Λ. Κοσμαδάκης στο Grandsport.gr: «Από 15 χρονών, σκεφτόμουν την προπονητική»

Ξεκίνησε τη προπονητική του καριέρα μόλις 20 χρονών ενώ έξι χρόνια περίπου αργότερα, έχει ενταχθεί στο τεχνικό επιτελείο των τμημάτων υποδομής της ΠΑΕ Ατρόμητος, έχοντας μία ιδιαίτερα νευραλγική θέση, αυτή του άμεσου συνεργάτη προπονητή και του αναλυτή αγώνων!

Ο λόγος για τον Λευτέρη Κοσμαδάκη, τον Ηρακλειώτη προπονητή, που «κυνηγάει» το όνειρο του στην πρωτεύουσα, προσπαθώντας κάθε μέρα, βήμα-βήμα, να φτάσει στον μεγάλο του… στόχο.

Από την ακαδημία της Χερσονήσου, απ’ όπου ξεκίνησε, πλέον βρίσκεται σε μία ΠΑΕ της Super League 1, ενώ για τα φτάσει ως εκεί, «ψήθηκε» αρχικά στο τοπικό πρωτάθλημα, ακολούθησε ο Ηρόδοτος με τον οποίο γνώρισε μεγάλες επιτυχίες και ο Αλμυρός του Κώστα Κιάσσου.

ADVERTISING

Ο Λευτέρης Κοσμαδάκης, μίλησε στο Grandsport.gr, έστω και… εξ αποστάσεως, καθώς η καραντίνα των ημερών, δεν επέτρεπε, αυτή η ενδιαφέρουσα συζήτηση, να πραγματοποιηθεί δια ζώσης, με τον ίδιο να μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τους ανθρώπους που συνεργάστηκε αλλά και τα σωματεία στα οποία εργάστηκε.

Αρχικά, θα ήθελα να μας μιλήσεις για το ξεκίνημα της προπονητικής σου καριέρας, που έγινε σε μικρή θεωρητικά πάντα ηλικία, συγκριτικά με άλλους προπονητές…

«Το να γίνω προπονητής ποδοσφαίρου και να ασχοληθώ με την προπονητική, ήταν κάτι που το σκεφτόμουν από μικρή ηλικία, περίπου 15 χρονών. Η ποδοσφαιρική μου καριέρα, έληξε νωρίς, διότι είχα πολλούς τραυματισμούς και δεν μπορούσα να αποκτήσω διάρκεια σαν αθλητής, κάτι που δεν με ενόχλησε όμως καθόλου. Η μεγάλη μου αγάπη, είναι η προπονητική. Χωρίς να ξέρω πως να ξεκινήσω, από το πουθενά, παρουσιάστηκε η σχολή προπονητών UEFA C το 2014 στο Ηράκλειο και χωρίς δεύτερη σκέψη, έκανα την αίτηση σε ηλικία 20 χρονών».

ADVERTISING

Ξεκίνησες ως προπονητής ακαδημιών στην Χερσόνησο, μίλησε μας για τη πρώτη σου προπονητική εμπειρία και κατά πόσο σε βοήθησε να εξελιχθείς…

«Εκείνη τη περίοδο, ήμουν ταυτόχρονα και ποδοσφαιριστής στην ομάδα της Χερσονήσου, οπότε όταν ήρθα σε συμφωνία με την ομάδα, ρώτησα εάν υπήρχε ελεύθερη θέση στην ακαδημία, για να ενταχθώ στο προπονητικό επιτελείο. Κάπως έτσι ξεκίνησα, είχα βέβαια και την υποστήριξη των κυρίων Μιχάλη και Γιώργου Καρδουλάκη, που ήταν υπεύθυνοι ακαδημίας. Σίγουρα ήταν μία φανταστική εμπειρία, δύο χρόνων, με διάφορα ηλικιακά γκρουπ. Είναι σπουδαίο να ξεκινάς, δουλεύοντας με παιδιά, είναι υπέροχο συναίσθημα».

Στη συνέχεια, ακολούθησαν κατά σειρά Ανθεστίων, Ηρόδοτος, Γυναίκες ΟΦΗ και Αλμυρός πριν μετακινηθείς στην ΠΑΕ Ατρόμητος, μίλησε μας για τις ομάδες που εργάστηκες

ADVERTISING

«Με όλες τις ομάδες που συνεργάστηκα, είχα άριστη σχέση και όμορφες εμπειρίες να θυμάμαι. Υπέροχο κλίμα στα αποδυτήρια και η κάθε ομάδα, έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου».

Συνεργάτης του Λεωνίδα Τιτομιχελάκη, του Μανώλη Παπαματθαιάκη, του Γιώργου Λυρώνη και του Κώστα Κιάσσου, προπονητές με εμπειρίες και παραστάσεις, πόσο σε βοήθησαν και ποιοι, να εξελιχθείς ως προπονητής αλλά και ως άνθρωπος;

ADVERTISING

«Για εμένα το κομμάτι της συνεργασίας και ειδικά στο κομμάτι του ποδοσφαίρου, είναι κάτι Ιερό. Έτσι το βλέπω. Κυρίως η σχέση του προπονητή με τον συνεργάτη, οπότε για όλους, μόνο εξαιρετικά λόγια έχω να πω. Τους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπο μου, διότι πήρα πάρα πολλά και διαφορετικά από τον καθένα τους. Μόνο κερδισμένος βγήκα από αυτές τις συνεργασίες. Ο κύριος Τιτομιχελάκης, ήταν ο άνθρωπος που μου έδωσε την ευκαιρία να ξεκινήσω τη καριέρα μου ως συνεργάτης προπονητή, απλά με τον κύριο Παπαματθαιάκη, ζήσαμε κάτι πολύ όμορφο και σε αυτό είχα μεγάλη συμμετοχή, διότι μου εμπιστεύτηκε πολλά κομμάτι αν και ήμουν μόλις 23 ετών».

Κατά την αποχώρηση σου από τον Ηρόδοτο, πέραν των προπονητών, ευχαρίστησες και τρεις ποδοσφαιριστές ιδιαίτερα, τους Φραγκουλάκη, Γιαλούση και Κασμερίδη, ποια είναι η σχέση σου μαζί τους και γιατί τους ευχαρίστησες ξεχωριστά, συγκριτικά με άλλους;

«Κατά την αποχώρηση μου από τον Ηρόδοτο, αποχαιρέτησα τη διοίκηση τους προπονητές, τους παίκτες και τον κόσμο. Θα μπορούσα να αναφερθώ σε όλα τα παιδιά, διότι είχα εξαιρετική σχέση με όλους. Έκανα μία ιδιαίτερη αναφορά στον Μιχάλη, τον Λευτέρη και τον Αλέξανδρο, διότι σαν πιο έμπειροι ποδοσφαιρικά και μεγαλύτεροι ηλικιακά, με βοήθησαν αρκετά. Σε στιγμές που γνωρίζω εγώ και εκείνοι. Έχω εξαιρετική σχέση μαζί τους, είμαστε φίλοι και είναι τιμή μου που συνεργάστηκα μαζί τους».

Με τον Ηρόδοτο, κατακτήσατε το πρωτάθλημα της Γ Εθνκής και προβιβαστήκατε στην Football League, ήταν αυτή η μεγαλύτερη -μέχρι σήμερα- στιγμή της καριέρας σου;

«Ήταν μία φανταστική εμπειρία που δεν την ζεις συχνά στο ποδόσφαιρο. Όλη η χρονιά, ήταν ιδιαίτερη. Ήμασταν οικογένεια με όλη την σημασία της λέξης. Δουλέψαμε σκληρά, για έναν κοινό στόχο. Έχω τόσα να θυμάμαι από τη συγκεκριμένη χρονιά, που πραγματικά θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στην καρδιά μου. Αυτά που ζήσαμε δεν περιγράφονται με λόγια, είναι μόνο συναισθήματα».

Άφησες πίσω σου το Ηράκλειο, για το μεγάλο… όνειρο, πλέον εργάζεσαι στα τμήματα υποδομής της ΠΑΕ Ατρόμητος, αποτελώντας σίγουρα ένα μεγάλο κεφάλαιο για την προσωπική σου εξέλιξη, μίλησε μας γι’ αυτήν την εμπειρία;

«Η συνεργασία μου με την ΠΑΕ Ατρόμητος, είναι πραγματικά κάτι πολύ σπουδαίο για εμένα. Όλοι οι άνθρωποι της ΠΑΕ Ατρόμητος, από τη πρώτη στιγμή με αγκάλιασαν σαν να ήμουν δικό τους παιδί. Μπορώ να πω πάρα πολλά κι ας βρίσκομαι λίγο διάστημα στην ομάδα. Αυτό που θα πω, είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο το επιτελείο της ΠΑΕ Ατρόμητος και ιδιαίτερα στον κ. Κορακάκη που με εμπιστεύτηκε και μου έδωσε την ευκαιρία αυτή».

Ως συνεργάτης στην Κ19 του Ατρομήτου, είχες την ευκαιρία να τεθείς αντιμέτωπος με την αντίστοιχη ομάδα του ΟΦΗ, μίλησε μας για το υλικό που διαθέτει και την άποψη σου για την ομάδα του ΟΦΗ;

«Η Κ19 του ΟΦΗ διαθέτει δουλεμένο υλικό από τους προπονητές της και η ομάδα είναι αρκετά ανταγωνιστική. Ο ΟΦΗ βαδίζει σε γερά θεμέλια. Ο κ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του, κάνουν εξαιρετική δουλειά και αυτό φάνηκε από την πρώτη στιγμή».

Ποιον θαυμάζεις περισσότερο από τους ανθρώπους που έχεις συνεργαστεί, είτε προπονητικά, είτε συνολικά ποδοσφαιρικά;

«Αν και από μικρή ηλικία έχω συνεργαστεί με αρκετά άτομα που θαυμάζω, δεν μπορώ να αναφερθώ ονομαστικά σε κάποιον, γιατί σίγουρα θα αδικήσω κάποιους άλλους. Αν πρέπει όμως να αναφερθώ, την συγκεκριμένη στιγμή σε κάποιον, αυτός είναι ο κ. Κορακάκης».

Μίλησε μας για το Ηρακλειώτικο ποδόσφαιρο, τη Γ Εθνική και το τοπικό ποδόσφαιρο…

«Φέτος το πρωτάθλημα της Γ Εθνικής, είναι αρκετά ενδιαφέρον και ανταγωνιστικό, γενικά, το Ηρακλειώτικο ποδόσφαιρο ήταν πάντα σε πολύ καλό επίπεδο».

Τι επιπτώσεις θεωρείς πως θα έχει η διακοπή των πρωταθλημάτων, στους αθλητές;

«Το θέμα με τον κορωνοϊό, έχει επηρεάσει όλο τον κόσμο αρνητικά. Δυστυχώς οι επιπτώσεις για τους αθλητές, όσο επικρατεί η κατάσταση αυτή, γιγαντώνεται. Όταν ο κόσμος μένει κλειστός στο σπίτι και ειδικά ο αθλητής, δεν μπορεί μόνος του να ακολουθήσει ακριβώς το πρόγραμμα που πρέπει. Μεγάλος παράγοντας σε όλο αυτό βέβαια είναι και το κομμάτι της ψυχολογίας, πρέπει όλοι να κάνουμε υπομονή, να μείνουμε δυνατοί και ελπίζω και εύχομαι να πάνε όλα καλά στο τέλος».

Πολλοί αναρωτιούνται για το τι ακριβώς κάνει ένας αναλυτής, θα μπορούσες να μας εξηγήσεις ακριβώς το αντικείμενο;

«Ξεκινώντας να πούμε ότι η ανάλυση του αντιπάλου, δεν έχει καμία σχέση με την ανάλυση παιχνιδιού. Δεν επικεντρωνόμαστε σε ένα μόνο παιχνίδι, αλλά σε μία σειρά παιχνιδιών, στα οποία ψάχνουμε να βρούμε ομοιότητες, είτε σε σχηματισμούς, είτε σε τακτική ή και σε συγκεκριμένες επιθετικές ενέργειες των αντιπάλων. Εστιάζουμε σε βασικά πράγματα και δουλεύουμε πάνω σε αυτά. Ένα κομμάτι της ανάλυσης του αντιπάλου, είναι τα λεγόμενα patterns of play. Αυτά είναι οι συνηθισμένες ενέργειες που βλέπουμε να κάνουμε μία ομάδα. Η ανάλυση μας, επικεντρώνεται στις τέσσερις φάσεις του παιχνιδιού. Σημαντικό επίσης για τους προπονητές που ασχολούνται με την ανάλυση, είναι να ετοιμάζουν αυτό που ονομάζουμε timelines. Ουσιαστικά παίρνουμε τα παιχνίδια των αντιπάλων μας και δημιουργούμε ένα timeline για τις ενέργειες που κάνουν στα 90λέπτα. Στη συνέχεια, συγκρίνουμε τα timelines από τα τελευταία παιχνίδια και βλέπουμε τι προσπαθούν να κάνουν συνέχεια, προκειμένου να το αποφύγουμε και παράλληλα, τι δεν κάνουν καλά, προκειμένου να το εκμεταλλευτούμε. Στη συνέχεια, οι παίκτες βλέπουν το βίντεο, το οποίο θέλουμε να είναι μικρό, διάρκειας 3-5 λεπτών και όσο πιο ουσιαστικό γίνεται. Η ανάλυση του αντιπάλου, είναι ένα κομμάτι της προπονητικής το οποίο υπάρχει πλέον σε όλα τα πρωταθλήματα».

Πως ένιωσες και ποια ήταν η αντίδραση σου, όταν κλήθηκες από την ΠΑΕ Ατρόμητος για να ενταχθείς στο τεχνικό επιτελείο των τμημάτων υποδομής της;

«Η ΠΑΕ Ατρόμητος, είναι μία ομάδα με μεγάλη ιστορία στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο με αρκετές Ευρωπαϊκές συμμετοχές. Όταν εντάσσεσαι στο δυναμικό μίας τέτοιας ομάδας, το μόνο που μπορείς να νιώσεις είναι ένα συναίσθημα, μοναδικό. Ήταν κάτι που ήρθε απρόσμενα και χωρίς δεύτερη σκέψη, δέχθηκα την πρόταση».

Τέλος, θα ήθελα να μας μιλήσεις για τους προσωπικούς σου στόχους και φιλοδοξίες και ποιο είναι το μεγάλο σου όνειρο ως προπονητής; 

«Οι προσωπικοί μου στόχοι είναι μέσα απο σκληρή δουλειά να φτάσω εκεί που εγώ έχω ονειρευτεί και ελπίζω μέσω σκληρής δουλειάς, αφοσίωσης, υπομονής και επιμονής, να πετύχω τα όνειρα μου».

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το grandsport.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.