Νέα μέτρα: «Κληρώνει» από ειδικούς και κυβέρνηση – Τι θα γίνει με εστίαση και μάσκες

Τελικές αποφάσεις σήμερα για τα μέτρα μετά την αύξηση των κρουσμάτων.

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή βρίσκεται η πανδημία στη χώρα μας, με κάποιες περιοχές να πλησιάζουν το «κόκκινο» και την κυβέρνηση να καλείται να αποφασίσει νέα μέτρα ή να ελέγξει όσα είχε επιβάλει, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκαν αφού δεν ελέγχθηκαν.

Στη διαδικασία εμπλέκονται φυσικά και οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι θα κληθούν σήμερα να εισηγηθούν στην κυβέρνηση τι πρέπει να πράξει, σύμφωνα και με τον επιδημιολογικό χάρτη που εξέτασαν λεπτομερώς χθες.

Νέα μέτρα: Τι εξετάζεται

Μετά τη σύγχυση που δημιουργήθηκε με τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, οι ειδικοί αναμένεται να αποφασίσουν οριστικά σήμερα σε τηλεδιάσκεψη τους εάν θα προχωρήσουν σε υπενθύμιση του μέτρου, δηλαδή να θυμίσουν στους πολίτες ότι πρέπει να τη φορούν όταν υπάρχει συνωστισμός σε εξωτερικούς χώρους, ή να εισηγηθούν να επανέλθει κανονικά το μέτρο με τις μάσκες σε όλους τους εξωτερικούς δημόσιους χώρους.

Ωστόσο φαίνεται πως είναι ένα μέτρο που δύσκολα θα εφαρμοσθεί ξανά λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών ενώ η επαναφορά του θα πλήξει την εικόνα της χώρας, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό σε ειδικούς και κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά στα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα, η ίδια η κυβέρνηση διαρρέει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέπονται στους εσωτερικούς χώρους μόνο εμβολιασμένοι πελάτες.

Εξάλλου το μέτρο των μικτών καταστημάτων και των αμιγώς για εμβολιασμένους, δεν …βρήκε στόχο αλλά αντίθετα προκάλεσε έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, με τους καταστηματάρχες να είναι σε εξαιρετικό δίλημμα.

Από σήμερα πάντως 8 Ιουλίου με βάση τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, θα επιτρέπονται σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα μόνο καθήμενοι πελάτες. Μέτρο που βέβαια ίσχυε εδώ και καιρό όπως έγραψε το ethnos.gr αλλά …επανανακοινώθηκε. Πάντως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν έλεγχοι τόσο στην Αττική όσο και στη νησιωτική χώρα για να διαπιστωθεί εάν τηρούνται τα μέτρα ειδικά στα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ.

Οι περιοχές που ανησυχούν

Πάντως ανοικτό παραμένει ακόμη το ενδεχόμενο η κυβέρνηση μελετώντας τον επιδημιολογικό χάρτη των ειδικών της επιτροπής, να επιβάλει μέτρα τοπικού χαρακτήρα. Άλλωστε υπάρχουν περιοχές που παρουσιάζουν υψηλό ιικό φορτίο, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα ειδικούς και κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0,33%.

Ωστόσο υπάρχουν πέντε περιοχές που προκαλούν έντονο προβληματισμό καθώς εμφανίζουν θετικότητα πάνω από το γενικό ποσοστό. Πρόκειται για την Ανατολική Αττική (0,50%), τα Γρεβενά (0,93%), τη Νάξο (0,58%), το Νότιο Τομέα Αθηνών (0,84%) και το Ρέθυμνο, με δείκτη θετικότητας 1,85%.

Παρότι η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση θα ήθελε να αποφύγει την επιβολή μέτρων τοπικού χαρακτήρα για να μην πληγεί ο τουρισμός, όλα παραμένουν ανοικτά εάν συνεχισθεί η ίδια κατάσταση και τις επόμενες ημέρες.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το grandsport.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Πηγή Ethnos.gr