Ρούι Βιτόρια λοιπόν. Αυτός θα είναι ο – εκτός θεαματικά πλέον συγκλονιστικού απροόπτου – νέος προπονητής του Παναθηναϊκού.
Διάφορα τα όσα την τελευταία δεκαετία κατά καιρούς συνέδεσαν τον (εκτός συγκλονιστικού πια απροόπτου) νέο προπονητή του Παναθηναϊκού, Ρούι Βιτόρια με την Ελλάδα. Από κρούσεις, ερωτήσεις και ενδιαφέρον, ως ποδοσφαιριστές με τους οποίους συνεργάστηκε και θα βρει στη Stoiximan Super League, τα “παιχνίδια των 43 εκατομμυρίων ευρώ”, ο Λεονάρντο Ζαρντίμ, το κασέ του και η ανοιξιάτικη προηγούμενη επαφή με τους “πράσινους”.
Κι έτσι, ολοκληρώνεται ο κύκλος των όσων κατά το παρελθόν έχουν συνδέσει τον Πορτογάλο προπονητή με την Ελλάδα. Λογιών λογιών αυτές και σε κάθε επίπεδο.
Το όνομά του, αρκετές φορές έχει εμφανιστεί στην ελληνική καθημερινότητα, προφανώς με τις κατάλληλες συγκυρίες, οπότε δηλαδή παρουσιάζονταν θέμα προπονητή σε ομάδα κορυφής.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το timing απαγόρευε τον όποιο ανταγωνισμό και συζήτηση. Για παράδειγμα, την άνοιξη του 2015. O ΠΑΟΚ τότε ολοκλήρωσε την χρονιά με τον (υπηρεσιακό) Γιώργο Γεωργιάδη στον πάγκο του.
Ήδη στραμμένες οι (διοικητικές) κεραίες των “ασπρόμαυρων” στην Πορτογαλία, ο 45χρονος τότε Βιτόρια θεωρούνταν άκρως ανερχόμενος στα προπονητικά δρώμενα της χώρας όντας τότε στα ηνία της Γκιμαράες, ήταν τέτοια όμως η δυναμική του που δεν… έβλεπε Ελλάδα, κάνοντας το step up στην καριέρα του, με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Μπενφίκα.
Οι επόμενες φορές που συνδέθηκε (ή ακριβέστερα παρουσιάστηκε να απασχολεί) ελληνικές ομάδες ήταν αφού αποχώρησε από τους Λουζιτανούς, έχοντας παράλληλα κάνει και τον πρώτο, εκτός Πορτογαλίας, κύκλο.
Ο πρώτος του σταθμός, στις αρχές Ιανουαρίου του ’19, ήταν η Αλ Νασρ. Υπέγραψε συμβόλαιο ενάμιση χρόνου, έκατσε λιγότερο από έναν, του απέφερε 6 εκατ. ευρώ.
Κασέ που τον καθιστούσε απαγορευτικό σε οποιαδήποτε – αν και εφόσον γίνονταν τότε… – ελληνική σκέψη. Μία είχε καταγραφεί μετά τη θητεία του στη Σαουδική Αραβία, για τον πάγκο της ΑΕΚ, μετά την αποχώρηση του Μανόλο Χιμένεθ.
Δεν υπήρξε απολύτως τίποτα. Ενδεικτικό ότι τότε, Μάιο του 2021, συμφώνησε με την Σπάρτακ Μόσχας έναντι 4,5 εκατ. ευρώ ετησίως (η ΑΕΚ συμφώνησε με τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς).
Κάτι περισσότερο υπήρξε έναν χρόνο μετά. Ο Πορτογάλος είχε ήδη αποχωρήσει από τους Μοσχοβίτες (διετές το συμβόλαιο που είχε υπογράψει), η Ένωση είχε αλλάξει τρεις προπονητές σε μια σεζόν (Μιλόγεβιτς, Γιαννίκης, Οφρυδόπουλος), έκανε μερικές διερευνητικές κρούσεις – και τίποτα περισσότερο – στην πλευρά του Βιτόρια, εν τέλει όμως στράφηκε στον Ματίας Αλμέιδα.
Και ο Ίβηρας τεχνικός επίλεξε θέση εκλέκτορα, συμφωνώντας με την εθνική ομάδα της Αιγύπτου, υπογράφοντας και εκεί διετές συμβόλαιο, με σαφώς πιο… γήινες απολαβές, της τάξης των 2,4 εκατ. ευρώ ετησίως.
Πάνω κάτω (λίγο πιο κάτω για την ακρίβεια) με αυτό το κασέ προτάθηκε για πρώτη φορά στον Παναθηναϊκό στο τέλος της περασμένης σεζόν.
Τότε όμως η επιδίωξη του ιδιοκτήτη των “πράσινων” για συμφωνία με τον Μαουρίτσιο Σάρι ήταν κυρίαρχη, όταν αυτή αποδείχτηκε πως δεν γίνονταν να τελεσφορήσει, οι συνθήκες δεν ήταν οι κατάλληλες για κάτι περισσότερο με τον Βιτόρια (είχε αποχωρήσει από τον Φεβρουάριο από τους Φαραώ), με τους “πράσινους” – υπό την πίεση και του χρόνου… – να καταλήγουν στο Ντιέγκο Αλόνσο.
Το κασέ του Βιτόρια εκτιμάται πως παραμένει στο επίπεδο των 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο, πόσο σαφώς μεγαλύτερο από αυτό που είχαν συμφωνήσει οι Κυπελλούχοι Ελλάδας με τον πρώην πλέον, Ουρουγουανό προπονητή τους.
Μήτρογλου, Σάμαρης, Βλαχοδήμος, Ζίβκοβιτς και… Ζαρντίμ
Ξεχωριστές οι ελληνικές συνδέσεις του (κατά τα φαινόμενα) νέο προπονητή του Παναθηναϊκού και σε επίπεδο συνεργασιών.
Το 2015, αναλαμβάνοντας την Μπενφίκα βρήκε στο Ντα Λους τον Ανδρέα Σάμαρη και τον Φίλιπ Τζούριτσιτς (δύο παιχνίδια, 91 λεπτά συνολικά αγωνίστηκε υπό τις οδηγίες του ο Σέρβος, αποχώρησε στην αμέσως επόμενη μεταγραφική περίοδο, του Ιανουαρίου του ’16), ενώ απέκτησε τον Κώστα Μήτρογλου.
Ως δανεικό αρχικά από τη Φούλαμ (με οψιόν αγοράς για τον επόμενο χρόνο, η οποία και εξασκήθηκε) και τον ίδιο μάλιστα να παίζει καταλυτικό ρόλο στο να “κλαπεί” ουσιαστικά ο Έλληνας φορ από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας και τον τότε τεχνικό της Ζόρζε Ζέσους (τον οποίο και διαδέχτηκε ο Βιτόρια στους “αετούς”).
Το επόμενο καλοκαίρι (2016), πήρε από τη Βιτόρια Σετουμπάλ τον Άντρε Όρτα και ύστερα από φοβερό σίριαλ μηνών, ως ελεύθερο από την Παρτίζαν, τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς, με την αλυσίδα των σχετικών συνεργασιών να ολοκληρώνεται το φθινόπωρο του 2017, οπότε και με δική του τελική εισήγηση, οι Λουζιτανοί αγόρασαν από τον Παναθηναϊκό τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο, με τον Ody να μετακομίζει στη Λισαβόνα – και να χρίζεται αμέσως βασικός από τον Βιτόρια – το καλοκαίρι του ’18.
Τότε, προέκυψε και το πρώτο συναπάντημά του με ελληνική ομάδα. Στα “παιχνίδια των 43 εκατομμύριών ευρώ”, όπως είχαν αποκληθεί από τον πορτογαλικό Τύπο οι αναμετρήσεις με τον ΠΑΟΚ για τα playoffs του Champions League, απέκλεισε τον Δικέφαλο ύστερα από το 1-1 του πρώτου παιχνιδιού στην έδρα της Μπενφίκα και… παρέλαση (4-1) στη ρεβάνς της Τούμπας.
Στη φάση των ομίλων, μπροστά του βρέθηκε η ΑΕΚ, με τον Μαρίνο Ουζουνίδη στον πάγκο της. Οι Λουζιτανοί πανηγύρισαν δύο νίκες, 3-2 στο Ολυμπιακό Στάδιο και 1-0 στη Λισαβόνα.
Τελευταίο, που αξίζει να καταγραφεί και δεν αφορά τον Βιτόρια απ’ ευθείας, αλλά σχετίζεται με τον επί χρόνια ατζέντη του, τον Μοχάμεντ Αφζάλ.
Αυτός ήταν και ο εκπρόσωπος του Λεονάρντο Ζαρντίμ όταν τον έφερε στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός.