Το μήνυμα της Δαμάστας για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η Δαμάστα έστειλε και αυτή το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η οποία είναι σήμερα 3 Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά το μήνυμα της Δαμάστας: «Μπορώ κι εγώ να παίζω με τους φίλους μου!
Μπορώ κι εγώ να αθλούμαι!
Μπορώ κι εγώ να τρέχω!
Μπορώ κι εγώ να αγωνίζομαι!
Μπορώ κι εγώ να νικώ!
Μπορώ κι εγώ να γελώ!

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.
Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).
Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.
Σύμφωνα με στοιχεία τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περί το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού (περί το 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι) πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μειονότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ».