Παιδικό Πρωτάθλημα: Η… αρχή έγινε το 1990 και κράτησε 29 συναπτά έτη!

Το… μακρινό 1990 κατατέθηκε για πρώτη φορά, η πρόταση-ιδέα υλοποίησης ποδοσφαιρικού τουρνουά αναπτυξιακών ηλικιών στο Ηράκλειο και πιο συγκεκριμένα στον Δήμο Ηρακλείου, με την 4μελής επιτροπή να αποτελείται από τους Δημήτρη Παπαδόπουλο, Μανώλη Ντάγκινη, Παχιαδάκη Νίκο και Σωτήρη Συνάνη! Την αμέσως επόμενη χρονιά, η... ιδέα υλοποιήθηκε και διεξήχθη στο Ηράκλειο για πρώτη φορά τουρνουά παιδικού ποδοσφαίρου. 

Πλέον τα παιδικά πρωταθλήματα, έχουν μακρά ιστορία, όμως είναι σημαντικό το γεγονός, ότι τότε, το 1990, οι άνθρωποι που… έτρεξαν το θέμα, ήταν εκπροσώποι του ΟΦΗ, του ΠΟΑ, του Κέντρου Νεότητας Αγίου Τίτου και του Δήμου Ηρακλείου.

Για την... ιστορία στην 4μελής επιτροπή, ο αείμνηστος Δημήτρης Παπαδόπουλος εκπροσωπούσε τον ΟΦΗ, ο Μανώλης Ντάγκινης τον ΠΟΑ, ο Νίκος Παχιαδάκης το Κέντρο Νεότητας Αγίου Τίτου και ο Σωτήρης Συνάνης τον Δήμο Ηρακλείου.

ADVERTISING

Στο πρώτο τουρνουά παιδικού ποδοσφαίρου, συμμετείχαν 7 μόλις σύλλογοι και ήταν ο ΟΦΗ, ο ΠΟΑ, ο Εργοτέλης, ο ΠΑΝΟΜ, ο Ποσειδώνας, οι Ελπίδες και το Κέντρο Νεότητας Αγίου Τίτου.

Οι ηλικιακές κατηγορίες είχαν χωριστεί σε δύο «γκρουπ», μία κατηγορία για παίκτες γεννημένους τη διετία 1978-1980 και άλλη μία για την διετία 1981-1982.

Η τελετή λήξης είχε πραγματοποιηθεί στο Βαρδινογιάννειο Αθλητικό Κέντρο, όπου διεξαγόντουσαν και οι αγώνες του τουρνουά.

ADVERTISING

Το 1994, οι ομάδες είχαν αυξηθεί και ήδη είχαν κάνει την εμφάνιση τους ομάδες από την υπόλοιπη Κρήτη, όπως η ΕΑΡ Ρεθύμνου και η Ιωνία Χανίων, ενώ κάθε χρόνο, συμμετείχαν όλο και περισσότερες ομάδες τόσο από το Ηράκλειο, όσο και από τους υπολοίπους νομούς.

ADVERTISING

Ουσιαστικά εκείνη τη χρονιά, συμμετείχαν: ΟΦΗ, Ελπίδες, ΑΕΚ, Ποσειδώνας, ΕΑΡ Ρεθύμνου, ΠΟΑ, Ιωνία Χανίων, Ηρόδοτος, Εργοτέλης, Νέστωρας και Κρουσώνας.

Την αμέσως επόμενη, το 1995, αγωνίστηκαν οι ομάδες ΟΦΗ, Ηρόδοτος, ΑΕΚ, Εθνικός, Αυγερινός, ΠΟΑ, Εργοτέλης, Δειλινά, Νέστωρας, ΕΓΟΗ και ΕΑΡ Ρεθύμνου.

ADVERTISING

Η συνέχεια ήταν ανάλογη, κάθε χρόνο, αρκετές νέες ομάδες προστίθενται στη διοργάνωση, όμως από το 2005, λόγω της μεγάλης συμμετοχής, πλέον συμμετείχαν μόνο ομάδες από τον Νομό Ηρακλείου.

Την διετία 2008-2009, μετά από πρωτοβουλία του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού Ηρακλείου, διοργανώθηκε για πρώτη φορά, το Παγκρήτιο Διαδημοτικό Τουρνουά Ποδοσφαίρου, με τη συμβολή και άλλων Δημοτικών Φορέων της Κρήτης.

Το 2019 όμως, έμελλε να είναι το τελευταίο τουρνουά παιδικού ποδοσφαίρου, καθώς για 29 συνεχόμενα χρόνια, το τουρνουά διεξαγόταν ανελλιπώς από το 1991 έως και το 2019, καθώς το 2020 δεν διεξήχθη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, όλα αυτά τα χρόνια, έλαβαν μέρος περισσότεροι από 48.000 αθλητές!