Αλλάζει ο τρόπος φορολόγησης στα τυχερά παιχνίδια!

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των κερδών από τυχερά παιχνίδια. Την τροπολογία κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με αυτήν (εφόσον το νομοσχέδιο υπερψηφιστεί) η φορολόγηση θα γίνεται ανά δελτίο και όχι ανά στήλη και κλιμακωτά. Αυτό σημαίνει πως περισσότεροι παίκτες θα υπόκεινται πλέον σε φορολόγηση, αλλά με μικρότερο συντελεστή.

Η τροπολογία εντάχθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, στο νομοσχέδιο περί «Ρυθμίσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19». Στο κομμάτι που αφορά το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια, αυτό που ισχύει στην παρούσα φάση, είναι ότι τα συνολικά κέρδη διαιρούνται με τον αριθμό των παιγμένων στηλών και από εκεί προκύπτει ο συντελεστής και το αφορολόγητο, ενώ για κέρδη που ξεπερνούν τα 100 ευρώ ανά στήλη, ο συντελεστής φορολόγησης είναι 15%.

Με το νέο τρόπο υπολογισμού, ένα δελτίο που κερδίζει από εκατό ευρώ και πάνω εμπίπτει σε φορολόγηση, χωρίς να εξετάζεται ο αριθμός των στηλών. Η φορολόγηση θα αφορά περισσότερα δελτία, όμως οι συντελεστές θα είναι σαφώς χαμηλότεροι. Θα ξεκινούν από 2,5% για κέρδη από 100 ευρώ και πάνω, 5% από τα 200 ευρώ και 7,5% για κέρδη που ξεπερνούν τα 500 ευρώ.

ADVERTISING

Με αυτόν τον τρόπο, το Υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να αυξήσει τα έσοδά του από το φόρο παίκτη, από τα 28 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στα 70 εκατομμύρια.

Υπενθυμίζεται πάντως, ότι κάποιες από τις μεγαλύτερες νόμιμες στοιχηματικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, είχαν αντιδράσει στο σχέδιο του Υπουργείου με επιστολή, όπου ανέφεραν ότι αυτό θα μειώσει τα έσοδα από τους φόρους που πληρώνουν οι ίδιοι οι πάροχοι, ενώ θα στρέψει περισσότερο κόσμο στον παράνομο τζόγο.