Super League 2: Ο Γολγοθάς ενός πρωταθλήματος που συνεχώς υποβαθμίζεται

Τα απίστευτα σκηνικά που έλαβαν χώρα στο φετινό πρωτάθλημα της Super League 2. Ένα από τα πιο προβληματικά πρωταθλήματα στην Ευρώπη είναι αυτό της Super League 2, με την κατάσταση να μη βελτιώνεται όσο περνούν τα χρόνια.

Το Onsports αναλύει πως φέτος το πρωτάθλημα ξεκίνησε με προβλήματα, συνεχίστηκε έτσι και τελειώνει με… λιγότερες ομάδες και μεγαλύτερη απαξίωση.

Ένα πρωτάθλημα, που στα χαρτιά στον Μάιο επρόκειτο να έχει 36 ομάδες σε δύο ομίλους, με μια από αυτές να παίρνει απευθείας την άνοδο στη Super League 2, διεξήχθη τελικά με 34 ομάδες, πολλά προβλήματα λόγω κορονοϊού και λιγοστά έσοδα, ενώ θα ολοκληρωθεί σε δύο αγωνιστικές με τουλάχιστον μια ομάδα λιγότερη.

ADVERTISING

Η διαφορά της Super League 2 με τη Super League, σε επίπεδο εσόδων, είναι τεράστια, και όσες ομάδες υποβιβάζονται στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία έρχονται αντιμέτωπες με μεγάλα χρέη που συνήθως αδυνατούν να καλύψουν.

Ξεκίνημα με καθυστερήσεις

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και το γεγονός ότι η ημερομηνία έναρξης άλλαξε έξι φορές και διεξήχθησαν δύο κληρώσεις στη Super League 2, έδειχναν πως τα πράγματα δεν ξεκινάνε με τους καλύτερους οιωνούς. Μέχρι τη σέντρα, είχαν προηγηθεί αρκετές δικαστικές αποφάσεις κυρίως ως προς την αδειοδότηση των ΠΑΕ, με το Διοικητικό Εφετείο να δίνει άδειες συμμετοχής σε όσες ομάδες «κόβονταν» από την ΕΕΑ.

ADVERTISING

Έσοδα ούτε για χαρτζιλίκι

Με την αύξηση των ομάδων στη Super League 2 σε 34 τελικά, υπήρξε ένα τεράστιο θέμα, τα έσοδα που μειώθηκαν δραματικά. Η ΕΡΤ ήταν το μόνο κανάλι που κατέθεσε πρόταση για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας, ίσως μετά και από κυβερνητικές πιέσεις, αλλά δεν είχε καμία διάθεση να αυξήσει το ποσό που έδινε πέρυσι για δύο κατηγορίες. Έτσι, οι 34 ομάδες κλήθηκαν να μοιραστούν το ποσό των 4,3 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά οι ομάδες είχαν λαμβάνειν περί τα 120.000 ευρώ, αλλά με αρκετές κρατήσεις, και όσα έφταναν τελικά στα ταμεία τους, σε δόσεις, βεβαίως, ήταν μια σταγόνα στον ωκεανό των υποχρεώσεών τους.

ADVERTISING

Οσον αφορά τα έσοδα από το στοίχημα, που είχαν… γλυκάνει τις ομάδες πέρυσι, φέτος αποφασίστηκε να δοθούν με τον σωστό τρόπο και όχι προκαταβολικά. Τα χρήματα που δόθηκαν πέρυσι στις ΠΑΕ των επαγγελματικών κατηγοριών, αποτελούσαν ένα ποσό κατά προσέγγιση των προβλεπόμενων εσόδων από το στοίχημα. Φέτος, η κυβέρνηση αποφάσισε να περιμένει πρώτα να συγκεντρωθούν τα χρήματα από τον φόρο επί των κερδών των στοιχηματικών εταιρειών και μετά να μοιραστούν τις ομάδες. Κι αυτό ακόμα δεν έχει γίνει, γι’ αυτό και οι ΠΑΕ «ματώνουν» οικονομικά για να τα βγάλουν πέρα.

Κι όλα αυτά εν μέσω πανδημίας, με τη χωρητικότητα των γηπέδων να είναι μειωμένη και τελευταία να αυξάνεται στο 100%, αλλά και το ενδιαφέρον των φιλάθλων να είναι περιορισμένο για ένα πρωτάθλημα που δεν αποπνέει υγεία και χαρά για το ποδόσφαιρο.

Η… έμπνευση των ομάδων Β

ADVERTISING

Για πρώτη φορά φέτος, στο πρωτάθλημα της Super League 2 αποφασίστηκε να συμμετέχουν οι ομάδες Β, των μεγάλων ΠΑΕ της Super League. Κατά το ισπανικό μοντέλο, οι δεύτερες ομάδες των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ ρίχτηκαν στο πρωτάθλημα, χωρίς να έχουν δικαίωμα ανόδου ή να διατρέχουν κίνδυνο υποβιβασμού. Μοιραία όμως απέκτησαν ρόλο… ρυθμιστή και πολλές ομάδες της κατηγορίας δεν τις είδαν με καλό μάτι.

Καβάλα με… παλαιστές

Η Καβάλα άργησε να δικαιωθεί ως προς το δικαίωμα συμμετοχής της στη Super League 2, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει μεταγραφές, μιας και η ΕΠΟ δεν της έδωσε παράταση. Το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να μαζέψει ερασιτέχνες αθλητές, όχι ποδοσφαιριστές, και να αγωνιστεί μέχρι τον Ιανουάριο. Αποτέλεσμα ήταν να χάσει τα πρώτα επτά παιχνίδια της με γκολ 45-0, σε μια διακωμώδηση του ποδοσφαίρου χωρίς προηγούμενο. Από τον Ιανουάριο ενισχύθηκε σημαντικά και πλέον διεκδικεί στις τελευταίες δύο αγωνιστικές την παραμονή της στην κατηγορία.

Στάση πληρωμών στα Τρίκαλα

Η κατάσταση στον ΑΟ Τρίκαλα κυλούσε αρκετά καλά μέχρι τον Ιανουάριο, όταν ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ηλίας Αϊβάζογλου αποφάσισε να κηρύξει στάση πληρωμών. Οι επαφές του για πώληση της ομάδας ή κάποια σύμπραξη δεν ευοδώθηκαν και έτσι αποφάσισε να σταματήσει να πληρώνει τους παίκτες. Δεσμεύτηκε ότι θα πληρώνει τα λειτουργικά έξοδα για τα εκτός έδρας παιχνίδια και τη διαιτησία. Οι παίκτες θα πληρώνονταν από τα έσοδα των εισιτηρίων.

Όπως ήταν αναμενόμενο άρχισε μια σταδιακή αποχώρηση ποδοσφαιριστών και κατάθεση προσφυγών. Διάφορα εστιατόρια της πόλης έκαναν το τραπέζι στην ομάδα πριν τα παιχνίδια, ενώ μέχρι και αντίπαλη ομάδα κέρασε ένα γεύμα στον ΑΟΤ. Στο παιχνίδι της 32ης αγωνιστικής τα Τρίκαλα παρατάχθηκαν με 11 παίκτες, αλλά έμειναν νωρίς με εννέα και γνώρισαν την πιο βαριά ήττα στην ιστορία τους με 6-0 από τον ΠΑΟΚ Β. Αυτό ήταν και το τελευταίο παιχνίδι που έδωσε ο ΑΟΤ, καθώς έχει ρεπό την 33η αγωνιστική και την τελευταία δεν θα κατέβει στο ματς με την ΑΕΛ στο Αλκαζάρ.

Ρόδος χωρίς… τερματοφύλακα

Η Ρόδος ξεκίνησε τη σεζόν με όνειρα, αλλά μετά από πολλές αλλαγές προπονητών και αποχωρήσεις παικτών, έφτασε στο σημείο να αγωνιστεί σε πολλά ματς χωρίς κανονικό τερματοφύλακα. Βέβαια, στάθηκαν και άτυχα τα «ελάφια», καθώς δύο γκολκίπερ αντιμετώπιζαν προβλήματα τραυματισμού. Τα οικονομικά προβλήματα ωστόσο ήταν πολλά και η Ρόδος ξέμεινε από παίκτες, με αποτέλεσμα να μην προσέλθει να αγωνιστεί στο εντός έδρας παιχνίδι της 32ης αγωνιστικής με την Καλαμάτα, καθώς δεν είχε ούτε εννέα διαθέσιμους παίκτες. Το αν θα καταφέρει να συμπληρώσει ενδεκάδα στα δύο εναπομείναντα παιχνίδια, μένει να διαπιστωθεί.

Γκρίνια για διαιτησία και μεταδόσεις

Σταθερά στη Super League 2 είναι τα παράπονα για τη διαιτησία, που φέτος εντάθηκαν, καθώς δεν υπήρχαν κάμερες σε κάθε παιχνίδι η ΕΡΤ έδειχνε κάθε αγωνιστική τέσσερα παιχνίδια, ενώ είχε στιγμιότυπα από ένα-δύο ακόμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μετά το τέλος κάθε αγωνιστικής, να υπάρχει σωρεία ανακοινώσεων για τα διαιτητικά λάθη, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία στην κατηγορία για τους λάθος λόγους.

Πολλά παράπονα είχαν οι ομάδες από την ΕΡΤ, που έδωσε το βάρος στη μετάδοση αγώνων των ομάδων Β και όχι κάποιων άλλων σημαντικών παιχνιδιών. Είναι χαρακτηριστικό, πως η ΕΡΤ μετέδωσε μόλις έναν αγώνα μερικών ομάδων, προκαλώντας γκρίνια.

Η… ελπίδα για το μέλλον

Η κατάσταση στη Super League 2 είναι προβληματική με τόσες ομάδες και γι’ αυτό το πλάνο είναι σταδιακά αυτές να μειώνονται. Τη νέα σεζόν το πρωτάθλημα αναμένεται να διεξαχθεί με 30 ομάδες, πάλι σε δύο ομίλους, ενώ σε 2-3 χρόνια πρόθεση της διοργανώτριας είναι να υπάρχει ένας όμιλος των 18 ομάδων (μαζί με τις τέσσερις ομάδες Β). Όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, το πρωτάθλημα της Super League 2 θα είναι σαφώς πιο ανταγωνιστικό, ενώ τα έσοδα θα είναι πιο καλά για τις ομάδες που θα συμμετέχουν. Αρκεί βέβαια, να υποχωρήσει η Super League από τη σταθερή θέση της να υποβιβάζεται μόνο μια ομάδα απευθείας και μια να παίζει μπαράζ.

Πηγή: onsports.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ