Μ. Λιαπάκης στο Grandsport: «Δύσκολο να φαντάζομαι να μην υπάρχει στη ζωή μου η Μινωική»

Πριν από περίπου έξι χρόνια, το καλοκαίρι του 2014, ο Μιχάλης Λιαπάκης μαζί με άλλους «φίλους» της Μινωικής, έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο «Νέοι Μινωικής», ακολουθώντας ουσιαστικά τα χνάρια μεγάλων ομάδων του Ηρακλείου, που είχαν ήδη ιδρύσει θυγατρικές, με σκοπό τη βελτίωση των νεαρών αθλητών, πριν αυτοί προωθηθούν στη πρώτη ομάδα της Μινωικής.

Ο εκ των ιδρυτών και πρώτος πρόεδρος της ομάδας, Μιχάλης Λιαπάκης, μίλησε στο Grandsport.gr, γι’ αυτό το εγχείρημα, τους στόχους που έχουν επιτευχθεί αυτά τα έξι χρόνια, αλλά και την πρώτη ομάδα, την οποία χαρακτηρίζει ως δεύτερο σπίτι του, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θυμάται τον εαυτό του από πέντε χρονών στη Μινωική!

Αναμφίβολα, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στον Μπάμπη Ντάγκινη, τον άνθρωπο που βρίσκεται στο «τιμόνι» της ομάδας από την 1η ημέρα μέχρι και σήμερα, με τον Μιχάλη Λιαπάκη, να μιλάει γι’ αυτόν, όπως και για τις διοικήσεις τόσο του κ. Αλατσατιανού, όσο και την προηγούμενη, για την οποία εξέφρασε το… παράπονο του.

Τι στην πραγματικότητα όμως σημαίνει για τον ίδιο η Μινωική, ποιο ήταν το σκεπτικό ίδρυσης των Νέων Μινωικής, ποιοι στόχοι έχουν επιτευχθεί από τότε μέχρι σήμερα και άλλα ιδιαίτερα σημαντικά, στην συνέντευξη του πρώην προέδρου Μιχάλη Λιαπάκη, στο Grandsport.gr.

Ας ξεκινήσουμε τα πράγματα από την αρχή, όταν πήρατε την απόφαση να ιδρύσετε τους Νέους Μινωικής, μιλήστε μας για το σκεπτικό ίδρυσης της ομάδας και τι οφέλη πιστεύατε τότε πως θα είχατε ως σωματείο από αυτό το εγχείρημα;

«Το αρχικό σκεπτικό για την ίδρυση της ομάδας, ήταν να απευθυνθεί στη νεολαία της περιοχής και στην ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας. Ουσιαστικά θέλαμε να τραβήξουμε τα παιδιά από τα κακώς κείμενα της ηλικίας αυτής και να τα εντάξουμε στον αθλητισμό και στα ιδεώδη της ευγενής άμιλλας. Η ίδρυση των Νέων Μινωικής, θα αποτελούσε και τον συνδετικό κρίκο που έλειπε ανέκαθεν από τη Μινωική και την ακαδημία της. Το τμήμα των Νέων, δεν έχει παρά μόνο οφέλη να δώσει στη πρώτη ομάδα, με το έμψυχο δυναμικό των νέων αθλητών μας, όπου κοιτάμε να τους δώσουμε τα εφόδια για να μπορούν να σταθούν στη πρώτη ομάδα».

Σήμερα, έξι περίπου χρόνια μετά, είστε ικανοποιημένος από την εξέλιξη, την πορεία και τους στόχους που έχουν επιτευχθεί;

«Κυρίαρχος στόχος μας ήταν αυτή η ομάδα να εδραιωθεί στον ρόλο ύπαρξης της μέσα στην ίδια τη Μινωική και αυτό θεωρώ ότι έχει επιτευχθεί στο ακέραιο. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μετά από αυτά τα χρόνια, η ομάδα μπορεί να δρομολογείται κάθε χρόνο με ασφάλεια στις αγωνιστικές και θεσμικές της υποχρεώσεις. Αυτό θεωρώ πως είναι ενδεχομένως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ομάδας».

Η ομάδα, έχει από τη πρώτη ημέρα ίδρυσης της, μέχρι σήμερα, τον Μπάμπη Ντάγκινη στο «τιμόνι» της, μιλήστε μας γι’ αυτόν και τη προσφορά του.

«Δεν θα είναι υπερβολή να πω ότι τον Ιούλιο του 2014, εάν δεν ήταν ο Μπάμπης μαζί μας, ίσως να μην υπήρχαν ή και να μην είχαν μέλλον οι Νέοι Μινωικής. Ο Μπάμπης, με γνώμονα την ανιδιοτέλεια και την αγάπη του για το ποδόσφαιρο και στους νέους αθλητές, έδωσε όλα αυτά τα στοιχεία που χρειαζόταν η ομάδα για να μπορέσει να δρομολογηθεί. Από τότε, έως και σήμερα, είναι αυτός ο οποίος έχει δώσει συγκεκριμένο αγωνιστικό χαρακτήρα στην ομάδα και ένα πολύ συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό πολιτισμό προς τα παιδιά. Είμαι χαρούμενος που είναι φίλος μου και νιώθω πολύ τυχερός που είναι μαζί μας από την πρώτη ημέρα ύπαρξης της ομάδας, μέχρι και σήμερα».

Ο κόσμος της περιοχής, στηρίζει τις προσπάθειες σας;

«Μας στηρίζει σε ένα ηθικό επίπεδο, θέλει να υπάρχει αυτή η ομάδα. Σίγουρα δεν θέλει να συμμετέχει όσο ενεργά επιβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις».

Μιλήστε μας για την ακαδημία του συλλόγου και πως την αντιλαμβάνεστε προσωπικά εσείς

«Ενδιαφέρομαι πάντα για την ακαδημία, με γνώμονα να βρίσκεται σε μόνιμη βελτίωση, καθώς είναι ένα κεφάλαιο που χρίζει συνεχούς βελτίωσης, ανεξαρτήτως επιπέδου. Όλοι όσοι βρισκόμαστε στη Μινωική, είτε στους Νέους, είτε στη πρώτη ομάδα, θα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας και τα αυτιά μας στην ακαδημία».

Πως είναι η συνεργασία με την διοίκηση της πρώτης ομάδας;

«Πάντα φροντίζουμε να κοιτάμε θετικά ο ένας τον άλλο. Να αφουγκραζόμαστε τις διοικήσεις των Νέων και της πρώτης ομάδας, για να μπορούμε να πετυχαίνουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα, εκατέρωθεν για τη Μινωική μας».

Η Αγγελική Στιβακτάκη έχει αποχωρήσει από την προεδρία και μέχρι σήμερα, δεν έχει αντικατασταθεί θεσμικά, ποιος «τρέχει» ουσιαστικά την ομάδα αυτό το διάστημα;

«Η κυρία Αγγελική, έκανε ότι καλύτερο μπορούσε, τα χρόνια που ασχολήθηκε με την ομάδα. Προσωπικά, της είμαι ευγνώμων για τη διάθεση που έδειξε. Δυστυχώς όμως, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις δεν της επέτρεψαν άλλο να είναι κοντά μας. Πάντα θα είναι ένα κομμάτι των Νέων Μινωικής και η προσφορά της θα μείνει ανεξίτηλη. Η ομάδα πλέον κινείται με την διοικητική της πλειοψηφία και για όσο θα αγωνιστεί μέσα σε αυτή τη πολύ δύσκολη χρονιά, θα πορευτεί με ασφάλεια. Υπάρχουν συζητήσεις για την προεδρία, δεν έχουμε καταλήξει ακόμα σε ασφαλή αποτελέσματα, κάτι το οποίο ενδεχομένως να προκύψει από τη σεζόν 2021-22».

Τι σημαίνει για εσάς Μινωική;

«Θυμάμαι τον εαυτό μου από πέντε χρονών στη Μινωική. Δεν είναι υπερβολή να πω, πως είναι το δεύτερό μου σπίτι. Αγωνίστηκα με τη φανέλα της Μινωικής στα παιδικά μου χρόνια, αγαπώ ιδιαιτέρως την ομάδα αυτή και τους ανθρώπους τους, τους οποίους τολμώ να πω, ότι με μεγάλωσαν κιόλας. Είναι δύσκολο να φαντάζομαι να μην υπάρχει στη ζωή μου η Μινωική, με ότι αυτό και εάν συνεπάγεται. Για μένα δεν έχει σημασία εάν υπήρξα πρόεδρος, ιδρυτής ή εάν προσέφερε λίγα ή πολλά. Πάντα πηγαίνω στο γήπεδο, σκεπτόμενος με ανιδιοτέλεια γι’ αυτήν την ομάδα».

Όπως προ είπατε, είστε και θυμάστε πολλά χρόνια τη Μινωική, ποιος κατά τη προσωπική σας γνώμη, είχε τη μεγαλύτερη προσφορά σε αυτήν;

«Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι παράγοντες που έχουν περάσει από τη Μινωική, έχουν προσφέρει τα μέγιστα. Πολλές φορές, έκαναν «ζημιές» στα σπίτια τους ή τις επιχειρήσεις τους για το καλό της Μινωικής. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι η Μινωική, είναι αυτή η ομάδα, η οποία ποτέ δεν θα στερηθεί από ικανούς παράγοντες. Δεν μπορώ όμως να ξεχωρίσω κάποιον συγκεκριμένα, είναι πολλοί αυτοί που έχουν προσφέρει πολλά».

Είδαμε ιδιαίτερα τη φετινή αλλά και τη περυσινή χρονιά, αρκετά νεαρά παιδιά από τους Νέους Μινωικής, να αγωνίζονται στη πρώτη ομάδα, πως νιώσατε βλέποντάς τους να αγωνίζονται;

«Νωρίτερα ανέφερα πως ένα από τα επιτεύγματα, είναι η καθιέρωση της ομάδας, το να βλέπω όμως παιδιά που προέρχονται από την ομάδα και πέρασαν από τους Νέους, να καθιερώνονται στη Μινωική, ίσως είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και πάντα καμαρώνω να βλέπω τα δικά μας παιδιά, να μπορούν να προοδεύουν».

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή που έχετε ζήσει στη Μινωική και αντίστοιχα, ποια η χειρότερη;

«Η χειρότερη στιγμή, ήταν όταν υποβιβάστηκε η Μινωική το 2008 ή 2009 και αντίστοιχα η καλύτερη που έχω ζήσει, τη σεζόν 2003-04 που ήμουν 15 χρονών και πήραμε το πρωτάθλημα και την άνοδο στο τότε περιφερειακό. Ειλικρινά, αυτή τη μέρα, δεν θα την ξεχάσω ποτέ, για την χαρά που ένιωσα».

Η Μινωική έχει «ταβάνι»; Και εάν ναι, ποιο είναι αυτό;

«Θα μπορούσα να πω ότι το ταβάνι της ενδεχομένως να ήταν και η Γ Εθνική, έχει και το όνομα και την ιστορία για να βρίσκεται σε εθνική κατηγορία. Οι συγκυρίες όμως δεν της το έχουν επιτρέψει αυτό. Για μένα η Μινωική, είναι καταδικασμένη να πρωταγωνιστεί στη μεγαλύτερη κατηγορία της ΕΠΣΗ».

Είστε ικανοποιημένος από τη συμμετοχή των μελών της διοίκησης των Νέων Μινωικής;

«Στο ξεκίνημα της ίδρυσης του σωματείου, δεν υπήρχε τόσο ζωηρό ενδιαφέρον. Επιτρέψτε μου να πω ότι ίσως να μην υπήρξε και πίστη στο πρότζεκτ. Ο καιρός όμως πέρασε, η ομάδα καθιερώθηκε στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΗ και με χαρά μου βλέπω κυρίως τα δύο τελευταία χρόνια, ανθρώπους που μετέχουν στο διοικητικό σχήμα, να έχουν και τη διάθεση και το ενδιαφέρον. Αυτό με γεμίζει με αισιοδοξία».

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι των Νέων Μινωικής;

«Ο στόχος είναι να διατηρηθεί το ήδη κεκτημένο. Οι Νέοι να υπάρχουν και να μπορούμε να εκπαιδεύουμε αθλητές για την πρώτη ομάδα, υποδεχόμενοι αθλητές από την ακαδημία μας. Αυτό είναι κεκτημένο και δεν υπάρχει άλλος στόχος από το διατηρηθεί αυτό».

Τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια, η Μινωική έχει νέα διοίκηση, πως θα την χαρακτηρίζατε και εάν έχει βελτιώσει τη συνεργασία με τους Νέους Μινωικής;

«Η διοίκηση του κυρίου Αλατσατιανού και ο ίδιος ο πρόεδρος ο κ. Βαγγέλης, για μένα μόνο ευχάριστο γεγονός ήταν, από τη πρώτη μέρα. Στις μέρες που προηγήθηκαν, σίγουρα υπήρξαν πολλές διαφωνίες μεταξύ μας, με γνώμονα το καλό της ομάδας. Η διοίκηση αυτή, έχει την αμέριστη στήριξη μου, είτε συνεχίσω να συμμετέχω διοικητικά, είτε όχι, θα είμαι δίπλα στη διοίκηση του κυρίου Αλατσατιανού».

Τι διαφορές έχει η τωρινή διοίκηση, από την προηγούμενη;

«Η προηγούμενη διοίκηση, δεν πίστεψε στο πρότζεκτ των Νέων Μινωικής και μπορώ να πω ότι αυτό ήταν ένα παράπονο που είχα. Κάτι το οποίο βέβαια μετά από τα δύο πρώτα χρόνια, ανατράπηκε, αλλά ήταν πλέον αργά για να συμπράξουμε και να πορευτούμε μαζί, καθώς είχε χαθεί η διάθεση προς συνεργασία».

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το grandsport.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.