Η UEFA ενέκρινε τα νέα φορμάτ των Champions League, Europa League, Conference League από το 2024-2025

Η UEFA επιβεβαίωσε τις αλλαγές στις τρεις διεθνείς διασυλλογικές διοργανώσεις της. Ποια τα νέα φορμάτ σε Champions League, Europa League και Europa Conference League.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA ενέκρινε την τελική μορφή και τον τρόπο συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από τη σεζόν 2024-2025, υιοθετώντας το “ελβετικό σύστημα”, όπως αναφέρει στην επίσημη ενημέρωσή της.

Σε αντίθεση με την πρόταση που έμοιαζε να έχει προκριθεί για το Champions League, η νέα διοργάνωση θα περιλαμβάνει 36 ομάδες σε έναν όμιλο μεν, αλλά κάθε ομάδα θα δίνει 8 αγώνες (4 εντός, 4 εκτός) στην πρώτη φάση και όχι 10. Τα κριτήρια συμμετοχής στη διοργάνωση για δύο από τις τέσσερις επιπλέον ομάδες αλλάζουν, αφού δεν θα λαμβάνεται υπ’όψιν η θέση τους στην κατάταξη της UEFA.

ADVERTISING

Πώς μοιράζονται τα τέσσερα επιπλέον “εισιτήρια” για το Champions League

 

  • Η μία επιπλέον θέση για τη φάση του ομίλου θα δοθεί στην ομάδα που θα τερματίσει 3η στην 5η λίγκα του UEFA ranking
  • Η δεύτερη εξτρά θέση θα δοθεί σε μία ομάδα από τα προκριματικά, στο μονοπάτι των πρωταθλητών. Μέχρι και το 2023-2024, το μονοπάτι των πρωταθλητών προσφέρει τέσσερις θέσεις στη φάση των ομίλων
  • Οι δύο τελευταίες επιπρόσθετες θέσεις θα καταλήξουν στις ομοσπονδίες (πρωταθλήματα) που οι ομάδες τους συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη βαθμολογία στο UEFA ranking την προηγούμενη σεζόν. Αυτά τα δύο πρωταθλήματα θα αποκτήσουν εξτρά “εισιτήριο”, πέραν των όσων είχαν εξασφαλίσει ήδη για την τελική φάση του Champions League.
  • Οι οκτώ αγώνες θα διεξάγονται σε ένα χρονικό πλαίσιο δέκα εβδομάδων. Αυτό διότι η UEFA επιθυμεί κάθε μία από τις τρεις διοργανώσεις της, δηλαδή το Champions League, το Europa League και το Europa Conference League, να έχει μία εβδομάδα “αποκλειστικότητας”, δηλαδή μία εβδομάδα που θα διεξάγονται αγώνες μόνο μίας διοργάνωσης.

Αντίστοιχες αλλαγές θα προκύψουν και στα φορμάτ των άλλων δύο διοργανώσεων της UEFA. Το Europa League θα περιλαμβάνει πλέον 36 ομάδες στην τελική φάση του και κάθε ομάδα στη φάση του ομίλου θα δίνει 8 αγώνες.

ADVERTISING

Η διοργάνωση στην οποία συμμετέχουν οι περισσότερες ελληνικές ομάδες, το Europa Conference League μεγαλώνει κι αυτό και από 32 θα έχει 36 ομάδες από τη σεζόν 2024-2025, όμως κάθε ομάδα στη φάση του ομίλου θα δίνει 6 αγώνες.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το grandsport.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Πηγή Sport24.gr
Click to Hide Advanced Floating Content