Επίδομα 534 ευρώ: Οι επιχειρήσεις που δεν είναι επιλέξιμες δεν μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις

Εντός της ημέρας και για την ακρίβεια το απόγευμα, θα δουν στους λογαριασμούς τους οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή εργασίας το επίδομα των 534 ευρώ.

Mετά τις 17:00 το απόγευμα της Πέμπτης 5 Μαρτίου, θα αρχίζουν να εμφανίζονται τους λογαριασμούς των δικαιούχων, που βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας τον Φεβρουάριο, τα χρήματα από τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού με βάση το επίδομα των 534 ευρώ.

Η ακριβής ώρα της πληρωμής εξαρτάται από την εκάστοτε τράπεζα, ωστόσο το σίγουρο είναι πως τα χρήματα θα πιστώνονται μετά τις 17:00.

ADVERTISING

Συγκεκριμένα σήμερα πληρώνονται 260,52 εκατομμύρια ευρώ σε 611.618 δικαιούχους.

Αναλυτικά:

αποζημιώσεις ειδικού σκοπού με βάση τα 534 ευρώ σε 532.208 εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή κατά τον Φεβρουάριο (254,9 εκατομμύρια ευρώ)

ADVERTISING

αποζημιώσεις ειδικού σκοπού σε 8.272 δικαιούχους για αναστολές συμβάσεων εργασίας Ιανουαρίου, για τις οποίες υποβλήθηκαν
συμπληρωματικές δηλώσεις (3,12 εκατομμύρια ευρώ)

επιδόματα αδείας σε 71.092 εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στον Μηχανισμό «Συν-Εργασία» (2,4 εκατ. ευρώ)

αποζημίωση ειδικού σκοπού σε 116 δικαιούχους, στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβολής μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων από εργαζομένους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης στον κλάδο του τουρισμού (55.686 ευρώ).

ADVERTISING

Ξεκίνησαν με εμπόδια οι δηλώσεις αναστολών Μαρτίου

Την Πέμπτη 4 Μαρτίου, ξεκίνησαν οι δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας Μαρτίου. Οπως ξεκαθάρισε το υπουργείο Εργασίας οι δηλώσεις αναστολών εργασίας που έγιναν την Πέμπτη από πληττόμενες επιχειρήσεις, επανελέγχονται αναφορικά με τον νέο «κόφτη» που έχει τεθεί για τον τζίρο.

Όσες δεν πληρούν τα νέα κριτήρια θα δουν στο «Εργάνη» σήμερα μετά το μεσημέρι το μήνυμα «Δεν πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας πληττόμενης επιχείρησης».

ADVERTISING

Προσοχή, καθώς όλες οι επιχειρήσεις που θα δουν από σήμερα στο «Εργάνη» αυτό το μήνυμα οφείλουν να γνωρίζουν πως οι δηλώσεις αναστολών που υπέβαλλαν την Πέμπτη λογίζονται ως μη γενόμενες και οι εργαζόμενοί τους δεν είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Από την Παρασκευή 5/3/2021 και μετά – διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας – όσες επιχειρήσεις δεν είναι επιλέξιμες δεν θα μπορούν να υποβάλλουν καν δηλώσεις αναστολών. Ο «κόφτης» δηλαδή θα λειτουργεί στην πηγή και η αίτηση δεν θα υποβάλλεται.

Ειδικότερα, για όσες επιχειρήσεις – εργοδότες υπέβαλλαν χθες 4/3/2021 δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον Μάρτιο ως πληττόμενες, θα διενεργηθεί επανέλεγχος για την επιλεξιμότητά τους.

Για τον λόγο αυτό, οι εν λόγω επιχειρήσεις και οι λογιστές τους πρέπει να ενημερωθούν από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» από σήμερα 5/3/2021 και ώρα 12:00.

Εφόσον οι επιχειρήσεις δεν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας με βάση τον τζίρο, θα εμφανίζεται μήνυμα «Δεν πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας πληττόμενης επιχείρησης» μέσω της επιλογής «Επισκόπηση».

Αυτό ισχύει για κάθε δήλωση αναστολής που υποβλήθηκε χθες 4 Μαρτίου στο «Εργάνη». Στις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων που υποβλήθηκαν στις 4/3/2021 από επιχειρήσεις-εργοδότες που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας ως πληττόμενες δεν θα εμφανίζεται μήνυμα.

Υπενθυμίζεται πως στο θεσμικό πλαίσιο των αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον Μάρτιο προστέθηκε νέος «κόφτης» με βάση τον τζίρο. Οι επιχειρήσεις που «κόβονται» είναι επιχειρήσεις ανοιχτές αλλά πληττόμενες βάσει ΚΑΔ, που :

ξεκίνησαν να λειτουργούν πριν τον Ιανουάριο του 2018

ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ από 1 Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2020

δεν άνοιξαν υποκατάστημα μετά τον Απρίλη του 2019, αλλά παρόλα αυτά

είχαν αύξηση τζίρου το 9μηνο Απρίλιος – Δεκέμβριος 2020 συγκριτικά με το ίδιο 9μηνο του 2019.

Οι τέσσερις αυτές προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά για να μείνει εκτός από το μέτρων των αναστολών συμβάσεων μια επιχείρηση.

Αντίθετα, επιχειρήσεις που ξεκίνησαν να λειτουργούν μετά τον Ιανουάριο του 2018 ή δεν είναι καν υποκείμενες σε ΦΠΑ – όπως ισχύει για παράδειγμα για τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια – ή άνοιξαν υποκατάστημα μετά την 1η Απριλίου 2019, εντάσσονται στο μέτρο των αναστολών χωρίς άλλα πρόσθετα κριτήρια, αρκεί ο ΚΑΔ τους να συμπεριλαμβάνεται στην λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.