
Το Grandsport.gr, σε συνεργασία με τον διπλωματούχο προπονητή και αναλυτή Χρήστο Ορφανουδάκη, συνεχίζει τις… ψηφιακές αναλύσεις, την ήττα του ΟΦΗ από τον Βόλο με σκορ 2-0 για τον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος, να μπαίνει στο «μικροσκόπιο».
Στην σημερινή μας ανάλυση, θα δούμε πως παρατάχθηκαν οι δύο ομάδες, αλλά και άλλα χρήσιμα στοιχεία, όπως οι «αδυναμίες» που εμφάνισαν οι «ασπρόμαυροι» στα γκολ που δέχτηκε, τις λάθος επιλογές στο τελικό τρίτο της επίθεσης αλλά και τα φάουλ που σταματούσαν την επιθετική ανάπτυξη του ΟΦΗ.
Σχηματισμοί
Ο ΟΦΗ ξεκίνησε με ένα 4-1-4-1 που στη φάση της επίθεσης μετατρεπόταν σε 4-3-3 ενώ στη φάση άμυνας μετατρεπόταν σε 4-1-4-1 που ήταν και ο αρχικός σχηματισμός. Η ομάδα του Βόλου από την άλλη, ξεκίνησε με σχηματισμό 4-2-3-1 ενώ στη φάση άμυνας μετατρεπόταν σε 4-4-2 και στην επίθεση ήταν και πάλι 4-2-3-1.
Φάση επίθεσης
Ο ΟΦΗ προσπαθούσε να παίξει στοχευμένα από αριστερά όπως θα δούμε στο βίντεο, με Στάρτζεον και Νέιρα να αλλάζουν θέση, ενώ τις περισσότερες φορές η ομάδα του ΟΦΗ έφτανε με επιτυχία μέχρι το μεσαίο τρίτο αλλά από ‘κει και μετά οι λάθος επιλογές ή τα φάουλ που έκανε ο Βόλος, σταματούσαν την επιθετική ανάπτυξη του ΟΦΗ. Στις περιπτώσεις που ο ΟΦΗ δεν έβρισκε λύσεις από την αριστερά πλευρά, έπαιζε με άμεσο τρόπο στον Σαρδινέρο, με τους πλάγιος επιθετικούς να κάνουν διαγώνια κίνηση στην πλάτη.
Αμυντική μετάβαση
Στην αμυντική μετάβαση, παρατηρήσαμε ότι η ΟΦΗ δεν ασκούσε άμεση πίεση στην μπάλα για άλλο ένα παιχνίδι, αλλά προτίμησε να πάει γρήγορα σε οργανωμένη άμυνα και στις αρχικές θέσεις, κάτι που φαίνεται πως είναι αρκετά καλός με εξαίρεση τη φάση του γκολ, που σε δεύτερο χρόνο μετά τη μετάβαση, δέχτηκε το γκολ.
Φάση άμυνας
Στη φάση άμυνας, ο ΟΦΗ εφάρμοσε πίεση στο μεσαίο τρίτο του γηπέδου με τις γραμμές κοντά, όμως σε κάποιες περιπτώσεις η ομάδα του Βόλου, περνούσε τη μπάλα στο μεσοδιάστημα χωρίς όμως να δημιουργήσει καταστάσεις για την άμυνα της ομάδας του ΟΦΗ. Μελανό σημείο για την άμυνα του ΟΦΗ, ήταν οι πολλές χαμένες εναέριες μονομαχίες.
Επιθετική μετάβαση
Στην επιθετική μετάβαση, ο ΟΦΗ προσπάθησε να πάει την μπάλα άμεσα μπροστά, είτε με οδήγημα από τον παίκτη που είχε το χώρο να το κάνει, είτε με άμεσο παιχνίδι και με μεγάλη μεταβίβαση, φαίνεται όμως να δούλεψε καλύτερα ο τρόπος του οδηγήματος από τον κάτοχο της μπάλας, χωρίς όμως επιτυχία, λόγω του ότι οι παίκτες του Βόλου, έκαναν φάουλ όταν κάποιος παίκτης του ΟΦΗ επιχειρούσε να το κάνει αυτό.
Γενικό συμπέρασμα
Ο ΟΦΗ ήταν καλύτερος στον αγωνιστικό χώρο για 15 περίπου λεπτά. Μετά από αυτό το σημείο, το παιχνίδι ισορρόπησε, χωρίς να υπάρχουν ευκαιρίες. Στο δεύτερο μέρος και όσο περνούσε ο χρόνος, ο ΟΦΗ δεν μπορούσε να γίνει δημιουργικός και τα σημάδια της κούρασης, ήταν εμφανή (έχει παίξει δύο ενενηντάλεπτα με δέκα παίκτες). Ο Βόλος εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες που δημιούργησε, κυρίως από λάθη του ΟΦΗ. Ατομική άμυνα στο πρώτο γκολ, χαμένη μονομαχία από στατική φάση στο δεύτερο γκολ. Οι αλλαγές που έγιναν από τον ΟΦΗ, δεν ήταν ικανές να αλλάξουν τη ροή του παιχνιδιού.
[simple-author-box]