαρά» στήριξης, μέσω της φορολογίας των κερδών των παικτών του Στοιχήματος
 χρησιμοποιούν τις δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις
 απολαμβάνουν τα κίνητρα που έχει θεσπίσει η Πολιτεία.
Μάλιστα, για να διευκολυνθούν όλα τα Σωματεία αυτή την τριετία, δώσαμε τρεις παρατάσεις για την εγγραφή τους, έως:
1) 31/07/2022 (δόθηκε από πέρσι, για ένα έτος, λόγω πανδημίας).
2) 17/08/2022 (κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της ΕΠΟ)
3) 05/09/2022 (λόγω της συνάντησης με FIFA-UEFA).

Στις 2 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήσαμε τετραμερή σύσκεψη στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, με εκπροσώπους, της FIFA, της UEFA και της ΕΠΟ. Μάλιστα, συμμετείχε ο Πρόεδρος της κ. Τάκης Μπαλτάκος. Αντικείμενο της συνάντησης: η υποχρέωση των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων να διαθέτουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση και να εγγραφούν στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων.

Στη σύσκεψη, η ΕΠΟ:
α) αποδέχτηκε την απόλυτη υποχρέωση της ύπαρξης Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης.
β) δεσμεύτηκε για νέα συνάντηση στις 07/09/2022 με επικαιροποιημένη λίστα με τα ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία ανά ΕΠΣ, ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος.
Όμως, η ΕΠΟ ανέβαλε τη συνάντηση. Δεν τήρησε τη δέσμευσή της, ούτε παρουσίασε ποτέ διαφορετική λίστα ενεργών ποδοσφαιρικών σωματείων, από αυτή που είχαμε ήδη επισήμως από τις ΕΠΣ.

Μάλιστα, η ΕΠΟ, δια του Προέδρου της, προχώρησε σε μια σειρά από ανακολουθίες:
• ενώ με e-mail (στις 28-07-2022) ζητούσε παράταση εγγραφής των σωματείων στο Μητρώο…
• αμέσως μετά την 4μερή σύσκεψη, δήλωσε δημόσια πως «θα πιέσουμε για να αποκτήσουν Ειδική Αθλητική Αναγνώριση όλα τα σωματεία»,
• αλλά στην ομιλία του στη Γ.Σ. της ΕΠΟ στις 30/09/2022 ο κ. Μπαλτάκος έλεγε «βρισκόμαστε σήμερα εδώ επειδή υπάρχουν απολιθώματα της δεκαετίας του ’50 … Ούτε ειδική αθλητική αναγνώριση θα έπρεπε να υπάρχει, ούτε η Περιφέρεια να δίνει άδεια και να παρεμβαίνει η Αστυνομία ώστε να μην τους αφήνει να παίξουν ποδόσφαιρο».
Οι πράξεις αυτές αποδεικνύουν την έλλειψη αξιοπιστίας από την πλευρά της Ομοσπονδίας και πολλών ΕΠΣ και δεν δείχνουν κανένα πνεύμα συνεργασίας στον κοινό στόχο της εφαρμογής συνθηκών διαφάνειας.

Ωστόσο, στο Υφυπουργείο κάναμε άλλη μια προσπάθεια διευκόλυνσης των Σωματείων. Κατόπιν αιτημάτων ορισμένων ΕΠΣ και στο πλαίσιο της διάθεσης συνεργασίας που σταθερά έχουμε, καταθέσαμε διάταξη, με την οποία ουσιαστικά, διευκολύνουμε 301 επιπλέον ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία, ώστε να τακτοποιηθούν, καθώς και 240 σωματεία άλλων αθλημάτων!
Μάλιστα, η διάταξη συζητείται και ψηφίζεται αύριο στην Ολομέλεια!

Επιπλέον, ήδη από τις 26 Σεπτεμβρίου 2022 ενημερώσαμε, με επιστολή, τις FIFA και UEFA για την κατάθεση της εν λόγω διάταξης, καθώς και την μη προσέλευση της ΕΠΟ στο προκαθορισμένο ραντεβού μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που απέστειλαν οι 54 ΕΠΣ της χώρας μας στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, υφίστανται, κατά δήλωσή τους, 2.585 ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία.

Μέχρι σήμερα, στο Μητρώο, είναι πλήρως εγγεγραμμένα 1.959 ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία, ενώ οι αιτήσεις επιπλέον 301 ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων βρίσκονται στο στάδιο ελέγχου ή και «θεραπείας».
Συνεπώς, από τα 2.585 ενεργά σωματεία που δηλώνουν οι 54 ΕΠΣ, τα 2.260 αθλητικά σωματεία, δηλαδή το 87,5% έχουν συνταχθεί με τις επιταγές του νόμου και έχουν προσέλθει στο Μητρώο.

Ωστόσο, στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ στις 30/09/2022, η πλειοψηφία των Ενώσεων ψήφισε υπέρ της αναστολής των πρωταθλημάτων, αποφασίζοντας να βάλουν ταφόπλακα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
Μάλιστα, προχώρησαν ακόμη παραπέρα, στο εντελώς αντιδημοκρατικό: αν κάποια ΕΠΣ αποφασίσει την έναρξη του πρωταθλήματός της, θα αποβάλλεται από την ΕΠΟ.

Δηλαδή, ΕΠΟ και Ενώσεις:
• τάχθηκαν κατά του αθλητικού νόμου,
• στράφηκαν κατά των ίδιων τους των Σωματείων, αφού η συντριπτική πλειονότητα (87,5%) έχει ήδη κινηθεί υπέρ της νομιμότητας, επιλέγοντας να αγωνίζεται με συνθήκες τάξης και διαφάνειας.
• αγνόησαν τα οφέλη, που έχουν λάβει τα σωματεία από την ύπαρξη του Μητρώου.
Ιδίως:
 το 2021, τα ερασιτεχνικά σωματεία, χάρις στο Μητρώο, έλαβαν απευθείας από την Πολιτεία, για πρώτη φορά, το ποσό των 2.500 ευρώ έκαστο για την αντιμετώπιση των εκτάκτων συνθηκών της πανδημίας,
 τα Χριστούγεννα του 2021, για πρώτη φορά το κάθε σωματείο έλαβε το ποσό –τουλάχιστον- των 1.600 ευρώ (για κάθε άθλημα που καλλιεργεί) από την φορολόγηση των κερδών των παικτών του στοιχήματος.
 Τον Ιανουάριο του 2023 τα εγγεγραμμένα στο Μητρώο ερασιτεχνικά σωματεία θα λάβουν νέα οικονομική ενίσχυση από τη φορολόγηση των κερδών του Στοιχήματος. Έχει ανακοινωθεί ήδη στις 04-08-2022 από τον Υπουργό Οικονομικών: «το μέτρο είναι μόνιμου και διαρκούς χαρακτήρα και νέα χρηματοδότηση προγραμματίζεται να δοθεί τον Ιανουάριο».

Οι ΕΠΣ φέρουν ευθύνη για την κατάσταση στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Ορισμένες θέλουν:
 να μην υπάρχει έλεγχος, για να μπορούν να διατηρούν μη νόμιμα σωματεία, ώστε να επηρεάζουν τις εκλογικές διαδικασίες,
 να μην υπάρχει τάξη, διαφάνεια και νομιμότητα,
 κάποιοι ελάχιστοι παράγοντες, να διατηρούν τα σωματεία ως μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις,

Την ίδια ώρα η μεγάλη πλειονότητα των ποδοσφαιρικών παραγόντων και αθλητών επιθυμούν τάξη και νομιμότητα και εκφράζουν την αγωνία τους για το αύριο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

Η ΕΠΟ και μέρος των ΕΠΣ είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ για την δυσμενή εξέλιξη στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο:

• Η ΕΠΟ αδιαφορεί για το 87,5% των αθλητικών σωματείων της.
• Πήραν μία μη δημοκρατική απόφαση, που στηρίζει το «παράνομο» 12,5% των ερασιτεχνικών σωματείων.
• Δημιουργούν τεχνητό αδιέξοδο για αντιπολιτευτικούς λόγους.
• «Πυροβολούν τα πόδια τους», καταδικάζοντας το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
• Αρνούνται την άθληση στους νέους και ιδίως στα παιδιά, επηρεάζοντας αρνητικά τουλάχιστον 200.000 οικογένειες σε όλη τη χώρα, βλάπτοντας τις τοπικές κοινωνίες. Χιλιάδες οικογένειες κάθε περιοχής στερούνται την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, με πολλές συνέπειες: από την αποθάρρυνση, ιδιαίτερα της νέας γενιάς για ενεργή ενασχόληση με τον αθλητισμό, έως τις σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
• Ναρκοθετούν το μέλλον των νέων αθλητών: η μοριοδότηση για είσοδο στα Πανεπιστήμια, προϋποθέτει την κατοχή Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης και ένταξης στο Μητρώο για όλα τα σωματεία που συμμετέχουν στις διοργανώσεις.

Να θυμίσω ότι έτσι δεν μοριοδοτήθηκαν οι νικητές του Πρωταθλήματος Μικτών των Ενώσεων το 2020 και υπάρχει πρόβλημα με τη μοριοδότηση στα πρωταθλήματα Σάλας Κ18 και Κ16, όπου συμμετείχαν την περσινή περίοδο ομάδες χωρίς Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, παρά τις προειδοποιήσεις μας προς την ΕΠΟ.

Ειδικότερα στοιχεία από το Μητρώο για την ΠΕ Λάρισας:

• η ΕΠΣ Λάρισας μας έχει ενημερώσει επισήμως (από 02/03/2022) ότι διαθέτει 83 ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία,
• στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων έχουν εγγραφεί τα 72 σωματεία,
• έχουν υποβάλλει οριστική αίτηση και εκκρεμεί η εγγραφή επιπλέον 9 σωματείων (εκ των οποίων τα 3 δεν ήταν ενεργά την περσινή αγωνιστική περίοδο).
• Συνολικά, τα 78 από τα 83 (94%) ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία της ΕΠΣ Λάρισας προσήλθαν στο Μητρώο.
Η φασαρία, λοιπόν, γίνεται για το 6% των μη εγγεγραμμένων και όχι για το 94% των νόμιμων; Για να καταλάβω!

Γονείς, αθλητές, “υγιείς” παράγοντες σωματείων, βλέπουν ποιοι βάζουν ταφόπλακα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Και η συντριπτική πλειονότητά τους θέλει διαφάνεια και νοικοκύρεμα!

Χαιρόμαστε που πολλές ΕΠΣ έχουν ήδη κάνει βήματα για να αναθεωρήσουν τη στάση τους και πιέζουν την ΕΠΟ για να ξεκινήσει άμεσα η αγωνιστική δραστηριότητα!

Μας κατηγορείτε, λοιπόν, γιατί ακριβώς; Επειδή παραμένουμε σταθεροί σε αυτά που εξαρχής είχαμε εξαγγείλει; Επειδή είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας;

Δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν τους! Το 12,5% των αδιάφορων της ποδοσφαιρικής βάσης δεν μπορεί να εκβιάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του 87,5%!

Εμείς συνεχίζουμε και είναι αυτονόητο ότι παραμένουμε ανοιχτοί στον διάλογο, με σεβασμό όμως στα 6.362 σωματεία όλων των αθλημάτων, που έχουν προσέλθει στο Μητρώο και στηρίζουν το νοικοκύρεμα και την τάξη στο αθλητικό οικοδόμημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ
P