MATCHCENTER

Οριστικό: Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στον «πάγο»

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η Γ.Σ. της ΕΠΟ, όπου αποφασίστηκε η οριστική αναβολή των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων….

Στην ψηφοφορία που διεξήχθη στην Αθήνα, συντριπτική ήταν η απόφαση των Ενώσεων για αναστολή των πρωταθλημάτων, καθώς 57 ψήφισαν υπέρ, τέσσερις κατά (Ολυμπιακός, ΕΠΣ Ηλείας, ΕΠΣ Λακωνίας, ΕΠΣ Πειραιά)  και τέσσερα λευκά (Αστέρας, Βόλος, Ιωνικός, Λαμία), εξαπολύοντας πυρά κατά του υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη για το Μητρώο.

Οι εξελίξεις είναι δραματικές, καθώς μπαίνει οριστικά λουκέτο επ’ αορίστου. Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υφυπουργείο Αθλητισμού θα αναζητήσει λύση, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν ξανά οι ομάδες στα γήπεδα και να ξεκινήσουν τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.

ADVERTISING

Μάλιστα εκείνο που αποφάσισε το Σώμα της συνέλευσης είναι όποια ΕΠΣ παρεκκλίνει από τη συγκεκριμένη απόφαση, να αναστέλλεται η ιδιότητα μέλους της. Επίσης εξουσιοδοτήθηκε η Εκτελεστική Επιτροπή σε περίπτωση που υπάρξει υπαναχώρηση για το θέμα του Μητρώου, το οποίο απαγορεύει από τις ομάδες που δεν έχουν εγγραφεί να αγωνιστούν και να μπουν στα γήπεδα των δήμων, να λάβει απόφαση για να επαναρχίσουν τα πρωταθλήματα.

Η απόφαση θα ισχύσει μέχρι να κατατεθεί τροπολογία από τον Υφυπουργό Αθλητισμού στο νόμο για το Μητρώο. Αυτή τη στιγμή, απαγορεύεται να μπουν στα γήπεδα και να αγωνιστούν οι ομάδες που δεν έχουν εγγραφεί και αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΕΠΟ και Πολιτεία.

Στα τοπικά πρωταθλήματα των Ενώσεων, Γ’ Εθνική και γυναικεία πρωταθλήματα, μπαίνουν «λουκέτο» μέχρι νεωτέρας…

ADVERTISING

Η αντίδραση Αυγενάκη

Άμεση ήταν η αντίδραση του Υφυπουργού Αθλητισμού, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο οποίος με ανάρτηση του στο twitter, επιτίθεται στον πρόεδρο της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκο.

«Ούτε Μητρώο αποδέχεται ο πρόεδρος ΕΠΟ, ούτε Ειδική Αθλητική Αναγνώριση ποδοσφαιρικών σωματείων, ούτε υποχρέωση Περιφερειών να εκδίδουν άδειες αγώνων!

ADVERTISING

Έτσι είναι όταν… ονειρεύεται πως ο λόγος του είναι ο νόμος! Οι μάσκες έπεσαν! Τάξη παντού, σε όλο το αθλητικό μας οικοδόμημα».

ADVERTISING

Η τοποθέτηση Μπαλτάκου και Τζώρτζογλου στη Γ.Σ. της ΕΠΟ

Νωρίτερα τόσο ο πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος, όσο και ο πρόεδρος της ΕΠΣΗ τοποθετήθηκαν για το Μητρώο και τους χειρισμούς του Υφυπουργού Αθλητισμού.

Ο κ. Μπαλτάκος συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σήμερα γίνεται μία Γενική Συνέλευση που δεν θα έπρεπε να υπάρχει, δεν θα έπρεπε να βρισκόμαστε εδώ. Αν δεν είχαμε απολιθώματα της δεκαετίας του ’50, ειδική αθλητική αναγνώριση κι επίσης ονομάζονται άδεια των Περιφερειών για να παίξει ένα ερασιτεχνικό σωματείο ποδόσφαιρο.

Αυτά τα απολιθώματα εξακολουθούν να υπάρχουν στην Ελλάδα, δυστυχώς κι αυτό που συνεχίζει να συμβαίνει και παρά την απίστευτη προσπάθεια του πρωθυπουργού να μειώσει τη γραφειοκρατία στη χώρα, είχαμε τέσσερα στάδια: Για να παίξει ένα σωματείο ποδόσφαιρο το ένα είναι η δικαιοσύνη, το δεύτερο είναι η σφραγίδα της νομιμότητας.

Κατά τη δική μου εκτίμηση εκεί έπρεπε να σταματάνε όλα. Ούτε ειδική αθλητική αναγνώριση χρειάζεται, είμαστε σε άλλες εποχές τώρα. Ούτε η Περιφέρεια θα έπρεπε να δίνει άδεια. Δεν μιλάμε για κάτι επικίνδυνο, αντιλαϊκό, αλλά για κάτι που κρατάει τα παιδιά μακριά από άλλους χώρους και τα φέρνει στο γήπεδο».

Από τη σειρά του ο Νίκος Τζώρτζογλου άσκησε δριμύ κριτική στον Λευτέρη Αυγενάκη λέγοντας μεταξύ άλλων: «Το Μητρώο είναι ένας νόμος του κ. Κοντονή το 2016. Ο κ.Κοντονής αντιλήφθηκε ότι ήταν πατάτα και τον άφησε. Και ήρθε τώρα ο Αυγενάκης να τον αλλάξει. Απαγορεύει φωτογραφικά στον Γραμμένο να εισπράττει 5.000 ευρώ τον μήνα ενώ ο Κουκουλάκης έπαιρνε 15.000. Φωτογραφικό νόμο για οτιδήποτε αφορά το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Παρεμβάσεις και ξανά παρεμβάσεις. Τα τελευταία τρία χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο και κυρίως το ερασιτεχνικό, έχει παραδοθεί. Το Μητρώο επιφέρει τρομερά αποτελέσματα και στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Εδώ δεν ξέρουμε ποιες ομάδες θα είναι στη Β’ Εθνική. Στις βαλκανικές χώρες γνωρίζουν και είναι στην 11η αγωνιστική στη Βουλγαρία η δεύτερη κατηγορία. Με αυτά τα παράλογα που έχει μέσα το Μητρώο».

«Έπρεπε να κάνετε προσφυγή για να βγει αντισυνταγματικός ο νόμος»

Απόλυτη, όπως αναφέρει το sdna.gr, στο θέμα του Μητρώου ότι πρόκειται για αντισυνταγματικό νόμο εμφανίστηκε στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ η πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης, Διονυσία Μπιτζούνη.

«Δεν είχα ασχοληθεί με το θέμα. Ένας Νόμος θεσπίζεται όταν υπάρχει μία ανάγκη. Αυτή την αναγκαιότητα δεν τη διάβασα σε αυτόν τον Νόμο. Από την πείρα μου τα τελευταία χρόνια δυστυχώς οι Νόμοι δεν έχουν αιτιολογικές εκθέσεις. Αιτιολογικές εκθέσεις είναι το γιατί φτιάχνω αυτόν τον Νόμο.

Γιατί φτιάχτηκε. Ασχολήθηκα επιστημονικά όταν μου ετέθη το ερώτημα από την Εκτελεστική Επιτροπή. Βρήκα απόφαση του Αρείου Πάγου που έλεγε πως με το άρθρο 12 – 1 του Συντάγματος κατοχυρώνεται το δικαίωμα και η ελευθερία της Συνενώσεως, οι φορείς του οποίου έχουν δικαίωμα συστάσεως με μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.

Από καμιά συνταγματική διάκριση δεν προκύπτει ότι απαιτείται η έκδοση ειδικού Νόμου. Οφείλατε να έχετε προσφύγει στα δικαστήρια να βγει αντισυνταγματική η απόφαση. Για να βγει αντισυνταγματικός ο Νόμος. Αυτή είναι η απόφασή μου».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Click to Hide Advanced Floating Content