Γιώργος Πιτσούλης: «Πολλή δουλειά για τον αθλητισμό και το σύνολο…» (pics)

Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα αθλητισμού και πρόληψης αποκαλύπτεται…

Το πάθος του για την ενασχόληση με τα κοινά, το γνώριμο… περιβάλλον στο οποίο επέστρεψε, η μεγάλη πρόκληση που έχει μπροστά του, το προνόμιο να συνεργάζεται κάποιος με τον Σταύρο Αρναουτάκη και η στήριξη για όλους, που παρέχει η Περιφέρεια Κρήτης.

Ο Γιώργος Πιτσούλης παραχώρησε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο GRANDSPORT και αναφέρθηκε στον νέο ρόλο του, που ουσιαστικά… δεν είναι νέος, καθώς στο παρελθόν είχε να επιδείξει αξιόλογη θητεία στον χώρο του αθλητισμού. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως οι υποχρεώσεις αυξάνονται, αλλά η φιλοσοφία παραμένει η ίδια: Δουλειά προς όφελος του συνόλου!

ADVERTISING

*Πως προέκυψε η επιθυμία ν’ ασχοληθείτε με τα κοινά, ενώ λόγω και της ιατρικής σας ιδιότητας έχετε και ένα φορτωμένο πρόγραμμα;

«Νομίζω έτσι γεννιέσαι. Από μικρό παιδί μου άρεσε να ασχολούμαι με τα κοινά… Με οποιαδήποτε μορφή. Από το σχολείο στο 15μελές, στον πολιτιστικό σύλλογο, στη συνέχεια στο κόμμα του οποίου υπηρετώ την ιδεολογία και ως φοιτητής, ήμουν πρόεδρος των Ελλήνων φοιτητών στο Βελιγράδι και όταν γύρισα στην Ελλάδα με… τράβηξε πολύ η αυτοδιοίκηση. Εκλέχτηκα για πρώτη φορά στη Νομαρχία Ηρακλείου το 2006, με Νομάρχη την κ. Σχοιναράκη και στη συνέχεια από το 2010 στην Περιφέρεια με τον κ. Αρναουτάκη».

ADVERTISING

*Από πρόεδρος περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης, «στροφή» στον αθλητισμό. Σας εξέπληξε αυτή η αλλαγή;

«Κάθε μετερίζι έχει τη δική του ομορφιά… Ήταν μεγάλη πρόκληση για μένα να υπηρετήσω από μία δύσκολη θέση, όπως είναι αυτή του προέδρου το 2010, σ’ ένα νέο θεσμό που ήταν η Περιφέρεια. Ο αθλητισμός δεν είναι κάτι το καινούργιο για μένα. Από το το 2006 είχα εκλεγεί νομαρχιακός σύμβουλος και είχα το χαρτοφυλάκιο του αθλητισμού, του πολιτισμού και της νέας γενιάς. Και από το 2010 ως το 2014 επικουρικά στον κ. Αρναουτάκη για τα θέματα αθλητισμού».

ADVERTISING

*Οι πρώτες εντυπώσεις σας από το νέο ρόλο που έχετε;

«Να πω ότι είναι προνομιακό για ένα περιφερειακό σύμβουλο να έχει το πεδίο του αθλητισμού, με Περιφερειάρχη τον κ. Αρναουτάκη, γιατί σαν Περιφέρεια επενδύουμε πολύ στον αθλητισμό και τη νέα γενιά. Οι πρώτες εντυπώσεις μας είναι ότι έχουμε πολλή δουλειά, πολλές υποχρεώσεις που… τρέχουν από του προκατόχους μου, από τις προκλήσεις του μέλλοντος, από συνεργασίες με ομάδες. Η Κρήτη τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα αθλητικό σταυροδρόμι. Έχουμε μία πανδαισία αθλητικών γεγονότων. Τοπικών, διεθνών και παγκόσμιων. Αυτό που γίνεται φέτος στην Κρήτη δεν έχει ξαναγίνει… Σχεδόν κάθε εβδομάδα έχουμε και ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός. Χρειάζεται δύναμη και καλές συνεργασίες για να μπορείς να πετύχεις. Δεν δίνουμε σημασία, βέβαια, μόνο στα μεγάλα γεγονότα, τα οποία έχουν πολλές διαστάσεις… Όπως είναι ο αθλητικός τουρισμός ή η προσέλκυση σπουδαίων αθλητών να έρθουν στην Κρήτη. Αθλητών που γίνονται παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά μας. Βασικότερος στόχος όλων είναι να βοηθήσουμε τα νέα παιδιά ν’ ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Τα βοηθάει να κοινωνικοποιηθούν και να διαχειριστούν την καθημερινότητα τους. Και βέβαια νους υγιής εν σώματι υγιεί».

*Είστε αυστηρός με τον εαυτό σας; Είστε αυστηρός κριτής του έργου σας;

ADVERTISING

«Αν δεν είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου και αν δε μαθαίνεις από τα λάθη σου νομίζω ότι δεν πας παρακάτω. Για να έχεις αποτέλεσμα, πάντως, χρειάζεσαι πολλές συνεργασίες και ευτυχώς εδώ στην Κρήτη έχουμε πολλές συνεργασίες μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοικήσης, των συλλόγων, των φορέων, του υπουργείου αθλητισμού και γενικότερα όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Άρα λοιπόν το μυστικό είναι η ισχύς εν τη ενώσει και η ομαδικότητα για να έχεις καλό αποτέλεσμα».

«Απινιδωτές παντού…»

Η Περιφέρεια Κρήτης ετοιμάζει κάτι πολύ σπουδαίο, που μοιάζει πλέον απαραίτητο στις μέρες μας. Μέσα από το πρόγραμμα «Ζωή» ο κ. Πιτσούλης τόνισε ότι στόχος είναι να μπουν σε όλους τους αθλητικούς χώρους απινιδωτές, ενώ θα διοργανωθούν σεμινάρια για τη λειτουργία τους. Αναλυτικά επεσήμανε:

*Ποιοι είναι οι πρώτοι σας στόχοι για το ποδόσφαιρο, αλλά και για τα υπόλοιπα σπορ;

«Το ποδόσφαιρο παραμένει το πιο δημοφιλές σπορ και αυτό φαίνεται και στο Ηράκλειο, που έχει περισσότερα από 80 σωματεία. Είναι πάρα πολύ μεγάλη πρόκληση να στηριχτούν όλες οι ομάδες, βέβαια, όλων των αθλημάτων, οι ακαδημίες τους και τα παιδιά για να μπορούν να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Θα ήθελα να δώσω σ’ αυτό το σημείο και μία είδηση. Σχεδιάζουμε και είμαστε στο τελικό στάδιο να καλύψουμε όλα τα γήπεδα της Κρήτης, κλειστά, ανοιχτά και αθλητικούς χώρους με απινιδωτές. Είναι ένα πρόγραμμμα που πάει προς χρηματοδότηση και λέγεται «Ζωή». Θα τοποθετηθούν απινιδωτές θα ενημερωθούν όλα τα σωματεία και τα μέλη τους για το πως λειτουργούν. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και με τους επιστημονικούς φορείς. Θα υπάρχει μία διασύνδεση με μία εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο και αυτό θα είναι κάτι μοναδικό στην Ελλάδα, για να μην πω στον κόσμο όλο. Είμαστε στο πρώτο στάδιο της υλοποίησης, έχει και επόμενα στάδια και θα καλύψουμε όλη την Κρήτη με τους απινιδωτές αυτούς».

*Είστε ικανοποιημένος από τα όσα έχετε επιτύχει ως τώρα σε σχέση με τον Αθλητισμό ως Περιφέρεια; 

«Θα ήθελα να προκαλέσω όποιο θέλει να μας συγκρίνει με όποια Περιφέρεια θέλει. Στηρίζουμε από τα πιο μικρά σωματεία, ακόμη και Πολιτιστικούς Συλλόγους, στηρίζουμε τον μαζικό αθλητισμό. Πρόσφατα στηρίξαμε το ψάρεμα με φελλό, που έγινε το Πανελλήνιο στο Ηράκλειο. Σας λέω για παράδειγμα ότι το Pierra Creta, που έγινε τον Μάρτιο στα Λιβάδεια, είχε 160 διεθνείς συμμετοχές και ήταν πρόταση του National Geographic. Και οι αθλητές που ήρθαν λένε ότι είναι μοναδικό να κάνεις σκι και μετά από μία ώρα να μπορείς να πας στη θάλασσα για μπάνιο. Αυτό δεν το προσφέρουν πολλές περιοχές, όπως η Ελλάδα και η Κρήτη ιδιαίτερα. Επίσης τον ποδηλατικό γύρο που έγινε πρόσφατα και στο νησί, τον παρακολούθησαν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργείς μία μεγάλη προβολή της Κρήτης…».

*Από Απρίλιο μέχρι Ιούνιο η Κρήτη αποτελεί σημαντικό αθλητικό προορισμό, καθώς στο νησί διεξάγονται πολλές υψηλού βεληνεκούς διεθνείς διοργανώσεις. Το πλάνο σας τι άλλο περιλαμβάνει για το μέλλον;

«Έχουμε μπροστά μας πολλές σπουδαίες διεθνείς διοργανώσεις στο νησί, όπως το τζούντο των βετεράνων και το παγκόσμιο beach handball με 64 ομάδες, ωστόσο υπάρχει και συνέχεια. Τον Αύγουστο θα γίνουν πολλά «3on3» μπάσκετ για μικρούς και μεγάλους και θα υπάρχουν πολλές εκπλήξεις σ’ αυτά τα τουρνουά. Έχουμε και το παγκόσμιο cheerleading και θα είναι τεράστιο γεγονός. Το σημαντικό είναι ότι φεύγουν όλες οι αποστολές από το νησί ικανοποιημένες. Η Κρήτη αγαπάει τον αθλητισμό».

*Ο αθλητικός τουρισμός σε τι επίπεδο βρίσκεται στην Κρήτη; Είναι ένα κομμάτι που θέλετε να δουλέψετε, καθώς τα οφέλη υποθέτω είναι τεράστια.

«Είναι δυστυχώς σε πρώιμο επίπεδο, αλλά αρχίζουν σιγά-σιγά και οι ιδιώτες να διαμορφώνουν τους χώρους τους σε αθλητικά κέντρα. Και οι ομάδες κάνουν κάτι ανάλογο. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος νομίζω δίνει κίνητρα για να επενδύσεις και όλο το πακέτο είναι δελεαστικό. Ο αθλητικός τουρισμός είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρος και δημιουργεί πλούτο όπου πάει. Αυτή είναι μία διάσταση, που εμείς δεν την έχουμε ακουμπήσει ως χώρα. Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα είναι και είναι ήδη καλύτερα».

*Μεγάλο προβληματισμό έχουν οι ομάδες που είναι «άστεγες» και καθημερινά δυσκολεύονται για να προπονήσουν την ομάδα ακόμα και να παίξουν. Τι στόχους έχετε γι’ αυτά τα σωματεία;

«Ένα μεγάλο κεφάλαιο είναι οι υποδομές. Από τη μία λέμε να ασχοληθούν τα παιδιά με τον αθλητισμό και από την άλλη πρέπει να υπάρχουν και υποδομές. Υπάρχουν πάρα πολλά αιτήματα, τα οποία υλοποιούνται. Νέα γήπεδα, αναμόρφωση γηπέδων, αλλαγές τάπητα και ό.τι χρειάζεται για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις ομάδες, αλλά και τους ανθρώπους που τους υπηρετούν και βάζουν από το υστέρημα τους για να τα καταφέρουν. Γι’ αυτό παρεμβαίνουμε ως Περιφέρεια και είναι χαρά μας να το κάνουμε».

*Στις εκλογές της ΕΠΣΗ ανακοινώθηκε ότι σε ένα χρόνο θα ετοιμαστεί το ενωσιακο γήπεδο. Σε τι στάδιο βρίσκεται η γραφειοκρατία και ποσό κοντά είναι η χρονική δέσμευση που δόθηκε;

«Είναι μέσα στους στόχους μας κι αυτό το γήπεδο, το έχει εξαγγείλει και ο Περιφερειάρχης και είναι μία ανάγκη κι αυτό. Πολλές ομάδες στο Ηράκλειο και όχι μόνο έχουν πρόβλημα στέγης. Δεν μπορούμε να πούμε αν είναι έτοιμο σ’ ένα χρόνο, όμως το’ χουμε δει πολύ ζεστά, το έχει ζητήσει η ΕΠΣΗ πολλά χρόνια, είχε κάποια θέματα, όμως είναι προς τη λύση τους και νομίζω ότι θα τον έχουμε αυτό τον χώρο».

*Η Περιφέρεια θα είναι και τη νέα σεζόν δίπλα στις ομάδες της Γ’ Εθνικής, ακόμη κι αν δεν υπάρξει κρητικός Όμιλος;  

«Η Περιφέρεια ήταν είναι και θα είναι πάντα δίπλα σε όλες τις ομάδες. Όλων των αθλημάτων… Αυτό εννοείται και δεν έχει αλλάξει ποτέ από το 2010».

*Τι συζητήσεις είχατε με τον Νίκο Συριγωνάκη, ο οποίος σας παρέδωσε τη… σκυτάλη μετά από αρκετά χρόνια;

«Με τον Νίκο είμαστε συμμαθητές και μεγαλώσαμε μαζί στο Καστέλι. Παίζαμε μαζί μπάλα, είμαστε φίλοι και έχουμε μία όμορφη συνεργασία και είναι ωραίο που βρισκόμαστε υπό τη σκέπη της Περιφέρειας. Είναι χαρά των δύο μας».

Ένας υπερήφανος μπαμπάς…

Ένα μέλος της οικογένειας Πιτσούλη είναι ιδιαίτερα ταλαντούχο και το’ χει με τον αθλητισμό. Ο λόγος για την κόρη του Εμμανουέλα, η οποία είναι παίκτρια στο βόλεϊ του ΟΦΗ και έχει όλο το μέλλον μπροστά της. Ο μπαμπάς δεν κρύβει τη χαρά για το παιδί του και προσθέτει πως μέσω της 15χρονης κόρης του αντιλαμβάνεται πλέον περισσότερα πράγματα.

*Η κόρη σας η Εμμανουέλα έχει το… μικρόβιο του αθλητισμού. Παίζει βόλεϊ στον ΟΦΗ και είναι πολύ καλό ταλέντο. Την παρακολουθείτε;

«Την υποστηρίζω, όλη η οικογένεια τη στηρίζει. Αγαπάει το βόλεϊ και το beach volley και κάνει μία μεγάλη προσπάθεια. Παίζει στις παγκορασίδες, κορασίδες, νεάνιδες και γυναίκες του ΟΦΗ. Είναι μεγάλη μας χαρά, αλλά και για την ίδια είναι χαρά που το χαίρεται και το απολαμβάνει πάρα πολύ. Με δεσμεύει περισσότερο η ενασχόληση μου με τον αθλητισμό μέσω της Εμμανουέλας, γιατί αντιλαμβάνομαι περισσότερα πράγματα και ως γονέας πια. Εγώ δε φανατίζομαι, αυτή φανατίζεται (γέλια), είναι η αγαπημένη της εξέδρας».

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το grandsport.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Click to Hide Advanced Floating Content