Ο Μ. Συντιχάκης στο Grandsport.gr: «Ένα βράδυ στο καφενείο αποφασίσαμε να επανιδρύσουμε την Τριτωνία»

Είναι ένα άνθρωπος ο οποίος ως ποδοσφαιριστής είχε μία σημαντική καριέρα τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, με αποκορύφωμα, τις μεταγραφές του σε Παναθηναϊκό και ΟΦΗ. Πλέον βρίσκεται στην προεδρία της Τριτωνίας, όπου την «οδηγεί» στο πρωτάθλημα της Α1 ΕΠΣΗ. Ο λόγος για τον Μάνο Συντιχάκη, ο οποίος μίλησε στο Grandsport.gr, σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

Ο πρόεδρος της Τριτωνίας, αναφέρθηκε στα ποδοσφαιρικά του χρόνια, για την σχέση του με το Αστρίτσι, το πώς ξεκίνησε την πορεία του στην Τριτωνία και την επανίδρυση της που έγινε μετά από μία συζήτηση με φίλους στο… καφενείο, ενώ τόνισε πως το ποδόσφαιρο για εκείνον είναι «δηλητήριο στο αίμα του».

Παράλληλα στάθηκε στο κομμάτι της απομάκρυνσης του Ζαχαρία Νοικοκυράκη από τον πάγκο της ομάδας και την διαφωνία που είχαν, ενώ παράλληλα μίλησε για τον μεγάλο «αγώνα» που κάνει σε συνεργασία με τον ΣΑΕΠΗ, ώστε να βοηθήσουν τον Αλέξανδρο Αλεξάκη.

Αρχικά θα ήθελα να μας μιλήσετε για τα ποδοσφαιρικά σας χρόνια.

«Ξεκίνησα την ποδοσφαιρική μου καριέρα από τον ΟΦΑ στα 14 μου χρόνια, στη συνέχεια πήρα μεταγραφή στον Εργοτέλη, όπου έμεινα εκεί για τέσσερα χρόνια και έπειτα πήγα στον Παναθηναϊκό, έμεινα δυόμισι χρόνια εκεί και τον Δεκέμβριο του 1979 ήρθα στον ΟΦΗ. Ήμουν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που ήρθα δανεικός από τον Παναθηναϊκό. Έμεινα μέχρι τη σεζόν 1983-1984, μετά επέστρεψα στον Εργοτέλη στην Δ Εθνική, την δεύτερη χρονιά μου εκεί, ανεβήκαμε στη Γ Εθνική. Μετά τον Εργοτέλη ακολούθησε η ΕΑ Ρεθυμνιακού η οποία αγωνιζόταν και αυτή στην Γ Εθνική, για να έρθει η μεταγραφή… βόμβα από τον Νίκο Τζώρτζογλου, που με πήγε στο Ασήμι, στην Β τοπική κατηγορία. Τελείωσα την καριέρα μου στα 33, στην ομάδα του Ποσειδώνα, όπου και καταφέραμε να πάρουμε την άνοδο από την Δ στην Γ Εθνική. Το ποδόσφαιρο είναι «δηλητήριο» στο αίμα μας, είναι τρόπος ζωής για εμένα προσωπικά».

Ποια ομάδα έμεινε στην καρδία σας και είχατε τις πιο δυνατές αναμνήσεις;

«Αναμνήσεις όμορφες υπάρχουν απ’ όλες τις ομάδες, παίρναμε πρωταθλήματα, κύπελλα, τεράστια εμπειρία ήταν η μεταγραφή μου στον Παναθηναϊκό. Ξαφνικά από εκεί που είχα 500 με 600 φιλάθλους στο γήπεδο, βρέθηκα στην Λεωφόρο, σε ένα γήπεδο κατάμεστο και ήμουν μόλις 19 χρονών, μεγάλη εμπειρία. Υπήρξα συμπαίκτες στον Παναθηναϊκό με Κωνσταντίνου, Καψή, Ελευθεράκη, Δημητρίου, Άλβαρεζ, Ασλανίδης, τι να πρωτοθυμηθώ. Ήταν κάτι σαν όνειρο για εμένα, γιατί σαν πιτσιρίκος, τους είχα σαν είδωλα, είχα αφίσες στο δωμάτιο μου. Όταν συνάντησα τον Γιώργο Δεληκάρη, τα συναισθήματα ήταν απίστευτα, δεν ήταν μόνο φανταστικοί ποδοσφαιριστές, ήταν και φανταστικοί άνθρωποι».

Πότε μπήκε στην ζωή σας το Αστρίτσι;

«Από το Αστρίτσι έχω παντρευτεί, θεωρώ ότι το χωρίο της συζύγου σου είναι και δικό σου, 40 χρόνια είμαι παντρεμένος, κάναμε μία πάρα πολύ όμορφη οικογένεια έχουμε δύο εξαιρετικά παιδιά, έχουμε δύο εγγόνια, τον Μάνο, ο μεγάλος ο οποίος είναι τριών χρονών και είναι… γνήσιος, καθώς είναι Εμμανουήλ Συντιχάκης του Γεωργίου και ο δεύτερος είναι ο Δημήτρης ο οποίος είναι δέκα μηνών. Η κόρη μου σπουδάζει Φιλοσοφική Παιδαγωγική στα Γιάννενα και τελειώνει φέτος, κάνει το μεταπτυχιακό της στην Κύπρο, εξ αποστάσεως».

Πότε αρχίσατε να ασχολείστε με την Τριτωνία;

«Ασχολήθηκα στην επανασύσταση της ομάδας καθώς δεν συμμετείχε στα πρωταθλήματα και ένα βράδυ, πάνω σε μία κουβέντα που είχαμε στο καφενείο με τέσσερις-πέντε φίλους, αποφασίσαμε να επανιδρύσουμε την Τριτωνία. Μπήκα Πρόεδρος σε μία προσωρινή πενταμελή επιτροπή για την επανίδρυση της, μαζί με τρεις φίλους, τον Δημήτρη Χρονάκη, τον Αντώνη Λυδατάκη και τον Κώστα Χονδροζουμάκη, αποφασίσαμε να βάλουμε «μπροστά» το εγχείρημα και το αποτέλεσμα ήταν πως χρειαζόμασταν προπονητή. Έτσι έκανα εγώ τον προπονητή και την άλλη χρονιά σταμάτησα να ασχολούμαι και τα ηνία ανέλαβε ο Πάρης Τζόρβας, ο οποίος είναι ουσιαστικά ο άνθρωπος που βοήθησε πάρα πολύ, κάθε χρόνο, η ομάδα να ανεβαίνει κατηγορίες. Βοήθησε και υλικά και οικονομικά, μαζί βέβαια με τα παιδιά που πλαισίωναν τη διοίκηση. Πέρυσι ασχολήθηκα εξωδιοικητικά λόγω του φόρτου εργασίας που είχε ο Παράσχος και ανέλαβα εγώ την προεδρία».

Πως αισθάνεστε που είστε Πρόεδρος της Τριτωνίας;

«Θεωρώ πως είναι ευθύνη να διατηρήσουμε την ομάδα εδώ που είναι και λόγω των καταστάσεων, τα έξοδα είναι δυσβάσταχτα, όμως θεωρώ ότι προσπαθούμε να λειτουργήσουμε όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Η ομάδα προχωράει και τις συμφωνίες που έκανε και το οικονομικό της κομμάτι, παρόλη τη μικρή δυναμική του χωριού, ενώ όλοι προσπαθούμε στη διοίκηση να λειτουργούμε άψογα».

Μετά την διακοπή θα υπάρχει νέο πρόσωπο στον πάγκο της ομάδας, ο Χρήστος Καργιώτης, τι καλύτερο πιστεύτε θα δούμε με το νέο τεχνικό στο «τιμόνι» της Τριτωνίας;

«Καταρχάς θέλω να τοποθετηθώ για την απομάκρυνση του Ζαχαρία Νοικοκυράκη, εμείς είχαμε μία αντιπαράθεση σαν διοίκηση και εγώ ως επικεφαλής της διοίκησης του μετέφερα ένα πρόβλημα που υπήρχε στη μη χρησιμοποίηση ενός πολύ καλού ποδοσφαιριστή, δεν περίμενα τέτοια αντίδραση, ο διάλογος ξέφυγε και έπειτα θεώρησα πως από την στιγμή που δεν σεβάστηκε το θεσμό του Προέδρου, έπρεπε να σταματήσουμε την συνεργασία μας, ενώ μπορούσε να γίνει κάτι με ήπιο τρόπο, όμως αποτέλεσε απόφαση και των υπολοίπων μελών της διοίκησης. Είμαι 49 χρόνια μέσα στα γήπεδα και δεν γίνεται στην απομάκρυνση του Ζαχαρία να παρεμβαίνει η σύζυγός του αποκαλώντας με τοξικό άνθρωπο. Με προσβάλει γιατί δεν με ξέρει ούτε σαν οικογενειάρχη, ούτε σαν άνθρωπο, το μέτωπο μου είναι «καθαρό» και στο Ηράκλειο εισπράττω σεβασμό.

Όσον αφορά το νέο τεχνικό της ομάδας, καταλήξαμε στον Χρήστο, με τον οποίο υπήρξαμε συμπαίκτες στον ΟΦΗ, θεωρώ πως είναι ένας πολύ έμπειρος προπονητής για κάποιους λόγους δεν εργαζόταν τα τελευταία χρόνια, διότι το να ασκείς το επάγγελμα του προπονητή σε τοπικό επίπεδο, πρέπει να έχει μέσα marketing, δημόσιες σχέσεις κλπ».

Ποιος είναι ο φετινός στόχος της Τριτωνίας;

«Εμείς από την αρχή θέλουμε να κτίσουμε μία καλή ομάδα η οποία θα είναι και μέσα και έξω από το γήπεδο και να λειτουργούμε παραπάνω από καλά, όπως γίνεται τώρα. Πέραν από το αγωνιστικό κομμάτι, θέλουμε να συνεισφέρουμε και στο κοινωνικό, στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνει ο κόσμος. Στο προηγούμενο lockdown βοηθήσαμε πολύ την κοινωνική μέριμνα του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, για δύο μήνες».

Ποια η γνώμη σας για την αναστολή των πρωταθλημάτων;

«Φυσικά με γνώμονα την υγεία των πολιτών και με την απόφαση της ΓΓΑ, αλλάζουν τα πάντα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και στις ομάδες της Γ Εθνικής. Μένοντας ενάμισι μήνα τα παιδιά εκτός, θα πάμε σε μία δεύτερη προετοιμασία, εμβόλιμες αγωνιστικές, προβλήματα με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις των παιδιών, θα κρατήσουμε «ζωντανό» ότι έχουμε κτίσει μέχρι σήμερα και ανυπομονούμε να περάσει όλο αυτό».

Κάνετε μία μεγάλη προσπάθεια για τον Αλέξανδρο Αλεξάκη, σε συνεργασία με τον ΣΑΕΠΗ, ώστε να μαζέψετε χρήματα, μιλήστε μας για αυτή την προσπάθεια.

«Στις 21 Απριλίου, Μεγάλη Δευτέρα, θα διεξαχθεί ένα τουρνουά για φιλανθρωπικό σκοπό, ώστε να βοηθήσουμε τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή και πολύ αγαπημένο φίλο, Γιώργο Αλεξάκη, με ένα πρόβλημα που έχει ο γιος του, ο Αλέξανδρος, ο οποίος ήταν αθλητής στην Motocross, έπαθε ένα σοβαρό τραυματισμό, κάτι που τον έχει καθηλώσει σε αναπηρικό αμαξίδιο. Εμείς διοργανώνουμε το ματς αυτό στο οποίο θα συμμετέχουν, οι παλαίμαχοι του ΟΦΗ, του Εργοτέλη, επίλεκτοι του Ηρακλείου, οι γυναικείες ομάδες του ΟΦΗ και του Εργοτέλη. Οι ομάδες θα είναι μικτές, πέντε αγόρια και έξι κορίτσια. Έχουμε βγάλει κάποιους λαχνούς, θα προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επαφή με όλα τα σωματεία της ΕΠΣΗ και όχι μόνο. Αυτή την στιγμή έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση από παλαίμαχους διεθνείς που έχουν αγωνιστεί στην Εθνική και σε μεγάλες ομάδες. Έχουμε ξεκινήσει από τώρα την λαχειοφόρο αγορά για την ενίσχυση του Αλέξανδρου και με κλήρωση που θα γίνει, τα δώρα είναι, ένας πίνακας ζωγραφικής, του ζωγράφου, Νίκου Βισκαδουράκη που είναι μέλος στον ΣΑΕΠΗ και μία τηλεόραση 32 ιντσών, χορηγία του Γιώργου Σουλτάτου, εξίσου μέλος του ΣΑΕΠΗ. Όλα αυτά θα γίνουν με την βοήθεια και την συνεργασία του φίλου και ακούραστου εργάτη, Παύλου Ροδίτη».

Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους φίλους της Τριτωνίας;

«Το μήνυμα μας είναι πως εμείς θέλουμε να είναι κοντά στην ομάδα, να μας βοηθάνε, γιατί η στήριξη τους όλα αυτά τα χρόνια είναι πάρα πολύ μεγάλη εντός και εκτός γηπέδων, παρόλες τις δυσκολίες του κόσμου, εμείς σαν διοίκηση είμαστε ευχαριστημένοι με την συμπαράσταση τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ
P