
Η ανάλυση στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, αποτελεί κάτι πολύ σημαντικό για όλα τα τεχνικά επιτελεία στο υψηλότερο επίπεδο, ενώ σταδιακά, έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του και σε χαμηλότερες κατηγορίες καθώς ολοένα και περισσότερες ομάδες, απασχολούν ειδικούς στο κομμάτι της ανάλυσης, έτσι ώστε να μπορέσουν να παρουσιαστούν περισσότερο «διαβασμένοι» στο παιχνίδι.
Με αφορμή αυτό, το Grandsport.gr, εγκαινιάζει τη νέα μόνιμη στήλη, όπου θα αναλύονται, οι ιδιαίτερες πτυχές προσέγγισης ενός παιχνιδιού, με τον Χρήστο Ορφανουδάκη, διπλωματούχο προπονητή κάτοχο UEFA Β’ να έχει την επιμέλειά της.
Στην σημερινή μας ανάλυση, θα δούμε πως παρατάχθηκε ο ΟΦΗ στο 0-0 με αντίπαλο τον Ατρόμητο και θα εστιάσουμε στην αμυντική λειτουργία αλλά και μετάβαση του Γιώργου Σίμου, πως διαχειρίστηκε τακτικά τον αγώνα (αμυντικά) τόσο πριν, όσο και μετά την αποβολή του Μεγιάδο που έφερε αριθμητικό μειονέκτημα στους ασπρόμαυρους.
Σχηματισμοί ΟΦΗ
Στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο, ο Γιώργος Σίμος παρέταξε τους «ασπρόμαυρους» με σύστημα 1-5-3-2 το οποίο διατήρησε από το 1ο έως και το 52ο λεπτό, όταν αποβλήθηκε ο Μεγιάδο. Οι αλλαγές που έγιναν στο μεσοδιάστημα αυτό, ήταν μόνο η αλλαγή θέσεων ανάμεσα σε Μπαλογιάννη και Νέιρα, ενώ ούτε στο ημίχρονο, παρ’ ότι έγιναν δύο αλλαγές (Βούρος στη θέση Σελίμοβιτς και Στάικος στη θέση Μπαλογιάννη), εντοπίστηκαν αλλαγές σχηματισμού.
Ο ΟΦΗ μετά την κόκκινη κάρτα του Μεγιάδο στο 52’, άλλαξε σχηματισμό και πήγε στο 1-4-3-2, με τον Βαφέα να παίρνει το ρόλο του αμυντικού χαφ, έναν ρόλο που διατήρησε μέχρι το 84’ όταν ο ίδιος επέστρεψε στην άμυνα και ο ΟΦΗ συνέχισε με τρία στόπερ.
Ουσιαστικά, παρά τις αλλαγές του Κοροβέση στη θέση του Λυμπεράκη και του Σαρδινέρο στη θέση του Γρίβα, δεν άλλαξε κάτι στον σχηματισμό, άλλαξε όμως στο 84’ όταν ο Τσιλιανίδης μπήκε στη θέση του Στάρτζεον. Τότε ο Βαφέας μετακινήθηκε και πάλι στο κέντρο της άμυνας και ο Στάικος σε ρόλο αμυντικού χαφ.
Κατοχή μπάλας από τον Ατρόμητο
Ο ΟΦΗ επέλεξε να αμυνθεί στο μεσαίο τρίτο του γηπέδου, όμως μέχρι τα μέσα του ημιχρόνου, αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στην γραμμή άμυνας και του κέντρου, με αποτέλεσμα ο Ατρόμητος να παίζει κάθετα από τον κεντρικό άξονα και να δημιουργεί ευκαιρίες από εκεί.
Στη συνέχεια και μετά το 20-25 του πρώτου ημιχρόνου, ο Μεγιάδο έχει καλύτερη διαγώνια κάλυψη σε αυτό τον χώρο, με αποτέλεσμα να μειωθεί η επιθετικότητα του Ατρομήτου. Στο δεύτερο μέρος, ο ΟΦΗ αφού έμεινε με παίκτη λιγότερο, επέλεξε να παίξει άμυνα στο δικό του μισό, με μεγάλη αποτελεσματικότητα και χωρίς να απειληθεί ιδιαίτερα.
Μετάβαση από επίθεση σε άμυνα
Στη φάση μετάβασης από επίθεση σε άμυνα, παρατηρήσαμε ότι η ομάδα του ΟΦΗ, είχε ξεκάθαρο πλάνο να οπισθοχωρήσει στις αρχικές θέσεις με καλή αμυντική οργάνωση και έχοντας πολλούς παίκτες πίσω από την μπάλα και να μην πιέσει την μπάλα εκεί που χανόταν, εκτός από μία περίπτωση, έχοντας μία πιο προσεκτική προσέγγιση του παιχνιδιού.
[simple-author-box]