Το ποδόσφαιρο, είναι ένα άθλημα που δεν συμμετέχουν μόνο οι έντεκα ποδοσφαιριστές της κάθε ομάδας, αλλά και σε αυτό μετέχουν ενεργά και οι διαιτητές, αποτελώντας ένα ακρογωνιαίο λίθο, κάθε ποδοσφαιρικού παιχνιδιού, άλλες φορές τα επηρεάζουν θετικά και άλλες φορές αρνητικά. Ένας διαιτητής, με ένα μικρό του λάθος, μπορεί να γίνει σε δευτερόλεπτα ο αρνητικός πρωταγωνιστής, πόσες φορές όμως έχουμε βρεθεί σε μία τόσο δύσκολη θέση, όπως αυτή του διαιτητή πριν τον κρίνουμε για το λάθος του; Ελάχιστες.
Ακόμα και όταν ένας ποδοσφαιριστής, βρεθεί απέναντι σε μία κενή εστία και αστοχήσει, δεν θα βγάλει καμία ομάδα ανακοίνωση, για να τον καταδικάσει, όταν όμως ένας διαιτητής υποπέσει σε ένα λάθος το οποίο μπορεί εύκολα να συμβεί, καθώς μιλάμε για ανθρώπινο παράγοντα, τότε σίγουρα, η πρώτη αντίδραση θα είναι η εξύβριση σε κάποιες περιπτώσεις ή και σε πιο ακραίες καταστάσεις. Οι διαιτητές, αποφεύγουν τα ΜΜΕ, σπανίως μιλούν δημόσια, όταν όμως το κάνουν, λένε πράγματα τα οποία θα συζητιούνται για καιρό.
Ο Κώστας Γαρεφαλάκης, πολύπειρος διαιτητής, πρώην αξιολογημένος, με 15ετή παρουσία στα γήπεδα της ΕΠΣ Ηρακλείου, μίλησε αποκλειστικά στο ????????????????????????????????????????, για όλους και για όλα, κυριολεκτικά!
Τι είπε για την… περίφημη κόντρα ΣΔΠΗ-ΕΠΣΗ, τον Νίκο Τζώρτζογλου, τον Κώστα Κουναλάκη, τον Μιχάλη Κουκουλάκη, τον Βασίλη Κοκκινάκη αλλά και άλλους. Μίλησε ακόμα και για την… κόντρα που έχει ξεσπάσει με τους Νέους Αλμυρού, για το “επεισοδιακό” παιχνίδι με την Αγία Βαρβάρα. Μίλησε και είπε τις δικές του… αλήθειες, αυτά που ο ίδιος αισθάνθηκε.
Σε μία συνέντευξη 5000 λέξεων, η οποία εάν δεν… διακοπτόταν (σ.σ. εάν δεν την διέκοπτα σε κάποιες περιπτώσεις, θα μιλούσαμε για… μέρες), θα γινόταν 10.000 λέξεων ή και ακόμα παραπάνω, είπε πολλά και αξίζει να διαβαστούν από νέους διαιτητές, θεσμικούς παράγοντες αλλά κυρίως τους ποδοσφαιριστές τους προπονητές και τους παράγοντες, που στο πρώτο… φαλτσοσφύριγμα, πολλές φορές ξεχνάνε ποια είναι η ουσία του αθλήματος, που δεν είναι άλλη από ένα παιχνίδι λαθών και οι διαιτητές μπορούν να κάνουν λάθη, γιατί είναι μέρος του παιχνιδιού!
Κώστα αρχικά θα ήθελα να μιλήσουμε για το παιχνίδι των Νέων Αλμυρού με την Αγία Βαρβάρα, τι έχεις να πεις για τα όσα σου καταλόγισαν:
«η ανακοίνωση για μένα ήταν εντελώς ατυχής, σε πολλά σημεία. Ενώ έχω γράψει και έχω αναλύσει για το κάθε περιστατικό, για ποιο λόγο πήρα αυτές τις αποφάσεις, δεν ξέρω για ποιο λόγο, για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη ίσως ή για πάνω στην παρόρμησή τους, δεν ξέρω για ποιο λόγο, είναι ανυπόστατα αυτά που αναφέρουν. Να απαντήσω για το κάθε ένα ξεχωριστά; Γιατί με βρίζουν κι’ όλας, με λένε ψεύτη και κομπλεξικό, πράγματα που είμαι 15 χρόνια διαιτητής, έχω παίξει πάνω από 1000 παιχνίδια, η φιλοσοφία μου, δεν είναι να πάω σε μία ομάδα να την διαλύσω ή να πάω να έχω εμπάθεια. Σε κάθε αγώνα, ξεκινάω με λευκό φύλλο. Ότι βλέπω, το γράφω. Μπορεί να μην είμαι σε καλή μέρα, μπορεί να μην είμαι ο καλύτερος διαιτητής, αλλά ότι βλέπω, αυτό καταλογίζω και αυτό γράφω. Αυτό θέλω να πω από τη μεριά μου. Δεν υπάρχει εμπάθεια με τους Νέους Αλμυρού, κάποια στιγμή που θα τους ξαναπαίξω, άσχετα με το βέτο που έχουν ασκήσει για να μην ξαναπαίξω, θα ήθελα πραγματικά να κάτσω να συζητήσω με ορισμένους ανθρώπους με λογική. Με φιλάθλους που πετάνε νερά στους βοηθούς, που μιλάνε αισχρά και έχουν την ηλικία που θα μπορούσε να είναι ο πατέρας τους και να μπαίνουν στα αποδυτήρια και να απειλούν ότι θα έρθουν στο σπίτι να δείρουν τον βοηθό μου, εμένα ή τον οποιοδήποτε, δεν τα ανέχομαι».
Για τις δύο φάσεις που παρουσιάζουν οι Νέοι Αλμυρού, τι βλέπεις τώρα και τι έχεις να πεις:
«Στη συγκεκριμένη φάση, έγινε μία λάθος καταγραφή του γεγονότος, δεν έγινε ψέμα για να συγκαλύψω κάτι. Αν παγώσεις το βίντεο τη στιγμή που σηκώθηκε ο Μαρής και χτυπάει τον ποδοσφαιριστή των Νέων Αλμυρού, είμαι στα δέκα μέτρα, αλλά έχω μπροστά μου ένα παίκτη. Πραγματικά, δεν είδα ότι του έριξε μπουνιά. Είδα ότι ήταν από πάνω του και είδα ότι τον πατούσε. Θα πει κάποιος, είχες και ένα βοηθό, ναι οκ, αλλά μετά από αυτό το σκηνικό, έγινε κάτι που δεν συμβαίνει συχνά στο γήπεδο, μία γενική σύρραξη, όλος ο πάγκος των Νέων Αλμυρού και της Αγία Βαρβάρας, είχαν γενική σύρραξη, δεν μιλάμε για μπουνιές, γιατί εάν υπήρχαν μπουνιές, θα έβγαζαν το βίντεο και θα έλεγαν δείτε πως τους χτύπησαν. Υπήρχαν αψιμαχίες και σπρωξίματα. Εγώ θεώρησα πως έπρεπε να τιμωρήσω τους υπαίτιους και τιμώρησα τον ποδοσφαιριστή Μαρή με λάθος καταγραφή γεγονός, ενώ ήταν όντως μπουνιά, το είδα και στο βίντεο, λόγω της απειρίας ή της έντασης της στιγμής, ο βοηθός δεν μου μετέφερε την σωστή καταγραφή.
Δεν έκανα κάτι για να συγκαλύψω κάποιον, ήταν λάθος καταγραφή ενός γεγονότος. Όσο αναφορά το πέναλτι, ενώ μετά απ’ όλα αυτά και δύο διακοπές, έχουν πετάξει νερό στον βοηθό, έχει διακοπεί ο αγώνας λόγω των αψιμαχιών, μετά απ’ όλη αυτή την ένταση και τα σκηνικά, φτάνουμε στο 97’ που έγινε ένα πέναλτι, το οποίο το βλέπω καθαρά, αλλά στην ένταση της στιγμής και της κούρασης που είχα, συγνώμη, αλλά άνθρωπος είμαι και κουράζομαι και ‘γω, είμαι από το πρωί στα γήπεδα, δεν έχουμε την πολυτέλεια να παίζουμε ένα παιχνίδι ή τη πολυτέλεια του VAR ή της ενδοεπικοινωνίας, έτσι ώστε να βοηθηθώ από κάποιον και να μου πει Κώστα δώσε το. Είναι κάτι που βλέπω και θέλω απλά την επιβεβαίωση. Όταν πήγα στον βοηθό μου, δεν του είπα τι είδες για να το δώσω, του είπα είδα ότι τον με το χέρι παίρνει το πόδι, είναι πέναλτι, πες μου ότι το είδες και εσύ να το δώσω. Μου λέει το παιδί προς τιμήν του, πως το είδε, είναι καθαρό, δώσε το είναι πέναλτι. Ούτε μετά από πίεση της Αγίας Βαρβάρας, οι πιο πολλοί παράγοντες και προπονητές το καταλαβαίνουν, πως σε όλα τα παιχνίδια, προσπαθώ να δίνω ότι βλέπω. Φοβήθηκα την Αγία Βαρβάρα σ’ ένα εκτός έδρας παιχνίδι; Ήταν το σωστό και έπρεπε να το δώσω. Δεν υπήρχε λόγος αμφισβήτησης.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή είχα δώσει δύο κόκκινες κάρτες και για τα υπόλοιπα ψέματα που μου καταλογίζουν όπως για την επίθεση και καλά που δέχτηκε ο Παγωμένος. Αυτό δεν ισχύει και φαίνεται και στο βίντεο, ότι ο Παγωμένος χωρίς να έχει δεχτεί επίθεση, πιάνει από τη μέση ποδοσφαιριστή της Αγίας Βαρβάρας και τον ρίχνει κάτω. Για ποιο ψέμα μιλάμε εδώ δηλαδή; Δείτε το βίντεο που ανέβασαν οι Νέοι Αλμυρού, φαίνεται καθαρά. Πάμε στα αποδυτήρια με δύο κόκκινες κάρτες. Φεύγοντας προς τα αποδυτήρια, λένε πως δεν με πλησίασε καν ο Παρασκάκης και ότι άδικα του έδωσα κόκκινη κάρτα και άδικα τιμωρήθηκε με τέσσερις αγωνιστικές. Δεν τιμωρήθηκε άδικα, είχε κολλήσει το πρόσωπό του -όπως το γράφω και στο Φ.Α.- στον β’ βοηθό και τον έβρισε. Δεν αναφέρω τις βρισιές, αλλά τον έβρισε. Πάμε τώρα στον αρχηγό, ο κ. Κοκολογιαννάκης, όταν ήρθε στα αποδυτήρια, ήταν εμφανώς δυσαρεστημένος με το όλο σκηνικό του αγώνα, μου είπε ότι δεν συμφωνεί με αυτά που γράφω και του υπέδειξα σε ήρεμο τόνο και έχω και μάρτυρες που ήταν παρόντες ο παρατηρητής κ. Παπαδοπούλης, ο αρχηγός της Αγίας Βαρβάρας αλλά και οι δύο βοηθοί διαιτητές. Που μπορεί να υποβάλλει τις ενστάσεις του όπως και έκανε, με υπογραφή.
Πως γράφουν λοιπόν ψέματα ότι του αρνήθηκα το δικαίωμά του αυτό και ζητούν την διαγραφή μου; Αυτό είναι λίγο γελοίο, να με κατηγορούν για ψέματα, μέσω ψεμάτων. Για πράγματα που είναι καταγεγραμμένα στο φύλλο αγώνα για τους λόγους που τιμωρήθηκαν. Ο κ. Κοκολογιαννάκης, άρχισε να με ειρωνεύεται και τότε εγώ νεύριασα, δεν του είπα αυτό που με κατηγορούν «φύγε από ‘δω ρε πιτσιρικά» δεν μιλάω έτσι σε κανέναν και πόσο μάλλον σ’ ένα παιδί 20 χρονών, που ξεκινάνε τώρα τη ζωή τους στο ποδόσφαιρο και όχι μόνο, δεν μιλάω ποτέ έτσι. Δεν ανέχομαι να με βρίζουν, να με ειρωνεύονται και να έχουν ανάρμοστη συμπεριφορά. Μετά που μπήκε και του υπέδειξα, μου έλεγε τα ίδια μας έκανες και διάφορα τέτοια, του είπα δεν ντρέπεσαι που είσαι 20 χρονών και ήρθες εδώ να με ειρωνευτείς;
Του δίπλωσα το υπογεγραμμένο φύλλο αγώνος, του το έδωσα και του είπα να περάσει έξω. Περνώντας λοιπόν έξω, με εξύβρισε χυδαία, δεν θα αναφέρω, αλλά τα έγραψα στο φύλλο αγώνος. Γι’ αυτό τιμωρήθηκε με τέσσερις αγωνιστικές, δεν τιμωρήθηκε λοιπόν άδικα. Όσο αναφορά τον διάλογο με τον φίλαθλο, είναι προσωπικά για μένα, γελοίο, ένας άνθρωπος 60 χρονών με οικογένεια, να είναι κάθε σαββατοκύριακο στις εξέδρες, να βρίζει χυδαία και να πετάει νερά σε άτομα που θα μπορούσαν να είναι παιδιά του, οι βοηθοί στο παιχνίδι αυτό, θα μπορούσαν να είναι ηλικιακά παιδιά του. Οι βοηθοί μου, στάθηκαν αρκετά καλά στο παιχνίδι αυτό και ήταν και ψύχραιμοι, παρά το κλίμα τρομοκρατίας με βρισιές και νερά, που σίγουρα δεν θα το είχαν ξαναζήσει. Θεωρώ γελοίο, άνθρωποι να είναι απ’ έξω να πετάνε νερά, να έρχονται στα αποδυτήρια να σε απειλούν ότι θα έρθουν τάχα μου σπίτι σου και από πάνω, να απαιτούν σεβασμό. Απαιτούν σεβασμό, χωρίς να τον δίνουν. Είναι φυσιολογικό αυτό; Δε νομίζω. Ο συγκεκριμένος φίλαθλος, για μένα είναι γελοίος σαν φίλαθλος. Εξαιτίας του τιμωρήθηκαν οι Νέοι Αλμυρού, έφαγαν 200 ευρώ πρόστιμο ως υπότροπο σωματείο, κάτι που σημαίνει πως αυτά έχουν ξαναγίνει, δεν είναι πρώτη φορά».
Κάνοντας την αυτοκριτική σου σαν Κώστας Γαρεφαλάκης, μετά από μέρες, που θεωρείς πως ήσουν εσύ προσωπικά λάθος;
«μπορώ να αναλάβω την ευθύνη του τελευταίου δεκαλέπτου. Γιατί στο υπόλοιπο παιχνίδι δεν είχαμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Στο τελευταίο δεκάλεπτο, εγώ προσωπικά κατέγραψα λάθος το χτύπημα του κ. Μαρή, ήταν μπουνιά, μπορεί να μην ήταν δυνατή, αλλά ήταν μπουνιά. Αντί για 1 αγωνιστική που έφαγε, θα έτρωγε 3 και ήταν και σωστή απόφαση με λάθος τρόπο, στη φάση του πέναλτι. Αν ήμουν άμεσος και έδινα αμέσως το πέναλτι, δεν θα είχαμε αυτό το σκηνικό. Στα άλλα που γράφουν, αποδεικνύω πως δεν υφίστανται».
Τι έχεις να προσθέσεις εσύ πάνω σ’ αυτό το ματς;
«Έχω να πω ότι ευτυχώς είναι κάποιες εξαιρέσεις οι φίλαθλοι-ποδοσφαιριστές που βγήκαν εκτός ορίων. Γιατί υπάρχει και ένα όριο, στο οποίο θίγεται η προσωπικότητά σου, κάποιες φορές προς καλό του παιχνιδιού μόνο, κάνουμε ότι δεν ακούμε, αλλά υπάρχει ένα όριο σ’ αυτό. Αυτοί που τιμώρησα, πιστεύω ότι ορθώς τους τιμώρησα και δίκαια τιμωρηθήκανε. Δεν είναι όλοι έτσι, πόσο μάλλον στους Νέους Αλμυρού, που έχουν καλή ομάδα, με καλούς χαρακτήρες και έναν προπονητή που κάνει εξαιρετική δουλειά, κάτι που έχει αποδειχθεί και από τα αποτελέσματά τους. Έχει καλό χαρακτήρα η ομάδα και τα παιδιά που τιμωρήθηκαν, ίσως ήταν μία κακή στιγμή. Δεν έχω κάτι με τους Νέους Αλμυρού. Μία άτυχη στιγμή, αλλά δώσαμε τη σωστή απόφαση, ένα πέναλτι στο 97’ που έκρινε έναν αγώνα και το δώσαμε σωστά. Τώρα δυστυχώς θα τους ξανακαλέσουν στην Πειθαρχική Επιτροπή, βάσει του άρθρου 20, για δημόσιες και δυσμενείς κρίσεις, σε βάρος αρχών διαιτησίας και γενικός των διαιτητών, όπως είχαν τιμωρηθεί παλαιότερα η Γόρτυς, αλλά και πιο πρόσφατα ο ΠΑΟ Κρουσώνα».
Για την ηρακλειώτικη διαιτησία και την άποψή του, γι’ αυτήν:
«υπάρχουν κακές διαιτησίες, όχι όμως επειδή φταίει η Επιτροπή Διαιτησίας. Η Επιτροπή Διαιτησίας καλείται να διαχειριστεί μία κατάσταση, η οποία τα τελευταία δέκα χρόνια έχει να κάνει με την παραίτηση διαιτητών πρώτης γραμμής. Σκεφτείτε να έχετε μία ομάδα με δέκα ποδοσφαιριστές και εκεί που είναι στα μέσα της χρονιάς, εκεί που η ομάδα σου είναι δεμένη και είναι όλα καλά, να φύγουν οι μισοί, τι θα κάνεις; Θα παίξεις με τους αναπληρωματικούς, αναγκαστικά. Είχαμε διαιτητές πρώτης γραμμής, τους οποίους ξαφνικά έδιωξαν αναίτια και έπρεπε να αναπλάσουμε αυτό, να μπουν και άλλα παιδιά μέσα, δεν είναι εύκολο. Σε κάθε σχολή, όσα κι’ αν είναι τα παιδιά, θα μείνουν να παίξουν 3-4 παιδιά και μπορεί. Η Επιτροπή Διαιτησίας έχει δύσκολο έργο, η δουλειά που γίνεται και ειδικά από τον Γιώργο Φουκάκη, το λέω πραγματικά, έχει τόσο πάθος για το ποδόσφαιρο και τη διαιτησία, που το βγάζει από μέσα του και το μεταφέρει στα παιδιά. Θέλει η διαιτησία του Ηρακλείου να είναι άριστη. Σ’ αυτά που μου έλεγε, έχει δίκιο. Δεν είναι καλή η εικόνα Κώστα όπως έδωσες το πέναλτι, έχει δίκιο. Αλλά δεν είμαι επαγγελματίας διαιτητής, προσπαθώ για το καλύτερο. Έχω όμως το δικαίωμα να έχω μία κακή στιγμή. Έχει δίκιο όμως ο Φουκάκης γιατί θέλει η διαιτησία να είναι η καλύτερη και έχει αυτό το πάθος. Η δουλειά που γίνεται στην Επιτροπή Διαιτησίας και από τους κ.κ. Χανιωτάκη-Ιωαννίδη, είναι δύσκολη. Εμείς έχουμε να διαχειριστούμε έναν αγώνα και μιλάμε τόση ώρα γι’ αυτόν, ενώ αυτοί πρέπει να διαχειριστούν 30 αγώνες και 250 τηλεφωνήματα από διάφορους παράγοντες».
Τι εννοείς, παίρνουν οι παράγοντες τηλέφωνο και ζητάνε τι;
«Παίρνουν, όπως βρίσκουν τα τηλέφωνα όλων. Δεν έχω ακούσει κάποιον παράγοντα, αλλά φαντάζομαι πως οι παράγοντες έχουν τα τηλέφωνα όλων και παίρνουν και κάνουν τα παράπονά τους. Δεν είναι κρυφό αυτό και δεν το ακούμε πρώτη φορά. Ξέρουμε ότι παίρνουν και κάνουν παράπονα για τη διαιτησία, καμία φορά δίκαια και καμία άδικα. Για την ΕΠΣ Ηρακλείου, ο Νίκος Τζώρτζογλου, πρόσφατα επανεξελέγη με μεγάλη διαφορά. Δεν είναι τυχαίο όλο αυτό. Με μία πλειοψηφία 23-3, σημαίνει πως οι ομάδες των εμπιστεύονται. Δε σημαίνει όμως ότι οι ομάδες θα ευνοηθούν μόνο και μόνο επειδή ψήφισαν. Πρέπει να δεχτούν και οι ομάδες ότι δεν είμαστε ρομπότ, είμαστε άνθρωποι από οικογένειες, μπορεί να κάνουμε λάθη όπως κάνουν και αυτοί. Το πιο σημαντικό για μένα είναι η άγνοια των κανονισμών. Στην ΕΠΣΗ είναι και ο Γιώργος -Πλούταρχος- Κουτεντάκης, ο οποίος κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες, κάθε σαββατοκύριακο έχει ένα τηλέφωνο κολλημένο στο αυτί του. Μόνο για παράπονα σε παίρνουν, για κάτι καλό δεν σε παίρνουν. Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες που προσπαθούν να αναπλάσουν το διαιτητικό κομμάτι, που έχει χαθεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Κάτι που δεν είναι εύκολο. Αναφέραμε νωρίτερα και το σχετικό παράδειγμα».
Για την «άτυπη» τιμωρία του και εάν έχει ενημερωθεί επισήμως με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα μείνει εκτός ορισμών, ανέφερε: «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεν έχω λάβει, πιστεύω να ενημερωθώ σχετικά, δεν ενημερώθηκα άμεσα αλλά πιστεύω πως είναι μία δίκαια τιμωρία. Ίσως μου κάνει και καλό».
Για την τιμωρία του Χρήστου Κρασαγάκη, που έχει συμπληρώσει ένα μήνα εκτός ορισμών, ποια είναι η άποψή σου γι’ αυτό: «Δεν ξέρουμε εάν έχει δηλώσει κώλυμα ή εάν έχει τιμωρηθεί, πάντως ο Χρήστος Κρασαγάκης είναι από τους καλύτερους διαιτητές στο Ηράκλειο. Έχει αποδείξει την αξία του, είναι μπαρουτοκαπνισμένος σε ματς και ματς. Δεν χρειάζεται να μάθουμε τώρα ποιος είναι ο Χρήστος Κρασαγάκης, ήταν μία κακή στιγμή. Επαναλαμβάνω, δεν είμαστε επαγγελματίες διαιτητές, δεν ασχολούμαστε όλη τη βδομάδα μ’ ένα παιχνίδι. Έχουμε τις δουλειές μας και τα προβλήματα μας. Φυσιολογικό δεν είναι αυτό; Ο Χρήστος Κρασαγάκης, μπήκε μέσα στο γήπεδο, δεν είδε ένα καταφανέστατο πέναλτι, έκανε ένα λάθος. Αυτό είναι, έκανε ένα λάθος. Έχει παίξει 150 παιχνίδια τα έβγαλε όλα άριστα και έκανε ένα λάθος, σ’ ένα σημαντικό παιχνίδι και ορθά τιμωρήθηκε για μένα, αν έχει τιμωρηθεί».
Θεωρείς προτιμότερο ότι πρέπει να τιμωρούνται οι διαιτητές ή να μπαίνουν σε ευκολότερα σε εισαγωγικά παιχνίδια;
«Όσοι είναι έξω από τον χορό, πολλά τραγούδια ξέρουν. Λέει μία παροιμία. Όταν μπουν στο γήπεδο και νιώσουν τη πίεση του γηπέδου, νιώσουν ότι από αυτούς θα κριθεί ένας αγώνας, νιώσουν ότι αυτοί ορίζουν τις τύχες μίας ομάδας που μπορεί να ανέβει ή να υποβιβαστεί. Όταν νιώσουν αυτή τη πίεση και μπορείς να τη διαχειριστείς σωστά, γίνεσαι καλός διαιτητής. Συμφωνώ με τη πολιτική τιμωριών, θεωρώ ότι μας κάνει καλό, να ξεκουραστούμε και λίγο. Να ξεθολώσουμε, να δούμε τι πήγε λάθος, να είμαστε σε εγρήγορση για το επόμενο ματς που θα παίξουμε έτσι ώστε να τα πάμε καλύτερα. Η ηρακλειώτικη διαιτησία, έχει καλό όνομα και έχουμε καλούς διαιτητές, άσχετα με το εάν κάποιοι δεν το πιστεύουν, αλλά εάν δεν το πιστεύουν να πάρουν διαιτητές από άλλους νομούς. Να φέρουμε ξένους, αλλά δεν είναι αυτή η λύση. Η τοξικότητα που υπάρχει στο ποδόσφαιρο, μεταφέρεται και στις πιο χαμηλές κατηγορίες. Το Ηρακλειώτικο ποδόσφαιρο είναι το πιο καθαρό πρωτάθλημα που υπάρχει για μένα. Δεν υπάρχουν σκοπιμότητες, αυτό λέω και στους νέους διαιτητές, που έρχονται μαζί μου να παίξουν τα πρώτα τους παιχνίδια. Εδώ παιδιά έχετε να παίξετε μερικά παιχνίδια, να είστε γνώστες των κανονισμών, να προπονείστε και να ανταποκριθείτε σ’ αυτό που λέμε Ηρακλειώτικη διαιτησία. Σας εμπιστεύτηκαν να παίξετε ένα παιχνίδι, δεν είστε μόνο εσείς και οι αθλητές, είναι άλλοι τόσοι που παρακολουθούν το παιχνίδι και όλοι όσοι είναι στις ομάδες. Πιστεύω ότι αυτό είναι το σωστό, εάν ένας διαιτητές κάνει κάποιο λάθος, μπορεί να μπει στο ψυγείο, αυτή θα είναι η τιμωρία του, αλλά κάνει καλό και στον ίδιο. Δεν κάνει μόνο ικανοποίηση στην ομάδα που θα δει ότι μετά το λάθος τιμωρήθηκε».
Υπάρχει η ίδια αντιμετώπιση προς όλους τους διαιτητές; Βλέπουμε και άλλους διαιτητές να κάνουν λάθη σημαντικά, αλλά δεν τιμωρούνται: «Αυτά όλα συζητιούνται κάθε Δευτέρα, δηλαδή ο Γιώργος Φουκάκης, πραγματικά αφιερώνει ώρες και ώρες που θα μπορούσε να τις περνάει με την οικογένειά του, αλλά τις αφιερώνει στη διαιτησία. Οργανώνει τα μαθήματα, κάθεται και μας αναλύει τις φάσεις μία προς μία, για το τοπικό ποδόσφαιρο και μας εξηγεί το λάθος μας. Αυτά δεν τα γνωρίζουν οι ομάδες, αυτό το κάνουμε κάθε Δευτέρα, εμείς ενημερωνόμαστε κάθε Δευτέρα, οι ομάδες αντίστοιχα ενημερώνονται για τις τροποποιήσεις στους κανονισμούς; Γιατί υπάρχει άγνοια, κάποια πράγματα τα ακούνε πρώτη φορά και υπάρχουν προστριβές και φασαρίες. Από που ξεκινάνε όλα; Θα σηκωθεί ο προπονητής και θα φωνάξει, μετά ξεσηκώνεται η κερκίδα και μετά οι παίκτες, αυτό όλο είναι μία αλυσίδα, επειδή δεν ξέρουν τους κανονισμούς, ενώ έχει ορθά δοθεί κάτι από τον διαιτητή. Δεν λέω πως δεν υπάρχουν λάθη, φυσικά και υπάρχουν, αλλά αυτά διορθώνονται. Όπως προείπα, ξεκινάμε από την αρχή και φτιάχνουμε την μαγιά την διαιτητική, αυτό που έχει χαθεί τα τελευταία δέκα χρόνια».
Αναφέρθηκες στην τοξικότητα, γιατί ένας νέος διαιτητής να ενταχθεί στον χώρο της διαιτησίας, εσύ θα του το πρότεινες; Εάν ναι, τι θα του έλεγες;
«Εγώ θα σου πω, γιατί ασχολήθηκα εγώ με τη διαιτησία. Μου άρεσε το ποδόσφαιρο. Όταν τελείωσα το πανεπιστήμιο, τελείωσα το στρατό και γύρισα στο Ηράκλειο, επειδή μου άρεσε το ποδόσφαιρο και το παρακολουθούσα, θεώρησα πως ο πιο κοντινός τρόπος, να βρίσκομαι μέσα στα πράγματα είναι η διαιτησία. Ποδοσφαιριστής στα 27 και στα 28 μου δεν μπορούσα να γίνω. Αυτός ο παλμός που νιώθεις κάθε σαββατοκύριακο. Περιμένεις με αναμονή έναν αγώνα, μπαίνεις στο γήπεδο. Έχω κάνει φίλους, όχι μόνο διαιτητές, αλλά και παράγοντες. Βρίσκεσαι μέσα στο παιχνίδι, δεν θέλω να καταχραστώ την εξουσία μου, σαν διαιτητής για να βλάψω κάποιον. Αυτό θεωρώ είναι άρρωστο εάν το κάνει κάποιος. Δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα από εμένα. Σε κάθε παιχνίδι, ξεκινάω με λευκή σελίδα. Δεν μπορώ να χαντακώσω μία ομάδα, επειδή κάποιος ποδοσφαιριστής στο παρελθόν με έβρισε. Τι φταίει η ομάδα και οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές; Αυτά τα πράγματα, τα έχω πει δεκάδες φορές σε νέους διαιτητές που ξεκινάνε τη διαιτησία στο Ηράκλειο. Το βλέπω αθώα και που ήμουν αξιολογημένος, δεν ήθελα να ασχοληθώ παραπάνω με τη διαιτησία, ήθελα να μείνω στο αθώο κομμάτι. Έξι χρόνια ήμουν στο Περιφερειακό και αργότερα που σταμάτησα το έκανα για να μπει κάποιος άλλος στη θέση μου και να ξεκινήσει τη διαιτητική του καριέρα. Δεν είμαι καμία Παναγία μέσα στο γήπεδο, τι εννοώ. Ποτέ δεν έχω ειρωνευτεί κάποιον, που να μην το άξιζε. Τι θέλω να πω μ’ αυτό, δεν είναι δουλειά του διαιτητή να ειρωνευτεί τον ποδοσφαιριστή ή τον παράγοντα, αλλά όταν κάποιος υπερβαίνει τα όρια, τότε από μένα προσωπικά έχει διαφορετική αντιμετώπιση. Το αποφεύγω αυτό, είναι σπάνιο, αλλά συμβαίνει, το παραδέχομαι. Σ’ όποιον έχω φερθεί άσχημα, το έχω κάνει, γιατί είχαν πει κάτι άσχημο και αντέδρασα ανάλογα».
Πως θα προέτρεπες έναν νέο υποψήφιο να γίνει διαιτητής, όλο μιλάμε για τα αρνητικά της διαιτησίας, ας δούμε και την θετική πλευρά των πραγμάτων: «είσαι μέσα στο ποδόσφαιρο, εάν σου αρέσει το ποδόσφαιρο το κάνεις. Δεν το κάνεις για να βγάλεις χαρτζιλίκι. Δεν λες θα κάτσω εκεί στη γωνιά μου σαν βοηθός, να παίρνω ένα 20αρικάκι και θα την βγάλω έτσι. Έχεις μία ευθύνη απέναντι σε όλους, πρώτα απ’ όλα στον εαυτό σου. Έχεις μία ευθύνη σ’ όλους όσους ήρθαν και να παίξουν αλλά και να παρακολουθήσουν ποδόσφαιρο».
Για την άγνοια των κανονισμών που ανέφερε νωρίτερα, τι θα πρότεινες να διορθωθεί;
«Θα πρότεινα οι ίδιες οι ομάδες και κυρίως πρώτα απ’ όλα οι προπονητές, να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια. Δεν μπορούν οι άνθρωποι της Επιτροπής Διαιτησίας να πάνε σ’ όλες τις ομάδες να κάνουν έξτρα ώρες. Πρέπει οι ίδιες οι ομάδες να ενδιαφερθούν για τις εξελίξεις στη διαιτησία, τους κανονισμούς. Ιδιαίτερα οι προπονητές πρέπει να παρακολουθούν τα μαθήματα και τις φάσεις που συζητάμε. Γιατί έγινε έτσι, τι έγινε, τι ισχύει. Όφελός τους θα είναι να δουν τα μαθήματα».
Για την… περίφημη κόντρα ΣΔΠΗ-Επιτροπή Διαιτησίας, που σίγουρα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, τι έχεις να πεις επιγραμματικά, προφανώς αν μιλήσεις αναλυτικά θα χρειαστούμε μία εβδομάδα:
«ο σύνδεσμος, είναι κάτι ιστορικό, είναι κάτι που ιδρύθηκε πριν από πολλά χρόνια από μία χούφτα τότε ανθρώπων. Οι οποίοι αγαπούσαν το ποδόσφαιρο. Είναι ένα κομμάτι της ιστορίας του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έχουμε βγάλει διαιτητές όπως οι Κουκουλάκης, Κουναλάκης, Φουκάκης, Μουρτζάκης, Ζαχαριουδάκης και πολλοί ακόμα. Μην τους αναφέρω όλους έναν προς έναν. Ο σύνδεσμος είναι κάτι ιστορικό, θεωρώ ότι είναι λάθος που οι διαιτητές δεν έχουν έναν δικό τους χώρο και να πηγαίνουν αλλού να κάνουμε τα μαθήματά μας. Εγώ μεγάλωσα στον σύνδεσμο, εκεί πρωτογνώρισα τη διαιτησία, στον σύνδεσμο διαιτητών. Είναι λάθος, δεν φταίει γι’ αυτό η ΕΠΣΗ, για το ότι είμαστε σε άλλο χώρο και κάνουμε μαθήματα, σίγουρα δεν φταίνε οι διαιτητές που παρ’ ότι έχουν τον δικό τους χώρο, πάνε αλλού για τα μαθήματά τους. Κάποιοι πεισματικά, αρνούνται να βάλουν νερό στο… κρασί τους και διαιωνίζουν μία κατάσταση που δημιούργησαν οι ίδιοι. Όταν ηγείσαι ενός συνδέσμου και έχεις από κάτω διαιτητές, είσαι ηγέτης των διαιτητών, τους συμβουλεύεις και τους βοηθάς, δεν μπορείς ξαφνικά να αλλάζεις τη στάση σου, ενώ είχες άριστες σχέσεις με την ΕΠΣΗ και ξαφνικά να αλλάζεις στάση, για να εξυπηρετήσεις δικά σου συμφέροντα. Τα λέω με γρίφους, αλλά πιστεύω ότι πολλοί καταλαβαίνουν».
Πες μας για τα συμφέροντα αυτά, δεν γίνεται να μην σε ρωτήσω: «όταν ηγείσαι των διαιτητών, είσαι για όλους τους διαιτητές, όχι μόνο για έναν και δυστυχώς ο σύνδεσμος είχε αναπτύξει ένα πελατειακό χαρακτήρα στον οποίο εξυπηρετούνταν μόνο οι άμεσοι συγγενείς και φίλοι. Δυστυχώς, εγώ αυτήν την γνώμη έχω αλλά και αυτήν την εντύπωση την έχουν και άλλοι διαιτητές, πάρα πολλοί. Εμείς με την ΕΠΣΗ είχαμε πάντα άριστες σχέσεις, τα προβλήματα με τις διαιτησίες υπήρχαν πάντα, απλά τώρα, κάποιοι χαιρέκακα, τα βγάζουν παραπάνω, για να δείξουν ότι κοιτάξτε, όταν ήμασταν εμείς δεν γινόντουσαν αυτά. Όμως δεν είναι έτσι και τότε είχαμε περιστατικά, και ακραία μάλιστα, θυμάμαι τότε κάποιους που είχαν χτυπηθεί, είχαν γίνει μηνύσεις, μιλάμε για δεκάδες περιστατικά. Είχε αποκτήσει ο σύνδεσμος σχέσεις πελατειακές και εξυπηρετούσαμε μόνο τα συμφέροντά λίγων. Δεν μπορείς όμως να ηγείσαι και να εξυπηρετείς τα συμφέροντα ενός. Πρέπει να παραιτηθείς και να παραιτηθείς άμεσα. Είχαμε άριστες σχέσεις με την ΕΠΣΗ, ο πρόεδρος Τζώρτζογλου ήταν πάντα δίπλα μας. Πάντα μας έλεγε ότι η καρδιά του ποδοσφαίρου είναι η διαιτησία. Μας έλεγε και τότε πως εάν έχουμε πρόβλημα με τη σύνταξη του φύλλου αγώνος, μπορούσαμε να το πάρουμε να το γράψουμε σπίτι μας. Έκανε τα πάντα για να μας εξυπηρετήσει, και είχαμε άριστες σχέσεις. Μπορούσε να κλείσει τον σύνδεσμο όταν έγινε η αλλαγή και οι διαιτητές μεταφέρθηκαν στις ΕΠΣ ανά την Ελλάδα, πολλοί σύνδεσμοι έκλεισαν, τους έκλεισαν. Ο δικός μας έμεινε ανοιχτός. Τα χρήματα από τις διαιτησίες της Β ΕΠΣΗ, τα έπαιρνε ο σύνδεσμος. Καταλάβατε τώρα; Όταν κάποιος σε στηρίζει τόσο πολύ και μιλάω για τον Νίκο Τζώρτζογλου, όταν κάποιος στηρίζει τόσο τον σύνδεσμο και είναι δίπλα σου σε ότι θέλεις. Όταν έρθει η στιγμή να τον στηρίξεις, πρέπει να τον στηρίξεις. Όχι να αποσιωπήσεις γεγονότα. Είχαν γίνει διάφορα. Η προσωπική κόντρα Κουκουλάκη-Τζώρτζογλου δεν αφορά τους διαιτητές. Δεν με ενδιαφέρει η κόντρα. Εγώ θέλω να πηγαίνουν οι διαιτητές καλά. Να είναι στον σύνδεσμός τους, να κάνουν τα μαθήματά τους, και να προχωράει η διαιτησία. Όταν κάποιος σε στηρίζει τόσο πολύ δεν πρέπει να τον στηρίξεις και εσύ; Πρέπει. Τότε, είχαμε τον Κουκουλάκη στην ΚΕΔ, θα το πω απλά, αν διάλεγες την μία ή την άλλη πλευρά, θα είχες κάποιες κυρώσεις. Αν πήγαινες με τη μεριά Κουκουλάκη, μπορεί να μην ξανάπαιζες, γιατί ήταν στην ΚΕΔ και όριζε άμεσα τα παιχνίδια, εάν πήγαινες με Τζώρτζογλου θα ήσουν κόντρα στον Κουκουλάκη. Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν σε δύσκολη θέση, γιατί οι άνθρωποι είχαν τα παιδιά τους στη διαιτησία και φοβόντουσαν για το μέλλον των παιδιών τους. Ναι δεν κάνεις όμως για αρχηγός των διαιτητών, πρέπει να παραιτηθείς».
Με λίγα λόγια, εξήγησέ μας τι εννοείς: «Ούτε αυτούς τους αφορούσε το τι διαφορές είχαν Τζώρτζογλου-Κουκουλάκης. Αλλά έπρεπε να διαλέξουν γιατί κρινόταν το μέλλον το διαιτητικό μέλλον, άμεσων συγγενών τους, α’ βαθμού».
Δώσε μας ένα παράδειγμα για το τι αναφέρεις, για να καταλάβει ο κόσμος: «είχαμε πολλούς τότε, είχαμε τον Κουναλάκη, τον Κοκκινάκη, τον Στάθη Γαρεφαλάκη και επίσης πολλοί ήταν και παρατηρητές διαιτησίας που έπαιρναν ανάλογους ορισμούς».
Ποιος απ’ όλους αυτούς θεωρείς ότι επηρεάστηκε και έμεινε εκτός διαιτησίας λόγω της κόντρας: «απ’ όλους αυτούς τώρα δεν βρίσκεται κανένας στη διαιτησία, μπορεί να ξεχνάω και κανέναν. Καλώς ή κακώς, δεν βγήκε κάτι, μία τρύπα στο νερό έγινε και τι έμεινε μόνο; Η κόντρα των διαιτητών. Η οποία δεν ωφελεί κανέναν. Υπάρχει ένας σύνδεσμος στον οποίο ψηφίζουν 10-15 άτομα, οι περισσότεροι παλαίμαχοι. Δεν θεωρώ, σαν διαιτητής, ότι με εκπροσωπεί κάποιος από τον σύνδεσμο. Αυτοί μπορεί να νομίζουν ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντά μας. Τώρα είναι αργά, έπρεπε όλοι αυτοί να τα υπερασπιστούν νωρίτερα, όταν έπρεπε να πάρουν θέση. Τότε έπρεπε να πάρουν θέση και να γίνει υπεράσπιση. Όχι μετά που δεν είχε καμία ουσία ο σύνδεσμος, φεύγουμε, παραιτούμαστε και όλα καλά, έπρεπε να γίνει πιο νωρίς η παραίτηση. Εμένα αυτή είναι η γνώμη μου και το λέω χωρίς καμία εμπάθεια. Είναι ένα γεγονός αυτό. Δεν έχω κάποια κόντρα με κάποιον. Αυτό έβλεπα, αυτό έβλεπαν όλοι. Σήμερα, είπαμε πολλά. Δεν τα έχει ξαναπεί κανένας αυτά δημόσια».
Νομίζω πρέπει να κάνουμε άλλη μία συνέντευξη και θα μιλήσουμε αναλυτικά μόνο γι’ αυτό το θέμα.
«Σου είπα, δεν φταίει μόνο η ΕΠΣΗ σ’ αυτήν την κόντρα, έγιναν κάποια λάθη. Σου κρατάει ανοιχτό τον σύνδεσμο, σου δίνει πόρους και εσύ τον κρεμάς; Παραιτήσου λοιπόν από την ηγεσία των διαιτητών και δεν μιλάω για έναν συγκεκριμένο, αλλά για όλο το προεδρείο του συνδέσμου, να αναλάβουν άλλοι, που θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των διαιτητών γενικότερα, όχι μόνο λίγων. Όσο τα είχαμε καλά, όλα πηγαίνανε ρολόι, τότε ήταν καλή η ΕΠΣΗ, ξαφνικά χάλασε. Γιατί; Κάθε ιστορία έχει δύο πλευρές».
Ποια είναι η πιο δύσκολη στιγμή σου συναισθηματικά, εντός αγωνιστικού χώρου και ποια η καλύτερη: «Άσχημή στιγμή ήταν όταν είχα χάσει ένα δικό μου άνθρωπο και είχα κληθεί να παίξω ένα παιχνίδι, είχε οριστεί ο αγώνας και μετά ενημερώθηκα για το δυσάρεστο. Η πιο χαρούμενη στιγμή, σαν διαιτητής, όταν φεύγεις από το γήπεδο, δεν έχεις αδικήσει καμία ομάδα και είσαι καθαρός με τη συνείδησή σου. Δεν έχεις κάνει κάτι, για να αδικήσεις κάποιον. Να νιώθω καθαρός με τον εαυτό μου. Δεν σου κρύβω, πάω σπίτι, εάν έχω κάνει λάθος και στεναχωριέμαι. Μπορεί να μην το πιστεύουν κάποιοι, αλλά το σκέφτομαι και στεναχωριέμαι. Μπορεί να με βρίσει κάποιος και να του απαντήσω και να πω γιατί να το κάνω τώρα αυτό. Θα μπορούσα να το κάνω κάπως αλλιώς. Δεν επιζητώ την προσοχή, δεν προσπαθώ να κάνω κακό σε κάποιον».
Για τη διαιτησία θα μπορούσαμε να μιλάμε για μία βδομάδα, αλλά θα «κλείσουμε» μ’ ένα «παιχνιδάκι», όπου εγώ θα σου λέω ένα όνομα και θα μου λες κάτι χαρακτηριστικό, το πρώτο που σου έρχεται στο μυαλό, γρήγορα:
Γιώργος Φουκάκης: «Ένας δάσκαλος πλέον, ένας πολύ καλός διαιτητής που έγινε ένας καλός δάσκαλος με τα λάθη του και το πάθος του να μεταδίδει στους καινούργιους διαιτητές. Πιστεύω πως κάποια στιγμή θα είναι και το μέλλον στην Επιτροπή».
Γιώργος Ιωαννίδης: «Πολύπειρος παράγοντας, δεν είναι τυχαίο που έχει μείνει 15 και πλέον χρόνια στην επιτροπή διαιτησίας και αυτός βέβαια με τα λάθη του, προχωράει και προσπαθεί για το καλό του ποδοσφαίρου».
Βασίλης Κοκκινάκης: «νυν πρόεδρος ΣΔΠΗ, από τους πρώτους ανθρώπους που μου έδωσαν σφυρίχτρα στο χέρι, το θυμάμαι. Ένας άνθρωπος αγνός στα αισθήματα και τις προθέσεις του σαν διαιτητής, αν και έχει παγιδευτεί σε έναν ρόλο χωρίς ουσία και αυτός βέβαια με τα λάθη του. Αυτή τη στιγμή έχει πάρει ένα δύσκολο κομμάτι, την ηγεσία του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ηρακλείου και πιστεύω ότι πρέπει να προσπαθήσει λίγο περισσότερο».
Μιχάλης Κουκουλάκης: «με τον Μιχάλη Κουκουλάκη που ήταν από τους καλύτερους διαιτητές της Κρήτης, εγώ προσωπικά θυμάμαι καλά πράγματα. Κάναμε μαζί προπονήσεις, μας συμβούλευε, μας έδινε οδηγίες. Θυμάμαι καλά πράγματα. Τώρα δεν ξέρω ποιος είναι ο ρόλος του, είχε αναλάβει το VAR κάποια στιγμή. Πιστεύω και αυτός εάν βρεθεί λύση στη κόντρα, να προσφέρει και αυτός στη διαιτησία τα ανάλογα».
Κώστας Κουναλάκης: «πολλά χρόνια πρόεδρος των διαιτητών και αυτός με λάθη, δεν έχω αφήσει κανέναν χωρίς λάθη. Ο Κώστας είναι από τους μετριοπαθείς διαιτητές αυτή τη στιγμή στο Ηράκλειο, είχε μπει σε μία δύσκολη θέση, όπως αυτή που προανέφερα, σχετικά με την επιλογή που έπρεπε να κάνει τότε, και έκανε την επιλογή του. Είναι πολύπειρος παράγοντας της διαιτησίας που και αυτός μπορεί στο μέλλον να βοηθήσει, εάν θέλει αν και ο ίδιος δηλώνει πως δεν θέλει να ασχολείται».
Νίκος Τζώρτζογλου: «ο πλέον πολύπειρος παράγοντας στο Ηράκλειο, το έδειξαν και οι τελευταίες εκλογές. Αυτός ο άνθρωπος διαχειρίζεται τόσα πολλά πράγματα στο μυαλό του, που μπορεί σε εμάς που ασχολούμαστε με 2-3 πράγματα να φαντάζουν απλά, αλλά αυτός έχει 150 πράγματα να ασχοληθεί καθημερινά. Μέχρι τώρα, και αυτός με τα λάθη του, προσπαθεί να τα διαχειριστεί όσο μπορεί καλύτερα και φάνηκε η εμπιστοσύνη των ομάδων με το 23-3».
Γιώργος -Πλούταρχος- Κουτεντάκης: «Για μένα είναι το μέλλον στην ΕΠΣΗ. Εάν θα μπορούσε κάποιος να διαδεχτεί τον Νίκο Τζώρτζογλου, θα είναι αυτός. Είναι ο μοναδικός που είναι αγαπητός από το μεγαλύτερο μέρος διαιτητών-παραγόντων και μη. Τιμήθηκε με την επιλογή του να ενταχθεί στην Επιτροπή των Εθνικών Ομάδων, πολύ σημαντικό και αυτό και δείχνει ότι ο άνθρωπος αυτός πραγματικά δουλεύει για το ποδόσφαιρο, του αρέσει αυτό που κάνει. Για μένα προσωπικά ο Γιώργος είναι ο πιο αγαπητός μέσα στο επιτελείο της ΕΠΣΗ, χωρίς να θέλω να θίξω τους υπόλοιπους».