Ο Sports Scientist του ΟΦΗ Γιώργος Ερμίδης αναλύει τα οφέλη της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο
Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνουμε αύξηση των ειδικοτήτων που απασχολούνται σε ένα προπονητικό staff προκειμένου τα club να βγαίνουν κερδισμένα αγωνιστικά, από κάθε εξειδικευμένο συνεργάτη. Κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και στον ΟΦΗ, με τον Γιώργο Ερμίδη, τον Sports Scientist του ΟΦΗ να έχει ενταχθεί στο προπονητικό επιτελείο από το καλοκαίρι του 2021.
Με αφορμή την παρουσία του στον ΟΦΗ αλλά και στην Ολλανδία, όπου πραγματοποιεί η κρητική ομάδα το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της, ο Γιώργος Ερμίδης, μίλησε για το πόσο σημαντική είναι η παρουσία της τεχνολογίας στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.
Ο Γιώργος Ερμίδης, πέραν του ΟΦΗ, έχει εργαστεί και στο τεχνικό τιμ της Μίντιλαντ, έχοντας πανηγυρίσει και τη κατάκτηση ενός πρωταθλήματος Δανίας, ενώ έχει παραστάσεις και Champions League.
Υποστηρικτές-χορηγοί της αποστολής στην Ολλανδία, είναι οι:
- Tα Γλυκά της Αργυρώς
- Crete Jeep Safari
- Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Α & Σ Δαριβιανάκης ΟΕ
- Κρεαταγορά Κουτεντάκης
- Λουκουμάμ
- Εnvy Cafe-Bar-Restaurant
- Stella Hotels Collection
Μιλώντας από το Όοστερμπεκ της Ολλανδίας για τη σημασία της τεχνολογίας στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και τα GPS που καταγράφουν σε real time τα δεδομένα των ποδοσφαιριστών, ο Γιώργος Ερμίδης τόνισε: «Πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, βλέπουμε την απόσταση που καλύπτουν οι παίκτες σε καθημερινό επίπεδο, την συνολική επιβάρυνση που δέχονται σε διάφορες ταχύτητες όπως και την καρδιακή συχνότητα τους ώστε να μπορούμε να δούμε την κατάσταση τους και παράλληλα ν’ αποφύγουμε τυχόν τραυματισμούς που προκύπτουν μέσα από την καθημερινή καταπόνηση. Είναι πολύ σημαντικό για να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται οι ποδοσφαιριστές ώστε να είναι έτοιμοι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση στα πρώτα επίσημα παιχνίδια της χρονιάς».
Ακολούθως, σε ερώτηση για το επίπεδο που βρίσκεται το ελληνικό πρωτάθλημα, σε σύγκριση με τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ο ίδιος ανέφερε: «φανταστείτε πως αυτήν την στιγμή όλες οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ 1 χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνολογία, πλέον κάποιες από την Σούπερ Λιγκ 2 επίσης κάνουν χρήση τους. Πριν 10 χρόνια αν δεν συνέβαινε αυτό, στα προηγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ήταν must για τις πρώτες ομάδες αλλά και τα τμήματα υποδομών τους. Πλέον στην Ελλάδα χρησιμοποιείται και σε ακαδημίες των ΠΑΕ, εξελίσσεται η τεχνολογία και είναι καλό και για τους ίδιους τους αθλητές».
Για το εάν νιώθουν ασφάλεια οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές, με τη συνεχή παρακολούθησή τους, τονίζει: «από την εμπειρία μου, όχι μόνο στον ΟΦΗ, κάθε παίκτης θέλει να ξέρει που βρίσκεται, ποια είναι τα όρια του, σε κάθε παιχνίδι να είναι καλύτερος και αν πήγε καλά ή όχι και γιατί δεν αγωνίστηκε. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές, δεν υπάρχει καμία άρνηση από εκείνους για να φορούν πάνω τους αυτού του είδους την τεχνολογία».
Στο κρίσιμο ερώτημα για το εάν κατά τη διάρκεια της θητείας του στον ΟΦΗ, έχει «ξεχωρίσει» κάποιον ποδοσφαιριστή, ο ίδιος απάντησε: «Πραγματικά το προφίλ του Γαγιέγος ήταν τρομερό. Κάλυπτε μεγάλη απόσταση, κάλυπτε σε υψηλές ταχύτητες – δηλαδή επιβραδύνσεις και επιταχύνσεις και αυτό που είναι το σημαντικότερο στο κομμάτι του κέντρου ότι ήταν πάντα εκεί».
Κλείνοντας, σχολιάζοντας ο ίδιος τον «ρόλο» του, τόνισε: «ο ρόλος μου είναι βοηθητικός των προπονητών, ο προπονητής λαμβάνει τις πληροφορίες που του δίνει, είμαι βοηθός του γυμναστή για ότι χρειαστεί, έχουμε στην ομάδα διάφορες τεχνολογίες για να βοηθούμε τους ποδοσφαιριστές και άλλες υπηρεσίες όπως ότι κάνουμε τεστ ούρων για να δούμε την αφυδάτωση τους. Τους ρωτάμε για την ετοιμότητα τους, πως νιώθουν γιατί δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε αλλά είναι και πως αισθάνεται ενώ βοηθάω και στο κομμάτι της επανένταξης των ποδοσφαιριστών μετά από κάποιους τραυματισμούς».