Γ’ Εθνική: Οι σαρωτικές αλλαγές της σεζόν 2025/26 – Το νέο φορμάτ του πρωταθλήματος

Η ΕΠΟ έδωσε στη δημοσιότητα την προκήρυξη του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής για τις σεζόν 2024/25 και 2025/26.

Τις σαρωτικές αλλαγές την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2025/26) γνωστοποίησε η ΕΠΟ. Την επόμενη σεζόν το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής θα γίνει σε έξι ομίλους, αντί τεσσάρων όπως ισχύει μέχρι και φέτος, με τη συμμετοχή συνολικά 72 ομάδων, οι οποίες θα πρέπει να περάσουν από τρεις διαφορετικές φάσεις για να διεκδικήσουν την άνοδο στη Super League 2, στην οποία θα προβιβάζονται τέσσερις ομάδες. Στο νέο πρωτάθλημα όλες οι ομάδες θα δώσουν από 22 παιχνίδια στην πρώτη φάση και στη συνέχεια οι έξι πρώτες από κάθε όμιλο θα αγωνιστούν σε ένα ειδικό πρωτάθλημα.

Μετά την ολοκλήρωση της 1ης φάσης του Πρωταθλήματος, οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 1 έως 6 στον 1ο, 2ο
και 3ο Όμιλο (και αντίστοιχα στον 4ο, 5ο και 6ο), θα συμμετάσχουν σε ένα Ειδικό Πρωτάθλημα στον κάθε έναν από τους ως άνω Ομίλους, αγωνιζόμενοι ξανά με τις ομάδες του Ομίλου τους σε 5 αγωνιστικές (5 μονοί αγώνες, 3 εντός έδρας και 2 εκτός έδρας, κατόπιν κλήρωσης).

Στο Ειδικό Πρωτάθλημα των ομάδων που κατέλαβαν τις θέσεις 1-6 θα μεταφέρονται οι βαθμοί που θα έχουν συγκεντρώσει όλες οι ομάδες στην 1η φάση του Πρωταθλήματος.

Στη συνέχεια οι ομάδες που θα καταλάβουν τις τρεις πρώτες θέσεις στους Ομίλους 1,2 και 3 καθώς και η καλύτερη 2η
ομάδα των ως άνω Ομίλων (και αντίστοιχα στους ομίλους 4-5-6) θα σχηματίσουν έναν Όμιλο τεσσάρων (4) ομάδων και θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε διπλούς αγώνες (6 αγώνες, 3 εντός έδρας και 3 εκτός έδρας, κατόπιν κλήρωσης), χωρίς να μεταφέρονται οι βαθμοί που έχουν συγκεντρωθεί στην 1η και 2η φάση του Πρωταθλήματος. Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις πρώτες δύο θέσεις των δύο ομίλων θα πάρουν την άνοδο στη Super League 2.

Όσον αφορά τη φετινή περίοδο, από τον 4ο όμιλο, στον οποίο συμμετέχουν οι ομάδες της Κρήτης θα υποβιβαστούν έξι ομάδες, δηλαδή όσες τερματίσουν από την 12η έως και την 17η θέση.

Μία από τις πολλές αλλαγές της σεζόν 2025/26 είναι πως η ΕΠΟ θεσπίζει την υποχρεωτική παρουσία δύο ποδοσφαιριστών γεννημένων το αργότερο την 01/01/2007, που λογίζονται ως «μικροί», σε σχέση με τα όσα ίσχυαν μέχρι φέτος, που ως μικροί αγωνίζονται ποδοσφαιριστές γεννημένο το 2003.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΔΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ
P