Lockdown τύπου Μαρτίου σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Μάνδρα!

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα το lockdown, για την Δυτική Αττική και πιο συγκεκριμένα για Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Μάνδρα.

Από σήμερα το πρωί τίθεται σε ισχύ το αυστηρό lockdown για την περιοχή της Δυτικής Αττικής, το οποίο ανακοίνωσε την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς τα επιδημιολογικά φορτία που έχουν καταγραφεί στις περιοχές αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχία τόσο στους ειδικούς, όσο και στην κυβέρνηση.

Ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου μίλησε στο OPEN TV, για το ζήτημα της επιβολής του πιο αυστηρού lockdown, για το οποίο και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το πρόβλημα είναι σύνθετο, αφορά στη μεταφορά εργατικού δυναμικού… Θέλουμε πληρέστερη ενημέρωση για την περιοχή μας από τον ΕΟΔΥ».

ADVERTISING

Τα επιπλέον αυτά μέτρα, τα οποία θα ισχύουν από σήμερα στις τρεις αυτές περιοχές προστίθενται στο τρέχον ολικό απαγορευτικό lockdown, καθώς όπως ανέφερε χτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας «η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές της πατρίδας παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη καθώς το ιικό φορτίο δεν υποχωρεί παρά τα μέτρα που εφαρμόζουμε για να ελέγξουμε τη διασπορά».

Πιο συγκεκριμένα για τους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας – Ειδυλλίας τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από σήμερα είναι:

Επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00- 05:00 ( 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί) εξαιρουμένων των εργαζομένων και μόνο οι οποίοι θα μπορούν να μετακινούνται από την οικία τους και προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

ADVERTISING

Αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου ακόμα και με τη μέθοδο του click away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.

Αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών που δεν θα ξεπερνούν τα 10 άτομα καθώς και η αναστολή ελεύθερης πρόσβασης σε ναούς για ατομική προσευχή και η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών μόνο με παρουσία κληρικών.

Μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών ( rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών. Ιδιαίτερη έμφαση των παραπάνω ελέγχων θα δοθεί στις περιοχές Νέα Ζωή, Νεόκτιστα, Άνω και Κάτω Φούσα, Γκορυτσά, Σοφό του δήμου Ασπροπύργου αλλά και στην ευρύτερη της Ελευσίνας και της Μάνδρας περιοχή.

ADVERTISING

Εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζομένους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των ενόπλων δυνάμεων.  Ενθαρρύνονται και συστήνονται στις επιχειρήσεις, έλεγχοι προσωπικού με ίδια μέσα με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους και για την διενέργεια των περιοδικών αυτών ελέγχων θα ακολουθηθεί το μοντέλο 0-5-10, δηλαδή ο έλεγχος την 1η, την 5η και την 10η μέρα.

Mοριακός έλεγχος κάθε 5 μέρες στους εργαζόμενους όλων των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων των περιοχών αυτών.

Μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης

ADVERTISING

Απομόνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, σε χώρους και δομές που έχουν ήδη εξασφαλιστεί γι αυτό το σκοπό από την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ειδικά σε περιπτώσεις που η κατ’ οίκον απομόνωση δεν κρίνεται εφικτή και εγκυμονεί κινδύνους για άλλα μέλη της οικογένειας.

Αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών στους δήμους αυτούς καθώς και ο υποχρεωτικός έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) σε μικροπωλητές ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές και ο περιοδικός έλεγχος αυτών ανά τριήμερο.

Υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης από κοινού με τους δήμους των περιοχών αυτών και την Αντιπεριφέρεια και σε συνεργασία με ΕΟΔΥ και γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τη συμμετοχή επιστημόνων από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών (ψυχολόγων, ανθρωπολόγων, κοινωνιολόγων) λόγω του εξειδικευμένου πληθυσμιακού προφίλ των περιοχών αυτών.

Εντατικοποίηση εκτεταμένων ελέγχων τήρησης εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.

Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν για επτά μέρες. Στη συνέχει θα υπάρξει επαναξιολόγηση, για το εάν θα συνεχιστούν ή θα υπάρξει άρση τους. Από την πλευρά του ο κ.Χαρδαλιάς απεύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών, αλλά και σε ολόκληρη τη Δυτική Αττική για αυστηρή, «χωρίς εκπτώσεις, χωρίς δικαιολογίες, χωρίς προφάσεις τήρηση των μέτρων», ενώ κάλεσε άπαντες και ιδιαίτερα τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών «να είναι τις επόμενες ημέρες ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα».

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το grandsport.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Click to Hide Advanced Floating Content