Η Παλιανή θυμάται την προϊστορία με την Τύλισο!

Μεγάλο ντέρμπι αναμένεται να γίνει το Σάββατο στην Τύλισο, όπου η τοπική ομάδα φιλοξενεί την Παλιανή με τις δύο ομάδες να στοχεύουν στο τρίποντο για την είσοδο στα play offs.

Όπως κάνει συνήθως στις τελευταίες αγωνιστικές η διοίκηση της Τυλίσου με ανάρτηση της γυρνάει πίσω το χρόνο και θυμάται τις στιγμές που έχουν μείνει στην ιστορία στην μεταξύ τους… μάχη.

Η ανάρτηση της Παλιανής: «Τον Α. Ο. Τυλισου αντιμετωπίζει αύριο στο φιλόξενο χωριό του Μαλεβυζίου η ομάδα μας, για την προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Η ΤΥΛΙΣΟΣ έχει έτος ίδρυσης το 1979 και την συναντάμε για πρώτη φορά την σεζόν 79-80 στη Γ κατηγορία και στον Α Όμιλο μαζί με άλλες 5 ομάδες 1)ΘΕΡΙΣΣΟ 2) ΡΑΥΚΟΣ 3) ΑΣΗΜΙ 4) ΑΣΤΕΡΑ ΜΥΡΤΙΑΣ 5) ΓΑΡΙΠΑ, ενώ σύμφωνα με την ερευνά μας το πρώτο της παιγνίδι ήταν με το ΡΑΥΚΟ εκτός έδρας το οποίο έληξε 2-2 (Β ΓΥΡΟΣ 1-1) ενώ ακολούθησαν ΘΕΡΙΣΣΟΣ 2-4 (2-3), ΑΣΤΕΡΑΣ – ( 4-2) ΓΑΡΙΠΑ 2-2 ( 3-1) ΑΣΗΜΙ 5-3( 1-1) και κατάκτηση της δεύτερης θέσης πίσω από την πρωταθλήτρια ΘΕΡΙΣΟ που της έδωσε την άνοδο στη Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. Μια σημαντική παράμετρος που ενώνει τις ομάδες μας είναι ότι ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε για την ίδρυση τους ήταν ποδοσφαιριστής της ΑΣΠΙΔΑΣ από το 1976 ως το 1979 και μιλάμε για τον ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗ ΣΤΑΥΡΟ (μετέπειτα Δήμαρχο ΤΥΛΙΣΟΥ ) ο οποίος ήταν προσωπικός φίλος του εμβληματικού ανθρώπου και ποδοσφαιριστή ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ και για χάρη του ήρθε και τίμησε με την παρουσία του την ομάδα του Βενεράτου . Την σεζόν 1980-1981 θα έρθει αντιμέτωπη με την ΑΣΠΙΔΑ και για την Β Κατηγορία με τους αγώνες να λήγουν 0-0 και 4-0 υπερ της ΤΥΛΙΣΟΥ. Είναι από τις ομάδες που απέκτησε γήπεδο πολύ γρήγορα και το οποίο ήταν έδρα αρκετών ομάδων της περιοχής. Η πολύ καλή πορεία την σεζόν 82-83 σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση των κατηγοριών λόγω της ίδρυσης της ένωσης του Λασιθίου της δίνουν το εισιτήριο για την κορυφαία κατηγορία ,Η πρώτη της εμφάνιση στην Α’ δεν συνοδεύετε με επιτυχία αφού τερματίσει προτελευταία με 28 βαθμούς και υποβιβάζετε στη Β Κατηγορία αλλά επιστρέφει αμέσως και κάνοντας μια εκπληκτική πορεία το 85-86 τερματίσει πρώτη στον ένα από τους δυο ομίλους της Α Κατηγορίας διεκδικώντας την άνοδο σε εθνικές κατηγορίες σε μπαράζ με τον ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ το οποίο έχασε με 1-0. Ήταν η πρώτη ομάδα εκτός πόλεως Ηρακλείου που κατάφερε τέτοιο επίτευγμα. Την περίοδο 1988-1989 θα αντιμετωπίσει την ΑΣΠΙΔΑ για την Α Κατηγορία με τους αγώνες να τελειώνουν 4-1 και 2-2. Στις αρχές του 90 θα πάρει δυο πολύ καλούς ποδοσφαιριστές από την περιοχή, τον ΤΡΙΑΜΑΤΑΚΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟ από την ΑΣΠΙΔΑ και τον ΣΠΙΝΘΟΥΡΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟ από την ομάδα της ΑΥΓΕΝΙΚΗΣ η οποίοι φόρεσαν την φανέλα της με επιτυχία. Επόμενη συνάντηση των ομάδων ήταν το 1997-1998 όταν συνάντησε ΑΣΠΙΔΑ και ΑΥΓΕΝΙΚΗ τις οποίες κέρδισε σε όλους τους αγώνες. Το 2004-2005 για την Β κατηγορία έπαιξε με την ΑΣΠΙΔΑ την οποία κέρδισε με 1-2 και έχασε 0-1 σε ένα παιγνίδι που παιζόταν η κατηγορία για την ομάδα του Βενεράτου. Με την ΠΑΛΙΑΝΗ συναντήθηκε για πρώτη φορά την περίοδο 2009-2010 στην νεοσύστατη τότε Α2 με τις δυο ομάδες να έχουν από μια νίκη. Στο πρώτο γύρο η ΤΥΛΙΣΟΣ είχε επικρατήσει με 0-2. Καλώς να σμίξουμε για άλλη μια φορά με τους φίλους μας εκεί και να γίνει ένα όμορφο αθλητικό παιγνίδι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ
P