Επίδομα 534 ευρώ: Πότε θα γίνει η πληρωμή για τις αναστολές Δεκεμβρίου!

Όλες οι τελευταίες πληροφορίες για την πληρωμή του επιδομάτος 534 ευρώ στους δικαιούχους για τις αναστολές εργασίας Δεκεμβρίου

Αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να καταβληθούν τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους που είναι δικαιούχοι και τελούν σε αναστολή τον μήνα Δεκέμβριο. Για κάθε μέρα αναστολής ο εργαζόμενος δικαιούται 17,8 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει ότι οι δηλώσεις των αναστολών, τόσο για κλειστούς με κρατική εντολή όσο και για πληττόμενους βάσει ΚΑΔ θα υποβάλλονται από 8 έως 31 Δεκεμβρίου με βάση κοινή προθεσμία. Δεδομένου ότι οι δηλώσεις εργοδοτών και εργαζομένων ολοκληρώνονται και για τους μεν αλλά και για τους δε την ερχόμενη Πέμπτη, παραμονή Πρωτοχρονιάς, θεωρείται δύσκολο να καταστεί εφικτό να καταβληθούν τα σχετικά ποσά της ειδικής αποζημίωσης πριν την Πρωτοχρονιά.

ADVERTISING

Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο πληρώθηκαν την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ πριν την εκπνοή του μήνα μόνο οι εργαζόμενοι των κλειστών επιχειρήσεων, ενώ οι μισθωτοί των πληττόμενων βάσει ΚΑΔ εξοφλήθηκαν την αποζημίωση του Νοεμβρίου εντός Δεκεμβρίου. Ωστόσο τον Νοέμβριο, οι δηλώσεις των κλειστών με κρατική εντολή επιχειρήσεων είχαν ολοκληρωθεί στις 24 Νοεμβρίου πριν την πληρωμή στις 27/11, ενώ οι δηλώσεις των πληττόμενων συνεχίζονταν έως τις 7 Δεκεμβρίου. Η εξόφληση των πληττόμενων για τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε μετά τις 7 Δεκεμβρίου.

Στο ίδιο πλαίσιο, υπήρξε ένα σενάριο στο τραπέζι να διερευνηθούν οι δυνατότητες αν και κατά πόσο είναι εφικτό να πληρωθούν οι εργαζόμενοι των κλειστών με κρατική εντολή επιχειρήσεων την ειδική αποζημίωση Δεκεμβρίου πριν την Πρωτοχρονιά. Προσπάθειες καταβάλλονται προς αυτή την κατεύθυνση και τα υπηρεσιακά στελέχη έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, ωστόσο δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα και το πιθανότερο είναι πως οι καταβολές θα πραγματοποιηθούν για όλους εντός Ιανουαρίου. Αυτή την φορά, άλλωστε, είναι κοινή η διαδικασία και οι προθεσμίες για κλειστούς και πληττόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι των οποίων συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή κατά το παρελθόν δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» παρά μόνο στην περίπτωση που επιθυμούν να τροποποιήσουν μισθώματα ή ΙΒΑΝ. Επίσης, δεν απαιτείται δήλωση ακόμη και όταν δεν είναι ο ίδιος εργοδότης που θέτει τη σύμβαση εργασίας σε αναστολή κατά τον μήνα Δεκέμβριο.

ADVERTISING

Μόνο οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο, υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση «Εργάνη» μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη του έως 31 Δεκεμβρίου. Εντός της ίδιας προθεσμίας, είναι δυνατή η υποβολή αρχικών δηλώσεων και ορθών επαναλήψεων των αναστολών των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους.

Σε περίπτωση εργαζόμενου, με δύο ή παραπάνω εργοδότες, η αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα λάβει υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των ημερών αναστολής του (το τυχόν κοινό διάστημα ημερών αναστολής προσμετράται μια φορά και δεν αθροίζεται) και ως ποσό αναφοράς λογίζεται το ποσό των 534 ευρώ που αντιστοιχούν σε 30 ημέρες.

Πηγή ethnos.gr