Κύπελλο ΕΠΣΗ: Με ομάδες Γ Εθνικής, η προκήρυξη!

Έγινε γνωστή η προκήρυξη του Κυπέλλου ΕΠΣ Ηρακλείου για τη σεζόν 2021-22 με τις ομάδες της Γ Εθνικής να μετέχουν σ’ αυτό, ενώ θα μπουν σε θέση… μάχης από την 3η φάση μαζί με τις ομάδες της Α1 ΕΠΣΗ.  

Το «νέο» Κύπελλο ΕΠΣΗ, αλλάζει μορφή, όπως άλλωστε είχε γίνει ήδη γνωστό, με τις ομάδες της Β ΕΠΣΗ, όσες έχουν δηλώσει συμμετοχή να μετέχουν στη 1η φάση, ενώ στην αμέσως επόμενη, θα προστεθούν και αυτές της Α2 ΕΠΣΗ, η συμμετοχή τους όμως είναι υποχρεωτική, όπως και των ομάδων της Α1 και της Γ Εθνικής, που θα μετέχουν από την 3η φάση του θεσμού.

Επιπλέον, η ημιτελική φάση και ο τελικός, θα διεξαχθούν με τη μορφή «Final Four» ενώ ο τελικός όπως έχει γίνει ήδη γνωστό θα διεξαχθεί στο γήπεδο του Κρουσώνα.

ADVERTISING

Αναλυτικά η προκήρυξη του Κυπέλλου για τη σεζόν 2021-22: 

ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ  ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ADVERTISING

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1929

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η

KYΠΕΛΛΟΥ Ε.Π.Σ.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ADVERTISING

ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2021 – 2021

Η  ΄Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου, έχοντας υπόψη:

1.-      Την αθλητική νομοθεσία που ισχύει σήμερα.

ADVERTISING

2.-      Το καταστατικό της Ε.Π.Σ.H.

3.-      Τους Κανόνες του Παιχνιδιού (Laws of the game), τον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.) και τον Πειθαρχικό Κώδικα,

4.-      Την από 19-10-2021 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Σ Σ Ε Ι 

τη διοργάνωση των αγώνων της πρώτης φάσης του Κυπέλλου ΕΠΣ Ηρακλείου περιόδου 2021- 2022 που για τη διεξαγωγή τους ισχύουν τα παρακάτω:

1. Συμμετοχή ομάδων

α) Στο Κύπελλο ΕΠΣ Ηρακλείου συμμετέχουν υποχρεωτικά οι ομάδες Γ’ Εθνικής, της Α1 Κατηγορίας και της Α2 Κατηγορίας ενώ προαιρετική είναι η συμμετοχή των ομάδων της Β’ Κατηγορίας. 

2. Δήλωση συμμετοχής

Η μη υποβολή δήλωσης για τις ομάδες που συμμετέχουν υποχρεωτικά στο Κύπελλο ΕΠΣ Ηρακλείου, συνεπάγεται τον αποκλεισμό της ομάδας από το Κύπελλο. Η ομάδα αυτή χάνει τον πρώτο επίσημο αγώνα του πρωταθλήματος στο οποίο δικαιούται να μετάσχει και της επιβάλλεται χρηματική ποινή έως πεντακόσια (500) ευρώ.

3.Αποχώρηση ομάδας – Διακοπή αγώνα – Παραίτηση

Για την ομάδα η οποία παραιτείται ή αποχωρεί ή γίνεται υπαίτια διακοπής αγώνα εφαρμόζονται οι διατάξεις του παρόντος Κανονισμού και του Πειθαρχικού Κώδικα. Ομάδα που παραιτείται από τον Τελικό Αγώνα του Κυπέλλου, τιμωρείται με ποινή αφαίρεσης πέντε (5) βαθμών από το εν εξελίξει πρωτάθλημα ή αυτό που μόλις τελείωσε και τριών (3) βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα. Ομάδα που αποχωρεί από τον τελικό μετά την έναρξη του, τιμωρείται με ποινή αφαίρεσης πέντε (5) βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα στο οποίο δικαιούται να πάρει μέρος.

4.Τελικός Αγώνας

α) Στη νικήτρια ομάδα του τελικού απονέμεται κύπελλο και 30 μετάλλια αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα.  Επίσης, στην ομάδα που κατατάσσεται δεύτερη απονέμεται κύπελλο και 30 μετάλλια, καθώς και από μια πλακέτα στο διαιτητή, στους βοηθούς του, στον 4ο διαιτητή.

β) Όλοι οι ποδοσφαιριστές που πήραν μέρος στον τελικό αγώνα καθώς και οι αναπληρωματικοί οφείλουν να προσέλθουν και να παραλάβουν τα έπαθλα και τα μετάλλια, σύμφωνα με το τελετουργικό της διοργανώτριας.

γ) Οι ποδοσφαιριστές που δεν πειθαρχούν σ’ αυτή τους την υποχρέωση, τιμωρούνται με ποινή αποκλεισμού δύο (2) αγωνιστικών ημερών πρωταθλήματος και χρηματική ποινή διακοσίων ευρώ (200). Εφ’ όσον αποδειχθεί υπαιτιότητα του σωματείου και της διοίκησής του τιμωρείται με απώλεια του πρώτου επίσημου αγώνα του πρωταθλήματος στο οποίο δικαιούται να μετέχει της επόμενης περιόδου και του επιβάλλεται χρηματική ποινή έως πεντακόσια (500) ευρώ.

 

ΑΡΘΡΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΠΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΑΡΘΡΟ 1ο:             ΔΗΛΩΣΗ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στους αγώνες συμμετέχουν υποχρεωτικά όλες οι ομάδες της Γ’ Εθνικής, της Α1 και Α2 ερασιτεχνικής  κατηγορίας ενώ προαιρετικά της Β΄ και Γ΄ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας.

ΑΡΘΡΟ 2ο:             ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Όλοι οι αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδος διεξάγονται σύμφωνα με τις διατάξεις:

α) των Κανόνων Παιχνιδιού, που ισχύουν διεθνώς και ορίζονται από το Διεθνές Συμβούλιο της FIFA

β) του Καταστατικού και των Κανονισμών της Ε.Π.Ο.

γ) των αποφάσεων της Ε.Ε. της Ε.Π.Σ. Ηρακλείου που ρυθμίζουν ή θα ρυθμίζουν ειδικά θέματα που δεν προβλέπονται από την παρούσα.

ΑΡΘΡΟ 3ο:              ΣΥΣΤΗΜΑ  ΤΕΛΕΣΗΣ  ΤΩΝ  ΑΓΩΝΩΝ

Στην 1η φάση συμμετέχουν οι ομάδες που έχουν δηλώσει συμμετοχή και αγωνίζονται στην Β’ Ερασιτεχνική Κατηγορία ΕΠΣΗ.

Στην 2η φάση συμμετέχουν όσες προκρίθηκαν από την 1η φάση μαζί με τις ομάδες που αγωνίζονται στην Α2 Ερασιτεχνική Κατηγορία ΕΠΣΗ.

Στην 3η φάση συμμετέχουν όσες προκρίθηκαν από την 2η φάση μαζί με τις ομάδες που αγωνίζονται στην Α1 Ερασιτεχνική Κατηγορία ΕΠΣΗ και στην Γ’ Εθνική.

Στις επόμενες φάσεις ως και τον τελικό συμμετέχουν όσες ομάδες προκρίνονται μετά από νοκ-άουτ αγώνες.

Από την 2η έως και την προημιτελική φάση, η ομάδα που κληρώνεται πρώτη είναι γηπεδούχος, όταν το ζεύγος των ομάδων που κληρώθηκε ανήκει στην ίδια κατηγορία .Αν, όμως, από τη διαδικασία της κλήρωσης προκύψει ζευγάρι ομάδων οι οποίες ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία, τότε η ομάδα που αγωνίζεται στην κατώτερη ερασιτεχνική κατηγορία, ανεξάρτητα αν δεν έχει κληρωθεί πρώτη, είναι η γηπεδούχος ομάδα.

 Ανώτερη ερασιτεχνική κατηγορία θεωρείται η κατηγορία των σωματείων που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα Γ’ Εθνικής  Α1΄, Α2΄ , Β΄ και  Γ΄ Ερασιτεχνικής κατηγορίας.

Η ημιτελική φάση και ο τελικός θα διεξαχθούν με τη μορφή Final Four. Σύμφωνα με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΣΗ ο τελικός Κυπέλλου περιόδου 2021-2022 θα διεξαχθεί στο γήπεδο Κρουσώνα. 

Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος, στους αγώνες που διεξάγονται με το σύστημα των νοκ-άουτ συναντήσεων, εφαρμόζεται η διαδικασία που προβλέπει η διάταξη της παραγράφου 9 του άρθρου 20 του Κ.Α.Π. (παράταση μισής ώρας, πέναλτι κ.λ.π.).

Στον τελικό αγώνα εφόσον δεν υπάρξει νικητής στην κανονική διάρκεια των 90 λεπτών αγώνα (ισόπαλο αποτέλεσμα), δεν θα υπάρξει παράταση αλλά ο νικητής θα κριθεί αμέσως από τη διαδικασία των πέναλτι.

ΑΡΘΡΟ  4ο:            ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ  ΕΝΑΡΞΗΣ  ΤΩΝ  ΑΓΩΝΩΝ

Ημερομηνία έναρξης των αγώνων του Κυπέλλου ΕΠΣ Ηρακλείου θα ανακοινωθεί την ημέρα της κλήρωσης των αγώνων της 1ης φάσης.

ΑΡΘΡΟ  5ο:            ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΩΝΩΝ

α) Τα σωματεία θα ενημερώνονται για το πρόγραμμα των αγώνων κάθε φάσης (ημέρα, γήπεδο, ώρα κλπ.) για τις ποινές των ποδοσφαιριστών και γενικά για όλες τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και της Πειθαρχικής Επιτροπής μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και από την ιστοσελίδα  της Ένωσης στο διαδίκτυο (www.epsirakliou.gr) με ευθύνη των αντιπροσώπων τους.

β) Αγώνας που αναβλήθηκε ή διακόπηκε χωρίς υπαιτιότητα κάποιας από τις διαγωνιζόμενες ομάδες (για το υπολειπόμενο της διακοπής χρονικό διάστημα) διεξάγεται μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την αναβολή ή διακοπή του, εκτός αν υπάρχει εξαιρετική ανάγκη μετάθεσής του (π.χ. έχει προτεραιότητα η τέλεση αγώνα πρωταθλήματος μιας εκ των διαγωνιζόμενων ομάδων κλπ.) ή λόγω ανωτέρας βίας που θα κρίνει η επιτροπή Κυπέλλου την ημέρα διεξαγωγής του αναβληθέντα αγώνα.

ΑΡΘΡΟ  6ο:            ΓΗΠΕΔΑ

α) Όλες οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να θέτουν στη διάθεση της Ένωσης το γήπεδό τους για όλους τους αγώνες της διοργάνωσης.

β) Για το αν θα γίνει, θα διακοπεί ή θα συνεχιστεί ένας αγώνας από άποψη καταλληλότητας ή όχι του γηπέδου, μόνος αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο διαιτητής, οι δε ομάδες έχουν υποχρέωση να συμμορφώνονται σε οποιαδήποτε απόφασή του χωρίς να δικαιούνται να υποβάλουν ένσταση (άρθρο 10 του Κ.Α.Π.).

γ) Για την αντικανονικότητα γηπέδου ισχύουν όσα ορίζει το άρθρο 9 του Κ.Α.Π.

ΑΡΘΡΟ  7ο:            ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ  ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

  1. Οι ομάδες σε όλους τους αγώνες τους υποχρεούνται να έχουν μαζί τους και να παραδίδουν στο διαιτητή:

α. Τα δελτία αθλητικής ιδιότητας ποδοσφαιριστών ορισμένου χρόνου (λευκού χρώματος).

β. Την Κάρτα Υγείας Αθλητή για κάθε αγωνιζόμενο η οποία ισχύει για ένα έτος από τη θεώρησή της, γίνεται από καρδιολόγο ή από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων που έχουν πιστοποίηση Ε.Κ.Α.Ε. (Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών) και εκδίδεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 9 του άρθρου 33 του Ν. 2725/99, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 16 του Ν. 4479/17 (ΦΕΚ 94 Α / 2017) και την υπ’ αριθμ. 386611/15976/1417/152/13-8-2018 κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Υγείας και Υφυπουργού Αθλητισμού. Η Κάρτα Υγείας Αθλητή πρέπει να ισχύει κατά την ημέρα τέλεσης του αγώνα.

γ. Δελτίο Πιστοποίησης Προπονητή.

  1. Ο διαιτητής είναι υποχρεωμένος, πριν από την έναρξη του αγώνα, να προβεί στον απαραίτητο έλεγχο και να σημειώσει στην οικεία στήλη του Φ.Α. τις σχετικές παρατηρήσεις του (ελλείψεις, λήξη ισχύος κάρτας Υγείας κλπ.).

Με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΣΗ, για την περίοδο 2021-2022, όλα τα σωματεία που μετέχουν στους αγώνες όλων των πρωταθλημάτων και Κυπέλλου που διοργανώνει η ΕΠΣΗ, υποχρεούνται να έχουν στην ενδεκάδα τους ΔΥΟ (2) ποδοσφαιριστές που έχουν γεννηθεί από 1-1-1999 και μεταγενέστερα.          

  1. Σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ.3α του ΚΑΠ, για την αγωνιστική περίοδο 2020-2021,κατ’ εξαίρεση σε όλα τα επαγγελματικά και ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και Κύπελλα, επιτρέπονται μέχρι πέντε (5) αλλαγές και δήλωση 20άδας, αντί 18αδας, με εννέα (9) αναπληρωματικούς ποδοσφαιριστές στον πάγκο.

Προκειμένου να περιοριστεί η διακοπή στην εξέλιξη του αγώνα, κάθε  Ομάδα θα έχει μέχρι τρεις ευκαιρίες να προβεί στις 5  (πέντε) αλλαγές κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Επιτρέπονται επίσης οι αλλαγές κατά τη διάρκεια τού ημιχρόνου.

Σε περίπτωση που αγώνας οδηγηθεί στην παράταση, οι ομάδες θα έχουν δικαίωμα μίας επιπλέον αλλαγής ποδοσφαιριστή (έκτης), πέραν των πέντε (5) αλλαγών, που προβλέπονται κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Κάθε ομάδα θα μπορεί να κάνει χρήση μια πρόσθετης αλλαγής και θα έχει πρόσθετη ευκαιρία για αλλαγή ανεξάρτητα από το εάν έχει κάνει χρήση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού αλλαγών.

Θα μπορεί, επιπρόσθετα, να προβεί σε αλλαγές κατά το διάστημα πριν την έναρξη της παράτασης και στη διάρκεια του ημιχρόνου της παράτασης. Εφόσον μία Ομάδα δεν κάνει χρήση του μέγιστου αριθμού αλλαγών ή ευκαιριών για αλλαγή, επιτρέπεται η χρήση των αλλαγών και των ευκαιριών που δεν χρησιμοποιήθηκαν, κατά τη διάρκεια της παράτασης. Εφόσον και οι δύο Ομάδες προβούν σε αλλαγή ταυτόχρονα, αυτή θα υπολογίζεται ως μία χρησιμοποιούμενη ευκαιρία για αλλαγή κάθε ομάδα.    

ΑΡΘΡΟ  8ο: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΓΙΑΤΡΟΥ ΑΓΩΝΑ

Επισημαίνονται ειδικότερα οι διατάξεις, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Κ.Α.Π.:

Σε  όλους τους  αγώνες, όλων  των  επαγγελματικών  και  ερασιτεχνικών, πανελληνίων   και   τοπικών,   πρωταθλημάτων,   των   πρωταθλημάτων υποδομής  και προεπιλογής  εθνικών  ομάδων  (Παίδων  και  Νέων),  είναι υποχρεωτική, με  ευθύνη  της  γηπεδούχου  ομάδας, η  παρουσία  ιατρού αγώνα  (που, τουλάχιστον  στα  επαγγελματικά  πρωταθλήματα  και  στο κύπελλο,  θα  είναι  άλλος  από  τους  ιατρούς  των  ομάδων).  Το πρόσωπο αυτό δύναται να είναι είτε γιατρός είτε νοσηλευτής είτε διασώστης, απόφοιτος των ΤΕΙ και διαπιστευμένος του ΕΚΑΒ ή ειδικά πιστοποιημένος στην παροχή πρώτων  βοηθειών και ιδιαίτερα σε αθλητικά γεγονότα, για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αιφνίδια και επικίνδυνα για την ζωή περιστατικά που μπορεί να προκύψουν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.  Σε  αντίθετη περίπτωση,  ο  αγώνας  δεν  διεξάγεται  με  υπαιτιότητα  της  γηπεδούχου ομάδας  η  οποία  χάνει  τον  αγώνα  με  τέρματα  0-3  και  της  επιβάλλεται χρηματική  ποινή  τριακόσια  (300)  ευρώ  για  τις  ομάδες  των  τοπικών  πρωταθλημάτων .

Εάν  διεξαχθεί  ο  αγώνας,  πέραν  των ανωτέρω  ποινών  για  την  γηπεδούχο  ομάδα  που  ισχύουν, ο διαιτητής παραπέμπετε για πειθαρχικό έλεγχο.

ΑΡΘΡΟ  9ο:   ΓΕΝΙΚΕΣ  ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

α)       Η διεξαγωγή των αγώνων κυπέλλου γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.) και ισχύει ότι και στο πρωτάθλημα όσον αφορά τη συμμετοχή αλλοδαπών και κοινοτικών  ποδοσφαιριστών.

β)       Η προκήρυξη αυτή είναι πρόταση για την κατάρτιση σύμβασης μεταξύ της Ε.Π.Σ. Ηρακλείου, διοργανώτριας της πρώτης φάσης των αγώνων Κυπέλλου Ελλάδας Ερασιτεχνών,  και των σωματείων που έχουν δηλώσει συμμετοχή σ’  αυτή.  Με την ανεπιφύλακτη αποδοχή της προκήρυξης συντελείτε η παραπάνω σύμβαση.

γ)       Η Ε.Π.Σ.Η. διατηρεί το απόλυτο δικαίωμα μερικής ή ολικής τροποποίησης της προκήρυξης μέχρι την έναρξη των αγώνων, εφόσον κρίνει αυτό απαραίτητο (π.χ. εναρμόνιση με ενδεχόμενες τροποποιήσεις του Κ.Α.Π. κλπ ).

ΑΡΘΡΟ  10ο: ΤΕΛΙΚΗ   ΔΙΑΤΑΞΗ 

          Κάθε τι που δεν προβλέπεται από αυτή την προκήρυξη, τον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου και την αθλητική νομοθεσία, θα ρυθμίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Π.Σ.Η.