Επανέναρξη και… μητρώο στο προσκήνιο

Την επανέναρξη των πρωταθλημάτων από το σημείο που σταμάτησαν και όχι «παύλα» ήταν κατά κύριο λόγο, η επιθυμία όσων συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη της ΕΠΣ Ηρακλείου, με εκπροσώπους των σωματείων της Β1, Β2 και Γ τοπικής κατηγορίας, ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές στο περίφημο «μητρώο» μέσω του οποίου έγιναν οι επιχορηγήσεις των σωματείων.

Η πλειοψηφία των ομάδων, ζήτησε την επανέναρξη των πρωταθλημάτων, όταν επιτραπεί από τις υγειονομικές αρχές της χώρας, ενώ οι εκπρόσωποι της ΕΠΣΗ, ξεκαθάρισαν για άλλη μία φορά, πως είναι κάτι που θα το αποφασίσουν οι αρμόδιοι και όχι οι ίδιοι ή η ΕΠΟ, τονίζοντάς πως θα μεταφέρουν τις απόψεις τους στα κεντρικά όργανα.

Όσο αναφορά την… συζήτηση, από ένα σημείο και μετά, επικεντρώθηκε στο… περίφημο μητρώο, βάσει του οποίου έγινε η επιχορήγηση των ερασιτεχνικών σωματείων με αναφορές όπως του προέδρου του Ηρακλή Νιπιδιτού κ. Μελισσουργάκη, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων πως δεν μπορεί να τους ζητούν 1000 έγγραφα για να πάρουν επιχορήγηση, ενώ ο πρόεδρος της ΕΠΣΗ ουσιαστικά παρότρυνε τα σωματεία να κάνουν μία προσπάθεια έτσι ώστε να βρεθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα.

ADVERTISING

Ακολουθούν οι περισσότερες από τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων, όπως τις κατέγραψε το Grandsport.gr που παρευρέθηκε στη τηλεδιάσκεψη:

Εκ μέρους της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου, συμμετέχουν ο πρόεδρος κ. Τζώρτζογλου, ο πρόεδρος της επιτροπής πρωταθλημάτων κ.Κουτεντάκης, ο πρόεδρος της επιτροπής κυπέλλου κ. Πετούσης, ο υπεύθυνος τύπου και συντονιστής της τηλεδιάσκεψης κ. Βαρδαλαχάκης αλλά και τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Φανουράκης, Βερδιάκης, Παπαγγελής, Μαθιουδάκης.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετέχουν οι Χριστόφορος Πολυζωάκης (Κόροιβος), Χρήστος Βασιλάκης (Γαρίπα), Νίκος Καλυβιανάκης (ΑΕ Κρητών), Μανώλης Τσιπέλης (Κόρακας), Γρηγόρης Παπαδάκης (ΠΟΗ), Μιχάλης και Γιώργος Καρδουλάκης (Θρίαμβος Αναλήψεως), Μιχάλης Κασσελάκης (Θέρισος), Νικόλαος Μελισσουργάκης (Ηρακλής Νιπιδιτού), Παναγιώτης Τουπάκης (Ελπίδες Ηροδότου).

ADVERTISING

Η διαδικασία ξεκίνησε με την τοποθέτηση του κ. Τζώρτζογλου, στην οποία μεταξύ άλλων, ανέφερε: «καλησπέρα και χρόνια πολλά, εύχομαι πάνω απ’ όλα υγεία, προσωπική, οικογενειακή. Με δεδομένο το ότι ζούμε σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερο και εάν πριν ένα χρόνο μας έλεγε κάποιος ότι θα μιλούσαμε με τηλεδιάσκεψη και μάσκες, δεν θα το πίστευε, προσαρμοζόμαστε όμως στις συνθήκες.

Ας ελπίζουμε και να ευχηθούμε το νέο έτος να μας βρει διαφορετικά και υγιείς και να ξεπεράσουμε όλο αυτό. Η Σημερινή τηλεδιάσκεψη είναι η συνάντηση της προηγούμενης με τα σωματεία της Α1 και Α2. Αυτή είναι ιδέα των μελών της επιτροπής πρωταθλήματος, επειδή είχαμε πολλά τηλέφωνα αναφορικά με το μέλλον των πρωταθλημάτων. Είμαστε σήμερα εδώ για να έρθουμε πιο κοντά, έστω με τεχνικά μέσα για να δώσουμε απαντήσεις και να σας πούμε τι εισπράττουμε από τις κουβέντες που κάνουμε με την ΕΠΟ και τους τομείς υγείας, να σας πούμε και να ακούσουμε και τη δική σας άποψη. Αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι σε καθημερινή επαφή που έχουμε ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες που βοήθησε η εορταστική περίοδος, που μιλήσαμε με αρκετούς για ανταλλαγή ευχών, μας δόθηκε η ευκαιρία για να ακούσουμε τι σκέφτονται στην υπόλοιπη Ελλάδα και τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σήμερα είμαστε εδώ για να τα καταθέσουμε σε εσάς και εσείς με τη σειρά σας να πείτε τις απόψεις σας. Πέραν των απόψεων, που σχεδόν ομόφωνα η άποψη τους, εάν δεν υπάρξουν οι κατάλληλές οικονομικά κυρίως συνθήκες δεν θα μπορέσουν να «παίξουν». Τι λέει η Ομοσπονδία, η Ομοσπονδία λέει ότι δεν μπορεί να δώσει απάντηση, είναι καθαρά θέμα του ΕΟΔΥ και των υπηρεσιών υγείας, που ότι κι’ αν πει η Ομοσπονδία, εμείς θα πρέπει να υπακούσουμε. Εάν πούμε εμείς πως κάνουμε πρωταθλήματα, πως θα το πούμε, όταν σήμερα, το οτιδήποτε συμβαίνει στη χώρα, εξαρτώνται από το τι θα αποφασίσουν οι υπηρεσίες υγείας.

ADVERTISING

Τις αποφάσεις τις λαμβάνουν εκείνοι και όχι εμείς ή η ΕΠΟ, ανάλογα από τα κρούσματα και την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Ικανοποιητικό το νούμερο της συμμετοχής των εκπροσώπων καθώς είναι κάτι «νέο» αυτός ο τρόπος επικοινωνίας. Σε όλους μας λείπει το ποδόσφαιρο, αλλά είμαστε σε ένα περιβάλλον που δεν φανταζόμασταν. Προέχει η υγεία μας και των αγαπημένων μας προσώπων. Να είμαστε όλοι εδώ, ποδόσφαιρο είμαι σίγουρος πως θα μας δοθεί η δυνατότητα να παίξουμε είτε σε 1, είτε σε 2 μήνες. Πάνω απ’ όλα η υγεία μας και να ανταμώσουμε και πάλι όλοι μαζί».

Ακολουθεί ο κ. Γιώργος Πλούταρχος Κουτεντάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων, τόνισε: «καλησπέρα και από μένα, χρόνια πολλά σε όλους. Σας ευχαριστώ που έστω και μέσω της τηλεδιάσκεψης είστε κοντά μας. Κανένας δεν περίμενε πως μέσα από τον υπολογιστή θα ανταλλάζαμε απόψεις και θα κοιτούσαμε το αύριο του τοπικού ποδοσφαίρου. Εύχομαι η καινούργια χρονιά, να είναι κάτι διαφορετικό και εάν και εφόσον πάνε όλα καλά, να ξεκινήσουν τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα γιατί μας έχει λείψει. Να δούμε πως και εάν θα συνεχίσουμε, να βρούμε τον τρόπο να ξεκινήσουμε για να ολοκληρώσουμε ομαλά τα πρωταθλήματα».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε το μέλος της επιτροπής πρωταθλήματος ο κ. Φανουράκης, ο οποίος ανέφερε: «καλησπέρα σε όλους και χρόνια πολλά, εύχομαι να έχουμε καλή χρονιά και επιτέλους να τελειώσει η πανδημία όσο πιο γρήγορα γίνεται. Εμείς είμαστε εδώ για εσάς, είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις, ώστε να προσπαθήσουμε, εάν μας δοθεί η δυνατότητα, να τελειώσουν τα πρωταθλήματα. Ο λόγος είναι σε εσάς και σας ευχαριστώ».

ADVERTISING

Στη συνέχεια μίλησε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΣΗ κ. Παπαγγελής, όπου ανέφερε: «Χρόνια πολλά σε όλους, είναι η δεύτερη τηλεδιάσκεψη της ΕΠΣΗ για να ακούσουμε και τις δικές σας απόψεις, για να μεταφερθούν στα κεντρικά όργανα. Να λήξει όλη αυτή η περιπέτεια και να έρθουμε στην κανονικότητα και να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματά μας που τόσο πολύ μας έχουν λείψει».

Τα σωματεία που ζήτησαν να τοποθετηθούν είναι τα παρακάτω: Κόροιβος, ΠΟΗ, Θρίαμβος Αναλήψεως, Κόρακας, Ηρακλής Νιπιδιτού και Θέρισσός.

Από μεριάς σωματείων, τις τοποθετήσεις ξεκινάει ο κ. Πολυζωάκης εκπροσωπώντας τον Κόροιβο, όπου ανέφερε: «καλησπέρα σε όλους και χρόνια πολλά. Ο καινούργιος χρόνος να αφήσει πίσω το μαρτύριο που ζούμε και να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς και να έχουμε την υγεία μας γιατί αυτό μετράει. Αυτό που θα ήθελα να αναφέρω, σαφώς θα πρέπει να κάνουμε ότι μας πουν οι ειδικοί, ούτε η ΕΠΣΗ μπορεί να αποφασίσει, ούτε η ΕΠΟ, αυτό αφορά τους ειδικούς και τους αρμοδίους σε θέματα υγείας της χώρας. Αυτό που θα πρέπει να μας πει ο πρόεδρος, τα σωματεία που έχουν αρχίσει τα πρωταθλήματα και το κύπελλο, θα πρέπει να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της διοργάνωσης, να μην μπούμε πάλι σε νέο πρωτάθλημα και να γίνει μεγαλύτερο μπέρδεμα. Όταν ξεκινήσουμε εκ νέου, να ξεκινήσουμε από ‘κει που σταματήσαμε. Είμαστε σε αναμονή, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο».

Ακολούθησε ο κ. Καρδουλάκης, εκπροσωπώντας τον Θρίαμβο Αναλήψεως, όπου τόνισε: «καλησπέρα σε όλους και χρόνια πολλά, καλή χρονιά. Η ομάδα μας, είναι μία νεανική ομάδα, δεύτερη της χρονιά. Συμφωνώ με τον πρόεδρο, πως την οδηγία θα την δώσει ο ΕΟΔΥ. Προέχει η υγεία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που βλέπω εγώ είναι το οικονομικό. Εμείς, πιστεύαμε πως κάποιοι άνθρωποι-επιχειρηματίες θα βοηθούσαν, τώρα αυτό όμως δεν υπάρχει, δεν βλέπω πως μπορούμε εμείς να συμμετέχουμε εάν δεν μπορούν να καλυφθούν οι διαιτησίες και οι γιατροί. Θα το πάω πιο ειδικά. Στην Γ κατηγορία, τα 8 στα 10 σωματεία είναι νεανικές ομάδες κάτω των 17 σχεδόν, το κάνω έκκληση, γιατί να μην έχει και αυτή η κατηγορία κάποιες διευκολύνσεις όπως θα γίνει το αναπτυξιακό. Να μην ξεκινήσει το πρωτάθλημα και να πάμε απευθείας στην επόμενη χρονιά».

Τον λόγο έχει ο κ. Παπαδάκης, εκπρόσωπος του ΠΟΗ: «καλησπέρα και από εμένα, χρόνια πολλά σε όλους και καλή χρονιά. Δυστυχώς αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τα παιδιά όλα αυτά θέλουν να παίξουν, τα τηλέφωνα και η πίεση -αγνοώντας κάποιους άλλους κινδύνους- θεωρώ σωστό να ξεκινήσει το πρωτάθλημα και να μην διακοπεί ξανά, αυτό βέβαια θα το πει ο ΕΟΔΥ. Είμαι υπέρ της επανέναρξης με όλες τις προφυλάξεις που χρειάζονται, σωστό αυτό που ανέφερε ο κ. Καρδουλάκης, συμβαίνει σε όλες τις ομάδες. Αν όμως μείνουμε ανενεργοί περίπου 8 μήνες θα χαθεί μεγάλη περίοδος, κάτι που θα κάνει ζημιά στους αθλητές, εάν μπορεί να βοηθήσει κάποιος, είτε είναι Περιφέρεια είτε υπουργείο αθλητισμού, θα είναι ευχής έργον, οι γιατροί και η διαιτησία είναι τα βασικότερα «προβλήματα». Ως Παναθηναϊκός Ηρακλείου είμαστε υπέρ της επανέναρξης του πρωταθλήματος».

Ο εκπρόσωπος του Κόρακα κ. Τσιπέλης, ανέφερε: «χρόνια πολλά σε όλους. Εμείς σαν σωματείο θέλουμε να γίνει επανέναρξη, όχι μόνο ως διοίκηση αλλά και οι ποδοσφαιριστές που θέλουν επίμονα να ξεκινήσει πάλι το ποδόσφαιρο, που εδώ στο νομό Ηρακλείου δεν έχουμε κρούσματα και είναι θετικό όλο αυτό. Να βοηθήσουν οι φορείς όσο μπορούν».

Ακολουθεί η τοποθέτηση του κ. Μελισσουργάκη, εκπροσώπου του Ηρακλή Νιπιδιτού, όπου ανέφερε: «εύχομαι σε όλους να έχουμε την υγεία μας και να ξεπεράσουμε όλο αυτό με επιτυχία. Τώρα έχουμε και τα «όπλα» με τον εμβολιασμό. Δεν είμαστε βέβαια γιατροί για να τα πούμε αυτά. Σαν Ηρακλής Νιπιδιτού, θέλουμε να ξεκινήσει και πάλι το ποδόσφαιρο, με 2 ή 3 ή 5 κρούσματα, δεν υπάρχει λόγος να κρατάμε κλειστό το ποδόσφαιρο. Για πέντε κρούσματα σε όλη την Κρήτη, κρατάμε κλειστό το ποδόσφαιρο. Πιστεύω ότι υπάρχει ο ιός αλλά να υπάρχει και μέτρο, σε 10 στρέμματα δεν μπορούν να αθληθούν 20 παιδιά; Στο δεύτερο κομμάτι που είναι το οικονομικό, η περιφέρεια και το υπουργείο αθλητισμού, να δείξουν το ενδιαφέρον τους και την φροντίδα τους και να μην αφήνουν ξεκρέμαστα τα σωματεία, δεν μπορούν να ζητάνε 1000 χαρτιά για μία ενίσχυση. Δεν βλέπουν ότι συμμετέχουμε στα πρωταθλήματα και ζητάνε όλα αυτά τα χαρτιά για επιχορήγηση. Να ξεκινήσουμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα τα πρωταθλήματα και να παίρνουμε τα μέτρα μας για την προστασία της δημόσιας υγείας. Φροντίζαμε να ακολουθήσουμε τις οδηγίες και να προτρέψουμε όσα παιδιά θέλουν να εμβολιαστούν και να συνεχίσουμε χωρίς προβλήματα και να συνεχίσουμε από ‘κει που το είχαμε αφήσει όπως είπε ο πρόεδρος του Κοροίβου. Στις 7/1 να ξεκινήσουν οι προπονήσεις αυτό θέλουμε σαν σωματείο».

Ο κ. Κασσελάκης εκπροσωπώντας την Θέρισο, ανέφερε: «χρόνια πολλά και από εμένα σε όλους. Καλή χρονιά να έχουμε με υγεία και ευτυχία σε κάθε σπίτι. Η εμπειρία που έχω αποκτήσει όλο αυτό το διάστημα της εμπειρίας από τους ειδικούς και ΕΟΔΥ σύμφωνα με τις αποφάσεις που παίρνουν θεωρώ ότι δύσκολα θα επιτρέψουν την επιστροφή μας στα γήπεδα, με τις επιχειρήσεις κλειστές και τα σχολεία θα δοθεί εκεί προτεραιότητα και όχι στο ποδόσφαιρο.

Καλώς κάνουμε αυτή τη συζήτηση, εάν θυμάται ο κ. Νίκος είχαμε συγκρουστεί γιατί το είχε προβλέψει πως θα διακοπούν τα πρωταθλήματα γι’ αυτό έγιναν μικρά πρωταθλήματα. Εμείς θέλουμε να ξεκινήσουν και πάλι τα πρωταθλήματα, δυστυχώς δεν είναι μόνο τι θέλουμε, είναι τι μπορούμε. Έχουμε πολλά έξοδα σαν σωματεία, τους δίνω συγχαρητήρια σε όλους για τη προσπάθεια που κάνουν, σωματεία σαν το δικό μας αδυνατεί για οικονομικούς λόγους, η κοινωνία είναι κλειστή και οι επιχειρήσεις είναι κλειστές, δεν μπορούμε να βρούμε χρήματα.

Άσχετα με το ότι εμείς δεν μπορούμε, δεν πιστεύω ότι η πολιτεία επιτρέψει το ποδόσφαιρο, αν το κάνει θα είναι μήνας Μάρτιος που θα είναι δυσκολότερα τα πράγματα. Μπορούμε όλη αυτή τη περίοδο να ανασυνταχθούμε και να κάνουμε ένα restart και να κάτσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι να μιλήσουμε και να κάνουμε μία καλή επανέναρξη με ανταγωνιστικά πρωταθλήματα να μας βρει όλους εκεί να το κάνουμε πράξη. Οι συνθήκες είναι δύσκολες, μακάρι από αύριο κιόλας να ανάψουν το πράσινο φως. Σε πρωταθλήματα όπως τα δικά μας με 9 ομάδες, εάν δύο δεν μπορέσουν να συμμετέχον πως θα γίνουν τα πρωταθλήματα».

Ακολουθεί η τοποθέτηση του κ. Βασιλάκη, εκπροσώπου της Γαρίπας: «Καλησπέρα και από εμένα, από την Γαρίπα από τους ποδοσφαιριστές και την διοίκηση, χρόνια πολλά να μας βρει το νέο έτος με υγεία και λιγότερα προβλήματα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όπως είχα υποστηρίξει και το καλοκαίρι πως τα πρωταθλήματα πρέπει να γίνουν μικρά, έτσι ώστε αν χρειαστεί να διακοπούν να υπάρχει προοπτική να συνεχιστούν, μάλλον συμβαίνει και το βρίσκουμε μπροστά μας.

Το οικονομικό στις δικές μας κατηγορίες δεν είναι τόσο πρόβλημα, έχουν μείνει λίγα παιχνίδια, μένουν μόνο γιατροί και διαιτησίες και κάποια έξοδα, τα περισσότερα έχουν καλυφθεί όπως υλικό κλπ, από το καλοκαίρι για τους περισσότερους, νομίζω ότι μπορεί να γίνει ταχύρρυθμό και με εμβόλιμες αγωνιστικές. Στους ομίλους της Β το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό νομίζω γι’ αυτές τις κατηγορίες. Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι το υγειονομικό. Θα πρέπει να ανοίξουν όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες της ζωής μας, εμάς η ομάδα μας έχει φοιτητές, εργαζομένους και μαθητές, πως θα τους πω να έρθουν όταν δεν πάνε στις δουλειές τους ή στις πραγματικές δραστηριότητες της ζωής.

Δεν θέλω να αναλάβω την ευθύνη να «κολλήσει» κάποιος και να το μεταφέρει στο σπίτι του. Έχουν σταματήσει τα πάντα, ο κόσμος υποφέρει και το ποδόσφαιρο είναι το τελευταίο. Εάν θέλουν τα παιδιά να αθληθούν, στείλτε τα να τρέξουν, να δουν προγράμματα στο youtube. Δεν μπορώ να αναλάβω εγώ τέτοια ευθύνη, όταν ξεκινήσουν όλα τα υπόλοιπα και όταν μας πουν ότι δεν έχουμε ευθύνη να ξανακινήσουν τα πρωταθλήματα.

Σαν Γαρίπα είμαστε ανοιχτοί, όπως «βολεύει» την ΕΠΣΗ να γίνουν τα πρωταθλήματα, δεν μπορώ να πάρω παιδιά ή κόσμο στο «λαιμό» μου. Και μόνο που είμαστε τέτοιες μέρες εδώ και μιλάμε, σημαίνει πως αγαπάμε το ποδόσφαιρο».

Ο εκπρόσωπος της ΕΠΣΗ κ. Μαθιoυδάκης, ανέφερε: «εύχομαι χρόνια πολλά σε όλο το κόσμο. Ακούσαμε προσοχή τις τοποθετήσεις των σωματείων. Όντως, διανύουμε μία δύσκολη περίοδο. Να ξέρει όλος ο κόσμος, ορισμένοι που θέλουν να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα, ότι προέχει η υγεία και πάντοτε εξαρτόμαστε από τους ειδικούς. Εμείς ως ΕΠΣΗ και επιτροπή είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τα πρωταθλήματα, αλλά αυτό το αποφασίζουν οι ειδικοί. Άλλες χρονιές για τα σωματεία ήταν αλλιώς που έκαναν «γλέντια» και «ημερολόγια» και συγκέντρωναν κάποια χρήματα, εμείς είμαστε έτοιμοι εάν μας δοθεί το πράσινο φως να τα ξεκινήσουμε και πάλι τα πρωταθλήματα».

Ακολουθούν οι «απαντήσεις» του κ. Τζώρτζογλου, όπου μεταξύ άλλων, ανέφερε: «με προσοχή σας άκουσα και με ανάλογη προσοχή κατέγραψα τις απόψεις σας. Το παράξενο σήμερα σε σχέση με την άλλη φορά, είναι πως σήμερα εάν κάναμε γκάλοπ προηγούνται οι απόψεις που θέλουν επανέναρξη των πρωταθλημάτων. (σ.σ. ανέφερε επί λέξη κάποιες από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των σωματείων).

Έχουμε κάνει επανειλημμένως παραστάσεις-επιστολής σε όλη τη χώρα και στην ΕΠΟ και στους υπηρεσιακούς παράγοντες, θέλουμε να ελπίζουμε ότι ο κ. Αυγενάκης θα δώσει μία λύση γιατί είναι άδικο για 80 σωματεία που έχει το Ηράκλειο, να έχουν πάρει την επιχορήγηση λιγότερο από διψήφιο αριθμό σωματείων. Θέλω να ελπίζω και παροτρύνω τα σωματεία να κάνουμε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση. Εάν θα μπορούσαμε να είμαστε χρήσιμοι σε όσα ανέφεραν τα σωματεία, εμείς με τη σειρά μας θα πιέσουμε έτσι ώστε να μην κλείσει το μητρώο και να δοθεί παράταση, ούτως ώστε όσα σωματεία μπορούν να πάρουν αυτά τα χρήματα.

Σεβαστά όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποι των ομάδων. Βγάζετε μία ευαισθησία, αγάπη για να ξεκινήσει πάλι το ποδόσφαιρο και να ξαναπάμε στο γήπεδο. Πολύ τρανταχτό παράδειγμα αυτό που ανέφερε ο Χρήστος (σ.σ. Βασιλάκης) εάν δεν πάει το παιδί σχολείο θα το «στέλνει» η μητέρα του στο γήπεδο; Θα μεταφέρουν και αυτές τις απόψεις στους αρμοδίους. Επαναλαμβάνω, ότι και να λέμε εμείς, ο ΕΟΔΥ παίρνει τις αποφάσεις. Αυτό που θα πρέπει να εστιάσουμε είναι αυτά που αναφέρεται για το πως θα αντλήσουμε πόρους, πως βοηθάνε τις επιχειρήσεις και τους φορείς, θα πρέπει να βοηθηθούν και τα σωματεία, τουλάχιστον θα πρέπει όλα τα σωματεία να εισπράξουν την επιχορήγηση.

Επίσης, η προστασία της υγείας μας και σε αυτό θα πρέπει να εστιάσουμε. Με μπερδέψατε σήμερα, γιατί στην προηγούμενη τηλεδιάσκεψη ήταν σχεδόν ομόφωνα ότι δεν θέλουν να ξαναπαίξουν. Ας πούμε ότι αύριο ο ΕΟΔΥ λέει να ξεκινήσει το πρωτάθλημα-προπονήσεις, ποιος πιστεύει ότι δεν θα πουν ότι θα πρέπει να τηρηθεί ένα συγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο ισάξιο με της Super League 2, αλλά ποιος θα αναλάβει αυτό το κόστος».

Στη συνέχεια ο κ. Κουτεντάκης ανέφερε εκ νέου: «πρόεδρε καλά τα λες, αλλά αν πάρουμε το οκ και με τα «τεστ» και για επανέναρξη, εμείς σαν επιτροπή είμαστε πανέτοιμοι να διασφαλίσουμε να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν ομαλά τα πρωταθλήματα, αν και εφόσον πάρουμε το οκ».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυπέλλου ΕΠΣΗ κ. Πετούσης, ανέφερε: «Καλησπέρα και από εμένα, να ευχηθώ χρόνια πολλά και να έχουμε μία καλή νέα χρονιά μακριά από πανδημίες και προβλήματα υγείας. Φέτος δυστυχώς δεν μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε τις διοργανώσεις όπως με τον τελικό κυπέλλου, για έναν παράγοντα που δεν μπορούσε κανένας να σκεφτεί. Είμαστε υποχρεωμένοι όπως όλοι άλλωστε να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών. Η Επιτροπή Κυπέλλου είναι έτοιμη να συνεχίσει τα παιχνίδια, εφόσον το επιθυμούν τα σωματεία και το επιτρέψουν οι ειδικοί. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας σε ότι χρειαστείτε για να μπορέσουμε να διεκπεραιώσουμε το κύπελλο τη φετινή χρονιά. Προέχει η υγεία, να βρεθούμε ξανά την επόμενη μέρα στο γήπεδο και να βγει κυπελλούχος από τις τέσσερις γραμμές και όχι από κληρώσεις όπως συνέβη».

Εκ νέου ζήτησε και τοποθετήθηκε ο κ. Βασιλάκης εκπροσωπώντας την Γαρίπα: «Πριν από 3 μήνες είχα λοιδορήσει τον υφυπουργό με μία ανάρτηση, σχετικά με τη «σκούπα» χαρακτηριστικό σκίτσο για τον αθλητισμό. Η ΕΠΟ έπρεπε να βοηθήσει να δημιουργηθεί μία τεχνογνωσία για να μπορούμε να ενταχθούμε στο μητρώο πιο εύκολα και γρήγορα, από ‘κει που ψάχνουμε χρήματα, θέλω να πω ακόμα και τώρα την ύστατη στιγμή και αφού μοιράζονται όντως τα χρήματα και απλά δεν είμαστε έτοιμοι είμαστε σε προχωρημένες διαδικασίες.

Να βοηθήσει η ΕΠΣΗ, μέσω λογιστών, να πάρει πρωτοβουλία και να πηγαίνουν τα σωματεία σε συγκεκριμένους ανθρώπους έτσι ώστε να δοθούν σε όλα τα σωματεία. Αν δοθούν αυτά τα χρήματα, όλες οι ομάδες θα μπορούν από B’ κατηγορία και κάτω που δεν πληρώνουν ποδοσφαιριστές να ολοκληρώσουν τα πρωταθλήματα, θα μπορούσε να είναι λύση αυτό. Νομίζω ότι η ΕΠΣΗ θα πρέπει να στραφεί σε αυτό και να ασχοληθεί και ειλικρινά θα είναι μεγάλη βοήθεια προς τα σωματεία, σας το είπα και τη συνάντηση του καλοκαιριού, να παρθεί μία πρωτοβουλία από την ΕΠΣΗ για να είναι πιο εύκολο για τα σωματεία. Ήμουν επιφυλακτικός, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η ΓΓΑ θα μοιράσει χρήματα μετά από τόσα χρόνια.

Ουσιαστικά είναι επαγγελματικά σωματεία κολυμβητικά επιχειρήσεις. Ερασιτεχνικά σωματεία δεν έχουν πάρει σωματεία, μόνο επιχειρήσεις ουσιαστικά και όχι ερασιτεχνικά. Από τα 80 είπατε έχουν πάρει λιγότερα από 10, είναι αμαρτία αφού μοιράζονται να μην τα πάρουμε, αν τα πάρουμε, όλοι θα μπορούν να συνεχίσουν. Βέβαια θεωρώ ότι δεν είναι οικονομικό το πρόβλημα. Παρακαλώ την ΕΠΣΗ να στραφεί σε αυτό το θέμα και να βρει τρόπο να βοηθηθούν τα ερασιτεχνικά σωματεία».

Ο κ. Φανουράκης ανέφερε στη δευτερολογία του: «Kαταλαβαίνω απόλυτα όλα όσα είπατε. Το συγκεκριμένο πρόβλημα με το μητρώο το έχουν αντιμετωπίσει και άλλα σωματεία, επίσης έχουν συναντήσει το πρόβλημα στο ότι πολλές επιχειρήσεις δεν τους δέχονται, γιατί πρέπει να κλείσεις ραντεβού σε δημόσιες υπηρεσίες. Δεν ξέρω κατά πόσο το υφυπουργείο θα δώσει τη πολυπόθητη παράταση που ζητάνε όλοι για να ενταχθούν στο μητρώο. Από ‘κει και πέρα, απ’ ότι διακρίνω, υπάρχουν σωματεία δύο ταχυτήτων στις μικρές κατηγορίες που θέλουν να ξεκινήσουν ή όχι. Όπως είπε και ο πρόεδρος εξαρτόμαστε από άλλους, ότι πουν οι ειδικοί».

Ακολούθως τον λόγο πήρε εκ νέου ο κ. Παπαδάκης από τον ΠΟΗ: «εγώ θα ήθελα να επισημάνω επειδή δεν βρίσκομαι μόνο στο ποδόσφαιρο είμαι και στο στίβο, εκεί εάν δεν διατεθούν τα χαρτιά μέχρι 31/12, δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν σε πανελλαδικά και διάφορα άλλα πρωταθλήματα. Εάν μέχρι 31/12 δεν βρεθεί λύση μετά ποιοι θα παίξουν; Μόνος μου θα παίζω;».

Εκ νέου πήρε την τοποθέτηση ο κ. Μελισουργάκης, όπου ανέφερε: «συμφωνώ σε όλα αυτά με τα φ.α. και τη δήλωση συμμετοχής που πληρώσαμε, ας ξεκινήσουμε με αυτά τα δύο και να δοθούν τα ποσά στα σωματεία να βοηθηθούν».

Ο κ. Πολυζωάκης στη δευτερολογία του αναφερόμενος στο μητρώο, τόνισε μεταξύ άλλων: «Όσο αναφορά το μητρώο, εμάς ο προπονητής μας έχει τελειώσει πανεπιστήμιο γυμναστική ακαδημία και ειδικότερα το ποδόσφαιρο και δεν το αναγνωρίζουν αυτό το δίπλωμα και πρέπει να βγάλει δίπλωμα για να του βγάλουμε σύμβαση και για να μπούμε στο μητρώο, δεν είναι τόσο απλό όσο το φανταζόμαστε στο μητρώο».

Κλείνοντας ο κ. Τζώρτζογλου, ανέφερε: «είχα την ευκαιρία να μιλήσω με πολλούς. Χάθηκαν άνθρωποι, νέοι άνθρωποι. Μιλούσα με έναν φίλο στην Πέλλα, δικοί του άνθρωποι σε μία οικογένεια χάθηκαν 3 άνθρωποι. O Βαγγέλης Γραμμένος, μου είπε χθες πως ένας δικός του άνθρωπος δικηγόρος, χάθηκε. Πάνω απ’ όλα είναι η υγεία, είναι η προσωπική μας υγεία, η υγεία της οικογένεια μας. Να έχουμε την υγειά μας έχουμε μπροστά μας χρόνια να ξαναπαίξουμε ποδόσφαιρο και να μπορούμε να αγκαλιαστούμε και να χαιρετηθούμε και να μη μιλάμε με αυτόν τον ψυχρό τρόπο που μιλάμε τώρα. Να έχουμε την υγειά μας, να έχουμε μία χρονιά πιο ευχάριστη-ήρεμη και δημιουργική. Να είστε καλά και σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή».