Θεσσαλονίκη, Αχαϊα, Ρέθυμνο και Εύβοια μετά την Αττική – Το 50% της χώρας σε lockdown

Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να μεγαλώσει η λίστα με τις περιοχές της Ελλάδας, που θα μπουν σε αυστηρό lockdown.

Aπό την επόμενη εβδομάδα σε καθεστώς lockdown φαίνεται πως θα είναι σχεδόν το 51% των Ελλήνων, αν επιβληθούν σκληρά μέτρα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Εύβοια και Ρέθυμνο. Με δεδομένο ότι η επιδημιολογική εικόνα του κορονοϊού κάθε άλλο πάρα καλή είναι, όλα δείχνουν πως μετά την Αττική, η κυβέρνηση – έπειτα από τις εισηγήσεις που θα κάνουν οι λοιμωξιολόγοι – θα ανακοινώσει πιο σκληρά μέτρα και για τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών.

Επομένως, περίπου 5.443.000 πολίτες που ζουν σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Εύβοια και Ρέθυμνο από τους συνολικά 10.720.000 πολίτες που ζουν σε όλη τη χώρα πρέπει να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού. Από τους 5.443.000 πολίτες των παραπάνω περιοχών, ήδη από την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου, το παραπάνω από 1 εκατομμύριο πολιτών που κατοικεί στην Αττική είναι σε καθεστώς πιο σκληρού lockdown, με κλειστά σχολεία και κλειστό το λιανεμπόριο.

ADVERTISING

Πρώτα κλειστά σχολεία και μετά συζήτηση για lockdown στη Θεσσαλονίκη

Οι ειδικοί, σύμφωνα με πληροφορίες του Open TV, ζητούν υπομονή μία ακόμη εβδομάδα, ώστε να δουν την επιδημιολογική εικόνα και να προχωρήσουν σε πρόταση για νέα πρόσθετα μέτρα στη Θεσσαλονίκη, όπως αυτά που ισχύουν στην Αττική. Τα τριψήφια κρούσματα καθημερινά, η διαρκής αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα και κυρίως η αύξηση εισαγωγών με κορονοϊό στα νοσοκομεία, έχουν σημάνει συναγερμό στη Θεσσαλονίκη. Όπως όλα δείχνουν η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας βρίσκεται ένα βήμα πριν το καθολικό lockdown.

Αλλωστε εκεί, βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης (11/2) και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, για τα εγκαίνια νέων ΜΕΘ, χωρίς ωστόσο να κάνει καμία αναφορά για νέα μέτρα. Αντίθετα τόσο οι υγειονομικοί όσο και οι φορείς της πόλης ζητούν επιτακτικά να παρθούν νέα και πιο σκληρά μέτρα, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού και να μην ξαναζήσει η Θεσσαλονίκη τον εφιάλτη του Νοεμβρίου με τις γεμάτες ΜΕΘ και τα κρούσματα του κορονοϊού να είναι παραπάνω από αυτά της Αττικής.

ADVERTISING

Πρέπει να παρθούν μέτρα. Θα είναι καλύτερα να είναι πρώιμα», ανέφερε χαρακτηριστικά η διευθύντρια ΜΕΘ του νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος», Γλυκερία Βλαχογιάννη, με τη διευθύντρια ΜΕΘ του Γεννηματάς, Ελένη Αντωνιάδου να συμπληρώνει «αυξήθηκαν οι εισαγωγές». «Παραμένουμε σταθερά τσε υψηλά επίπεδα. Πρέπει να προβληματιστούμε για το τι πρέπει να κάνουμε» τόνισε ο Νίκος Παπαϊωάννου, πρύτανης ΑΠΘ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο περιφερειάρχη Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. «Εγώ και αυτή τη φορά έχω πάρει θέση, από την προηγούμενη εβδομάδα ζήτησα, μαζί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, έχοντας τα στοιχεία από τα σχολεία και την κινητικότητα που δημιουργούν κάναμε την πρόταση να κλείσουν σε πρώτη φάση η σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων στην περιοχή μας προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα. Αν για παράδειγμα ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να μειώσει αυτή την αυξητική τάση που έχουμε στα κρούσματα ενδεχομένως να μην χρειαζόταν λίγο αργότερα να πάμε σε ένα lockdown καθολικό τύπου», υπογράμμισε.

Ολοταχώς για σκληρό lockdown σε όλη την Αχαΐα

ADVERTISING

Σε εισήγηση να τεθεί ολόκληρη η Αχαΐα σε σκληρό lockdown φαίνεται να έχει καταλήξει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθώς τόσο τα κρούσματα κορονοϊού, όσο και η πίεση στα τοπικά νοσοκομεία έχει αυξηθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη ημέρα του Φεβρουαρίου στην περιοχή ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων υπολογιζόταν σε 196, ενώ σήμερα αγγίζει τα 500. Παράλληλα την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκαν 96 κρούσματα από τον ΕΟΔΥ, γεγονός που δείχνει ότι το ιικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό.

Στην Αχαΐα, εδώ και ημέρες έχει διαφανεί το πρόβλημα της ραγδαίας εξάπλωσης του τρίτου κύματος της πανδημίας, με την βρετανική μετάλλαξη να έχει κάνει την εμφάνισή της τόσο στην κοινότητα όσο και ενδονοσοκομειακά, με κρούσματα ακόμη και μεταξύ των υγειονομικών. Οι τελικές πάντως αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Πάτρα βρίσκεται ήδη σε καθεστώς σκληρότερων μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι αν επιβληθεί σκληρό lockdown στην Αχαΐα θα ισχύουν τα παρακάτω μέτρα που ισχύουν ήδη για την Πάτρα. Αυτά είναι τα εξής:

ADVERTISING

Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

Αναστέλλεται, επίσης, η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.

Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμους -η είσοδος και η έξοδος από αυτούς τους πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.

Αναστέλλεται, επίσης, η λειτουργία των δικαστηρίων.

Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους Λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.

Αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

Παραμένουν σε αναστολή κάθε είδους αθλητικής δραστηριότητας και χώρων πολιτισμού.

Στις περιοχές αυτές όπως και στις «κόκκινες» περιοχές (Επίπεδο Β) δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών από τις 18.00 έως τις 05.00 το πρωί με μοναδική εξαίρεση μετακίνηση για λόγους υγείας, για λόγους εργασίας και για τη σύντομη βόλτα κατοικιδίου γύρω απ’ τη μόνιμη κατοικία.

Προς αυστηρό lockdown Ρέθυμνο και Εύβοια

Προς αυστηρό lockdown λόγω των κρουσμάτων του κορονοϊού βρίσκεται το Ρέθυμνο και η Εύβοια. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να συνεδριάσουν το πρωί της Παρασκευής στις 10:00, εξετάζοντας τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.

Είναι ενδεικτικό πως στην Εύβοια εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο 35 νέα κρούσματα. Την Τετάρτη, η Εύβοια είχε καταγράψει ακόμη 57 κρούσματα κορονοϊού.

Όσο για το Ρέθυμνο, στην περιφέρεια της Κρήτης εντοπίστηκαν την Τετάρτη 42 νέες μολύνσεις, ενώ το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν ακόμη 12 νέα κρούσματα. Η Κρήτη εμφανίζει τάσεις επιδείνωσης της πανδημίαας του κορονοϊού με το Ηράκλειο να καταγράφει και αυτό 24 κρούσματα τόσο την Τετάρτη όσο και την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το grandsport.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Click to Hide Advanced Floating Content