Αποκάλυψη Star: Σκέψεις για τοπική άρση των lockdown

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πάρει τις αποφάσεις του τις επόμενες μέρες για τη σταδιακή άρση της καραντίνας. Το σενάριο, πάντως, να μην ανοίξουν με τον ίδιο τρόπο όλες οι περιοχές της χώρας δεν έχει αποκλειστεί.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η Ράνια Τραγόμαλλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να γίνει ο τρόπος και ο βαθμός άρσης του lockdown με εισήγηση των δημάρχων ή των περιφερειαρχών.

Ανάλογα, δηλαδή, με τον αριθμό των κρουσμάτων, το επιδημιολογικό φορτίο και τις αντοχές των νοσοκομείων να παίρνουν οι τοπικοί άρχοντες την απόφαση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των μικρών καταστημάτων στο δήμο τους ή στο νομό τους, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή.

Για παράδειγμα, χθες, στη γεωγραφική κατανομή η Λακωνία είχε μόλις δύο κρούσματα και η Ημαθία 26. Η Πέλλα είχε 36 και η Σάμος ένα κρούσμα. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, οι αποφάσεις αυτές δ θα αφορούν το άνοιγμα των σχολείων.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κώστας Ζέρβας και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να μην ανοίξει βιαστικά η Θεσσαλονίκη, η οποία καταγράφει τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.