Θωμαΐδης – κορωνοϊός: «Ερχεται αύξηση κρουσμάτων από τα ρεβεγιόν»

Για αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, η οποία θα προέρχεται από τα ρεβεγιόν έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο καθηγητής Νίκος Θωμαϊδης.

Στον ΣΚΑΪ μίλησε το πρωί της Τρίτης (5/1) ο Νίκος Θωμαϊδης.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ σε δηλώσεις που έκανε ανέφερε ότι θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων, η οποία θα προέρχεται από τα ρεβεγιόν.

ADVERTISING

Ο ίδιος τόνισε πως όταν ο κόσμος επιστρέψει στην Αττική και αρχίσει ο συγχρωτισμός, οι προβλέψεις αυτές θα αποτυπωθούν στα λύματα. Παράλληλα ανέφερε πως η αύξηση του ιικού φορτίου μπορεί να οφείλεται στον συγχρωτισμό και τη διασπορά σε μια ηλικιακή ομάδα που είναι ασυμπτωματικοί νεότερης ηλικίας.

«Είναι κάποιες παρατηρήσεις που μας οδηγούν στο να κάνουμε κάποιες υποθέσεις. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες δύο βδομάδες, διότι αν είναι έτσι, ενδέχεται να έχουμε μεγαλύτερη διάδοση αν δεν τηρηθούν τα μέτρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην συνέχεια των λεγομένων του ο κ.Θωμαϊδης ανέφερε τα εξής: «το τελευταίο 10ήμερο κατά μέσο όρο ήταν μειωμένο το ιικό φορτίο στα λύματα και αυτό ήταν απόρροια των προηγούμενων μέτρων και της συμπεριφοράς μας» ενώ σε συμπλήρωση των λεγομένων του τόνισε πως σε αυτό το εορταστικό 10ήμερο τα αποτελέσματα των οποίων ήταν μέχρι και την Κυριακή παρατηρήθηκαν δύο αυξήσεις.

ADVERTISING

Η πρώτη ήταν μετά τα Χριστούγεννα (26-27/12/2020) και η δεύτερη το διάστημα 31/12/2020 – 01/01/2021. Η πρώτη αύξηση είχε να κάνει με διπλασιασμό του ιικού φορτίου, ενώ η δεύτερη με τριπλασιαμό αυτού του φορτίου.

Παράλληλα εξήγησε μεταξύ άλλων, πως από τα λύματα που γίνεται και εκτίμηση του πληθυσμού, ο οποίος υπάρχει και στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Στο πλαίσιο αυτό παρατηρήθηκε μειωμένος πληθυσμός, κάτι που δείχνει ότι υπήρξαν άτομα που έφυγαν από την Αττική, αλλά και ότι η κινητικότητα είχε μειωθεί λόγω διακοπών.

Στο τέλος της τοποθέτησής του, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ ανέφερε πως η αύξηση που παρατηρήθηκε οφείλεται στην κινητικότητα που υπήρξε λόγω ρεβεγιόν από σπίτι σε σπίτι και σε συναθροίσεις.

ADVERTISING

Τα σχόλια είναι κλειστά.