Διαμορφώνοντας το μέλλον: Ο ΟΦΗ μπορεί να πετύχει, «χτίζοντας» στην Κρήτη και στην ακαδημία του!

Η Κρήτη είναι ένας τόπος πλούσιος σε πολιτισμό και ιστορία. Γεμάτος από πολλές ποδοσφαιρικές ιστορίες. Όμως και πολλά ταλέντα έχουν χαθεί ή έχουν επιλέξει να βρουν τον δρόμο τους εκτός νησιού.

Ο ΟΦΗ, η ιστορική ποδοσφαιρική ομάδα του Ηρακλείου, πρέπει να βρει ένα πετυχημένο μοντέλο. Και η αρχή έχει γίνει… Η φιλοσοφία της ομάδας πρέπει να επικεντρωθεί στην καλλιέργεια και προώθηση νέων ταλέντων, δίνοντας έμφαση στην ακαδημία της και τις νεαρές ηλικίες.

Ο ΟΦΗ ιδρύθηκε το 1925 και από τότε έχει καταστεί ένας από τους σημαντικότερους αθλητικούς συλλόγους στην Ελλάδα. Η φιλοσοφία της ομάδας πλέον πρέπει να βασιστεί στην πίστη ότι η επιτυχία έρχεται μέσω της σωστής εκπαίδευσης και ανάπτυξης των νεαρών αθλητών. Η ακαδημία του ΟΦΗ οφείλει να λειτουργεί ως κεντρικός πυλώνας για την ανάπτυξη ταλέντων (έχει κάνει τεράστια άλματα προόδου την τελευταία πενταετία), προσφέροντας προγράμματα που επικεντρώνονται όχι μόνο στις αθλητικές ικανότητες των παιδιών αλλά και στην συνολική τους ανάπτυξη ως ανθρώπων.

Η αξιοποίηση ταλέντων  είναι μια διαδικασία που ξεκινά από τις μικρές ηλικίες. Οι ακαδημίες οφείλουν να επισκέπτονται σχολεία και τοπικούς συλλόγους σε όλη την Κρήτη, αναζητώντας και αναδεικνύοντας νέα ταλέντα. Οι προπονητές και οι σκάουτερ της ομάδας να επισκέπτονται τακτικά τα σχολεία και τα τοπικά τουρνουά, προσπαθώντας να εντοπίσουν παιδιά με ιδιαίτερες αθλητικές δεξιότητες και δυνατότητες.

Η φιλοσοφία της ομάδας πρέπει να επικεντρώνεται στην δημιουργία ενός υγιούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τα παιδιά. Οι προπονητές να δίνουν έμφαση όχι μόνο στην βελτίωση των αθλητικών ικανοτήτων των παιδιών, αλλά και στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης, της ομαδικότητας και της αθλητικής ηθικής. Το πρόγραμμα της ακαδημίας περιλαμβάνει και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν κοινωνικές και πνευματικές δεξιότητες. Αυτό πρέπει να κάνει και ο ΟΦΗ

Η αξιοποίηση ταλέντων στον ΟΦΗ αρχίζει και αποδίδει καρπούς. Δύο από τους παίκτες που αναδείχθηκαν από την ακαδημία της ομάδας έχουν καταφέρει να αγωνιστούν στην πρώτη ομάδα του ΟΦΗ, με τους Αποστολάκη  και Θεοδοσουλάκη να αποτελούν τα τρανά παραδείγματα. Αυτή η επιτυχία δεν είναι τυχαία, αλλά αποτέλεσμα της στοχευμένης και συστηματικής δουλειάς που γίνεται στην ακαδημία τα τελευταία χρόνια και φυσικά με την Κ19 να περιέχει εξαιρετική φουρνιά, τη νέα χρονιά αναμένουμε περισσότερες ευκαιρίες, τόσο στα δύο παιδιά, όσο και σε αυτά που υπέγραψαν πριν από λίγες ημέρες επαγγελματικά συμβόλαια.

Η φιλοσοφία του ΟΦΗ, πρέπει πλέον να επικεντρώνεται στην αξιοποίηση ταλέντων, και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση. Η συστηματική δουλειά και η δέσμευση στην ανάπτυξη των νέων ταλέντων είναι το κλειδί για την επιτυχία της ομάδας. Εξάλλου λαμπρό είναι το παράδειγμα της Αθλέτικ Μπιλμπάο, η οποία μπορεί να αποτελέσει τον απόλυτο οδηγό για τον ΟΦΗ.

Η Χώρα των Βάσκων, μια περιοχή γνωστή για την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά και την έντονη ταυτότητά της, είναι μια εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ισπανίας, η οποία ωστόσο είναι τόσο επιτυχημένη, επειδή στηρίζεται στις ακαδημίες. Με έναν πληθυσμό περίπου 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων, η ανάδειξη ποδοσφαιριστών είναι εντυπωσιακά υψηλή σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Αντίστοιχα, η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, έχει έναν πληθυσμό που φτάνει τους 622.000 κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή και μπορεί σε πάροδο του χρόνου να αποτελέσει μια νέα… Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Σε έναν κόσμο όπου η αθλητική επιτυχία συχνά συνδέεται με μεγάλες επενδύσεις και εξωτερικές μεταγραφές, ο ΟΦΗ μπορεί να αποδείξει σε βάθος χρόνου, ότι η πραγματική δύναμη έγκειται στην ανάπτυξη και την αξιοποίηση των τοπικών ταλέντων.

Το πετυχημένο μοντέλο που μπορεί να ακολουθήσει ο ΟΦΗ για να φτιάξει το δικό του αποτύπωμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο….

«Παιδομάζωμα» με το βλέμμα στο μέλλον!

Τα τμήματα υποδομής του ΟΦΗ, τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια, κάθε μέρα που περνάει γίνονται και καλύτερα, σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στο scouting αλλά και στο κομμάτι ένταξης νέων ταλαντούχων αθλητών, κάτι που σιγά-σιγά έχει αρχίσει να αποδίδει και να αποφέρει «καρπούς».

Κάτι αντίστοιχο, έχει συμβεί και φέτος, με τους «ασπρόμαυρους» να έχουν «σκανάρει» πολλά παιδιά, επιλέγοντας αυτά που θα ενταχθούν το ερχόμενο καλοκαίρι στο ρόστερ των τμημάτων υποδομής του.

Η φετινή πορεία της Κ15 του ΟΦΗ, που έφτασε πολύ κοντά στη συμμετοχή της στο Final Four, απέδειξε την συστηματική δουλειά των τελευταίων ετών σε όλους τους τομείς, όμως φέτος, λόγω και του μεγάλου αριθμού νέων παικτών που θα ενταχθούν σε αυτήν, θα χρειαστεί ο απαραίτητος χρόνος, έτσι ώστε να μπορέσει να έχει την ανάλογη απόδοση.

Η… νέα Κ15 του ΟΦΗ, αναμένεται να είναι πλήρως αλλαγμένη, καθώς αναμένεται να ενταχθεί στο ρόστερ, νέα φουρνιά ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, από τις Μικτές ομάδες που έχουν ξεχωρίσει, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι επαφές των «ασπρόμαυρων» με τις ομάδες τους, έτσι ώστε τα παιδιά αυτά, άμεσα να μετακινηθούν στον ΟΦΗ και ενταχθούν.

Η φετινή πορεία της Κ15 του ΟΦΗ, που έφτασε πολύ κοντά στη συμμετοχή της στο Final Four, απέδειξε την συστηματική δουλειά των τελευταίων ετών, όμως φέτος, λόγω και του μεγάλου αριθμού νέων παικτών που θα ενταχθούν σε αυτήν, θα χρειαστεί ο απαραίτητος χρόνος, έτσι ώστε να μπορέσει να έχει την ανάλογη απόδοση.

Σε πολλές περιπτώσεις, έχει… προλάβει τις «μεγάλες» ΠΑΕ και σε περιπτώσεις παικτών της Μικτής Κ14 της ΕΠΣ Ηρακλείου, από την οποία περισσότερα από 8 παιδιά, έχουν ενημερωθεί επισήμως οι ομάδες/ακαδημίες τους προκειμένου να ενταχθούν στην Κ15, παιδιά που ξεχώρισαν και σημειώθηκαν σε αρκετά «μπλοκάκια» κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης των Μικτών.

Ο ΟΦΗ ως γνωστών, δεν ανακοινώνει μετακινήσεις παιδιών, κρατώντας τις μετακινήσεις ανήλικων αθλητών, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αποτελώντας μία πάγια τακτική του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ
P