Το πρωτοποριακό Football Training Lab έρχεται στο «Lido Soccer»!

Ένα πρωτοποριακό ποδοσφαιρικό camp έρχεται στο Ηράκλειο, από τις 4 ως τις 15 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις του Lido Soccer!

Το Football Training Lab θα διεξαχθεί από τις 4 έως τις 15 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις του Lido Soccer στο Ηράκλειο και πρόκειται για ένα πρόγραμμα εξειδικευμένης προπόνησης για παιδιά 10 ετών και άνω. Την εκγύμναση τους έχουν αναλάβει έμπειροι τεχνικοί, αφού το πρόγραμμα διεξάγεται υπό την επίβλεψη των Γιώργου Αποστολάκη, Αντώνη Κομνηνού και Βασίλη Μπαστάκη.

Τα αντικείμενα προπόνησης είναι: Τεχνική – Ατομική Τακτική – Φυσική Κατάσταση – Προπόνηση Αντίληψης – Περιφερειακής Ορατότητας – Διαδικασίας Λήψης Απόφασης.

ADVERTISING

Ο προπονητής αναπτυξιακών ηλικιών και ιδρυτής του Football Training Lab Γιώργος Αποστολάκης μίλησε στο 𝐆𝐑𝐀𝐍𝐃𝐒𝐏𝐎𝐑𝐓 για το τι θα προσφέρει το πρωτοποριακό Football Training Lab στους αθλητές που θα πάρουν μέρος, ενώ για τον δικό του ρόλο στο Footlab μίλησε και ο γυμναστής Αντώνης Κομνηνός.

Football Training Lab: Εσείς σε ποιους τομείς ειδικεύεστε;

ADVERTISING

«Προσπαθούμε να προσθέσουμε στους αθλητές μια έξτρα προπόνηση ώστε να μπορούν να βελτιώσουν κάποιες αδυναμίες που έχουν αλλά και να εξελίξουν τα προτερήματα τους. Επίσης να μπορέσουν να δουν το ποδόσφαιρο με έναν διαφορετικό τρόπο και στο Footlab, εστιάζουμε σε κομμάτια αντίληψης, της λήψης απόφασης, της σωστής εκτέλεσης μιας τεχνικής ενέργειας. Πράγματα τα οποία είναι δύσκολο να τα περάσεις στους ποδοσφαιριστές, την ώρα που προπονείς μια ολόκληρη ομάδα.

Χρειάζεται να επικεντρωθείς ξεχωριστά σε κάθε άτομο. Σε μια προπόνηση τεσσάρων ατόμων, το λάθος που θα κάνει ένας αθλητής, αναπόφευκτα θα το δεις. Με την εμπειρία που διαθέτουν οι προπονητές που βρίσκονται στο Footlab, δίνουμε στον ποδοσφαιριστή την δυνατότητα να παρουσιάσει αυτό που θέλει να κάνει και εμείς να το αναπτύξουμε. Κάτω από το σκεπτικό ότι οτιδήποτε και να κάνει πρώτα να σκέπτεται, να αποφασίζει και μετά να εκτελεί και όλο αυτά στον λιγότερο δυνατό χρόνο.

Αυτά είναι στοιχεία, μέσα στο Footlab που προσπαθούμε να τα προωθήσουμε. Να βάλουμε τους αθλητές σε μια διαδικασία διαφορετική, σε μια προσέγγιση διαφορετική όσον αφορά τη προπόνηση και το παιχνίδι, πως ο αθλητής θα μπορέσει να αξιολογήσει τη προπόνηση, να πάρει όλα τα χρήσιμα στοιχεία που πιστεύει και να βελτιωθεί».

ADVERTISING

Αντίληψη, διαδικασία λήψης αποφάσεων, περιφερειακή ορατότητα και όσα διδάσκετε. Πως μπορεί ένας αθλητής να πάρει αυτά τα στοιχεία;

«Οι περισσότεροι σύλλογοι σκέφτονται. Τι χρειάζονται από ένα ταλέντο; Θα σου πουν τεχνική, αγωνιστική ευφυία, αντίληψη, δύναμη, φυσική κατάσταση. Για τη δύναμη και τη φυσική κατάσταση είμαστε σε καλό στάδιο. Όμως στην εκμάθηση της αντίληψης είμαστε σε αρχικό στάδιο. Εμείς σαν footlab έχουμε κάνει κάποιες έρευνες-εκπαίδευση, ώστε να μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον ποδοσφαιριστή μέσω του εξοπλισμού που έχουμε, να μπορέσει να προπονήσει την αντίληψη του και την περιφερειακή ορατότητά του.

Στο Football Training Lab έχουμε πάρει κάποια ειδικά φώτα, ώστε να βοηθάει το παιδί να τα δει και να τα αντιληφθεί και στη συνέχεια να κάνει μια ενέργεια. Άρα υπάρχουν έντονα τα κομμάτια της αντίληψης και της λήψης μια απόφασης. Επιπλέον, έχουμε και κάποια multitasks, προπονητικά, τα οποία βάζοντας δεύτερο αντικείμενο μέσα στη προπόνηση, ο αθλητής βάζει περισσότερο το μυαλό του να δουλεύει και εστιάζει και σε άλλα πράγματα. Γενικά έχουμε διάφορες τεχνικές που βοηθάνε στην αντίληψη του».

ADVERTISING

Πόσο δύσκολο είναι το επάγγελμα του προπονητή αναπτυξιακών ηλικιών;

«Το αναπτυξιακό κομμάτι θα έλεγα πως είναι ιδιαίτερο. Στον νεαρό αθλητή πρέπει να δώσεις τις βάσεις ώστε να μπορεί αργότερα, τόσο ποδοσφαιρικά, όσο και ως άνθρωπος στη κοινωνία, να πάρει τα εφόδια που χρειάζεται, ενώ όσον αφορά το ποδόσφαιρο, να μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του αλλά όχι μόνο σε αυτό, σε έναν ιδιαίτερο ρόλο που έχει να κάνει με το παιδαγωγικό κομμάτι, το οποίο είναι πιο δύσκολο.

Μαζί με το σχολείο, την κοινωνία, να ενταχθεί και το ποδόσφαιρο, ώστε να βγάζουμε καλύτερους ανθρώπους, καλύτερα παιδιά, με σωστή συμπεριφορά και το ποδόσφαιρο είναι ένα πολύ καλό μέσο για να δείξει στα παιδιά τις αρετές του, με τον προπονητή να είναι ένας ρόλος που μπορεί να βοηθήσει ώστε να αναπτυχθεί το παιδί σαν προσωπικότητα και να αναπτύξει σπουδαία χαρακτηριστικά που θα τον συντροφεύουν στα επόμενα βήματα του».

Το πλάνο που επιλέγεται, διαφέρει από ηλικία σε ηλικία;

«Η ακαδημία ποδοσφαίρου είναι κάτι σαν το σχολείο. Όπως κάθε τάξη έχει συγκεκριμένη ύλη και το παιδί μαθαίνει συγκεκριμένα πράγματα για την ηλικία του, έτσι είναι και στο ποδόσφαιρο. Δεν μπορείς έναν αθλητή, ο οποίος είναι 10 ετών να του μάθεις πράγματα που μαθαίνεις σε παιδιά 15 ετών. Ένα φαινόμενο που έχουμε παρατηρήσει είναι τα παιδιά που φτάνουν 16 ετών, σταματάνε το ποδόσφαιρο, επειδή δεν έχουν κίνητρο.

Έχουν την εικόνα πως τα ξέρουν όλα, δεν μαθαίνουν πράγματα αναλογικά με την ηλικία τους και κάποια στιγμή τα παρατούν. Σαν νοοτροπία στην Ελλάδα βιαζόμαστε, πολλές φορές και από μικρές ηλικίες κυνηγάμε τη νίκη. Όμως ο στόχος δεν είναι αυτός.

Ο στόχος στην ακαδημία είναι μακροπρόθεσμος, είναι να χτίζεις σιγά σιγά και να φτιάξεις μια πυραμίδα ώστε στο τέλος ο ποδοσφαιριστής να έχει μια σωστή βάση. Αν εσύ επιλέξεις να ξεκινήσεις από την κορυφή και να πας προς τα κάτω, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα».

Πόσο διαρκεί το Football Training Lab

«Από 4 ως 15 Ιουλίου διεξάγονται οι προπονήσεις. Από Δευτέρα ως Παρασκευή. Το ωράριο των προπονήσεων είναι απογευματινές ώρες, σε γκρουπ από 4 ως 6 άτομα και θα προπονηθούν από όλους τους προπονητές. Επιπλέον θα υπάρχουν και πιο εξειδικευμένες προπονήσεις που αφορούν τεχνικά χαρακτηριστικά. Θα γίνουν ωραία πράγματα και όποιος συμμετέχει θα φύγει ικανοποιημένος.

Σκοπός μας είναι να δείξουμε στους αθλητές έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης και αντίληψης όσον αφορά τη διαδικασία της προπόνησης και τα στοιχεία που θα μάθει δίπλα μας, να τον συντροφεύουν και στην ομάδα που αγωνίζεται. Εγώ σαν ποδοσφαιριστής τα στοιχεία που προσφέρουμε στο Football Training Lab, δεν τα είχα λάβει.

Όμως δεν είχα τη δημιουργικότητα που χρειάζεται: Την αντίληψη, τη δημιουργική σκέψη που χρειαζόμουν περισσότερο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Και γι’ αυτό έψαχνα τρόπους, το πως θα μπορούσα να περάσω στους μικρούς αθλητές τη διαδικασία της αντίληψης, της λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Μελετώντας όλο αυτό και με μια διάλεξη που είχαμε κατά τη διάρκεια του UEFA A’, μου ήρθε η σκέψη να δημιουργήσω το Footlab, ώστε να έχει τη δυνατότητα ο αθλητής να βελτιώσει τη σκέψη του, την αντίληψη του κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Σαν ιδέα είναι πρωτοποριακή γιατί στην Ελλάδα είμαστε πίσω σε αυτό το κομμάτι.

Χρειάζεται μελέτη, εξέλιξη, για να μπορέσουν οι προπονητές να γίνουν καλύτεροι και να έχουν την ικανότητα να περάσουν με σωστό τρόπο, τα στοιχεία που χρειάζονται οι νεαροί ποδοσφαιριστές ώστε να βελτιωθούν και να εξελιχθούν στο κομμάτι της σκέψης, χωρίς ωστόσο να παραμερίζουμε τη φυσική κατάσταση, την τεχνική. Η ικανότητα της γρήγορης σκέψης προσφέρει στην τεχνική και τη φυσική κατάσταση να τα αξιοποιήσεις με τον καλύτερο τρόπο κατά τη διάρκεια τόσο των προπονήσεων όσο και των αγώνων».

Σε ποιο κομμάτι ειδικεύεσαι Γιώργο;

«Εγώ θα εστιάσω στο κομμάτι της αντίληψης και της περιφερειακής ορατότητας, στη λήψη απόφασης και στη σωστή εκτέλεση μίας αγωνιστικής ενέργειας. Θα κάνω διάφορες προπονήσεις, τοποθέτησης σώματος, προπόνησης θέσεως και διάφορους τακτικούς προβληματισμούς κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών. Επίσης κάθε αθλητής μπορεί να μου δώσει κάποια βίντεο από τις εμφανίσεις του και εγώ με τους συνεργάτες μου θα τα αξιολογήσουμε και θα τα επιστρέψουμε πίσω τονίζοντας τα σημεία που χρειάζονται βελτίωση, ώστε οι αθλητές να μπορούν να τα αντιληφθούν και να το εξελίξουν».

Στο Football Training Lab θα βρίσκεται και ο προπονητής Αντώνης Κομνηνός, ο οποίος θα προσπαθήσει να περάσει στα νέα παιδιά τις γνώσεις του και να δουλέψει πάνω στη φυσική κατάσταση.

Ο νεαρός τεχνικός, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη κοινή τους φιλοσοφία με τον Γιώργο Αποστολάκη, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης, ένα αντικείμενο που ο ίδιος γνωρίζει άριστα και σε αυτό θα επικεντρωθεί…

Αρχικά για την ενασχόληση του στο Football Training Lab, ανέφερε: «Με τον Γιώργο έχουμε την ίδια φιλοσοφία, εξάλλου είμαστε και απόφοιτοι από την ίδια σχολή. Ο Γιώργος πήρε την πρωτοβουλία και μας πρότεινε να πάρουμε μέρος στο Footlab και είναι ένα κομμάτι πολύ ενδιαφέρον και πραγματικά είμαι σίγουρος, επειδή γνωρίζω τον Γιώργο και τη δουλειά του όσα χρόνια συνεργαζόμαστε, ότι θα γίνει κάτι πολύ καλό και θα είναι μια καλή βάση για αυτό που θα ακολουθήσει τον χειμώνα, που θέλουμε να το συνεχίσουμε και ευελπιστούμε σε πολύ καλά αποτελέσματα».

Στη συνέχεια, ακολούθησε η τοποθέτησή του στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης, λέγοντας: «Το δικό μου κομμάτι ειδικεύεται στον τομέα της βελτιστοποίησης και στην απόδοση του αθλητή. Θα δουλέψουμε στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης και σε όλους τους παραμέτρους που περιλαμβάνει όλο αυτό: τη δύναμη, αντοχή, ταχύτητα, ευκινησία, το κομμάτι της πρόληψης τραυματισμών, το οποίος είναι ένας τομέας πολύ σημαντικός στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και θα προσπαθήσουμε να περάσουμε νέα πράγματα τα οποία οι αθλητές ίσως να μην έχουν διδαχθεί. Να το δουν τα παιδιά κάτι διαφορετικά.

Όπως είπε και ο Γιώργος μέσα σε μια προπονητή μονάδα, είναι δύσκολο να περάσεις όλα αυτά που θέλεις εσύ να περάσεις σε έναν αθλητή. Αναγκάζεσαι να δουλέψεις ομαδικά και υπο-ομαδικά. Είναι τελείως διαφορετικό να έχεις άμεση επαφή με τον αθλητή, να μπορέσεις να βελτιώσεις όλες του τις αδυναμίες, να τις εντοπίσεις και πάνω σε αυτές να δουλέψεις και να τις βελτιώσεις. Για αυτό λέμε ότι το καλοκαίρι δεν είναι για διακοπές, είναι μια περίοδος δουλειάς και είναι η καλύτερη ευκαιρία για έναν αθλητή να εντοπίσει τις αδυναμίες του, μαζί με τον προπονητή και να τις βελτιώσει.

Οι προπονήσεις με γκρουπ 4-6 ατόμων είναι οι ιδανικές, καθώς μπορείς να έχεις τον έλεγχο των αθλητών σε μεγάλο βαθμό γιατί πρέπει να έχει άμεση επαφή με όλους τους αθλητές, νιώθει πως ο προπονητής είναι πραγματικά κοντά του. Σίγουρα σε μια ομάδα έχει τον έλεγχο, όμως δεν μπορεί να τον έχει απόλυτα όπως θα ήθελε. Η διαδικασία της προπόνησης με λίγα άτομα είναι η κατάλληλη για να πάρεις το μέγιστο από έναν αθλητή».

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το grandsport.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.