Σαν σήμερα «έφυγε» από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα (30/03) από το θάνατο του Απόστολου Γλέζου, ό οποίος έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, βυθίζοντας στο πένθος τη χώρα, με την ελληνική σημαία στο βράχο της Ακρόπολης να κυματίζει μεσίστια ως ελάχιστος φόρος τιμής για όσα προσέφερε.

Ο Απόστολος Γλέζος ήταν Έλληνας πολιτικός και ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, μαζί με τον Λάκη Σάντα, υπήρξε συμπρωταγωνιστής σε μία από τις πρώτες αντιστασιακές ενέργειες στην κατεχόμενη Ελλάδα, καθώς τη νύχτα της της 30ής προς 31η Μαΐου του 1941 κατέβασαν τη σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης.

Γεννήθηκε στις 9 Σεπτέμβρη του 1922 στο χωριό Απείρανθος Νάξου, με την οικογένεια Γλέζου, να έχει απώτερη καταγωγή από τους Κομητάδες Σφακίων Χανίων Κρήτης. Το 1935 μετακόμισε στην Αθήνα μαζί με την οικογένεια του, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο, ενώ παράλληλα εργαζόταν σε ένα φαρμακείο. Το 1939 δημιούργησε μια αντιφασιστική ομάδα νεολαίας ενάντια στην Ιταλική κατοχή της Δωδεκανήσου και τη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά και το 1940 πέτυχε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών.

Στη συνέχεια ζήτησε να ενταχθεί στον Ελληνικό στρατό, στο Αλβανικό μέτωπο, τότε όπου ήταν η αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όμως τον απέρριψαν καθώς ήταν μικρός σε ηλικία, για στράτευση. Τότε εργάστηκε ως εθελοντής για το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών και από το 1941 άρχισε να σπουδάζει στην ΑΣΟΕΕ. Κατά τη διάρκεια της κατοχής συμμετείχε ενεργά στην αντίσταση, με αποτέλεσμα να υποστεί πολλές διώξεις και φυλακίσεις.

Τη νύχτα της 30ης Μαΐου, ξημερώνοντας η 31η Μαΐου του 1941, αυτός και ο Απόστολος Σάντας αφαίρεσαν τη Γερμανική πολεμική σημαία του Γ΄ Ράιχ, που κυμάτιζε σε ιστό στην Ακρόπολη Αθηνών, κάτω από τα «μάτια» της Γερμανικής φρουράς.

Ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε επί δεκαετίες ενεργός στα πολιτικά πράγματα και μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου. Από το 2014 έως το 2015 διετέλεσε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ερχόμενος, μάλιστα, πρώτος σε ψήφους σε όλη τη χώρα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014.

Απεβίωσε πριν από ακριβώς ένα χρόνο, στην κλινική Ερρίκος Ντυνάν στο κέντρο των Αθηνών στις 30 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 97 ετών, από καρδιακή ανεπάρκεια.