Κατέθεσε στεφάνι για την Μάχη της Κρήτης ο Λ. Αυγενάκης

80 χρόνια συμπληρώθηκαν από τη Μάχη της Κρήτης, όπου σήμερα κατέθεσαν στεφάνι τόσο ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, όσο και ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης, παρέστη στην επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, κατόπιν κατέθεσε στεφάνι στην Τελετή στο Μνημείο της Μάχης της Κρήτης και δήλωσε: «Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των Ηρώων μιας από τις σημαντικότερες μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, «το συναρπαστικότερο γεγονός και η αποθέωση του ανθρώπινου ηρωισμού.

Ένα φωτεινό ιστορικό ορόσημο, όπου η περηφάνεια και η παλικαριά της Κρήτης λύγισαν τον ισχυρότερο στρατό της Ευρώπης και ανέδειξαν την πάλη του ανθρώπου για ελευθερία και αξιοπρέπεια, την πάλη ενάντια στον φασισμό, τον ναζισμό και τη βαρβαρότητα.

Η γενναιότητα, η θυσία, το σθένος και η αυταπάρνηση των Κρητικών, οι οποίοι έπεσαν ηρωικά για να προστατεύσουν τα υπέρτατα αγαθά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, εξακολουθούν να μας συγκινούν και να αποτελούν παράδειγμα αγωνιστικότητας και φιλοπατρίας.

Είναι χρέος μας απέναντι στους ανθρώπους αυτούς, αλλά και απέναντι στο παρόν και στο μέλλον μας να διαφυλάξουμε τις αξίες που πρεσβεύει η σημερινή επέτειος.
Ευθύνη μας σήμερα να διατηρήσουμε αλώβητη την ιερή παρακαταθήκη που μας κληροδότησαν και να δώσουμε τις δικές μας μάχες για την ενότητα, την ομοψυχία και την πρόοδο της Πατρίδας μας.

Ευχή μας, οι συγκρούσεις του παρελθόντος να αποτελούν τη βάση της συνεχούς προσπάθειάς μας για ειρήνη, αλληλεγγύη, συνεργασία και ασφάλεια».

Ο Βασίλης Λαμπρινός, για τη Μάχη της Κρήτης, ανέφερε: «Ογδόντα χρόνια από την Μάχη της Κρήτης, το κορυφαίο γεγονός της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου μας και ένα από τα πιο σημαντικά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η πρώτη αεραποβατική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στην πολεμική ιστορία, με τα επίλεκτα τμήματα του Γερμανικού στρατού που είχαν αναλάβει την κατάκτηση της Κρήτης, απέδειξε λανθασμένες τις εκτιμήσεις των Ναζί. Οι εισβολείς, στην επίθεση της 20ής Μαΐου 1941, συνάντησαν παντού σθεναρή αντίσταση. Οι Κρητικοί ανέτρεψαν κάθε στρατηγική πρόβλεψη και προσδοκία της χιτλερικής Γερμανίας, της ισχυρότερης πολεμικής δύναμης του κόσμου, εκείνη την περίοδο. Με πενιχρά υλικά μέσα, χωρίς την απαραίτητη αμυντική οργάνωση για την αντιμετώπιση τόσο ισχυρού αντιπάλου, με την συμβολή, κατά τις πρώτες ημέρες της εισβολής, μόνον ορισμένων Συμμαχικών μονάδων, δίχως την παρουσία των Κρητών στρατιωτών που είχαν συμμετάσχει στα Μέτωπα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και οι οποίοι δεν είχαν ακόμη επιστρέψει στον τόπο μας.

Η Κρήτη κατακτήθηκε, αλλά το φρόνημα των κατοίκων της δεν υποδουλώθηκε. Ως το τέλος των κατοχικών χρόνων οι Κρητικοί, δεν σταμάτησαν να μάχονται σε πολλές αντιστασιακές ομάδες. Με βαρύτατο τίμημα πάντα: εκτελέσεις, φυλακίσεις, καταναγκαστικά έργα, εγκλεισμούς σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Εντούτοις, παρέμεναν όρθιοι, με την υπερηφάνεια και την πεποίθηση ότι έπραξαν το καθήκον τους υπερασπιζόμενοι αξίες και ιδανικά: την Ελευθερία, την Ανεξαρτησία του τόπου, την Τιμή και την Αξιοπρέπεια».

Φωτογραφικό υλικό από την κατάθεση στεφάνων για τη Μάχη Κρήτης:

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το grandsport.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.