Το φράγμα Ινίου-Μαχαιράς από… ψηλά

Εντυπωσιακές αεροφωτογραφίες από το μεγάλο φράγμα που βρίσκεται ανάμεσα στους οικισμούς Ινίου και Μαχαιράς, το οποίο κατασκευάστηκε το 2004.

Το φράγμα βρίσκεται σε απόσταση 38 χιλιομέτρων νότια του Ηρακλείου, και ανάμεσα στους οικισμούς Ίνι και Μαχαιρά αντίστοιχα. Κατασκευάστηκε το 2004 και αποτελεί το μεγαλύτερο σύγχρονο τεχνικό έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα στην περιοχή. Ταυτόχρονα κατατάσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα υδροσυλλεκτικά έργα του Νομού, με χωρητικότητα που αγγίζει τα 1.750.000 κυβικά μέτρα. Το νερό που αποταμιεύεται, διαχειρίζεται η Τ.Ο.Β. Ινίου και μέρος του, διοχετεύεται στις καλλιέργειες.

Τα οφέλη του φράγματος σήμερα είναι πολλαπλά. Παράλληλα με την προσφορά του στην άρδευση γεωργικών εκτάσεων και στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, έχει συμβάλει σημαντικά και στην αύξηση της βιοποικιλότητας της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, έχει εξελιχθεί σε αξιόλογο υδροβιότοπο, καθώς εξαρχής προσέλκυσε μεγάλο αριθμό ενδημικών και αποδημητικών πτηνών, ενώ αποτελεί μέχρι σήμερα καταφύγιο για αρκετά υδρόβια είδη.

ADVERTISING

Ακόμα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αξιοποίηση του ταμιευτήρα και της ευρύτερης περιοχής του, για εναλλακτικές δράσεις στη φύση. Έτσι, οι πολιτιστικοί σύλλογοι των γύρω οικισμών, διοργανώνουν εδώ τα τελευταία χρόνια, ιστιοπλοϊκούς και κωπηλατικούς αγώνες, καθώς και διάφορες εκδηλώσεις, όπως βραδιές εκπαιδευτικής παρατήρησης άστρων με ειδικά όργανα αστρονομίας.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το grandsport.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Click to Hide Advanced Floating Content