Ο Ν. Τζώρτζογλου στο Grandsport.gr: «Σωστές προτάσεις που αν γίνουν θα αλλάξουν το Ελληνικό ποδόσφαιρο»

Την άποψη του για την Ολιστική Μελέτη της ΟΥΕΦΑ εξέφρασε σε συνέντευξη του στο Grandsport.gr ο Νίκος Τζώρτζογλου.

Ο Πρόεδρος της ΕΠΣΗ, συμφώνησε με όλες τις προτάσεις, ενώ αναφέρθηκε και σε κάποια ζητήματα που έθεσε η ΟΥΕΦΑ για το… αύριο του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Τέλος αναφέρθηκε ξανά για την υποψηφιότητα του στις εκλογές της ΕΠΟ, εκφράζοντας τον προβληματισμό του με τις συμμαχίες.

 

Ποια είναι η άποψη σας σχετικά με την Ολιστική μελέτη;

“Σίγουρα είναι η σωστή κατεύθυνση. Είναι κάποιες προτάσεις και συμβουλές που η ΟΥΕΦ και η ΦΙΦΑ δίνουν στην κυβέρνηση και την Ομοσπονδία. Πρέπει να πραγματοποιηθούν και θα αλλάξει το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Θα πρέπει να σεβαστούμε και οι άνθρωποι τους κανόνες”

Συμφωνείτε με την συμβατική συμφωνία σχέσης επαγγελματικού-ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου;

Ναι. Ούτως η άλλως υπήρχε η επιτροπή επαγγελματικού ποδόσφαιρού τυπικά,  τώρα θα πρέπει να μπει σε λειτουργία και να δώσει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Θεωρείται πως θα βοηθήσει αρκετά την κάθε Ένωση το ταμείο υποστήριξης από ΕΠΟ-Κυβέρνηση;

Το θέμα είναι ότι και αυτό υπήρχε. Θεσμοθετιμένα υπάρχει και από το σύνταγμα που υποχρεώνει τους φορείς αυτούς να επιχορηγεί  το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Δυστυχώς όμως δεν γίνεται. Δεν ξέρω και δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος αν αυτή την φορά γίνει. Πρέπει να με κάποιο τρόπο η πολιτεία να δώσουν σημασία στον ερασιτέχνη παράγοντα ενώσεις και σωματεία.

Σε τι επηρεάζει τις ενώσεις η ολιστική μελέτη;

“Νομίζω ότι περισσότερο όπως επηρεάζει το σύνολο του ποδοσφαίρου. Το ΞΕΚΆΘΑΡΟ μήνυμα για ανεξαρτησία της ΕΠΟ την αυτονομία που πρέπει να έχει το ποδόσφαιρο. Δεν επηρεάζει, δεν είναι θέμα μόνο για τις ενώσεις. Η ολιστική μελέτη είναι ξεκάθαρη όσον αφορά το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου”.

Ποια η γνώμη σας σχετικά με την ακύρωση συνδρομών των διαιτητών στις Ενώσεις;

Δεν έχω αντίρρηση στο να γίνει αυτό, ωστόσο η Ομοσπονδία θα πρέπει να φροντίσει αυτό το έλλειμμα που θα υπάρχει στις ενώσεις να το ξανά δίνει με κάποιο τρόπο. Στην ΕΠΣΗ το έσοδο αυτό επέστρεφε όμως στους διαιτητές με την δημιουργία σχολών, σεμιναρίων. Αυτά για να γίνουν χρειάζονται έξοδα οι ενώσεις τα κάλυπταν από τις ενώσεις των ποδοσφαιριστών. Αφού δεν θα υπάρχει θα πρέπει η ομοσπονδία ή η πολιτεία να φροντίσει να το καλύψει”.

Με αυτή την μελέτη, αποδυναμώνεται η ισχύ της Εκτελεστικής Επιτροπής, το θεωρείται ορθό αυτό;

Δεν νομίζω ότι αποδυναμώνεται, απλά δίνει ισχύ και αρμοδιότητες στον ΕΟ που για εμένα υπάρχει ούτως η άλλως σήμερα. Δεν αφαιρεί αρμοδιότητες, απλά δίνει περισσότερες αρμοδιότητες στον εκτελεστικό γραμματέα.

Με την ολιστική μελέτη πιστεύετε πως θα βελτιωθούν τα πράγματα στον Ελληνικό αθλητισμό αλλά και στη σχέση των Big-4;

Όσο και αν είναι χρήσιμη δεν νομίζω ότι έλειπε από το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό που λείπει είναι η εφαρμογή των κανονισμών. Ας υποθέσουμε ότι αυτές οι προτάσεις γίνονται και μπαίνουν στον πειθαρχικό κώδικα. Θα εφαρμοστούν; Εκεί είναι το θέμα. Το Ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να χρειάζεται βελτιώσεις, αλλιώς η ΦΙΦΑ δεν δέχεται. Να εφαρμοστούν οι κανονισμοί. Πρέπει να αλλάξουμε την φιλοσοφία του Έλληνα παράγοντα για το ποδόσφαιρο και να αλλάξει. Αρχές φιλοσοφία και νοοτροπία.

Αν θα μπορούσατε να αλλάξετε κάτι από όλα αυτά, τι θα αλλάζατε;

Δεν θα άλλαζα τίποτα. Όλες είναι στην σωστή κατεύθυνση.

Μετά από αυτά τα νέα μέτρα, εξετάζεται ακόμα το ενδεχόμενο να θέσετε υποψηφιότητα στις εκλογές της ΕΠΟ;

“Ναι είναι κάτι το οποίο με προβληματίζει, το σκέφτομαι, τα τηλέφωνα από συναδέλφους παράγοντες να με καλούν για να κάνω αυτή την κίνηση. Δεν το έχω αποφασίσει ακόμα, απλά με προβληματίζει το γεγονός ότι αν ακούσουμε και τις πρόσφατες δηλώσεις του Αχιλλέα Μπέου ότι υπάρχει συμμαχία, όταν το περιβάλλον είναι έτσι με δύο υπερδυνάμεις και εγώ δεν θα βάλω κανενός χρώματος φανέλα σίγουρα είναι κάτι που δεν σου δίνει αυξημένες πιθανότητες”.