Γ. Πολυχρονάκης στο Grandsport.gr: «Η Football League δεν μας αφήνει αδιάφορους»

Εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται στο «πλευρό» της Δαμάστα, έχοντας περάσει απ’ όλα τα πόστα και έχοντας ζήσει λύπες και χαρές. Φέτος έγινε πρόεδρος της ομάδας, στην «παρθενική» της συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Γ Εθνικής. Ο λόγος για τον Γιώργο Πολυχρονάκη, ο οποίος μίλησε στο Grandsport.gr σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, για το παρόν και το μέλλον της ομάδας.

Ο πρόεδρος της Δαμάστας, αναφέρθηκε στους κοντινούς αλλά και μακροπρόθεσμους στόχους της ομάδας, για το αθλητικό κέντρο που θέλουν να γίνει δίπλα από το γήπεδο, ενώ δεν γινόταν να μην κάνει ειδική αναφορά στον φίλο του και φυσικό ηγέτη του σωματείου, Αντώνη Παπαδάκη.

Παράλληλα, στάθηκε στο μεγάλο κομμάτι που αφορά την Δαμάστα και είναι οι ακαδημίες, αναλύοντας το πλάνο που σκέφτονται για το μέλλον, τονίζοντας ο ίδιος πως «ομάδα χωρίς ιστορία και χωρίς ακαδημίες, δεν μπορεί να παίζει Γ Εθνική». Μίλησε για την αναβολή των πρωταθλημάτων, αναφέροντας συνεχώς πως η υγεία προέχει πάνω απ’ όλα, ενώ συμφωνούν σαν ομάδα με το ενδεχόμενο να μην ξεκινήσει το πρωτάθλημα, αν δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει κάποιος την υγεία όλων.

Έχεις ζήσει την Δαμάστα στις δύσκολες στιγμές, αλλά και στις καλές, όπως τη δεδομένη στιγμή που γράφει ιστορία, αισθάνεσαι δικαίωση μετά από τόσα χρόνια που βρίσκεσαι στο πλάι της ομάδας;

«Μεγάλη δικαίωση για μένα και τους ανθρώπους του χωριού, δικαιώθηκαν οι κόποι όλων αυτών των χρόνων, χωρίς την έλευση του Αντώνη Παπαδάκη η Δαμάστα θα έπαιζε σε χαμηλότερες κατηγορίες. Έχουν αλλάξει βέβαια τα πράγματα από τότε που η ομάδα έπαιζε Α2 και Β ΕΠΣΗ με σήμερα, άλλες καταστάσεις τότε και άλλες τώρα».

Ποια είναι η σχέση σας με τον Αντώνη Παπαδάκη;

«Έχουμε άμεση επαφή, υπάρχει χρόνιά φιλία ανάμεσα μας, είναι ένας άνθρωπος που έχει μεγάλο όραμα και στόχους για το χωριό του, το ποδόσφαιρο της Κρήτης και γενικά, την ομάδα του χωριού του. ‘Έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στη Δαμάστα, πάντα βρίσκεται κοντά στην ομάδα και παράλληλα βοηθάει όλο το χωριό. Έχουμε άριστη συνεργασία. Χαίρομαι που υπάρχει ένας άνθρωπος με οικονομική επιφάνεια αλλά και μεγάλο όραμα για το ποδόσφαιρο. Αν εξαιρέσεις το διάστημα που περνάμε τώρα λόγω του κορωνοϊού, κάτι το οποίο είχε προβλέψει ο Αντώνης, όταν κάναμε τον μεταγραφικό σχεδιασμό και το πλάνο για το φετινό πρωτάθλημα, μας έλεγε πως θα ξανακλειστούμε μέσα, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων βρίσκεται εκτός Κρήτης, όποτε κάτι παραπάνω ήξερε…».

Πως αισθάνεσαι που είσαι πλέον πρόεδρος της Δαμάστας;

«Εντάξει παραπάνω υποχρεώσεις, μεγάλη ευθύνη για την ομάδα, για το χωριό, για τους ανθρώπους της Δαμάστας, που είναι κοντά την ομάδα. Φέτος δεν μπορούμε να το χαρούμε αυτό που συμβαίνει, καταφέραμε μετά από πολλά χρόνια να κάνουμε το όνειρο μας πραγματικότητα, να βρεθούμε στο πρωτάθλημα της Γ Εθνικής. Να ευχηθούμε να μείνουν όλοι οι παράγοντες στη θέση τους διότι όλο το τοπικό ποδόσφαιρο έχει σοβαρούς και αξιόλογους ανθρώπους που αγαπάνε τις ομάδες τους. Μακάρι να βρούνε τους οικονομικούς πόρους, ώστε να συνεχίσουν να συντηρούν τις ομάδες και να συνεχίσουν να αγωνίζονται».

Η Δαμάστα τα τελευταία χρόνια έχει ανοδική πορεία, περιμένατε όμως πως θα καταφέρετε τόσο γρήγορα να φτάσετε στη Γ Εθνική;

«Όχι δεν το περιμέναμε εννοείται, αλλά ήταν μέσα στους στόχους μας, μέσα στον προγραμματισμό της ομάδας, με σκληρή δουλειά, οι κόποι μας ανταμείφθηκαν. Η Γ Εθνική είναι μία πολύ ιδιαίτερη κατηγορία, η οποία εμάς μας βρίσκει έτοιμους».

Κάνε μου ένα σχόλιο για τον κρητικό όμιλο της Γ Εθνικής, το οποίο θεωρείται από πολλούς το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα των τελευταίων χρόνων.

«Θεωρώ πως ήταν από τα καλύτερα, θα βλέπαμε ένα φοβερό πρωτάθλημα της Γ Εθνικής. Δεν υπάρχουν ομάδες οι οποίες να ξεχωρίζουν, όλες είναι ισάξιες, όλες είναι δυνατές, δεν υπάρχει εύκολο ματς και ντέρμπι. Θα βλέπαμε ένα πολύ καλό πρωτάθλημα, το οποίο δυστυχώς δεν μπορούμε να το δούμε. Ξεκίνησε εντυπωσιακά το πρωτάθλημα, όλες μπορούν να τους κερδίσουν όλους, ο τελευταίος τον πρώτο και πάει λέγοντας, χαμός… πραγματικά συναρπαστικό πρωτάθλημα, μακάρι όταν συνεχιστεί το πρωτάθλημα να είναι έτσι και όλες οι ομάδες να έχουν διατηρήσει τον «κορμό» τους».

 

Η φετινή Δαμάστα έχει ως στόχο την άνοδο στην Football League;

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για στόχους όπως είναι τα πράγματα αυτή την στιγμή, θεωρώ πως με σωστές κινήσεις, κάποια στιγμή θα μπορούσε να είναι εφικτό. Για εμένα, ομάδα χωρίς ιστορία και χωρίς ακαδημίες, δεν μπορεί να παίζει Γ Εθνική. Εμείς φέτος ξεκινήσαμε μία πολύ καλή συνεργασία με το «Candia Soccer», όσον αφορά το κομμάτι των ακαδημιών. Κάναμε έργα στο γήπεδο, ώστε να μπορούμε να φιλοξενήσουμε ομάδες και παιδιά για τις προπονήσεις τους. Κάποιες ομάδες ήδη το χρησιμοποιούν για προπονήσεις και αγώνες. Οι εγκαταστάσεις είναι άψογες, μπορούμε να φιλοξενήσουμε οποιοδήποτε αγώνα στο χωριό της Δαμάστας και στα σχέδια του μέλλοντος είναι να γίνει ένα αθλητικό κέντρο δίπλα από το γήπεδο της Δαμάστας, που θα φιλοξενεί ομάδες εκτός Κρήτης, να κάνουν την προετοιμασία τους και τα τουρνουά τους. Αυτός είναι ο στόχος. Η Football League δεν είναι στους άμεσους στόχους μας, αλλά δεν μας αφήνει αδιάφορους.

Τα τελευταία χρόνια η Δαμάστα πρωταγωνιστεί και αυτό θα κάνει και φέτος. Εύχομαι η καλύτερη ομάδα να πάρει την άνοδο και μακάρι να είμαστε εμείς. Πάντα όμως προέχει η υγεία όλων μας και μετά το ποδόσφαιρο».

Με ποιανού πρωτοβουλία ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια να μαζέψετε νεαρούς ποδοσφαιριστές μέσω του καλοκαιρινού camp έγινε αλλά και με την συνεργασία με το «Candia Soccer»;

Υπάρχει πλάνο, προπονητικό επιτελείο, Τεχνικός Διευθυντής, Διοικητικό Συμβούλιο, ο Παπαδάκης έχει μεγάλο όραμα για τις ακαδημίες, ασχολείται πάρα πολύ με αυτό το κομμάτι, θέλει να υπάρχει στην ομάδα ένα «background» το οποίο θα λέγεται ακαδημίες. Αυτός είναι ο στόχος μας, οι ακαδημίες να αποκτήσουν το δικό τους χώρο, σε συνεργασία με το «Candia», να έχουμε δύο τρεις ομάδες της Δαμάστας. Αν μπορούσε η ομάδα να βγει Β Εθνική, να υπάρχει μία ομάδα στο Α τοπικό, μία στο Β και μία στο Γ, και στη συνέχεια τα παιδιά από 5-13 ετών, να στελεχώνουν το κομμάτι των ακαδημιών, να υπάρχει μέλλον και εξέλιξη. Δικό μας γήπεδο έχουμε οπότε είναι πιο εύκολο να δημιουργήσουμε ακαδημίες.

Όλες οι ομάδες ίδια φιλοσοφία έχουν, δεν θέλουμε να είμαστε μία «φούσκα» όπως σχολιάζουν ή «όπως ανέβηκε θα κατέβει…», οι ακαδημίες είναι αυτές που εδραιώνουν μία ομάδα, αυτό πιστεύω. Μετά το camp πήραμε οκτώ με εννέα παίκτες και στο ρόστερ μας έχουμε 29 με 30 ποδοσφαιριστές, από τους οποίου οι περίπου 15 με 20, είναι κάτω των 20 ετών. Τους δίνουμε την ευκαιρία να παίξουν και δείξουν τις δυνατότητες τους στην Γ Εθνική, κάτι το οποίο νομίζω λίγες ομάδες το κάνουν στην κατηγορία.

Κάθε χρόνο θέλουμε να βγαίνουν παιδιά, να δουλεύουν και να αξιοποιούνται σε εμάς και αύριο-μεθαύριο να φύγουν από την Δαμάστα, να πάνε να παίξουν σε μεγαλύτερες ομάδες και κατηγορίες. Μέχρι στιγμής αποδίδει αυτό. Στο παιχνίδι με τον Πλατανιά, οι 13 παίκτες της αποστολής, ήταν κάτω των 20 ετών! Γίνεται πολύ σοβαρή δουλεία από το τεχνικό επιτελείο».

Ποια είναι η γνώμη σου για την αναστολή της Γ Εθνικής;

«Για εμάς το ποδόσφαιρο έρχεται σε δεύτερη μοίρα, των ποδοσφαιριστών, των παραγόντων, γενικά όσων ζούμε. Το ποδόσφαιρο καλώς ή κακώς πρέπει και είναι δεύτερη μοίρα, όταν αφορά την υγεία μας. Οπότε με το ποδόσφαιρο θα ασχοληθούμε όταν τελειώσει όλη αυτή η κατάσταση, δεν νομίζω να ασχολείται κάποιος και να ψάχνεται με την μπάλα με όλα αυτά που συμβαίνουν.

Εμείς κάναμε ένα σχεδιασμό και μειώσαμε το μπάτζετ σαν ομάδα γιατί βλέπαμε την κατάσταση και ξέραμε πως θα είναι πολύ δύσκολη αυτή η χρονιά. Κάποιοι το αμφισβήτησαν αυτό και είπαν πως «ο Παπαδάκης έκανε πίσω» ή «ξεφούσκωσε και δεν θέλει να ασχοληθεί», το εκλάβαν σαν αδυναμία. Θεωρώ ότι πράξαμε σωστά σαν ομάδα, για την εποχή που ζούμε και την χρονιά που διανύουμε. Για εμάς στόχος είναι όταν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, να μην έχουμε προβλήματα με βάση τον covid-19 και να μας διασφαλίσουν ότι όλα θα είναι όπως πρέπει».

Πολλοί θεωρούν πως για διάφορους λόγους δεν πρέπει να ξεκινήσει και πάλι το πρωτάθλημα μετά από αυτή τη διακοπή, συμφωνείτε με αυτό;

«Ναι συμφωνούμε! Αν το πρωτάθλημα δεν ξεκινήσει άμεσα τον Δεκέμβριο και περάσουν οι γιορτές, τότε να πάει το πρωτάθλημα για του χρόνου και να ξεκινήσουμε από εκεί που σταμάτησε. Είναι μεγάλο ρίσκο να ξεκινήσει, γιατί ποιος μας εγγυάται εμάς ότι δεν θα έχει κρούσμα η Δαμάστα και η κάθε Δαμάστα, ποιος μας διασφαλίζει την υγεία των παιδιών;

Σε δεύτερη μοίρα έρχεται και το οικονομικό. Που θα βρεθούν τα έσοδα στη Γ Εθνική όταν τα έξοδα είναι είναι σπίτια, φαγητά διαιτησία. Δόξα τω θεώ η περιφέρεια καλύπτει τα μεταφορικά και είναι κοντά μας, όμως η διαιτησία ξεπερνάει σε έναν αγώνα της Γ Εθνικής τα 600 ευρώ. Χωρίς ομάδα και χωρίς χορηγούς είναι δύσκολο μία ομάδα να κρατηθεί στη Γ Εθνική. Φέτος καταφέραμε και «κλείσαμε» χορηγίες, οι οποίες διαφημίζονται και μέσω του Damasta TV και μέσω του Κρήτη TV που είναι κοντά μας και μέσα στο γήπεδο υπάρχουν πινακίδες. Έχουμε σκεφτεί όλα αυτά να μεταφερθούν για του χρόνου, γιατί αν δεν υπάρχει ποδόσφαιρο πως θα διαφημιστεί κάποιος; Θα θέλαμε η πολιτεία να είναι πιο κοντά στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, να βοηθήσει όσο μπορεί και να μας διασφαλίσει την επόμενη μέρα».

Τι σημαίνει για εσένα η Δαμάστα;

«Η γυναίκα μου είναι από εκεί, εγώ πήγα γαμπρός πριν 15 με 16 χρόνια και ο πεθερός μου ήταν Πρόεδρος της Δαμάστας. Πέρασα απ’ όλα τα πόστα της ομάδας, από παίκτης μέχρι και Πρόεδρος σήμερα, είναι μεγάλο κομμάτι της ζωής μου, ατελείωτες ώρες χαράς και λύπης, άλλα ήταν πάντα μία ομάδα η οποία δεν έλλειψε καμία χρονιά. Καλό κλίμα, καλοί άνθρωποι, σοβαρή δουλειά τα τελευταία χρόνια, πιο επαγγελματική και με τον Αντώνη στο πλευρό μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε και να ζηλέψουμε τίποτα από καμία ομάδα. Υπάρχει πλάνο, όραμα, να είμαστε υγιείς και κάθε χρόνο θα είμαστε καλύτεροι και πιο ανταγωνιστικοί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ
P