Γ. Σαλούστρος στο Grandsport.gr: «Έρχεται ολική ανακατασκευή του γηπέδου των Ανωγείων»

Η αγάπη του για το χωριό του, τον έκανε να εμπλακεί διοικητικά με την ομάδα στην πιο δύσκολη φάση της ιστορίας της, όταν και ουσιαστικά είχε παύσει η λειτουργεία της. Μαζί λοιπόν με άλλους Ανωγειανούς ο Γιάννης Σαλούστρος πήραν την απόφαση να τρέξουν τις διαδικασίες ούτως ώστε η ομάδα όχι μόνο να συνεχίσει να “υπάρχει” αλλά και να έρθει στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Ηρακλείου.

Ο Αντιπρόεδρος του Αετού Ανωγείων μίλησε στο Grandsport.gr για την απόφαση των ανθρώπων του σωματείου να αγωνιστεί η ομάδα στο Ηράκλειο, για τις Ακαδημίες του σωματείου οι οποίες είναι το παν για να έχει λόγο ύπαρξης μία ομάδα, αλλά και το στόχο που δεν είναι άλλος από το να είναι το σωματείο βιώσιμο οικονομικά.

Μάλιστα ο ίδιος αποκάλυψε πως η ομάδα βρίσκεται εν αναμονή της πλήρης ανακατασκευής του γηπέδου,  ενώ φυσικά αναφέρθηκε και στον…κορωνοϊό ο οποίος έχει επηρεάσει άμεσα το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Αρχικά θα ήθελα να μου πεις πως πήρες την απόφαση να εμπλακείς διοικητικά με την ομάδα;

«Καθόμασταν στο σπίτι και ενημερωθήκαμε ότι η προηγούμενη διοίκηση με τον Μίλτο τον Πλουσή είχε κάνει μία τεράστια προσπάθεια και είχε την ομάδα στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Ρεθύμνου, ότι σταμάτησε να λειτουργεί και πήγε και κατέθεσε όλα τα χαρτιά στο Δήμο γιατί δεν μπορούσε να βρεθεί διάδοχη κατάσταση.

Οι ίδιοι είχαν κουραστεί, η διοίκηση είχε κουραστεί και είχε σταματήσει ουσιαστικά η λειτουργεία της ομάδας. Εκεί προβληματίστηκα και είναι κάτι που μου είχε περάσει αρκετό καιρό πριν από το μυαλό γιατί η ομάδα να μην έρθει στα πρωταθλήματα του Ηρακλείου από τη στιγμή που όλες οι δραστηριότητες των Ανωγείων και οι περισσότεροι Ανωγειανοί ζουν στο Ηράκλειο παρά στο ίδιο το χωριό, γιατί να μην βοηθηθεί από τους Ανωγειανούς που ζουν στο Ηράκλειο.

Αυτή ήταν η σκέψη, έκανα επαφή με κάποιους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές της ομάδας που ζουν στο Ηράκλειο και το είδαν θετικά. Κάναμε αρκετές συναντήσεις και κινήσαμε τη διαδικασία να δούμε αν γραφειοκρατικά μπορούσε να γίνει πράξη αυτή η ιδέα.

Μέσω της ΕΠΣΗ μας βοήθησε πάρα πολύ ο πρόεδρος Νίκος Τζώρτζογλου και μέσω της ΕΠΟ ο γιος του παπά Νίκου Ανδρεαδάκη, ο Γιάννης ο οποίος είναι δικηγόρος και ζει στην Αθήνα. Εκείνος είχε συνεργασία με την ΕΠΟ παλαιότερα και είχε διασυνδέσεις και μας βοήθησε με τη νομοθεσία και ότι χρειαζότανε και όντως καταφέραμε να φέρουμε την ομάδα στα πρωταθλήματα του Ηρακλείου».

Μέχρι στιγμής η απόφαση σας αυτή φαίνεται να σας δικαιώνει απόλυτα από την πορεία της ομάδας…

«Υπάρχει βοήθεια. Στο συμβούλιο υπάρχουν 13 άτομα ενεργά και τα τρία χρόνια. Άλλοι ασχολούνται περισσότερο άλλοι λιγότερο αλλά όλοι είναι ενεργοί. Όλοι κάνουν αυτό που μπορούν να κάνουνε.

Υπάρχει βοήθεια από το Ηράκλειο, από τους Ανωγειανούς επιχειρηματίες που ζουν στο Ηράκλειο μπορεί και ακόμα περισσότερο σίγουρα, γιατί και εμείς όσο περνάει ο καιρός μαθαίνουμε το αντικείμενο καλύτερα, το οργανώνουμε περισσότερο και υπάρχει αρκετή βοήθεια ωστόσο υπάρχει ακόμα χώρος να ενεργοποιήσουμε πολλούς ακόμα Ανωγειανούς».

Πρόσφατα με ανακοίνωσή σας καταδικάσατε κάποιες συμπεριφορές φιλάθλων δείχνοντας ότι πέρα από το ποδοσφαιρικό κομμάτι στόχος σας είναι ο Αετός να προάγει και πολιτισμό….

Αετός Ανωγείων: «Τους παρακαλούμε να μην ξαναέρθουν στο γήπεδο»

«Υπάρχουν κάποια φαινόμενα όπως υπάρχουν και σε όλες τις ομάδες απλά εμείς από την αρχή ένας από τους στόχους που έχουμε βάλει είναι να ευχαριστιόμαστε όλοι αυτό που κάνουμε. Δηλαδή οι ποδοσφαιριστές, η διοίκηση και οι φίλαθλοι όλοι να ευχαριστιόμαστε αυτό που κάνουμε. Αν είναι δηλαδή να πηγαίνουμε στο γήπεδο και να ακούμε βρισιές, φασαρίες να γίνονται επεισόδια δεν έχει κάποιο νόημα όλο αυτό το πράγμα.

Είπαμε λοιπόν από την αρχή ότι αυτό πρέπει να σταματήσει. Ευτυχώς δεν είναι σε μεγάλο βαθμό. Δεν είναι δηλαδή πολλά τα άτομα που το δημιουργούν αυτό, είναι ελάχιστα, απλά υπάρχουν και πρέπει να σταματήσουν. Εμείς είμαστε σε αυτό κάθετοι. Δεν το συζητάμε…

Συζητάμε και με άλλα σωματεία και μας λένε όλοι ίδιοι είναι, παντού τα ίδια γίνονται. Αυτό δεν μας ενδιαφέρει. Δεν θέλουμε να γίνονται τέτοια περιστατικά σε εμάς και είναι απλό. Η θα σταματήσει αυτό να γίνεται ή εμείς δεν μπορούμε να είμαστε διοίκηση.

Πιστεύω πως αυτό αν το έκαναν όχι μόνο στα ερασιτεχνικά αλλά και στις επαγγελματικές κατηγορίες αν γινότανε από τις διοικήσεις αν όχι να το είχανε εξαλείψει το πρόβλημα της βίας, τουλάχιστον να υπήρχε στο μικρότερο βαθμό. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε κάθετοι. Να φύγουν μακριά, δεν τα χρειαζόμαστε αυτά τα άτομα.

Όταν θέλαμε να έρθουμε στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΗ, μία από τις αντιρρήσεις που υπήρχαν ήταν για το πως θα έρχονται οι ομάδες στα Ανώγεια με το φόβο κάποιων επεισοδίων και χαίρομαι πάρα πολύ γιατί μετά το τέλος του πρωταθλήματος της Γ ΕΠΣΗ, όταν το κατακτήσαμε η κουβέντα του προέδρου του Νίκου Τζώρτζογλου ήταν ευχαριστούμε που μας δικαιώσατε. Αυτό το πράγμα λοιπόν πρέπει να το διαφυλάξουμε».

Σαν διοίκηση τη φετινή σεζόν, παρά τις μεγάλες δυσκολίες είδαμε να δημιουργείτε ένα πολύ δυνατό ρόστερ που θα μπορούσε να αγωνίζεται και ίσως σε παραπάνω κατηγορία. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη φετινή σεζόν;

«Φέτος η χρονιά ξεκίνησε κάπως διαφορετικά. Στόχος μας ήταν όπως και τις προηγούμενες χρονιές, δηλαδή να μαζέψουμε όσο περισσότερους Ανωγειανούς ποδοσφαιριστές που είτε έχουν μεγαλώσει στο χωριό είτε κατάγονται από τα Ανώγεια και ζουν στο Ηράκλειο.

Το ίδιο γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια, φέτος ευτυχώς για εμάς οι συγκυρίες το έφεραν έτσι ώστε πολλά παιδιά είχαν φτάσει σε ένα σημείο, σε μία ηλικία σε ένα χρονικό σημείο της ποδοσφαιρικής τους καριέρας που παίζανε σε άλλα πρωταθλήματα του Ηρακλείου, να μην θέλανε να συνεχίσουν είτε στο επίπεδο το υψηλό που παίζανε.

Κάποιοι είχαν κουραστεί, κάποιους δεν τους βόλευε επαγγελματικά και μας ευνόησε αυτή η συγκυρία ώστε να θέλουν να έρθουν να παίξουν για την ομάδα του χωριού τους, να παίξουν σε μία κατηγορία όχι υψηλότερη στην Α2, να παίξουν σε μία ομάδα όχι με απαιτήσεις πρωταθλητισμού όπως στην Α1. Παραδείγματα όπως ο Χρήστος Καλομοίρης, ο Γιάννης Βιτώρος που ενώ έμενε στην Αθήνα, κατέβηκε στο χωριό λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων και η συγκυρίες μας ευνόησαν. Ο Νικομανώλης Νύχταρης που και αυτός αποφάσισε να μείνει κοντά στο χωριό, στα Λιβάδια οπότε τον βόλευε αλλά και άλλα παιδιά.

Έχουν έρθει παιδιά όπως τα αδέρφια Κωνιού τα οποία δεν είχαν έρθει καθόλου στο χωριό, μόνο σαν τουρίστες και το ήθελαν πολύ να έρθουν να γνωρίσουν τους συγγενείς τους και έχουν έρθει. Ο Μπαγκέρης ο οποίος έχει συγγενείς στο χωριό και με χαρά το παιδί ήρθε να αγωνιστεί για την ομάδα του χωριού.

Όλα αυτά μας ευνόησαν ώστε να έχουμε ένα πάρα πολύ καλό υλικό φέτος. Ένα υλικό που είτε εμείς βάζουμε ως στόχο πρωταθλητισμό είτε δεν βάζουμε και μόνο με αυτό το υλικό όταν το έχεις, πας για ότι καλύτερο. Δεν μπορείς να πεις με ένα τέτοιο ρόστερ ότι δεν πας για πρωταθλητισμό».

Ο Αετός αποτελούσε παραδοσιακά μία μεγάλη ομάδα με αρκετές παραστάσεις από το περιφερειακό και τη Δ Εθνική… Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την ομάδα τα επόμενα χρόνια;

«Ο στόχος που είχαμε βάλει εμείς όταν ξεκινήσαμε ήταν ένα πλάνο πενταετίας να μπορεί η ομάδα να είναι βιώσιμη. Δηλαδή είχαμε πει τότε όταν θα φύγουμε εμείς από το συμβούλιο οι επόμενοι που θα αναλάβουν να μην προβληματιστούν στο οικονομικό. Δηλαδή να έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις έτσι ώστε η ομάδα να έχει κάποια έσοδα ώστε να μπορεί να λειτουργήσει.

Δεν μπορεί ένας και αυτό ισχύει για όλα τα σωματεία να ματώνει οικονομικά για μερικά χρόνια και μετά να φεύγει πάντα δυσαρεστημένος. Γιατί όποιος βάζει τα χρήματά του και τα χάνει ουσιαστικά φεύγει δυσαρεστημένος.

Είπαμε να βρούμε ένα τρόπο ώστε η ομάδα να διαθέτει κάποια σταθερά έσοδα για να μπορεί να λειτουργεί. Αυτός είναι ο βασικός στόχος. Αν δεν μπορείς να το εξασφαλίσεις αυτό όλες οι ομάδες έχουν ημερομηνία λήξης.

Πρέπει να πάμε σε ένα επίπεδο που να μπορεί οικονομικά να σταθεί η ομάδα. Ο Αετός και γενικά οι ομάδες που προέρχονται από κλειστές κοινωνίες και χωρίς τις τεράστιες χορηγίες, δεν νομίζω ότι μπορείς να πεις θα ανεβάσω την ομάδα Γ Εθνική η Β Εθνική. Ο Αετός θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα επίπεδο που θα διαθέτει μία καλή ομάδα, θα παίζει καλό ποδόσφαιρο, θα το ευχαριστιέται και δεν θα ματώνει οικονομικά…

Εμάς ο αρχικός στόχος ήταν να πάει η ομάδα στην Α2, βλέπουμε όμως ότι υπάρχει το υλικό με τους Ανωγειανούς ποδοσφαιριστές και κάποιες ακόμα ποιοτικές προσθήκες να μπορεί να σταθεί. Άρα νομίζω ότι μέχρι Α1 η ομάδα θα μπορεί να σταθεί αρκετά καλά.

Θα πρέπει να βρεθούν πολλά άτομα που θα βάζουν λίγα χρήματα και όχι λίγα που θα βάζουν πολλά… Όπως επίσης υπάρχει μία βοήθεια από τις επιδοτήσεις που παίρνουν στα Ανώγεια. Έχουμε ξεκινήσει από πέρσι οι άνθρωποι αυτοί υπογράφουν μία υπεύθυνη δήλωση και παραχωρούν ένα ποσό από τις επιδοτήσεις στην ομάδα, ένα μικρό ποσό. Όπου γίνεται εύκολα, γιατί όταν πας και ζητήσεις από κάποιον 50-30-20 ευρώ μπορεί να μην τα έχει εκείνη τη στιγμή.

Μέσω της επιδότησης παίρνουν κάποια χρήματα και αυτόματα μπαίνει ένα μικρό ποσό στο λογαριασμό της ομάδας με την υπεύθυνη δήλωση που είχαν υπογράψει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί να βοηθηθεί η ομάδα οικονομικά αρκεί να τους ψάξουμε να τους βρούμε και να τους δουλέψουμε».

Είσαι ικανοποιημένος από τη λειτουργεία της Ακαδημίας;

«Η Ακαδημία λειτουργεί το ίδιο καλά όπως την πρώτη χρονιά. Είναι η τρίτη χρονιά λειτουργείας και φέτος είχαμε πάλι εγγραφές από 60 παιδιά. Έχουμε τρεις ποδοσφαιριστές που τη λειτουργούν προπονητικά. Φέτος είναι ο Γιάννης Βιτώρος, ο Ευριπίδης Δραμουντάνης και ο Νικομανώλης ο Νύχταρης.

Σίγουρα στόχος της Ακαδημίας είναι να φέρουμε τα παιδιά του χωριού κοντά στον αθλητισμό αλλά και αύριο μεθαύριο να αντλούμε παιδιά και για τη μεγάλη ομάδα. Χωρίς ακαδημία δεν υπάρχεις. Για μένα θα έπρεπε ακόμα και στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο να είναι προϋπόθεση η ύπαρξη ακαδημίας. Ομάδα χωρίς ακαδημίες δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Πέρα από την παρέα, δηλαδή είμαστε μία παρέα πάμε να παίξουμε μπάλα, αυτός είναι ένας λόγος και σημαντικός λόγος μπορώ να πω, δεν υπάρχει άλλος λόγος να υπάρχει ομάδα. Όλα είναι στις ακαδημίες πλέον, γιατί γυμνάζονται παιδιά, γιατί αθλούνται, γιατί φεύγουν από τις καφετέριες, από τις κακές παρέες και έρχονται μία ώρα κάθε δύο μέρες και σιγά σιγά κάποιοι θα παίξουν και στην μεγάλη ομάδα. Αλλά ακόμα και εκείνοι που δεν αγωνιστούν θα έχουν γνωρίσει τον αθλητισμό…

Πάνω στο κομμάτι αυτό ήδη έχουν προγραμματιστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή και τα υλοποιεί η τωρινή με τον Δήμαρχο Σωκράτη Κεφαλογιάννη, η ολική ανακατασκευή του γηπέδου. Αυτό θα αλλάξει και πράγματα τα οποία μπορεί να κάνει η ομάδα. Δηλαδή να προσθέσει καινούργια στοιχεία να βάλει μέσα στη δραστηριότητά της.

Δηλαδή θα γίνει πλήρης ανακατασκευή του γυμναστηρίου, αντικατάσταση χλοοτάπητα στίβου καθώς θα μπει σύγχρονο ταρτάν. Θα αλλάξει ο φωτισμός με λεντ προβολείς, ανακατασκευή και του γηπέδου μπάσκετ και του βόλεϊ. Ήδη έχει γίνει μία κατασκευή ενός σύγχρονου παιδότοπου το οποίο θα συνδυαστεί με ένα καφέ που θα δημιουργηθεί δίπλα.

Θα μπορεί δηλαδή η μητέρα και ο πατέρας να πηγαίνει το παιδί να παίξει στον παιδότοπο και θα μπορεί να κάτσει δίπλα να πιει τον καφέ του. Θα είναι δηλαδή και από εκεί ένα έσοδο για την ομάδα το κυλικείο που ποτέ δεν υπήρχε στο γήπεδο του Αετού.

Και θα μπορεί η ομάδα με αυτή την ανακατασκευή του γηπέδου να ασχοληθεί και με άλλα πράγματα όπως πχ το γυμναστήριο. Μπορεί να οργανώσει προγράμματα γυμναστηριακά για τους πολίτες. Μπορεί να δημιουργήσει προγράμματα στίβου, μπάσκετ, βόλεϊ ανάλογα φυσικά και με το ενδιαφέρον που θα υπάρχει και από τον τόπο.

Μέσα στο χειμώνα θα γίνουν οι δημοπρατήσεις για όλα, δηλαδή το καλοκαίρι αν δεν είναι τα πάντα έτοιμα θα είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο κατασκευής, αυτή είναι η υπόσχεση που έχουμε».

Πόσο δύσκολα πιστεύεις ότι θα είναι για τις ερασιτεχνικές ομάδες να ανταπεξέλθουν σε αυτή την κατάσταση με τον κορωνοϊό;

«Θα είναι πολύ δύσκολο, βέβαια η υγεία είναι πάνω από όλα και το ποδόσφαιρο έρχεται σε δεύτερη μοίρα και ειδικά το ερασιτεχνικό γιατί καλώς η κακώς, το χόμπι μας κάνουμε και εμείς και οι ποδοσφαιριστές πως θα κάτσουμε και μία περίοδο χωρίς να υπάρχει αυτό δεν υπάρχει πρόβλημα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι στις επαγγελματικές κατηγορίες που ζει κόσμος από αυτό.

 Το ερασιτεχνικό πάρα πολύ δύσκολα φέτος θα επιστρέψει, φοβάμαι ότι η χρονιά ίσως σταματήσει έτσι όπως είναι τώρα. Το βλέπω πάρα πολύ δύσκολο. Άμα δεν βρεθεί εμβόλιο να αντιμετωπιστεί όλο αυτό το κύμα, το δεύτερο που αντιμετωπίζουμε τώρα. Πιστεύω πως το τελευταίο πράγμα που θα ξαναξεκινήσει στην Ελλάδα θα είναι το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο».

Πόσο δύσκολο είναι εν έτη 2020 για έναν παράγοντα να ασχολείται με μία ερασιτεχνική ομάδα;

«Δεν είναι τόσο δύσκολο αν υπάρχει διάθεση. Για τα πάντα πρέπει να υπάρχει διάθεση και όρεξη και να μπορεί και να υπάρχει η κατάλληλη βοήθεια. Δηλαδή δεν μπορεί να υπάρχει ένας άνθρωπος από μόνος του να τα κάνει όλα, ή δύο και τρεις, αυτό που γίνονταν παλαιότερα. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο έτσι λειτουργούσε και ίσως λειτουργεί ακόμα σε κάποιες περιπτώσεις δηλαδή, ένα δύο, τρία άτομα να τα κάνουν όλα. Αν υπάρχει βοήθεια είναι εύκολο, αν όχι είναι πάρα πολύ δύσκολο.

Εμείς αυτό είπαμε από την αρχή. Να μπούμε πολλά άτομα στο συμβούλιο για να κάνουμε λίγα πράγματα πολλοί. Γιατί μόνο έτσι μπορείς να έχεις διάρκεια. Υπάρχει κόσμος και ειδικά στον Αετό Ανωγείων που μπορεί να βοηθήσει και φυσικά όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Όποιος θέλει η πόρτα του συμβουλίου είναι ανοιχτή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ
P